Koopdrang: jezelf verwennen of destructief?

 

We schrijven vaak over hoe belangrijk het is om jezelf iets te gunnen. Om lief te zijn voor jezelf en jezelf af en toe, of vaak genoeg, te verwennen. Dat is ook enorm belangrijk, maar die grens is niet altijd makkelijk te bewaken. Wanneer je last hebt van een eetstoornis, kampt met een laag zelfbeeld of zelfdestructief bent, kunnen die verwen momentjes ook doorslaan. Dan heeft het eigenlijk niets meer met zelfzorg te maken, maar brengt het je juist verder in de problemen.

Zelf vond ik dit behoorlijk lastig. Op veel vlakken vond ik het nooit echt moeilijk om mijzelf iets te gunnen. Ik gaf makkelijk geld uit aan eten, aan kleding of andere producten voor mijzelf. Wat ik moeilijker vond was een dagje niets doen of de tijd nemen om echt voor mijn lichaam en geest te zorgen. Die tweedeling vond ik moeilijk om te signaleren, ik was er immers blij mee dat ik zo gemakkelijk dingen voor mijzelf kon kopen. Dat was toch juist goed?

Natuurlijk is dat goed! Je mag jezelf in de watten leggen en als je ergens blij van wordt, vind ik dat je dat voor jezelf mag kopen. Als dat natuurlijk haalbaar is en past bij je financieel situatie. Zelf merkte ik alleen dat het soms ging lijken op vluchtgedrag. Onder het mom van iets liefs doen voor mijzelf, maakte ik dat ik afleiding kon zoeken in nieuwe dingen. Kon vluchten in nieuwe dingen, in de hoop een nieuw gevoel te krijgen. Het gevoel dat ik had probeerde ik weg te kopen en ik probeerde mijzelf leuker te vinden door nieuwe spullen. Wanneer ik iets nieuws had gekocht ontstond er even een geluksgevoel, er ontstond hoop. Nu kan het anders, dacht ik. Nu wordt alles beter.

Dat werd het natuurlijk niet en dat gevoel hield altijd maar heel even aan. Uiteindelijk had ik iets nieuws nodig om datzelfde gevoel over mijzelf te krijgen. Om hetzelfde gevoel van hoop over mijzelf en over mijn eigen leven te krijgen. Ik wilde dat het anders werd en elk nieuwe jurkje of accessoire stond daar symbool voor. Ik wilde een nieuwe weg in slaan, maar wist niets anders te doen dan iets voor mijzelf te kopen. Ondertussen was het dus nooit genoeg, veranderde het niets aan hoe ik mij voelde en had ik die tijd ook kunnen besteden aan stilstaan bij dat gevoel. Dat had denk ik veel meer uitgemaakt op de lange termijn, dat kon pas echt zorgen voor verandering. Hierin was stilstaan en naar mijzelf luisteren een grotere daad van zelfzorg geweest.

Waarom wil ik dit?

Natuurlijk wil ik zeker niet zeggen dat je niets meer voor jezelf mag kopen. Nogmaals, jezelf dingen gunnen vind ik onwijs belangrijk. Bij mij zorgde het er alleen voor dat ik wegliep van mijn gevoel en niet tot de kern kwam. Ik wilde mijn gevoel wegkopen en hierdoor genoot ik dus ook nooit echt van mijn aankopen. Zonde, ik gunde mijzelf van alles maar het voelde nooit goed.

Als je dit herkent en hier ook mee worstelt, probeer jezelf dan af en toe een aantal vragen te stellen voordat je tot actie overgaat. Je kunt altijd nog iets kopen, het loopt niet weg, dus wat heb je te verliezen om eerst even stil te staan? Als dat onrustig en eng voelt, wat het voor mij vaak was, is het misschien juist het allerbeste om te doen en het onderzoeken waard. Als stilstaan onmogelijk lijkt, is dat juist het belangrijkste om te oefenen. 

Waarom wil ik dit? Waarom wil ik dit kopen? Maak gerust voor jezelf een lijstje wat je denkt dat het je op gaat leveren? Ik kocht vaak iets omdat ik hoopte dat ik mij dan wel goed zou voelen over mijn lichaam, niet omdat ik echt verliefd was geworden op een bepaald jasje. Het moest mij verhullen, op een nieuwe en betere manier. Als dat het doel is van je aankoop, gaat het denk ik nooit opleveren waar je eigenlijk zo naar verlangt. Ik zocht naar een gevoel van binnenuit, maar ik zocht het op de verkeerde manier. Een dure manier ook bovendien. Misschien is het dan veel waardevoller om dat gevoel er te laten zijn en om dat meisje binnenin even de aandacht te geven. Om daar echt voor te zorgen, in plaats van het met iets nieuws te verstoppen.

Slaap er even over

Vaak merkte ik dat ik uit paniek en onrust kocht. Alsof de onrust mij compleet overnam en ik iets nieuws moest hebben, meteen! Het was zo ontzettend moeilijk om daar tegenin te gaan, maar het voelde soms als de afleiding die ik op dat moment nodig had. Alleen zorgt het er natuurlijk ook voor dat je geld uitgeeft aan dingen die je niet nodig hebt en, belangrijker nog, je ook niet het gevoel geven waar je naar opzoek bent. Het voegt uiteindelijk niets toe en ik bleef altijd met hetzelfde lege gevoel zitten.

Op dat moment, hoe onmogelijk het ook lijkt, toch afleiding zoeken kan helpen. Iets anders doen, zoals een rondje wandelen of fietsen. Zodat de onrust kan zakken en er misschien wat meer ruimte in je hoofd komt. Laatst las ik waarom we het altijd hebben over ‘er een nachtje over slapen.’ Een wetenschapper legde uit dat je hersenen resetten in de nacht. Omdat alle emoties dan verwerkt worden, denk je vaak ook echt anders over dingen als je een nachtje verder bent. Alle indrukken zijn even gereset en je kunt er echt met een heldere blik naar kijken de volgende ochtend. Probeer dat eens, vlak voordat je op het punt staat een impulsaankoop te doen. Mij heeft het vaak geholpen, want uiteindelijk zakte het gevoel toch weer weg en had ik het helemaal niet zo nodig als ik dacht.

Zoek de kern

Uiteindelijk is het denk ik het belangrijkste om die onrust aan te pakken en te kijken wat erachter zit. Waar komt die onvrede met jezelf vandaan? Wat maakt dat jij nieuwe dingen nodig hebt om je goed te voelen, om gezien te mogen worden? Waarom ben jij niet goed genoeg zoals je bent en wat zou daarvoor nodig zijn om dat te kunnen voelen? Geef jezelf echt de tijd om daar achter te komen, zonder jezelf af te leiden met spullen die daar niets mee te maken hebben. Gun jezelf genoeg, maar kijk ook wanneer je juist op een andere manier voor jezelf moet zorgen. Gun jezelf soms de rust die nodig is. Zodat je even stil kunt staan en kunt kijken wat nodig is om echt verder te komen.

Jij bent veel meer dan de kleren die je draagt of de producten die je gebruikt. Alles wat jij bent en wat anderen zien, heeft daar eigenlijk niets mee te maken en is ook niet wat anderen onthouden. Je doet jezelf tekort als je daar je eigenwaarde aan ontleent, want je hebt veel meer te bieden dan dat. Tijd om daar achter te komen! 

Fotografie: priscilladupreez

 

Gerelateerde blogposts