Hoe kan ik minder gevoelig worden?

 

Je bent wel erg gevoelig, dat mag je best afleren. Je moet niet zo snel geraakt zijn. Je moet een wat dikkere huid krijgen. Ja, in veel situaties is het zo dat een dikke huid erg van pas kan komen. Soms krijg je misschien ook de indruk dat er in de wereld niet heel veel plaats is voor gevoelige mensen. Hoewel dat misschien zo overkomt en het je ongelofelijk in de weg kan zitten, betekent niet dat het iets slechts is. Gevoeligheid is iets waar je mee om kunt gaan en niet iets dat weggemaakt hoeft te worden. Het soms een vloek, maar ook een zegen. 

Hoe ga je daar dan mee om. Je voelt nu eenmaal veel en daar kun je niet zo veel aan doen, maar hoe kun je het voor jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Hoe kun je voor jezelf de balans bewaren tussen je eigen gevoeligheid en de mensen om je heen, die daar niet altijd in mee kunnen gaan en jou misschien niet altijd begrijpen? 

♥ Schaam je er niet voor

Het voelt soms misschien als de beste oplossing om je eigen gevoeligheid weg te maken. Door het weg te drukken of je minder gevoelig voor te doen. Alsof jij iets aan te passen hebt, want dat zou het voor iedereen en vooral voor jezelf veel makkelijker maken.

Het is niet iets wat je weg hoeft te maken. Jij bent nou eenmaal gevoelig en dingen raken jou snel, dat is niets om je voor te schamen. Door juist te erkennen en te accepteren dat het er is, kan het jou veel meer rust geven. Als het er mag zijn, zit het vaak ook minder in de weg. Hoe meer het iets is waar jij je comfortabel bij voelt, hoe meer anderen dat ook zo zullen ervaren. Gevoeligheid heeft ook veel voordelen en het maakt jou tot wie jij bent. 

♥ Praat erover

Dit hoort denk ik bij het stukje acceptatie. Anderen die minder gevoelig zijn zullen jou niet altijd begrijpen, net zo goed als dat jij vaak ook niet begrijpt hoe zij zo snel ergens overheen kunnen stappen. Dat hoeft natuurlijk helemaal geen probleem te zijn. Zolang je blijft praten over hoe iets in jouw hoofd werkt en hoe jij bepaalde dingen voelt, maakt de ander daar veel meer deel van uit. Door uit te leggen hoe jij dingen verwerkt snappen anderen ook waarom jij zo gevoelig reageert. Niet omdat jij je ergens over hoeft te verantwoorden, maar omdat het fijn is om elkaar wat meer te begrijpen. 

Ik huil bijvoorbeeld best vaak. Als ik een heel heftig nieuwsbericht hoor op de radio, dan kunnen de tranen echt in mijn ogen staan. Met een mooi liedje op de radio hou ik het niet droog en bij elke wk-finale huil ik, omdat ik dat gevoel van winst en verlies in het sporten zo ontroerend vind. Dat vind ik helemaal geen probleem en er is voor mij dan niets aan de hand, ik voel het gewoon even heel erg en daarna gaat dat weer over

Voor anderen kan dat best een beetje gek zijn, want bij elk klein dingetje zit ik alweer te snikken. Sinds ik heb uitgelegd hoe het voor mij werkt en hoe het komt dat ik daar zo veel bij voel, weten anderen dat het erbij hoort. Dat er niets aan de hand is en dat ik echt niet getroost hoef te worden. Het is er gewoon en dat is oke. Door er over te praten kan het iets heel normaals worden. Want voor mij is het normaal, dus voor anderen nu ook. 

♥ Leer grenzen stellen

Wees eerlijk naar jezelf en naar anderen. Jij weet het beste hoe veel je aankan. Vaak weet je dat omdat je waarschijnlijk al een aantal keer over die grenzen heen bent gegaan. Durf die grenzen te bewaken, jij bent de enige die kan bepalen hoe veel prikkels jij aankan op een dag en wees niet bang om dat te communiceren

Het kan moeilijk zijn om dat aan te voelen. Voor je het weet heb je gevoelsmatig te veel hooi op je vork genomen en is alles ineens te veel. Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor jezelf en het moet wel leuk blijven. Iedereen heeft er baat bij als jij in staat bent om die balans te bewaren. 

