Hoe beloon ik mezelf?

 

Een x aantal dagen geen eetbui gehad. Het hebben weerstaan om te compenseren. Lekker bezig zijn met je eetlijst. Niet toegeven aan bewegingsdrang. Het uiten van je gevoelens. Een afspraak maken voor het intake gesprek. 'Nee' gezegd, omdat je je grenzen goed hebt aangevoeld. Of juist 'ja' gezegd, terwijl je dat eigenlijk best spannend vond. Misschien ben je nog niet waar je wilt zijn, maar in de tussentijd zet je belangrijke stappen waar je heel trots op mag zijn. Dat verdient wel een beloning, toch? Een beloning om je te motiveren, maar ook om die overwinningen - hoe klein ze soms ook lijken - echt te vieren en er bewust van te zijn. Je doet het goed en die erkenning verdien je. Alleen, hoe beloon je jezelf? Wat zou je jezelf nou kunnen geven? In deze blog wat inspiratie!

Jezelf belonen is mooi, maar het betekent niet dat je het anders niet zou verdienen. Tussen verdienen en belonen zit wel een verschil. Je hoeft niet eerst allemaal doelen te behalen of ergens 'goed genoeg' in te zijn, voordat je jezelf iets mag geven of gunnen. Een beloning mag iets extra's zijn, een lief gebaar, een motivatie. Jezelf iets geven of gunnen, kan soms al een overwinning op zich zijn. Dus als je het gevoel hebt dat je het niet verdient? Daag jezelf daar dan eens in uit. Goed is goed genoeg. Dat je er bent, is al genoeg. Dat iets je beter laat voelen, is goed genoeg. Ook als dingen nog niet zo goed lukken, ook als je met jezelf in de knoop zit. Je mag er zijn en jezelf iets gunnen!

Een kleinigheidje voor jezelf; dat mag ook iets groots zijn

Wanneer ik denk aan een beloning, denk ik eigenlijk als eerst aan een cadeautje, iets materieels. Iets tastbaars dat je jezelf kan geven. Schaf een kleinigheidje voor jezelf aan of juist iets groters. Iets dat je al een tijdje wilde hebben. Dan kan van luxe snack tot nieuwe kleding of eindelijk die supersonische stofzuiger of iPad zijn. Dat lekkere parfum of een leuk tijdschrift. Een nieuw kleed voor de woonkamer of een mooie pot voor je plant die nu toch echt te groot is geworden voor z'n kweekpotje. Een goed boek of een mooie bos bloemen om je huis mee op te fleuren. 

Ga voor die extra extra selfcare

Voor jezelf zorgen is niet altijd rozengeur en maneschijn. Het is soms saai, soms moeilijk. Van je tandenpoetsen tot grenzen stellen. Je medicatie nemen en voor jezelf opkomen. Voor jezelf zorgen is niet altijd mooi en luxe of in de watten worden gelegd, maar dat mag het wel zijn! Gun jezelf eens die extra extra selfcare. Het bad met rozenblaadjes en de cliché gezichtsmaskers. Boek die massage waar je zo'n zin in hebt, laat je nagels eens mooi doen en koop die fijne douchegel. Even heerlijk ontspannen en jezelf pamperen. Dat kan een mens echt goed doen! 

Je dromen najagen

Ook mooi is een betekenisvol cadeau aan jezelf waarmee je je dromen najaagt. Denk aan die reis die je altijd al eens wilde maken. Het verkennen van nieuwe steden of bijzondere natuurgebieden. Oriënteer je op een nieuwe studie of een cursus. Allemaal dingen waar je zonder eetstoornis ook een stuk meer energie voor hebt en echt van kan genieten. Win win. Of misschien wil je wel al een tijd een muziekinstrument leren spelen. Wat houdt je tegen? Go for it! En als je een duwtje in de goede richting nodig hebt, laat die beloning dan dat duwtje zijn! 

Het hoeft geen geld te kosten

Niet alles hoeft geld te kosten. Misschien heb je niet zo veel te besteden of heb je er gewoon geen geld voor over. Gun jezelf in dat geval bijvoorbeeld eens een dagdeel of een dagje vrij. Misschien kan je er een keer een lekker lang weekend van maken. Ik had zelf altijd het idee dat als ik vrij nam, ik ook echt op vakantie moest gaan, en dat ik anders niet echt een goede reden had. Maar vrije dagen zijn belangrijk en gezond om te nemen. Ook als je lekker thuis blijft, kan dat echt heerlijk zijn!

