Hoofdpijn, wat nu?

 

hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. De ene persoon heeft er vaker last van dan de ander en de ene keer is het aanweziger en storender dan de andere keer. We hebben er allemaal wel eens mee te maken en daarom volgen hier een aantal fijne tips en trics om je hoofdpijn wat te verzachten en te ontdekken waardoor deze is ontstaan. 

Haar
Sommige mensen krijgen hoofdpijn door het dragen van een paardenstaart. Het gewicht van de staart kan aan de hoofdhuid trekken en behoorlijk wat druk zetten. Je kunt dit verlichten door je haar los te dragen. Zo hangt je haar niet zo aan het elastiek op het midden van je hoofd. Wil je het toch uit je gezicht hebben, draag dan een opgerolde zakdoek, haarband of speldjes. Een losse vlecht in je nek kan ook een oplossing zijn.


Stress
Door stress kun je flinke last van hoofdpijn krijgen. Dit kan onder andere komen doordat je geconcentreerd kijkt naar waar je mee bezig bent of door spieren in je nek die vast gaan zitten door de houding die je aanneemt. Veel mensen die langere tijd gespannen zijn, nemen onbewust een andere houding aan, waardoor spieren in de nek en rug verkrampen. Nekspieren die verkrampt zijn, kunnen je behoorlijk wat hoofdpijn bezorgen.

Gebruik een warme pittenzak of sjaal om de spieren in je nek warm te houden. Door de warmte ontspannen de spieren. Ook is het belangrijk op te letten hoe je bijvoorbeeld achter je computer zit. Let er op dat je rechtop zit, met ontspannen schouders. Een warm bad of een massage van je partner, kan natuurlijk ook nooit kwaad, maar wanneer je erge last hebt is een bezoekje aan de fysio de beste oplossing. 

hoofdpijn

Geur
Wanneer er een sterke geur hangt, kan het zijn dat er pijn in je hoofd ontstaat. Bepaalde geuren stimuleren de zenuwen waardoor je van sommige geuren hoofdpijn kunt krijgen. Dit zijn vaak geuren zoals sterke schoonmaakmiddelen, verf of parfum. Zorg dat je daarom altijd een raampje open hebt staan. Een geur die je juist kan helpen ontspannen is Lavendel. Een paar druppeltjes in een geurbrander, op je kussen of in de kraag van je shirt werkt ontspannend. 

Weer
Nog een reden om je raam op een kier te zetten. Door warmte en lucht met weinig zuurstof krijgt men hoofdpijn. Dit is zelfs gebleken uit verschillende onderzoeken. Even lekker doorluchten en een frisse neus halen is dus geen slecht plan als je van je hoofdpijn af wilt komen.  

Beweging
Lang stilzitten kan hoofdpijn veroorzaken. Dit komt niet alleen doordat je letterlijk stil zit, maar ook omdat je vaak een slechte houding aanneemt of geconcentreerd aan het werk bent. Door beweging wordt je motortje even lekker op gang gebracht en krijg je wat nieuwe energie wat de hoofdpijn doet afnemen. Een ommetje maken in de pauze, fietsen of lopen naar school of gewoon de hond uitlaten kan al voldoende zijn. 

Drinken
Te weinig drinken zorgt voor hoofdpijn. Ik denk dat iedereen het eigenlijk wel weet, maar toch vergeten we soms voldoende te drinken. Eigenlijk zegt je lichaam met de hoofdpijn ''Ik wil vocht!''. Zorg daarom dat je minimaal 1,5 liter per dag drinkt. Misschien helpt het je om dat te koppelen aan 10 glazen per dag.

Heb jij vaak hoofdpijn?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Martine - Dinsdag 23 april 2013 16:25
Ik heb jaren hoofdpijn gehad en ben nog steeds erg gevoelig voor hoofdpijn. Een groot deel van mijn hoofdpijn is echter opgelost toen bleek dat ik toch een lichte bril/lenzen nodig had. Het was echt heel weinig, ze geven er normaal gesproken geen bril voor, maar doordat ik zulke klachten had, wel genomen. En dat was een enorme verlichting. Verder heb ik nu nog hoofdpijn als ik te weinig drink, te lang in de felle zon ben zonder pet of zonnebril of door stress en drukte.
Francisca1994 - Dinsdag 23 april 2013 16:46
Ik heb helaas chronische hoofdpijn. Iedere dag, elk moment heb ik hoofdpijn. Ik ben er nu wel aan gewend en het ene moment is het erger dan het andere moment.

