Is wat jij wilt ook wat je nodig hebt?

 

Tijdens mijn eetstoornis wilde ik een hoop. Ik wilde afvallen. Ik had een bepaald gewicht in mijn hoofd waar ik aan wilde voldoen. Vervolgens wilde ik nog lager dan dat wegen. Ik wilde dat je mijn botten kon zien, maar ik wilde dan ook wel weer mooie billen en borsten. Ik wilde hoge cijfers halen op school en ik wilde populair zijn, maar was alles wat ik wilde ook wel echt datgeen wat ik nodig had?

Ik was ervan overtuigd dat ik gelukkiger zou zijn met een paar kilo lichter. Toen bleek dat dat niet helemaal het geval was, maakte ik mezelf wijs dat ik wel écht gelukkig zou zijn als ik nog iets minder zou wegen. Bij elke kilo die eraf ging, groeide toch wel nog meer onvrede over mezelf. Het was nog steeds niet goed genoeg. Het was nooit goed genoeg.

is wat jij wilt ook wat je nodig hebt

Omdat het nooit goed genoeg was, wilde ik het nog extremer. Ik dacht mijn geluk te vinden in een laag gewicht. Ik dacht dat een laag gewicht het antwoord zou geven op al mijn problemen. Ik dacht dat ik meer zelfvertrouwen zou hebben met een paar kilo lichter. Ik dacht dat mensen mij aardiger vonden en ik dacht dat ik succesvoller zou zijn.

Ik stelde absurd hoge eigen aan mezelf en aan het leven, omdat ik dacht dat ik dat nodig had en het me goed zou doen. Mijn mening was erg sterk in die tijd en ik kon mezelf er heel goed van overtuigen. Ik wist dus heel goed wat ik wilde, maar wat ik echt nodig had? Daar heb ik in eerste instantie geen seconde bij stilgestaan.

Mensen met eetstoornissen hebben een enorm sterke wil. We zijn veel te streng voor onszelf en met onze eigen overtuigingskracht zijn we extreem goed in onszelf kapot maken en de grond in stampen. Het is voor ons veel makkelijk om onszelf slecht te behandelen en proberen te voldoen aan allerlei destructieve overtuigingen.

Op een liefdevolle manier écht stilstaan bij wat we nodig hebben, doen we niet. We lopen onszelf voorbij en vinden het moeilijk om toe te geven dat we iets nodig hebben van de ander en van het leven. We willen sterk zijn, kracht uitstralen en doorzettingsvermogen hebben. We denken de wereld niet nodig te hebben. We moeten zelf een manier vinden om ons weer gelukkig te voelen. 

We stellen ons hard op naar de buitenwereld en naar onszelf. We doen dingen die niet goed voor ons zijn, omdat we denken dat we hierdoor gelukkiger, liever en beter worden. We willen zoveel, maar geeft ons dat het geluk waar we op hopen? Is wat we willen ook echt wat we nodig hebben? Is een lager gewicht echt wat we nodig hebben?

is wat jij wilt ook wat je nodig hebt

Ik heb me eigenlijk veel beter af moeten vragen waarom ik wilde wat ik wilde. Waarom haatte ik mezelf? Waarom wilde ik mezelf vernietigen? Waarom mocht ik geen leuk leven leiden? “Omdat ik het ben” was altijd mijn antwoord, maar dat was te kort door de bocht. Als ik het antwoord op deze vraag eerder had geweten, dan had het waarschijnlijk niet zo ver hoeven komen.

In mijn geval -en in bijna ieder ander geval- had ik heel wat anders nodig dan een ongezond gewicht, uitstekende botten en constant honger. Ik had borden vol met liefde, grote porties zelfvertrouwen en kilo’s eigenwaarde nodig. Dát zou mij echt gelukkig maken en niet de leegte en de kou van een eetstoornis.  

Wat heb jij echt nodig?

Fotografie: Lauren Rushing

 

Gerelateerde blogposts