Hoe overleef ik dit schooljaar?

 

school Het nieuwe schooljaar is voor het grootste deel van Nederland weer begonnen. Als het goed is ben je al lekker voorbereid qua materialen, zijn je boeken gekaft en zit je rooster alweer netjes in je agenda gelijmd. Misschien zie je er wel onwijs tegenop dat je nu weer maandenlang moet leren, huiswerk moet maken, vroeg op moet, in een klas moet zitten en moet eten op school. Allemaal dingen die je te wachten staan komend schooljaar.

Gelukkig ben je hier niet alleen in. Iedereen heeft periodes dat ze school stom vinden, zwaar vinden, het wat minder gaat of bang zijn voor een leerkracht. Probeer je gevoelens hierover niet weg te stoppen. Stress van school is rot, maar helaas hebben heel veel leerlingen er last van. Je bent niet alleen, onthoudt dat en praat er met elkaar over, dat lucht op.

Vanaf de middelbare school kreeg ik erg last van spanningen. En echt niet zoals de rest van de klas alleen voor de examenweek. Ik was constant gespannen. Ik vond het enorm intensief op school, voelde druk om te presteren, klapte dicht, zweette me kapot van de stress, terwijl ik het ijskoud had en dacht eigenlijk alleen maar ‘'IK KAN DIT NIET!''

Ik denk dat we als leerlingen op de middelbare en vervolgopleidingen niet alleen last kunnen hebben van faalangst of onzekerheid, maar ook van de indrukken die we opdoen. Een school met bijvoorbeeld 500 leerlingen en 150 leerkrachten is behoorlijk indrukwekkend. Maar ook kleinere of nog grotere scholen kunnen je met het grote aantal mensen behoorlijk imponeren. Je voelt je klein, bekeken, eenzaam en misschien wel een beetje vergeten.

Proud2bmeNaar school gaan, kost los van de lessen en de leerstof gegarandeerd veel energie. Je hoeft er niet alleen maar heen te gaan en te gaan zitten, nee, je houdt rekening met hoe je eruit ziet, wat voor spulletjes je bij je hebt, wat je eet, waar je eet en met wie en langs welke groepjes van de bovenbouw je wel en niet durft te lopen. 

Ik weet nog goed dat ik en mijn vriendinnen nooit alleen naar de snoepautomaat of kantine gingen. Als we in de pauze in de gang zaten en iemand wilde iets kopen, gingen we altijd met z'n tweetjes. Voor je opstond, checkte je je lippen, je haar en of je kleding wel een beetje normaal zat. Tenslotte zou je een paar honderd man voorbij moeten, wilde je aan de andere kant van het gebouw je melk gaan halen.

Op school gebeurt van alles. Het is één grote sociale bedoening. En als ik zo aan het schrijven ben, zou ik haast vergeten dat je er ook nog moet leren en presteren. Ik beschrijf school als een regelrechte ramp. En misschien was het dat soms ook wel voor mij. Ik was erg onzeker, verschuilde me achter klasgenootjes en klooide maar wat aan met mijn eetstoornis. Als ik terugkijk had ik het ook anders kunnen doen.

Natuurlijk heb ik ook een hoop leuke momenten meegemaakt op school, mooie mensen ontmoet en dingen geleerd uit al deze ervaringen. School kan naast stressvol ook leuk zijn. En met onderstaande tips wordt het dat misschien komend jaar ook weer wat meer voor jou!

Probeer goed te blijven eten. Eten op school kan erg moeilijk zijn met een eetstoornis. Als je dit ook erg eng vindt, je schaamt of je het gewoon heel moeilijk vindt, lees dan DIT blogje eens over eten op school.

Ben je onzeker, spreek dit dan uit. Zoals ik eerder al beschreef, is praten echt heel belangrijk. Vooral omdat veel van je klasgenootjes last hebben van dezelfde problemen. Jij bent niet de enige die ''hem strest''.

Wees jezelf. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, I know, maar als je jezelf niet durft te zijn, loop je iedere schooldag met een masker op. Dit is enorm uitputtend en zorgt ervoor dat je niet lekker in je vel zult zitten. Probeer dus stap voor stap iets meer van jezelf te laten zien. Je bent uniek, en juist jouw eigen persoonlijke dingen zijn leuk aan jou.

Zoek een rustige plek op, wanneer je een beetje overprikkeld raakt. Overprikkeling of drukte in je hoofd is heel normaal in een school. Zoveel mensen om je heen, informatie in je hoofdje stoppen en luisteren naar de leerkracht eist een hoop concentratie. Even ademhalen, luisteren naar de geluiden of juist stilte om je heen en voelen dat je er bent, kan dan helpen. Even ontstressen tussen de lessen, noemen we dat.
zorg voor jezelf

Zorg voor fijne spulletjes. In je tas kun je een klein toilettasje stoppen met deze dingetjes. Doe hierin een mp3speler/oordopjes, paracetamolletje, een lippenbalsem, zakdoekjes, een lief briefje aan jezelf, een klein knuffeltje of iets anders wat jou blij maakt. Voel je je rot of ben je gestrest, kijk dan even in dit tasje en pak er iets uit. Wees lief voor jezelf.

