Gevecht tegen boulimia: voorstellen

 

Lieve lezer, Welkom bij mijn eerste blog voor Proud2Bme. Hier kun je vanaf nu iedere week lezen wat ik meemaak tijdens mijn behandeling voor de eetstoornis Boulimia Nervosa. Op het moment van schrijven, twijfel ik nog of ik het aandurf om in behandeling te gaan. Én om hier te delen wat ik jarenlang angstvallig verborgen hield, zowel voor mezelf als voor de buitenwereld. Dat betekent toegeven dat het niet gelukt is om het eetmonster zelf te verslaan. En dat voelt als falen.

Maar ik ben het beu om mezelf als een mislukking te zien. Beu om me te schamen voor iets waar zo veel meisjes en vrouwen last van hebben. De wens om een lans te breken voor hen, om de schaamte te doorbreken en openheid te geven over deze nare ziekte, is sterk. Sterker dan de eetstoornis.

Sanne

Voor de buitenwereld is mijn eetstoornis onzichtbaar. Ik ben een jonge gezonde vrouw. Met een mooi diploma op zak, leuk werk en lieve mensen om me heen lijkt alles pais en vree. Vrienden en familie kennen mij als een Bourgondiër, maar ook als iemand die heel gezond eet en veel sport. Wat ik niet durfde te vertellen is dat de balans achter gesloten deuren al jarenlang helemaal weg is.

De eetstoornis zwaait nu genadeloos met de scepter. ‘Lijnen' is omgeslagen in dwangmatig calorieën tellen, extreem sporten en maaltijden overslaan. ‘Soms te veel chocolade eten' in angstaanjagende vreetbuien, gevolgd door braken. Wat ooit begon als een onschuldige poging om af te slanken, heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een genadeloos monster.

Pas nu, acht jaar na de eerste symptomen, zie ik dat er iets goed mis is. Helemáál geloven dat deze nachtmerrie over mij gaat, doe ik echter nog niet. Een stemmetje zegt me dat ik met een beetje meer discipline deze keer wel ga slagen. Echt!

Toch zoek ik nu hulp. Tegen de wil van het stemmetje in, heb ik me aangemeld bij een specialistisch centrum voor eetstoornissen. Op dit moment weet ik niet waar die stap toe zal leiden. Doodeng vind ik het. Wat kan ik verwachten? Hoe ziet een behandeling eruit? Kan en wil ik de eetstoornis wel loslaten? Ik weet één ding zeker en dat is dat ik zo niet langer door kan gaan.

Er staan ontzettend veel ervaringsverhalen online, maar er zijn er maar weinig die specifiek over de behandeling gaan. Daar wil ik met mijn blogs verandering in brengen. Denk je dat jij (of iemand in je omgeving) een eetstoornis heeft, maar ben je bang om hulp te zoeken? Hopelijk helpen mijn verhalen jou om meer te weten te komen over het proces van behandeling en herstel.

Ik weet niet of dit een succesverhaal gaat worden omdat slechts twintig tot veertig procent herstelt. Ik hoop dat ik daarbij zit en beloof je in ieder geval dat het een eerlijk verhaal zal worden. Hopelijk kun je er troost, herkenning en motivatie uit halen.

Let's beat this nasty bitch!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

