Hoe vind ik een therapeut die bij mij past?

 

Aan de bel trekken omdat je worstelt met een eetstoornis of andere psychische problematiek om vervolgens een ander te vertellen over iets dat voor jou heel kwetsbaar voelt, is nogal wat. Je wilt dat je verhaal bij de juiste persoon terechtkomt, die jou er met zorg bij kan helpen. Iemand die je begrijpt, weet waar het over gaat, verstand heeft van de problematiek en met wie het goed klikt. Een therapeut die bij je past. Maar waar vind je die? In deze blog deel ik een aantal punten die je kunnen helpen in jouw zoektocht naar passende hulp.

Een doorverwijzing van de huisarts

Zelf heb ik mijn behandeling en therapeut gevonden met hulp van de huisarts. Eigenlijk heb ik gewoon gekozen voor de eerste de beste doorverwijzing. Ik kwam terecht in een behandelteam en hoewel ik de ene behandelaar fijner vond dan de ander, werkte dit voor mij prima. Een doorverwijzing van de huisarts heb je hoe dan ook nodig als je in behandeling wilt bij een therapeut en je kan daar ook altijd om advies vragen of jouw wensen doorgeven.


bron foto

Het vragen aan vrienden of familie

Ik kon me best een vreemde eend in de bijt voelen, alsof ik de enige was die in therapie ging, maar zo was het niet. Je bent zeker niet de eerste of enige die in therapie gaat voor iets. Wellicht zijn er vrienden of familie die ook wel eens therapie hebben gehad. Dat kan je vragen, of misschien weet je het al. Dat is helemaal niet gek. Als je dat weet, kan je ook eens vragen wat hun ervaringen zijn en of ze iemand heel prettig vonden.

Via de hulpkaart van Proud2Bme

Ook via Proud2Bme kan je online kijken welke psychologen en instellingen er zoal zijn. Onze hulpkaart laat een ontzettend breed overzicht zien van wat er in Nederland en België aangeboden wordt. Neem zeker eens een kijkje om te zien wat voor hulp er bij jou in de buurt wordt aangeboden.

Verder kijken dan de nabije omgeving

Ik noem 'bij jou in de buurt', maar het kan ook raadzaam zijn om verder te kijken dan je nabije omgeving. Het is begrijpelijk om rekening te houden met reistijd en fijn als iets dicht bij huis is, maar mocht je in jouw buurt niets vinden dat bij jou past, kijk dan zeker verder. Een korte reistijd is fijn, maar als je met wat langer reizen een psycholoog vindt die echt goed bij jou past, is dat wellicht wel de moeite waard.

Wat voor persoon voelt goed?

Om wat voor reden dan ook kan je een voorkeur hebben voor iemands geslacht, leeftijd of type. Misschien heeft dit te maken met een trauma dat je hebt opgelopen of voel je je gewoon - instinctief - ergens beter bij. Dat kan heel goed en daar mag je ook echt naar luisteren. Heb je liever een jonger of ouder persoon of juist iemand van je eigen leeftijd? Of is er iets dat je specifiek niet terug zou willen zien in een therapeut? Wat vind je van iemands denk- en/of werkwijze? Het is helemaal niet gek om je therapeut even te Googlen, iets over hem of haar te lezen of zelfs even een foto van iemand te bekijken om te zien hoe dat voor jou voelt. Je kan niet alles van tevoren weten en die eigenschappen zeggen ook niet alles, maar uiteindelijk moet het voor jou goed voelen en misschien kan dit je er een beetje bij helpen.

Bekijk de website van de therapeut of instelling

Op de website van de therapeut of instelling waar je geinteresserd in bent, zal waarschijnlijk ook informatie te vinden zijn. Neem zeker eens een kijkje om meer te weten te komen over het behandelplan en de visie van de hulpverlener(s).

Je kan altijd even bellen

Even bellen; het klinkt zo simpel. Is het ook! Je kan altijd even bellen en informatie inwinnen over de therapeut of instelling. Het kan helpen om meer te weten te komen over een instelling, het behandelplan, de receptie of de therapeut. Wie je aan de lijn krijgt en kan krijgen hangt natuurlijk ook af van of je een vrijgevestigde therapeut of grotere instelling benadert. Daarover schrijf ik later meer. Overigens is 'even bellen' natuurlijk niet zo simpel als je last hebt van telefoonangst of belangst. Daarover kan je meer lezen in de deze blog!

Ervaringsverhalen lezen

Op onze site delen we naast onze eigen ervaringsverhalen ook verhalen van mensen die een gastblog insturen of mensen die wij interviewen. Zo bestaat ook de interviewreeks 'Therapy Talk' waarin verschillende mensen delen over de behandeling die ze hebben gevolgd, hoe die behandeling precies ging en wat ze ervan vonden. Ook kan je altijd op ons forum terecht om te vragen over ervaringsverhalen. 

Grote(re) instelling of vrijgevestigd psycholoog?

In benoemde het al eerder. Als je op zoek gaat naar een psycholoog kan dat bij een grotere instelling, maar ook bij een vrijgevestigde psycholoog. Zelf zat ik bij een grotere instelling en daar was ik heel tevreden over, maar ik hoor ook van mensen dat ze het fijner vonden om een vrijgevestigd psycholoog te hebben. Het is voor iedereen zo persoonlijk. In de blog 'De vrijgevestigd psycholoog' worden de voor- en nadelen hiervan besproken, misschien kunnen die je wat verder helpen in jouw keuze.

Welke therapie past bij jou?

Iets anders dat een belangrijke rol kan spelen, is de therapie (of meerdere) die door de psycholoog geboden wordt. Ben je op zoek naar een specifieke therapie of weet je niet zo goed wat bij jou aan zou sluiten? In de blog 'Welke therapie past bij jou?' vind je alle soorten therapie op een rijtje.

