Jij bent nog eetgestoord

 

In de tijd dat je overspoeld wordt met fitgirls, gezond eten en allerlei foodtrends, zoals sapkuren en smoothiebowls, wordt het heel lastig om het onderscheid te maken tussen wat nou echt gezond is en wat eetgestoord is. Ik lees regelmatig dat mensen mijn eetgedrag, maar ook dat van mijn collega’s, eetgestoord vinden. Als ik uit eten ga, eet ik enkel wat ik lekker vind en als ik het niet lekker vind dan eet ik het ook niet. Dat maakt mij niet eetgestoord, maar gewoon iemand die liever haar buik vult met lekker eten, maar ook niet bang is om nieuwe dingen uit te proberen.

Wat ik heb geleerd in mijn herstel is dat niet het eten dat je eet, je eetgestoord maakt, maar de gedachtes daaromheen. Wanneer je genezen bent van je eetstoornis is er niks mis mee om jezelf met regelmaat te wegen of optimel te drinken, zolang het maar niet dwangmatig is. Nu begint hoogstwaarschijnlijk je eetstoornis te roepen: "Waarom kunnen en mogen jullie dit wel, terwijl ik dit niet mag?". Het antwoord is eigenlijk heel simpel: omdat ik hersteld ben en velen van jullie nog niet. Ik heb tijdens mijn herstel ook geen Optimel gedronken of 30+ kaas gegeten. Dat soort producten zijn op dat moment gewoon niet goed of handig voor je. Ik heb me tijdens mijn herstel ook moeten vasthouden aan een eetlijst en dingen moeten eten die ik niet wilde of niet lekker vond. Dat is soms gewoon nodig om te kunnen herstellen van een eetstoornis.

Op een gegeven moment merkte ik dat ik de eetlijst weer los durfde te laten en zo nu en dan durfde ik ook een extra tussendoortje te pakken of een extra boterham, omdat ik honger had. Ik merkte dat mijn gedachtes minder dwangmatig werden en dat ik steeds vrijer om durfde te gaan met eten. Ik kan nu ook weer genieten van eten en eet zo veel als ik zelf wil.

Ik doe nu ook geen boter meer op mijn boterham behalve als ik hagelslag eet, omdat ik dat gewoon niet lekker vind. Ik moest dat tijdens mijn herstel wel gewoon doen, omdat ik dat simpelweg nodig had. Dit zijn dingen die je weer kunt doen wanneer je weer vrij met eten om kan gaan. Dat ik Optimel drink, geen boter op mijn brood doe of soms iets laten liggen in een restaurant, maakt mij niet eetgestoord, maar een normaal mensen die normaal omgaat met eten.

De grote vraag is nu: wat maakt je wel eetgestoord? In mijn beleving zijn het de gedachtes die je over het eten hebt, die bepalen of het eetgestoord is of niet.  Als ik de kaas niet had gegeten omdat ik dacht dat ik meteen kilo's aan zou komen, dan was ik wel eetgestoord geweest. Maar ik vond het gewoon echt ontzettend vies. Ik weet ook nog goed toen ik nog een eetstoornis had dat ik in veel dingen eetstoornisgedachtes zag. Als mijn vriendin iets niet opat, dacht ik dat ze dat deed omdat ze er anders dik van zou worden. Als ik er dan naar vroeg, at ze het niet omdat ze geen honger meer had of omdat ze het niet lekker vond. Dat laatste vond ik erg lastig, omdat ikzelf ook vaak zei dat ik iets niet lekker vond om het niet te eten. Als je echter hersteld bent of nooit een eetstoornis hebt gehad, is dat geen excuus en vind je het gewoon niet lekker.

Tijdens mijn herstel had ik ook vaak het idee dat ik alles op moest eten wat ik op mijn bord kreeg in een restaurant. Hoeveel ik ook kreeg, ik deed mijn best om alles op te krijgen, ookal zat ik gewoon vol. Ik kon dan ook erg boos worden wanneer mensen niet alles op kregen en de helft lieten liggen. Ik snapte niet waarom zij dat wel konden en ik niet. Ik wilde ook de helft laten liggen, maar de gedachtes daarachter waren anders. Ten eerste was mijn verzadigingsniveau nog niet betrouwbaar en daarnaast wilde ik de helft laten liggen omdat ik dan minder zou binnen krijgen. Mensen zonder een eetstoornis laten de helft liggen, omdat ze geen honger meer hebben of ze anders het toetje niet op krijgen.

Het is dus eigenlijk heel moeilijk om te zien of iemand eetgestoord is of niet. Als je een eetstoornis hebt, zie je hoogstwaarschijnlijk overal eetstoornis om je heen. Daarnaast heb je als je in behandeling zit ook allerlei regels waar jij je aan moet houden. Die kunnen als ontzettend oneerlijk voelen wanneer je ziet dat ‘normale’ en herstelde mensen zich daar niet aan houden. Ik snap jullie reacties op onze video’s en blogs dan ook goed. Ik zou zelf tijdens mijn eetstoornis ook zo hebben gedacht. Het is alleen belangrijk om te onthouden dat de meesten al voor een langere tijd hersteld zijn en dat wij dus ook ons eigen eetpatroon hebben.

