Indirect om hulp vragen

 

Ik droeg weken lang zwarte kleding, maakte mijn ogen donker op en zei uren niets in het klaslokaal. Lunchen op school deed ik zo min mogelijk en ik deed er alles aan om gewicht te verliezen, in de hoop er wat ongezonder uit te zien. Ik probeerde afwezig te ogen in de klas en gooide zelfs een jaar de handdoek in de ring wat betreft schoolprestaties. Ik deed zo ontzettend veel dingen die niet goed voor mijzelf waren. Dingen die me niet gelukkiger zouden maken of hielpen naar hetgeen waar ik naar op zoek was: gelukkig zijn. Toch deed ik dit in de hoop gelukkiger te worden. Ik vroeg hiermee namelijk indirect om hulp.

Mijn omgeving, of althans de mensen die ik vertrouwde, wilde ik hiermee laten zien dat het niet goed met me ging. Zonder dat zij het zagen schreeuwde ik om hulp. Zelf had ik het idee dat deze schreeuwen heel goed hoorbaar waren, voor mijn omgeving was het waarschijnlijk een heel zacht gefluister. Waarom zei ik niet goed dat ik ongelukkig was en dat ik hulp nodig had? Waarom praatte ik niet gewoon over mijn gevoelens? Dat had alles zoveel eenvoudiger gemaakt, dat had mijn problemen zoveel sneller opgelost. Nu kon ik blijven wachten tot ik een ons weeg en zelfs dan zou ik het waarschijnlijk nog met een lach en een 'Het valt wel mee" afdoen. Ik vroeg om hulp, maar ook weer niet.

meisje
bron foto

Indirect om hulp vragen levert vaak weinig op of niet het gewenste resultaat. Mensen zien het niet of hebben enkel aandacht voor het indirecte gedrag. Er is dan bijvoorbeeld aandacht voor het feit dat je wat kilo's bent afgevallen, maar niet voor de daadwerkelijke oorzaak hiervoor. Hierdoor raak je eigenlijk altijd teleurgesteld in hetgeen iemand je biedt. Daar kan de andere persoon weinig aan doen en jijzelf doet dit natuurlijk ook niet met opzet. Toch ben jij de enige die hier iets in kan veranderen.

Op het forum van Proud2Bme zie ik ook regelmatig dat mensen indirect om hulp vragen. Dit gebeurt nog het meeste in het 'Wat houdt je bezig' topic. Er worden hier met regelmaat berichten geplaatst die bijna schreeuwen om op te worden gereageerd. Ook in dagboeken staan vaak indirecte hulpvragen als 'Ik ga vandaag niets eten!' Wat wil je nu met zo'n bericht écht zeggen? Wil je écht dat we ingaan op het niet eten en aangeven hoe belangrijk het is dat je wel eet? Of weet je dit zelf eigenlijk ook best en zou je liever aandacht willen voor hoe het nou eigenlijk met je gaat?

Het is vaak makkelijker en veiliger om te schrijven over slecht eten of ander destructief gedrag, maar dat is meestal niet waar je problemen liggen. Die liggen juist achter dit gedrag. Dit gedrag is een uitingsvorm van je problemen. Het is veel pijnlijker, ik herinner me dat ik het ook altijd heel schaamtevol vond, om te praten over je ware gevoelens, over je angsten, je verdriet en verlangens, ... maar dat zijn nou juist wél de zaken waar je over moet gaan praten als je verder wilt komen, als je van je problemen af wilt komen. 

schoenen
bron foto

Toen ik in therapie zat ging het in begin voortdurend over mijn eetpatroon, mijn gewicht en ander destructief gedrag. Ik kwam hierdoor helemaal niet toe aan praten over mijn werkelijke problemen. Hierdoor kwam ik in therapie geen stap vooruit. Ik kon enkel door nog nét even wat meer af te vallen of me nét even wat minder aan de regels te houden laten zien dat het minder goed met me ging. Ik moest over dit negatieve gedrag dan weer gaan praten, waardoor de daadwerkelijke gevoelens weer naar de achtergrond schoven. Ergens was dit allemaal heel veilig voor me, want zo leed ik het minst. Tegelijkertijd kwam ik er geen klap verder mee en had ik enkel mijzelf hiermee.

Toen ik er eenmaal achter kwam dat waar ik mee bezig was me niet ging helpen, ging de knop om. Ik kon niet goed praten in therapie, ik klapte standaard dicht, maar was zo gemotiveerd om aan mijn problemen te werken, dat ik vooraf alles ging opschrijven. Schrijven over mijn gevoelens, mijn angsten, verlangens, onzekerheden en mijn gemis. Ik schaamde me enorm als ik deze teksten in therapie voorlas, maar het hielp me en daar ging het om. Het hielp me om te leren praten over mijn gevoelens en om te werken aan mijn problemen. Dat oppervlakkige gepraat over eten, gewicht, wegen en ander destructief gedrag was ik zo zat. Het voelde nu eindelijk alsof ik echt aan het werk was. Dat was vaak pijnlijk en verdrietig , maar voelde bovenal goed en constructief.

kleuren
bron foto

Ik gun jou dit ook. Ik gun jou goede gesprekken met mensen die je willen helpen. Gesprekken met inhoud, die gaan over wat jou werkelijk bezighoudt. Hiervoor is het belangrijk dat jij beseft dat indirect vragen om hulp je niet vooruit helpt. Dat praten over enkel destructief gedrag niet hetgeen is dat jou van je problemen af gaat helpen. Je kwetsbaar opstellen, praten over wat je werkelijk bezighoudt is niet makkelijk, maar het is het meer dan waard.

I Never Said it Would Be Easy. I Only Said it Would Be Worth It.