♥ Bevraag je emoties

Soms voel je zo veel en kun je na een dag zo uitgeput zijn, dat het moeilijk is om erachter te komen waarom je je zo voelt. Het kan helpen om eens te kijken naar waarom je zo aangeslagen bent. Zijn dit jouw emoties? Of haal je de emoties van anderen per ongeluk binnen? In beide gevallen is dat niet erg, maar het is wel belangrijk om dat te signaleren. Zodat je misschien ook weet wat je kunt los laten en waar je nu wel iets mee kunt. 

Als er iets met iemand anders aan de hand is, iemand waar jij om geeft, dan is het logisch dat het iets met je doet. Dat mag ook en die persoon kan van jou waarschijnlijk veel oprechte medeleven verwachten, dat is alleen maar heel waardevol. Maar soms kun je even niets toevoegen, kun je niets met dat gevoel, maar zit jij er wel de hele dag mee in je maag. Het kan helpen om dan actief naar afleiding te zoeken en dat gevoel op een lager pitje te zetten. Het is oke om dat te voelen, maar probeer verder te gaan met je dag en ook weer je aandacht te richten op dingen die nu belangrijk zijn.

Het gebeurt mij regelmatig dat ik ergens wat aan het drinken ben en ik alleen maar gefocust ben op dat ruziënde stel. Ik kan er helemaal onrustig van worden, alsof ík de gene ben die midden in een ruzie zit. Heel mooi en lief dat ik dan zo mee kan voelen, maar het doet voor mij niets goeds. Ik heb er alleen maar last van. Als je dan doorhebt dat dit niet jouw emoties zijn, maar die van iemand anders, kan het wat makkelijker zijn om het los te laten en weer dicht bij jezelf te blijven. Je hebt al genoeg aan jezelf. 

♥ Luister naar je lichaam

Dit is misschien wel de meest cliché tip, maar tegelijkertijd de meest onderschatte denk ik. Hoe goed je het ook weet, vaak denk je toch snel dat het nog wel kan en dat je het wel red. Je red het natuurlijk ook, want uiteindelijk red je het altijd. Maar daar wordt je niet heel erg gelukkig van en het mag niet ten koste van jezelf gaan

Soms uit gevoel zich in signalen naar je lichaam. Heb jij behoefte aan rust, trek je dan even terug. Misschien heb je het gevoel sociale afspraken niet af te kunnen zeggen en voelt het raar om liever even alleen thuis te zitten, maar daar is echt niets raars aan. Het is heel normaal om even op te moeten laden. Des te meer heb jij aan jezelf en hebben anderen aan jou als je er wel weer bent. Hoe vermoeider ik werd, hoe lastiger ik het vond om dingen te filteren en om er niet zo zwaar aan te tillen. Als je uitgerust en fit bent, kun je daar zelf vaak wat beter in sturen.

Hoe ga jij om met jouw gevoeligheid?

Fotografie: dominikagregus

 

Reacties

egel - Zaterdag 8 juni 2019 19:34
overgevoeligheid is ook één van de symptomen van trauma zijn (en trauma kan net zo goed veroorzaakt worden door steeds herhaalde, opeengestapelde kleine gebeurtenissen uit je kindertijd die nu banaal lijken laar toen heel onveilig voelden).
Het kan dus zijn dat je gevoeligheid minder wordt als je daarvoor in behandeling bent.
Nino - Zaterdag 8 juni 2019 19:57
Dankje voor deze blog !!! Ik herken mezelf hierin veral bij uitgeput . En mooi verwoord en goed omschrijven
Maria - Zaterdag 8 juni 2019 21:58
Paar voedingssupplementen scheelt wel wat. Onder andere vitamine B12 en lysine. Luister ook beter naar mezelf. Ben wel een einzelgänger en kom hoogstzelden op een verjaardag.
Nu bij een therapeut, die onder andere werkt met de verloren tweelinghelft. Merkte na de eerste sessie dat ik het op een druk station (was een eind van huis) beter volhield, minder last had van de drukte en beter geaard zijn.