Leugens uit je jeugd

 

Wanneer je opgroeit krijg je allerlei goed bedoelde adviezen te horen. Daarnaast krijg je ook allemaal regels van je ouders of anderen waar je geacht wordt je aan te houden. Als ik terugkijk op mijn jeugd, zie ik dat ik veel opmerkingen te serieus nam en zij mij ook hebben gevormd, maar niet in de goede richting. Een eetstoornis is natuurlijk niet de schuld van iemand anders, maar ik denk dat bepaalde opmerkingen er aan bij hebben bijgedragen dat ik een eetstoornis heb ontwikkeld.

Ieder mens heeft een bepaalde aanleg voor ziektes. Ik had genetisch gezien ook een aanleg voor bepaalde psyschische stoornissen, dat hoeft echter niet te betekenen dat ik het ook daadwerkelijk krijg. In mijn geval hebben bepaalde dingen ervoor gezorgd dat ik het toch kreeg. Een van de dingen die ik mij kon herinneren was dat mijn zelfbeeld al vroeg een deuk op liep. Dat kwam onder andere doordat er regels waren die ik te serieus nam. Ik durfde daardoor niet echt meer voor mijzelf op te komen. Hieronder een paar opmerkingen uit mijn jeugd die mij niet hebben geholpen. 

♥ Het leven is eerlijk
Tegen mij werd vroeger vaak gezegd dat het leven eerlijk is en dat iedereen ook krijgt wat diegene verdient. Dat is echter helemaal niet zo. Je krijgt niet wat je verdient en het leven is ook gewoon niet eerlijk. De een heeft gewoon meer geluk dan de ander. Ik had dat al snel door, doordat ik tijdens mijn puberteit vrij vaak ziek werd en vroeger ook gepest werd. Ik ging hierdoor ook erg twijfelen aan mijzelf, want als alles eerlijk is waarom heb ik er nu dan ook last van? Ik vond dat heel frustrerend, hoe ouder ik werd hoe meer ik inzag dat het leven niet eerlijk was. Het werd voor mij toen ook duidelijk dat ik gewoon pech had gehad. Het was voor mij een stuk makkelijker geweest als ik dit van te voren had geweten.

 Sla nooit terug 
Ik ben redelijk gelovig opgevoed. Er werd dus ook vaak gezegd dat als iemand iets naars heeft gedaan dat ik niet hetzelfde terug moest doen. Het verhaal van jezus was dan het voorbeeld. Ik durfde daardoor niet voor mijzelf op te komen. Dat hoort gewoon niet. Je hoort het gewoon te ondergaan, maar wat schiet je daar zelf mee op? Helemaal niks, mensen zien je dan vooral als een gewillig slachtoffer. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je iemand gaat mishandelen wanneer hij of zij jou slaat. Je mag alleen wel jezelf verweren en als dat een klap of rotopmerking kost, dan is dat maar zo. Laat vooral niet over jezelf heen lopen!

 Als je vraagt word je overgeslagen
Ik was vroeger ontzettend onzeker. Ik was dus ook erg bang om iets te zeggen of voor mijzelf op te komen. Wanneer ik dat deed zeiden mensen in mijn omgeving vaak ''wie vraagt wordt overgeslagen''. Ik vond het daardoor erg lastig om aan te geven wat ik wilde en wat ik nodig had. Nu ik volwassen ben snap ik nog steeds het doel van deze opmerking niet. Is het echt zo slecht wanneer een kindje vraagt of hij een snoepje mag? Is het echt nodig dat wij afwachten tot wij iets aangeboden krijgen of moeten wij gewoon de kansen die wij zien pakken? Ik ben van mening dat je dat gewoon moet doen. Daarnaast is het niet voor niets dat mensen zeggen dat de brutalen de halve wereld hebben. In onze niet eerlijke wereld is dat jammer genoeg ook gewoon waar. De mensen die het hardst roepen, krijgen ook vaak het meest. Houd je dus niet in en meng je in die strijd. Jouw stem mag ook gewoon gehoord worden!

Delen is belangrijk
Vanaf kind af aan werd tegen mij gezegd dat je alles moet delen. Dit is ook weer een van de christelijke waarden die in onze cultuur zit. Het streven hierachter is erg mooi, maar als kind kan het heel frustrerend zijn. Zeker wanneer jij al je speelgoed deelt en iemand niet zijn dingen wilt delen en je volgens te horen krijgt dat die ander het eerder had. Nee dit is geen oud kindertrauma maar een voorbeeld hoe het over kan komen als kind.

Ik ben van mijzelf een vrijgevig persoon en ik verwacht niks terug wanneer ik iemand iets geef of aanbied. Dat betekent echter niet dat het op een gegeven moment vervelend wordt wanneer je merkt dat anderen huiveriger zijn om iets met jou te delen. Dat is op zich niet erg, want je verwacht niks terug maar het wel is wel een harde les. 

Een onvoldoende halen is jouw schuld
Wanneer ik een onvoldoende haalde, kreeg ik elke keer dezelfde vraag van mijn ouder: heb jij alles gedaan wat je kon? Ik reageerde daar vaak op met: ja dat heb ik gedaan. Mijn ouders reageerde daar dan op met als jij dat had gedaan had je geen onvoldoende gehaald. Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar het is wel erg demotiverend om te horen. Ik werd daardoor ook erg onzeker, omdat ik altijd wel echt mijn best deed en soms pakte het gewoon niet zo goed uit. Op een gegeven moment merkte ik dat het mijn ouders niet meer echt durfde te vertellen wanneer ik een onvoldoende had gehaald. Voor sommige mensen kan dit erg motiverend zijn, maar voor mensen die onzeker zijn wat minder. Het is daarom erg belangrijk om te kijken of iemand om kan gaan met zulke opmerkingen.