Trek aan de bel als je het idee hebt dat het niet goed gaat op school. Je kunt natuurlijk je cijfers afwachten, je rapport bij je ouders op de keukentafel neerleggen, maar je kunt ook eerder je mond opentrekken. Als jij een vak moeilijk vindt, hoef je je daar echt niet voor te schamen. Praat hier gerust over met je mentor, vraag hulp of advies en vertel het je ouders. Je rapport of de uitslag van een toets is niet het enige moment waarop te zien is dat jij ergens moeite mee hebt. Bijna niemand is overal goed in. Jij dus ook niet. En dat geeft echt helemaal niks.

Maak lol; op school tijdens de pauze, maar ook na schooltijd. Blijf niet teveel hangen in je gevoel van spanning en stress. Ga bijvoorbeeld na school even een eindje wandelen of fietsen, drink een kop thee met je moeder, ga naar het strand en waai lekker uit, of ga met wat vriendinnen shoppen. Geef jezelf tijd om even bij te komen van school, maar vooral ook even echt lekker wat anders te doen en aan wat anders te denken.

School kan spanning veroorzaken, maar als je een manier vindt om die spanning los te kunnen laten, overleef je het wel!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

emma - Zondag 2 september 2012 12:25
Goede blog, ik ben altijd gespannen op school dus ik zal proberen morgen op de 1e schooldag er wat leuks en ontspannends van te maken!
Britt - Zondag 2 september 2012 12:31
Mja. School met 2600 leerlingen. Dat zijn een hoop indrukken...
xx - Zondag 2 september 2012 12:46
@Britt,
wow, dat zijn veel leerlingen ;o lijkt me echt eng ;$

Herkenbaar.. ^^
Juliaa. - Zondag 2 september 2012 12:50
Er staat dit:
'goed te blijven eten. lees dan DIT blogje eens over eten op school.'
Maar er is niks aan gelinkt... :$
Liefs!x
@Juliaa - Zondag 2 september 2012 14:44
Dankje! Nu wel :)
Tyrande Whisperwind - Zondag 2 september 2012 15:25
500 leerlingen? dat is echt een minischooltje. wij hebben er 1300 en zijn nog nieteens de grootste van de stad, laat staan van nederland
Misty. - Zondag 2 september 2012 16:01
Ah dit stelt me eerlijk gezegt best wel gerust. Ookal weet ik het ergens allemaal wel dondersgoed.. De stress en druk is gewoon zo hoog. Maar dit ga ik echt onthouden, bedankt!
Lin - Zondag 2 september 2012 17:12
Uhm, moet 500 leerlingen niet 5000 zijn ofzo? Want dat vind ik wel echt een heel kleine school.
thattgirl - Zondag 2 september 2012 20:33
morgen weer naar school! heb er geen zin in bahh al die stress en al die verplichtingen
hannah - Zondag 2 september 2012 22:02
haha NIET (-> antwoord op de titel van deze blog)

(grapje, komt allemaal goed schatjes!)
UnknownAngel - Zondag 2 september 2012 22:12
Ik ben zooo bang :( Ik weet niet eens of mijn vriendin nog bij mij op school zit...
S. - Maandag 3 september 2012 16:03
Op mijn school zitten 620 leerlingen, relatief weinig dus.
Vorig jaar durfde ik niet meer naar school omdat ik zo onzeker was, me zo eenzaam voelde en ik de lat voor mezelf zo hoog legde. Ik ging dus ook niet meer naar school en heb daarom een jaar in therapie gezeten. Dit jaar ging ik weer naar school en het gaat nu super goed. Ik ben meer mezelf, heb het gezellig met anderen, denk niet alleen maar aan prestaties die ik moet leveren, heb de lat lager gelegd..
Ik wil hiermee zeggen dat het echt goed is om lol te maken en je sociale contacten juist aan moet gaan en niet denken dat toch niemand je leuk vind, want dat is absoluut niet waar!
Anne - Maandag 18 augustus 2014 13:10
Leuke blog! Het in vertrouwde nemen van docenten vind ik echt een goede tip. Ik heb dit ook gedaan. De eerste keer was het doodeng, toen heb ik het verteld met behulp van een brief, maar de keren daarna werd het makkelijker. Ik vond en vind het heel prettig dat ik altijd bij mijn docenten terecht kan en dat ales ze zien dat het even ergens niet gaat, naar me toe komen. Het lucht op om te weten dat je het niet alleen hoeft te doen en dat er mensen zijn die je de ruimte geven om jezelf bloot te geven en het begrijpen...