De ene dag eet ik meer dan een andere dag. Dat was iets wat ik me tijdens mijn herstel niet voor kon stellen. Ik at toen elke dag ongeveer dezelfde hoeveelheid en ongeveer dezelfde producten. Ik was ook constant bang dat ik daarvan aan zou komen, maar ik merkte op een gegeven moment dat ik vrij stabiel bleef. Voor mij was dat ook het moment dat ik de eetlijst los durfde te laten. Ik voelde mij toen ook niet meer schuldig, omdat ik een koekje meer op had en ik was ook niet meer bang dat ik weer een eetstoornis had omdat ik brunchte in plaats van te lunchen EN te ontbijten. Ik merkte dat ik dat gewoon weer vrij kon eten en dat mijn gewicht ook gewoon stabiel bleef.

Ik woog mij tijdens mijn eetstoornis bizar veel, maar hoe verder ik in mijn herstel kwam, hoe minder waarde ik eraan hechtte. Ik weeg mij nu ongeveer een keer per maand. Ik doe dat niet omdat ik bang ben dat ik aankom of afval, maar omdat ik mij hierbij prettig voel. Het komt ook regelmatig voor dat ik het een paar maanden niet doe. Ik doe gewoon waar ik mij fijn bij voel. Ik wil jullie ook een zo eerlijk mogelijk beeld geven  van wat ik eet en doe in een dag. Ik merk alleen dat ik dat soms wat moeilijker vind om te doen, omdat ik bang ben dat jullie denken dat ik nog eetgestoord ben. Dat is helemaal niet wat ik over wil brengen, maar ik ben blij dat ik niet meer vast zit aan de eetlijst.

Ik ga deze dus ook niet eten om aan jullie te bewijzen dat ik hersteld ben. Ik weet voor mijzelf dat ik hersteld ben en ik wil aan jullie laten zien hoe het eruit ziet wanneer je eet waar je zin in hebt. Ik hoop dat ik voor jullie een motivatie kan zijn om dit ook te bereiken!

Liefs, Jasmijn

Fotografie: Krista Baltroka

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

P - Donderdag 7 september 2017 11:37
Hele fijne blog dit! Dankje :) ♥
En ik denk niet dat jullie eetgestoord zijn, ik ben juist zo jaloers op jullie dat jullie zo vrij in eten nu zijn. Dan denk ik: waarom is het zo dat als ik het eet ik ervan aankom..? :( Maar dat zal wel een mindfuck zijn (hoop ik). Maar iig echt fijne blog dit en ga jezelf idd niet laten bewijzen door eten niet op te eten e.d.
Laura - Donderdag 7 september 2017 11:49
Lieverd wat een eerlijke reactie! En dat jij ervan aankomt? misschien omdat jouw gewicht nog niet goed is (dat weet ik natuurlijk niet zeker) of omdat je lichaam nog niet gewend is aan het regelmatige eten. Dan slaat je lichaam nu eenmaal veel sneller iets op dan dat je al lang hersteld bent. Maaaar...als je volhoudt, en niet opgeeft dan zal die balans er weer komen!! echt waar. Er komt een moment dat je niet afvalt als je een dag weinig eet, en ook niet aankomt als je een dag super veel eet. Geef je lichaam tijd en jezelf veel liefde♥
Anoniem - Donderdag 7 september 2017 12:18
Goed geschreven! Ik ben het helemaal met je eens.
Erna - Donderdag 7 september 2017 12:19
Inderdaad zijn het de gedachtes achter je keuzes die belangrijk zijn.
De eetstoornis is zelfdestructief .Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor "magere youghurt" omdat je jezelf niet gunt wat je echt wilt,maar een niet eetgestoorde kiest het misschien omdat het VOOR hen de beste keuze is .Doe je iets uit liefde voor jezelf of doe je het om jezelf tegen te werken(angst is het tegenovergestelde van liefde)?
Lost girl - Donderdag 7 september 2017 14:36
Waar komt deze verdedigende blog vandaan? Ik wist niet dat je zoveel commentaar kreeg op je blogs. En al helemaal niet dat je je er zoveel van aantrok. Dat hoeft toch niet. Doe gewoon lekker je ding. Je bent een aanwinst voor proud.
Liefs, lost girl
Coco - Donderdag 7 september 2017 15:49
Wat is beter cola of cola light ?
Fiona - Donderdag 7 september 2017 17:06
Wat jij het lekkerst vindt :)
Anne-Maria - Vrijdag 8 september 2017 01:47
Boks :)
Anne-Maria - Vrijdag 8 september 2017 01:53
Ik kan me je gevoel goed voorstellen na de blogspot die je hebt geschreven. Zo gaaf hoe je dit dan nu verwoordt. Jasmijn, het is fijn dat jij er bent, voor Proud een echte aanvulling. Welke keuzes je ook maakt, zolang jij ze kunt verantwoorden is het oké, en zijn wij, wie ben ik om daarover een oordeel te hebben? Blijf maar schrijven en posten, puur van jou, dat is juist wat Proud zo tof maakt. Het is goed, jij bent goed. ♥
X - Vrijdag 8 september 2017 13:19
Goede blog!
Lost girl - Vrijdag 8 september 2017 19:58
Wat is blogspot?