R. - Vrijdag 22 mei 2015 13:23
Wat ontzettend dapper dat je hier je ervaringen wilt delen. Ik wens je heel veel succes in je behandeling, en ben benieuwd hoe het over een tijdje met je zal gaan! Ik hoop natuurlijk dat het steeds beter zal gaan, en dat je ooit een eetstoornisvrij leven zal hebben.
R. - Vrijdag 22 mei 2015 13:23
Oh en trouwens, je ziet er prachtig uit!
ballerinatje - Vrijdag 22 mei 2015 13:23
Ik ben benieuwd naar je blogs! :)
Waar ga je je behandeling volgen?
xxJustMexx - Vrijdag 22 mei 2015 13:26
Ik heb ook de eetstoornis Boulimia Nervosa, ik ga zeker je blogs volgen! Heel dapper van je dat je je zo open stelt. :)
kelly - Vrijdag 22 mei 2015 13:42
Heel veel success! Ga zeker de strijd aan. Ik beloof je, een leven zonder boulimia is zoveel beter! HET KAN! Ik spreek uit ervaring. :)
Ingrid - Vrijdag 22 mei 2015 14:03
Wat dapper en fijn dat je hier je ervaringen wil delen, dank je wel daarvoor! Ik ga je zeker volgen. Ik hoop echt voor je dat je het monster kan verslaan, dat je een fijn en vrij leven kunt hebben! Echt vrij! Go for it, heel veel kracht en moed toegewenst en af en toe een beetje humor, een lach en een traan. je komt er wel! xxx
m - Vrijdag 22 mei 2015 14:04
Knap dat je jouw verhaal en het verloop ervan door middel van blogs wilt en durft te delen. Ik denk dat het inderdaad een hele waardevolle reeks blogs kan worden voor iedereen die zich afvraagt hoe een behandeling in zijn werk gaat. Veel succes en hopelijk helpen jouw blogs ook jezelf in je herstel :)
Liz - Vrijdag 22 mei 2015 14:12
Wat tof dat je je verhaal wilt delen en ons een kijkje achter de schermen wilt geven van je herstelproces! Je klinkt ontzettend gemotiveerd en dat is heel waardevol als je in behandeling gaat. Heel veel succes, jij bent sterker dan het monster in je! Ik kijk uit naar je blogs :)
wietje - Vrijdag 22 mei 2015 14:50
wat dapper dat je je verhaal durft te delen.
ik ga je blogs zeker volgen.
Lynn - Vrijdag 22 mei 2015 15:13
Heel moedig en dapper. De eerste stap is extra moeilijk ,maar het is mij na 25 jaar ook gelukt !!!! Heel veel liefs en sterkte !
Janne94 - Vrijdag 22 mei 2015 15:40
Wauw, wat is dit bijna eng, zo ontzettend herkenbaar. Ik zit in hetzelfde proces. Ben nét gestart met een behandeling voor Boulimia, ook na 8 jaar struggelen.

Succes met de stap die je gaat zetten en ik ben erg benieuwd naar je verhalen. Dapper dat je openheid geeft. Ik ga je volgen!
*Esther* - Vrijdag 22 mei 2015 15:53
Sterk verhaal! Ik ga je blogs volgen. :)
Golden princess - Vrijdag 22 mei 2015 15:57
super dat je deze blogs wil gaan schrijven! Ik wens je heel veel succes in je behandeling en ik ga zeker je blogs meelezen!
Leyla - Vrijdag 22 mei 2015 16:25
Ik wens je enorm veel succes, je kan dit en je gaat het verslaan!
black Tiger - Vrijdag 22 mei 2015 16:25
wauw wat stoer van je! Ik ga ze lezen.
heel veel succes met je behandeling!
BELIEVE YOU CAN AND YOU ARE HALFWAY THER.
deze tekst kreeg ik mee toen ik stopte met de behandeling en hij geldt ook voor jou.
x
Jennifer - Vrijdag 22 mei 2015 16:30
Heel knap dat je dit gaat doen!

Ik sta een beetje op hetzelfde punt.
Aan de start van een behandeling, dus ik ga je blogs zeker volgen.
Qtje - Vrijdag 22 mei 2015 16:33
Wat enorm dapper dat je een blog gaat schrijven!! Heb zelf ook boulimia (ga starten met de 2e behandeling) en mis soms verhalen van andere dus ga zeker je blog volgen. Alvast heel veel succes met je behandeling!
-flowers- - Vrijdag 22 mei 2015 16:59
Ik heb zelf geen boulimia, ben herstellende van anorexia, maar ik ga je blogs zeker lezen. Ik vind het super dapper van je dat je dit wilt delen en ik wil je heel veel sterkte en succes toewensen met je behandeling. Jij kunt dit!

ps. Ik wilde nog even zeggen dat ik het een hele mooie foto vind en je bent echt een mooie, knappe jonge vrouw!