Ik hoef nog lang niet naar school, maar ik zie er nu al tegen op omdat ik in mijn examenjaar zit. Mijn boeken zijn al binnen en nu ik ze heb gezien ben ik ervan overtuigd dat ik niet zal slagen.. het maakt me heel erg onzeker en bang voor aankomd jaar
Maria - Vrijdag 23 januari 2015 21:46
Ik zit op een school met meer dan 3000 leerlingen.
Fleur - Dinsdag 10 februari 2015 18:05
Ik heb het ook wel eens dat je op school zit de eerste dag een nieuwe school iedereen heeft het over hun ideale vakantie en ik ik ook maar mijn vriendin niet die kan nooit op vakantie ze hebben te wijzig geld ze leven in de normaal huis maar voor de rest niks ze is niet zomaar een kind nee een kind in armoede deel niet jou verhaal met zulke kindere maar vraag is een keer hoe het maar zijn/haar vakantie is gegaan dat is beter en zo kom je stap voor stap het jaar door (denk niet altijd aan je zelf maar aan een ander) nu heb ik het onderwerp vakantie maar misschien kan je wel vragen wiekend een dag van de week of maak een leuke selfie zo word zij ook nog is blijšŸ“·
Sara - Maandag 26 oktober 2015 06:10
ik weet het nog steeds niet
Ikke - Maandag 14 december 2015 16:43
Svi
T. Huisman - Donderdag 2 maart 2017 02:08
Sommigen zullen er wel tegen op kijken om naar school toe te gaan vooral van die klootzakken klieren en die pesters. Vooral Mavo en V.M.B.O. scholen in middengrote gemeenten, met een school die een hierarchische structuur heeft. Directie weet niet wat er in om gaat en wat zich op school afspeelt. Op het Havo en V.W.O. wordt incidenteel wel eens gepest en gymnasium ook maar toch wel minder dan op Mavo en V.M.B.O. Ze zouden het imago van deze scholen moeten oppimpen. . .
T. Huisman - Donderdag 2 maart 2017 02:10
Het is niet leuk als je er tegen op kijkt om weer naar school toe te gaan.
T. Huisman - Donderdag 2 maart 2017 02:17
Wij hadden een hele nare docent en was ook gemeen en oneerlijk ouderwets. Ik wou dat ik wat had gezegd want het was niet leuk meer. Zo hoort het er niet aan toe te gaan. Zo"n docent brengt je imago om zeep. Egotrippen en de held uithangen. Ze nam het ook nog op voor leerlingen die bij ons een voorruit van de kamer met een straatklinker hebben ingegooid. Dit deed ze omdat de ouders van diegene die het had gedaan de school stageplaatsen kon leveren Daar wilden ze goede vriendjes mee blijven vandaar stond je alleen maar het was zeer oneerlijk en gemeen. Diegenen die dat hadden gedaan voerden hele onzinnige argumenten aan waarom ze ze je gepest hadden en ze zeiden dat ik alles omdraaide toen ik me hierover bij de directie ben gaan beklagen. .
T. Huisman - Donderdag 2 maart 2017 02:30
Leerlingen op school die een hetze tegen je beginnen een lastercampagne waar ook ouders niet tegen opgewassen lijken te zijn. Ze namen het op voor leerlingen die een straatklinker bij ons door de ramen hadden gegooid en iemand van de directie nam het ook nog voor hun op. Dit klonk onwaarschijnlijk en onverteerbaar dat iemand die het goede voorbeeld moet nemen het op neemt voor leerlingen die aan opzettelijke vernieling doen en die het slachtoffer hier de schuld van geven. Het lijkt wel abnormaal. Hoe meer je er over uitsprak des te meer begon men je tegen te spreken en ik dacht dit is toch niet normaal meer? De daders reageerden eerder kwalijknemend terwijl zij het ook nog bekenden en dan nog kwalijknemend reageren. , En dat sommigen om dat leed lachen. Ook heeft iemand een een boek van mij beklad en er waren meer leerlingen met aanstootgevend gedrag en die spullen van school vernielden en daarna giechelden. Heel slap en week en rot. Eerlijke mensen omlaag halen. Rekening met je gevoel werd er niet gehouden. dat grensoverschrijdend gedrag zo maar maar kan en dat hier hele groepen aan mee kunnen doen maar dan in het geniep en ze halen leidinggevenden over met hun charme en zoetgevooisde woorden en dan zullen ze zich wel anders voordoen. Het toelaten van grensoverschrijdend gedrag is het einde van een school maar dan zei het bestuur van die school van zo is de maatschappij.
T. Huisman - Donderdag 2 maart 2017 02:56
Ik weet niet wat anderen van school meenemen zoals invloeden en sferen. Dingen die hun gemaakt hebben zoals ze zijn en dat die niet gecorrigeerd zijn. Zo had een decaan of leerkracht advies moeten uitbrengen en op huisbezoek moeten gaan toen ze tegen een leerling zei dat het zo niet goed zou komen. Ze wond de leraar wiskunde met charmes om haar vinger om een hoger cijfer te halen en kreeg die ook. Het was een nihilistische oproerkraaier en een anarchist in de klas die lak had aan regels en normen. Op zieltjes trappen en iemand op het hart trappen. Alleen voor het geld gaan werken zonder dat het de kwaliteit ten goede komt. Je leek wel een onpersoonlijk nummer op die school. Je kunt toch moeilijk van school af komen als een cultuurbarbaar.