Wat kost het en wat dekt je verzekering?

Geld is vervelend om rekening mee te moeten houden voor je gezondheid die niet op waarde kan worden geschat, maar helaas heeft niet iedereen hiervoor hetzelfde budget. De keuze voor een psycholoog of instelling kan dus ook te maken hebben met het kostenplaatje en of je verzekering het dekt. In veel gevallen dekt je verzekering het wel, maar dat is niet overal. Twijfel je hierover? Dan kan je altijd contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij.

Een intakegesprek is ook voor jou

Wanneer je contact hebt gezocht met een psycholoog, volgt voor een behandeling begint altijd eerst een intakegesprek. Dit gesprek is om meer te weten te komen over jou en jouw hulpvraag. Dit kan de psycholoog helpen het behandelplan te bepalen. Maar andersom is een intakegesprek ook voor jou, om te kijken of jij je goed voelt bij de psycholoog en of jij wel vindt dat hij of zij jou kan bieden wat je nodig hebt. Na een intakegesprek mag jij ook altijd nog van gedachten veranderen. Zie het als een sollicitatiegesprek! Meer lezen over de intake doe je hier

Tijd en ruimte

Misschien vind je het lastig om een geschikte therapeut te vinden. Bovengenoemde punten kunnen helpen, maar kunnen het soms ook heel lastig maken voor een therapeut om 'goed genoeg' te zijn. Het is goed om bewust te zijn dat vertrouwen ook moet groeien. Dat je tijd nodig hebt om aan elkaar te wennen en een vertrouwensband op te bouwen. Het is begrijpelijk dat dat er niet altijd meteen is. Neem de tijd, maar neem ook de ruimte om het aan te geven als je ergens tegenaan loopt. Als je merkt dat je je niet veilig voelt, als de behandeling naar jouw idee niet aanslaat of je ergens tegenaan loopt. Ook je therapeut kan niet in jouw hoofd kijken, dus spreek je er zeker over uit. Je therapeut is er juist om jou te helpen dus zal ook blij zijn met deze informatie. Hopelijk komen jullie er samen uit. En zo niet, dan mag je altijd wisselen en verder kijken.

Hoe heb jij jouw therapeut gevonden? 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nicole1970 - Woensdag 27 januari 2021 14:36
Mooi geschreven Irene, zelf was ik bij mij in de omgeving al in behandeling voor andere problemen bij een psychologe, toen zij me niet meer verder kon helpen wat mijn eetstoornis betreft hebben we samen gekeken hier in de omgeving voor gespecialiseerde hulp maar zijn we uiteindelijk toch bij een kliniek in Amsterdam uitgekomen, hier heb ik nu 20 weken behandeling gehad via beeldbellen (ivm Corona) en heb ik in mei nog 1 afspraak en dan hoop ik fysiek te kunnen gaan, voor mij een hele afstand (3 uur met de trein, enkele reis) maar die had ik graag afgelegd ook wekelijks tijdens mijn behandeling. Zeker is het gemakkelijker om het dichtbij huis te zoeken, maar achteraf ben ik heel blij met mijn keuze voor Amsterdam.
D. - Woensdag 27 januari 2021 17:13
Handige tips! Zelf heb ik daarnaast bewust gekozen voor een 'contractvrije psycholoog', een psycholoog die geen contracten afsluit met zorgverzekeraars. Ik wil namelijk dat de zorgverzekeraar zich op geen enkele manier kan bemoeien met mijn behandeling en daar ook geen gegevens over krijgt doorgespeeld. En dat ik te allen tijde zelf kan kiezen wie mijn psycholoog is en of ik eventueel wil overstappen.

De zorgverzekeraar vergoedt mij daarom niet het volledige bedrag, maar persoonlijk heb ik dat er graag voor over. (Dat zal niet voor iedereen gelden, maar voor anderen is het misschien toch wel een principieel punt om mee te nemen bij de keuze.)
Ji - Woensdag 27 januari 2021 17:36
@d. Zorgverzekering kan zowiezo alle info lezen. Zonde dat je het zelf deels betaald
Layla - Woensdag 27 januari 2021 17:46
Huh hoezo kan een zorgverzekeraar alle info lezen?
S* - Woensdag 27 januari 2021 18:34
Zeker niet alle info. Zijn kunnen formele en materiële controle doen. Dus vooral of dat wat de zorginstantie declareert klopt. Er is uitermate veel beschermd als het gaat om de privacy en persoonsgegevens. Zo kan men wel vragen of er een behandelplannen is, maar niet wat de inhoud er van is. Tot op zekere hoogte weet een zorgverzekeraar waar, bij wie, om welke reden, met welke frequentie en welke therapievorm je “afneemt”
pieput - Zaterdag 24 juni 2023 05:02
Ik heb wel eens gehoord dat iemand wel 200 therapeuten had gehad en was al het vertrouwen kwijt. Sommigen kunnen je na veel jaren van ervaring nog steeds iets aanpraten waarvan je weet dat het weer het zelfde is. Mensen die om je geven willen je dit niet aandoen. Niemand zal zeggen ga daar maar nooit weer heen en die dit al zeggen menen het niet en zeggen dit uit berekening uit eigen voordeel. Je trekt ook nog bajes klanten aan die op je gemoed inpraten en zeggen wat je wil horen. Ik denk dat de familie van mij af wou en mij legaal wou opruimen met schone handen. Je leeft je leven in isolement met bed en toilet en hebt geen kennissen vrienden familie en bekenden collega:s dan ontvolgers vervolgers en dislikers. .