Liefs
Vinnetje - Vrijdag 22 mei 2015 18:59
Hee! wauw wat knap en dapper dat je dit met Proud en de lezers wil delen!
Ik lijd zelf niet aan boulimia maar eetstoornis NAO wat ook hele slopende ziekt kan zijn. Ik hoop voor je dat je je boulimia gaat verslaan. bid voor je!

Zodat later het leven je wat meer kan toelachen en vervullen met geluk en mooie dingen!

liefs
Sindy - Vrijdag 22 mei 2015 19:03
Echt goed dat je dit deelt, idd veel vrouwen hebben hier last van en door heel je strijd/ervaringen te delen help je in een klap een hele hoop mensen.
rixt - Vrijdag 22 mei 2015 19:48
Wat een mooie en krachtige blog. Schrijftalent heb je in ieder geval.
Ik ben erg benieuwd naar je volgende blog, ik ben ook bezig met 'the start up' van mijn behandelplan voor mijn eetstoornis en vind het ook allemaal reuze spannend. Dan is het fijn om te lezen dat je niet de enige bent.
Bedankt voor het delen van je (toekomstige) ervaringen.
Liefs,
sterke_ik - Vrijdag 22 mei 2015 20:59
Succes!
Ik heb ook BN.
4 leaf clover - Zaterdag 23 mei 2015 09:45
Succes in je strijd!!
Sanne Versteeg - Zaterdag 23 mei 2015 10:25

Wow, wat een mooie reacties. Ontzettend bedankt! Het is gek, en tegelijk ook heel fijn om te lezen dat jullie je herkennen in mijn verhaal, dat jullie hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben. Het motiveert echt heel erg.
Nogmaals: dank jullie wel voor alle lieve reacties en aanmoedigingen.
Barbara - Zaterdag 23 mei 2015 13:13
Veel succes!!
anoniem - Zaterdag 23 mei 2015 13:43
Ik heb precies hetzelfde, het lijkt allemaal goed te gaan en ik doe een universitaire master, alleen de barsten beginnen er na 4 jaar met boulimia in te komen. Ik heb het gister uitgemaakt met mijn vriend van 2 jaar en heb het heel moeilijk op dit moment omdat ik geen hulp durf te zoeken. Ik ben vrij hopeloos op dit moment maar hoop ooit net als jij de stap te kunnen maken...
mierrr - Zaterdag 23 mei 2015 14:27
Tof dat je dit doet! Fijn dat het over boulimia gaat. Ben zelf ook in behandeling voor symptomen ervan. Kijk nu al uit naar je blogs. Succes met je behandeling!
Willeke - Zaterdag 23 mei 2015 22:03
Ik wens je veel doorzettingsvermogen, Na 33 jaar BN probeer ik nu met medicijnen ervan af te komen en dat lukt met vallen en op staan redelijk goed!
Het is een ingewikkelde stoornis. Was het maar zoiets als een drankverslaving of een ander middel waar je niet mee in aanraking hoeft te komen... maar eten heb je nu een keer nodig en daar blijvend 'verstandig' mee omgaan is moeilijk maar niet ONMOGELIJK!

Zet em op; ik zal je blogs volgen!
Wooper - Zondag 24 mei 2015 13:28
Open eerlijk en recht uit het hart geschreven. Dankbaar dat wij vanaf de zijlijn mogen toekijken / lezen naar jou gedachten en invloeden vanuit de behandeling.
Mootje - Dinsdag 26 mei 2015 18:44
Heel veel succes en sterkte! Blijf geloven in jezelf!