Meestal is er goed de dag mee door te komen, dus ja. Ik probeer er eigenlijk al niets meer tegen te doen omdat ik toch weet dat het nooit helemaal weg zal gaan.
k - Dinsdag 23 april 2013 17:02
ik heb 3 weken een hersenschudding opgelopen en nog steeds heb ik bijna de hele dag door hoofdpijn..
Roos - Dinsdag 23 april 2013 17:37
Soms heb ik als ik laat wakker word, rond half 12 of later dan heb ik een zwaar hoofd, haha best logisch, en indd als ik mijn haar in een staart draag, of een knot kan ik hoofdpijn krijgen, maar het ligt eraan waar de staart/knot zit en hoe strak.
En indd verkrampte houdingen, of te weinig frisse lucht is vaak de oorzaak!
Shira86 - Dinsdag 23 april 2013 17:45
Ik heb een hele tijd lang enorm veel last gehad van migraine en spanningshoofdpijn. Dat is sinds ik AD's neem een hééél stuk minder geworden!
Nu niet allemaal naar de dokter spurten voor AD's xD want lavendel helpt echt heel erg goed! Als ik hoofdpijn voel komen smeer ik lavendelolie onder mijn neusgaten en meestal verdwijnt de hoofdpijn!
M - Dinsdag 23 april 2013 17:59
Door stress ja! En als ik teveel koffie heb gedronken. Als ik dus teveel hoofdpijn heb, ga ik naar buiten, een rondje lopen en drink ik wat thee of water. Als het aanhoudt zorg ik dat ik genoeg slaap :)
Peanutbutter - Dinsdag 23 april 2013 18:22
Je vergeet wel iets heel belangrijks. Als je niet genoeg eet, krijg je ook koppijn.
wallflower - Dinsdag 23 april 2013 19:41
j
wallflower - Dinsdag 23 april 2013 19:41
ik krijg hoofdpijn door een allergie... ook lastig
Lunamira - Dinsdag 23 april 2013 20:18
als ik niet eet, of te weinig krijg ik knallede koppijn, bijna migraine lijkt het dan. Ik moet direct naar bed..
ik krijg ook koppijn als ik mijn bak koffie soggends niet drink. bizar...
Iris - Woensdag 24 april 2013 09:11
Had eerder heel vaak spanningshoofdpijn. Via de huisarts naar de fysio verwezen en de oefeningen die ik daar heb gekregen hebben heel veel geholpen. Nu is het een stuk minder en werkt paracetamol gelukkig.
* - Woensdag 24 april 2013 12:12
Ik heb migraine. dus dat is best harde bonkende hoofdpijn.
En ik kan dan geen licht of geluid uitstaan. Het enige wat ik dan wil doen
is in een donkere kamer slapen. Best lastig!
Ag!rl - Woensdag 24 april 2013 14:15
Ja, ik heb heel vaak hoofdpijn.
Op school hangt er vaak een vage lucht in bepaalde lokalen en ramen zijn dicht. In de klas schreeuwen mensen door elkaar, daar krijg je ook behoorlijke hoofdpijn van. (En trouwens ook de behoefte om keihard 'Koppen dicht!' te schreeuwen,(: haha). Thuis heb ik ook heel vaak hoofdpijn, als ik ruzie heb ofzo, als ik mijn hoofd heb gestoten of iets anders tegen mijn hoofd aankomt... Of als de ramen dicht zijn..Tja. Het is super irritant soms lijkt het haast wel migraine dan wil ik niks liever dan NIKS. Gewoon even helemaal RUST. maar ja, dat kan niet altijd. Eigenlijk nooit...
greenbutterfly - Donderdag 25 april 2013 20:30
ja, ik heb eigenlijk vrijwel iedere dag hoofdpijn. Eigenlijk bijna altijd. Bij gaat alle stress altijd in mijn lichaam zitten,en daar krijg ik hoofdpijn van.