Die tijd kan je natuurlijk helemaal invullen zoals jij het graag wilt. Lekker uitslapen of een uitgebreide yogales op YouTube volgen in de ochtend. Een wandeling maken in een natuurgebied waar je normaal niet echt komt of de tijd voor hebt. Of misschien houd je juist van lekker door de stad wandelen en nieuwe straatjes verkennen. Spreek weer eens af met een oude vriend of een familielid. Dek de tafel extra mooi op of geniet van een avond series kijken op de bank, of nog beter - vind ik - in bed! Pak een hobby op, maak een schilderij, lees een goed boek, dans op muziek. Tijd voor jezelf, op wat voor manier je die ook invult, is hartstikke waardevol.

Mijn grootste beloning

Jezelf belonen helpt om bewuster stil te staan bij je overwinningen, om je trots te erkennen en om te motiveren. Het kan meteen een oefening zijn om jezelf iets te mogen gunnen. Want dat mag! Maar het allermooiste aan de beloning vind ik toch wel waar het voor staat. Dat is op zichzelf al de allergrootste beloning. Hoe ik stapje voor stapje, met kleine overwinningen en soms een stapje terug, bouwde aan mijn herstel en groeide als mens. Hoeveel beter ik me voelde en dat ik daar echt bij stil kon staan. Herstellen van mijn eetstoornis, dat was en is mijn grootste beloning. En dat gun ik jou ook.

Je verdient het!


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Arwen - Zondag 20 juni 2021 19:28
Hallo irene wat een mooie blog ik ben blij voor je dat je Leven mooier is dan vroeger en dat je je plekje hebt gevonden op proud ik gun je al het goeds veel mensen zijn blij met jou he verdient het
A. - Maandag 21 juni 2021 06:45
Goed om dit te lezen.
Je moet jezelf echt(leren) goed te doen, want iemand anders doet het niet.🙂
Het geldt in kleinere dingen maar ook zeker in de grote questies van het leven.
Ik vind bet best moeilijk om niet streng te zijn en alleen te overleven, maar ik leer nu ook hoe belangrijk het is om jezelf het goede te gunnen en hoe meer mens je erdoor wordt.
Een beloning kan net datgene zijn waardoor j het volhoudt en niet opgeeft. Dat is belangrijk genoeg!!
Ook kleine dagelijkse momenten kunnen beloningen zijn. Zoals even pauze nemen iets drinken en ern mooi gedicht lezen. Hoe meer van die kleine momenten je creeert of ZIET hoe gelukkiger mens je bent. Er zijn ook belonigen die je zo maar krijgt,je moet er allen wel open voor staan en ze zien.Saskia - Maandag 21 juni 2021 11:39
Heel eerlijk, als ik denk aan belonen denk ik aan eten bestellen nadat ik een spannende en belangrijke toets gehaald heb, aan eten dus.
Ik weet dat dat eigenlijk niet helemaal goed is, om jezelf te belonen met eten maar het zit zo in onze samenleving ingebakken dat ik het zelf ook doe zonder dat ik me er bewust van ben en tegelijkertijd ben ik me er dus juist wel weer bewust van. Ingewikkeld..
Sien. - Dinsdag 22 juni 2021 11:17
Je hoeft dat toch niet zien als iets verkeerds. Mensen doen dat en hebben dat sinds mensenheugenis ook al gedaan. Iets vieren met iets lekkers of goeds om te eten.
Het is eerder de gedachtes dat het niet goed is s om dat te doen die ziek zijn en die maken dat je je er rot door voel.
Waarschijnlijk heb je ook nog veel stress gehad en hard gewerkt om die toets te halen dus heb je het ook gewon nodig 🙂
Je mag jezelf ook met eten belonen, eten is meer dan schematisch lijsten en verantwoorde gedachtes volgen.
Die conflicten in jezelf maken ziek. . Blijf een geheel en twijfel niet aan jezelf. 🙂
Saskia - Maandag 28 juni 2021 21:05
Dankjewel voor je reactie ❤️