Natuurlijk is het niet de schuld van iemand in mijn omgeving dat ik deze stoornissen heb gekregen. Ik denk echter wel dat het mij lastiger heeft gemaakt dan nodig was. Zeker wanneer je erg onzeker bent en niet goed voor jezelf kan opkomen kunnen zulke opmerkingen averechts werken.

Tegen wat voor opmerkingen liepen jullie aan?

Fotografie: tigris777

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

ginie - Zaterdag 16 september 2017 10:18
Ik weet niet meer precies hoe het gezegd werd maar huilen was niet voor grote meiden. Hierdoor heb ik al heel snel geleerd om niet te huilen en me gevoelens te onder drukken.
Anoniem - Zaterdag 16 september 2017 10:28
Tegen dit soort opmerkingen liep ik als kind ook aan. Ik denk dat het je niet eens zoveel doet als je niet zo sensitief bent, maar als je dat wel bent en je bent ook nog eens onzeker dan komen dit soort domme, kortzichtige opmerkingen hard aan. Jammer dat ik als klein meisje niet wist dat dit soort onzin voornamelijk wordt uitgekraamd door onwetende, simpele volwassenen en dat je je daar helemaal niets van moet aantrekken. Dat zou me een hoop ellende hebben bespaard...
Fayee - Zaterdag 16 september 2017 10:39
Heel herkenbaar, ik ben vanaf mijn 6de opgegroeid met een stiefvader,
en vaak als er iets was gebeurt was het dat we het maar niet aan m'n
stiefvader moesten vertellen.. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik
veel dingen voor mij ging houden want owee als hij erachter kwam...
Of wanneer hij er wel van af wist dan kreeg m'n moeder de schuld dat het
aan haar kinderen lag.. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen maar
ik heb daardoor vaak gedacht dat het aan ons/mij lag, dat wij/ik een fout
kind was..

Ook het huilen werd niet altijd in dank afgenomen.. Zoals Ginie ook al
zei, dat huilen niet voor grote meiden was.. Dus dat heb ik mezelf dan ook
al vrij snel afgeleerd en mijn gevoelens voor mij gehouden.

Ik was vroeger als kind best een snoepkont, maar was totaal niet dik...
echter heb ik wel altijd van die chubby wangen gehad en daar kreeg ik dan
ook altijd wel wat over te horen; pas maar op dat je niet teveel snoept, dan
wordt je kop nog dikker.. Dat werd dan als grap zo gezegd maar zo grappig
vond ik het niet. Ook dit is een overtuiging geworden, dat ik dus te dik ben..

Nou ja, nu lijkt het alsof mijn stiefvader echt een boeman is, en eerlijk gezegd
was het vroeger indd niet altijd makkelijk.. Echter ben ik wel dingen over zijn
jeugd te weten gekomen, dat hij vroeger is mishandeld en werd verwaarloosd.
Dat praat het niet goed wat er vroeger is gebeurt (niet dat hij ons wat aan deed,
maar hij had zeker wel problemen met zijn woede en het opvoeden van ons
was dan ook niet de makkelijkste taak voor hem) maar ik kon later het wel meer
begrijpen waarom sommige dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan.
AnaMan - Zaterdag 16 september 2017 11:30
Super herkenbaar!

Overigens betekenen al die dingen totaal iets anders; slechte dingen worden zo generatie na generatie doorgegeven. Bijv: "Wie vraagt wordt overgeslagen" betekent EIGENLIJK: "Ik heb nu geen zin in jouw 'gezeur', stom kind.".

En gevoelige kinderen werk je zo compleet (en zeer langdurig) de vernieling in.... :( :( :(
Birdy - Zaterdag 16 september 2017 11:46
Veel herkenbare dingen. Als kleuter vroeg ik ooit bij de groenteboer een appeltje omdat je die daar altijd kreeg, en toen zei een andere klant ook: kinderen die vragen worden overgeslagen. En toen zei weer een andere klant: nou kinderen die zwijgen zullen nooit iets krijgen :')
Manu - Zaterdag 16 september 2017 12:18
Bij ons thuis was het heel vaak "je mag wel alles eten, maar niet alles weten" als mijn ouders geen zin/behoefte hadden om antwoord te geven op een vraag. Heel moeilijk, want ik wilde juist wel alles weten! (nieuwsgierigheid zat er al jong in :) ) Ergens in mijn hoofd betekende het ook vooral dat eten beter was dan kennis, leren was niet zo belangrijk want ik mocht helemaal niet alles weten..

Verder hoorde ik nog wel eens, als ik volgens mijn ouders wat te veel aan het snoepen was, "als je gaat spugen, haal ik je er met je neus doorheen" De boodschap was, niet zo veel snoepen want de gevolgen daarvan zijn niet fijn - zoiets denk ik. Maar het gevolg was dat ik het ook niet meer durfde te zeggen als ik misselijk was, want het was toch mijn schuld. Ik heb ook echt een obsessie/angst gehad voor wel/niet overgeven..

Gek trouwens om hier op deze manier nu bij stil te staan en te zien hoe kleine dingen kunnen bijdragen aan die voedingsbodem van een es.
Stellar - Zaterdag 16 september 2017 14:44
veel is herkenbaar, helaas
cynthia - Zaterdag 16 september 2017 18:02
Ik herken hier precies ook stukken in helaas..
Maya - Zaterdag 16 september 2017 18:03
In de film Pietje Bell zegt die oude irritante man: Kinderen die vragen worden overgeslagen. Waarop Pietje Bell antwoordt: En kinderen die zwijgen, lopen het risico niks te krijgen! Geniaal hahaha!!
Sammie - Zaterdag 16 september 2017 20:47
Denk altijd aan de andere, dit heb ik te letterlijk genomen.