Scarlet ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nijntje475 - Zaterdag 26 maart 2016 13:05
Bedankt voor deze blog scarlet
eke - Zaterdag 26 maart 2016 13:08
Wat een mooie blog; het laat me beseffen dat het goed is dat ik om hulp heb gevraagd, dank je wel daarvoor!
Roxsanne - Zaterdag 26 maart 2016 13:13
Heel goed onderwerp
Isabeau - Zaterdag 26 maart 2016 13:42
Mooi geschreven.
Helpt mij enorm!
Anna-88 - Zaterdag 26 maart 2016 13:55
Ik heb het hier gisteren nog met mijn therapeut over gehad. Ik doe het vaak onbewust en ik wil het niet doen. Ik vind moeilijk om op het juiste moment hulp te vragen en denk vaak dat ik 'zeur'. Iets wat ik eigenlijk niet doe, want er is dan echt wat aan de hand. Ik wacht daardoor te lang met hulp vragen en als ik dit dan doe, is dat inderdaad op een indirecte manier. Hij vergeleek het met iemand die zijn been had gebroken en op krukken liep. Over het algemeen genomen red deze persoon zich prima, maar bij bepaalde dingen heeft diegene hulp nodig. Als deze persoon niet optijd hulp zou vragen, zou het zzomaar kunnen zijn dat de boel flink in de soep zou lopen en hij uiteindelijk meer aandacht en hulp nodig zou hebben om weer 'overeind' te komen. Daarna stelde mijn therapeut mij de vraag wat ik liever had? Op een duidelijke manier hulp vragen of indirect? Ik wilde graag op de duidelijke manier. Ik wil dat mensen mij zien en horen. Ik wil van mijn probleem af. Dat kan dus alleen maar als ik om hulp ga vragen. Dit heeft minn ogen geopend, ook al was sat niet makkelijk.
Onlymy - Zaterdag 26 maart 2016 14:20
Echt een enorm herkenbaar. Ik ben er ook heel goed in om op allerlei manieren te laten zien dat het slecht gaat. De mensen om me heen (vooral in therapie). Wryem dat nu en reageerden er eerst op waardoor ik nog niet echt praatte. Nu moet ik zelf aangevenals het niet goed gaat. Dit is nogsteeds enorm moeilijk maar ik leer wel om mezelf serieus te nemen en te praten over hoe het echt met me gaat en dat is het echt waard!!! Ik gun dit anderen ook dus zet hm op en probeer je open te stellen! Er zijm mensen die echt willen luisteren!!
Roos_ - Zaterdag 26 maart 2016 18:02
Wauw Scarlet, bedankt voor deze blog.. dit is allemaal zo herkenbaar. Het 'stil' en afwezig zijn in de klas vroeger (dan bedacht ik in het weekend dat ik die week op school niets ging zeggen, wat bijna niet vol te houden was), expres alleen nog maar onvoldoendes halen zodat leraren op zouden merken dat het niet goed ging, slecht eten.. Het heeft uiteindelijk vrij weinig opgeleverd. Want als mensen er dan uiteindelijk concreet naar vroegen, kon ik er totaal niet over praten en zei ik dat het goed ging.

Heb hier heel lang last van gehad en door Proud ben ik uiteindelijk echt gaan inzien hoe destructief en niet helpend deze manieren van aandacht/hulp vragen waren. Tot een half jaar geleden was afvallen voor mij een manier om m'n gevoelens te uiten en aan te geven dat het niet goed ging, totaal niet helpend. Door dagelijks artikelen op jullie site te lezen ben ik uiteindelijk gaan inzien dat je eigenlijk alleen maar letterlijk om hulp hoeft te vragen en dit dan ook gewoon kan krijgen, en heb ik die stap uiteindelijk ook (weer) gezet. Ben daar echt heeel dankbaar voor!! Het gaat nog niet zo soepel, klap net als jij bijna elk gesprek standaard dicht, maar stapje voor stapje gaat het wel steeds beter.

Heeel erg bedankt voor dit artikel en alle support van jullie site
swaggerspower - Zaterdag 26 maart 2016 19:37
Mooi!!
Marijn - Zaterdag 26 maart 2016 22:30
Super mooi kan menig instelling wat van leren. Tenminste dat zie je vaak bij instellingen.....
Lost girl - Zaterdag 26 maart 2016 23:39
Ik was op de middelbare net zo. Gelukkig waren er bij mij wel leerkrachten die erover begonnen en die ik zo vertrouwde dat ik me open stelde.
xirisjeexx - Zondag 27 maart 2016 01:47
Mooie blog! Herken mezelf er ook best in
prin - Zondag 27 maart 2016 15:44
Bij mijn eerste therapie was ik ook alleen maar destructief bezig. Op een bepaald moment had ik door dat het gewoon geen zin had op deze manier en dat het alleen maar slechter ging. Een tijdje geleden ben ik opnieuw in therapie gegaan en ik heb meteen aangegeven hoe moeilijk ik het vind om te praten en dat ik altijd de neiging tot destructief gedrag heb. Dit toegeven en bespreekbaar maken heeft me al enorm geholpen.
Nicole2810 - Maandag 28 maart 2016 01:50
Heel herkenbaar, vooral over het moeilijk kunnen praten over gevoel.. Dankje Scarlet!
Lunatiek - Vrijdag 1 april 2016 09:55
Heel juist maar verdomd moeilijk... ik heb nu afgesproken met mijn therapeut dat we wegen, kort bespreken hoe het eten loopt en na maximum 5 minuten over gaan naar de achterliggende thema's, en dat werkt vrij goed. Zo'n afspraak is voor beide partijen goed denk ik, want ook een therapeut kan zich al eens laten meeslepen in het verhaal van de eetstoornis en de rest te laten liggen...