Geslaagd of gezakt?

 

Vanaf 's morgens vroeg zat ik te wachten op dat telefoontje, de school zou immers sowieso bellen. Eigenlijk wist ik best dat ik gezakt was, want ik had helemaal mijn best niet gedaan en ik had nauwelijks geleerd voor de examens. Toch had ik nog een beetje hoop. Toen de telefoon eenmaal ging maakte mijn mentor wat betreurd duidelijk dat ik vier onvoldoendes stond en dus gezakt was. Ik kwam ook niet in aanmerking voor een herexamen. Het was mijn eigen schuld, dat wist ik best, maar toch moest ik huilen en vond ik het heel erg. Ik voelde me een mislukking.

Het jaar erop lagen mijn kansen een stuk beter. Ik had me goed voorbereid en tot in de late uurtjes hard gestudeerd. Het kon bijna niet meer misgaan, want ik had bij veel vakken de antwoorden naderhand ook al op internet opgezocht. Ik woonde inmiddels op mijzelf en zat vol spanning naast mijn mobiel ter grootte van een koelkast te wachten op het verlossende telefoontje. 'Hai Scarlet, ik mag je feliciteren, je bent geslaagd!'. Mijn god, wat was dat een opluchting. De afgelopen twee jaar waren erg zwaar voor me geweest en ik was het leren helemaal zat. Ik moest dit jaar slagen anders zou ik naar een andere school moeten en dat wilde ik absoluut niet.

dag school

Een aantal weken erna mocht ik mijn atheneum diploma in ontvangst nemen. Een bijzonder moment.

Nooit meer So's

Nooit meer onverwachte overhoringen

Nooit meer Engelse woordjes uit mijn hoofd leren

Nooit meer onbegrijpelijk Franse luistertoesten maken

Nooit meer tekeningen overtrekken omdat ik niet kan tekenen

Nooit meer Lancelot boekjes uit de middeleeuwen verplicht lezen

Nooit meer briefjes halen bij de conciërge omdat ik te laat ben

Nooit meer Duitse werkwoorden vervoegen

Nooit meer hoofdsteden van alle landen over de hele wereld leren

Nooit meer middelbare school!

Er is de afgelopen weken heel wat gedoe geweest rondom de examens en de examenuitslagen. Heel vervelend dat een aantal mensen het voor zoveel andere mensen op deze manier extra moeilijk maken. Maar als het goed is worden zij ervoor gestrafd en zou iedereen vandaag te horen moeten krijgen of die gezakt of geslaagd is.

Natuurlijk hoop ik dat IEDEREEN geslaagd is, maar helaas zijn er vast ook een paar mensen gezakt. Tegen die mensen wil ik zeggen: reken jezelf er niet té veel op af. Als je je best hebt gedaan, dan is dit gewoon balen en mag je jezelf best troosten. Heel boos op jezelf zijn kan even, maar blijf niet te lang boos op jezelf, dat lost niets op. Ook als je je best niet hebt gedaan, maar er andere dingen speelden waardoor je niet goed hebt geleerd, mag je aardig blijven tegen jezelf. Leer ervan, verander wat je kan veranderen en pak het volgend jaar net iets anders aan zodat je wel slaagt. Zakken voor je examen is niet het einde van de wereld, echt niet. I failed once & I'm still alive.

examens geslaagd gezakt

En tegen iedereen die geslaagd is zeg ik natuurlijk, namens het hele Proud team:

Gefeliciteerd!

 

Gerelateerde blogposts

16
APR
Eet je slim
17

Reacties

Roos - Donderdag 13 juni 2013 11:33
Gezakt helaas ... Teveel dingen aan mn hoofd , wel mn best gedaan. Balen en boos dat wel ...
La Joie - Donderdag 13 juni 2013 11:38
Dat '' nooit meer '' rijtje, haha geweldig :')

Gefeliciteerd iedereen die geslaagd is =3
Marij_Marij - Donderdag 13 juni 2013 11:47
Ik word vandaag tussen 3 en 5 gebeld als ik ben gezakt. En ik ben heel erg zenuwachtig want de kans is heel erg groot. Maar ik weet wel waardoor ik dan zou zijn gezakt, en dat ga ik volgend jaar sowieso beter doen!
Aline - Donderdag 13 juni 2013 12:49
2 jaar geleden zat ik zo diep in mijn eetstoornis, dat ik ook gezakt was voor mijn examens. Niemand had dat verwacht, omdat ik een hele goede leerling was, maar ik had het CE zo ontzettend slecht gemaakt dat mijn SE punten dat niet meer konden compenseren. Jammer, en ik was er helemaal kapot van, gedeeltelijk ook omdat ik niemand durfde te vertellen waarom ik nou precies gezakt was. Het jaar moeten herhalen was voor mij zeker geen pretje, maar hee, uiteindelijk is toch nog alles goed gekomen. Destijds voelde het alsof mijn wereld instortte, maar doordat ik een jaartje later naar de uni ging, heb ik allemaal leuke mensen ontmoet die ik anders nooit zou kennen.

nou, iedereen die geslaagd is: Gefeliciteerd.
diegenen die helaas niet geslaagd zijn: Jammer, maar volgend jaar is er nog een kans, en wie weet wat zo een extra jaartje middelbaar voor positieve dingen met zich meebrengt (:
Roos - Donderdag 13 juni 2013 13:01
Jaaaa. ik ben gister ook geslaagd. ik ben nog nooit zo blij geweest :D
anoniem - Donderdag 13 juni 2013 13:07
marij_marij: veel succes!!!
Hanne - Donderdag 13 juni 2013 13:07
ik zit nog volop in de examens, dus weet nog niet of ik geslaagd zal zijn of niet ;p
Marij_Marij - Donderdag 13 juni 2013 13:17
@anoniem, dankje!
Alle geslaagden natuurlijk heel erg gefeliciteerd!
Caro - Donderdag 13 juni 2013 13:23
Op het telefoontje aan het wachten! Spannend...
Astrid - Donderdag 13 juni 2013 13:29
In 2006 zat ik me echt kapot te stressen. Vooral omdat school zo leuk was om te zeggen dat ze voor 12 uur iedereen zouden bellen, maar om 1 uur ik nóg niet gebeld was. (we werden sowieso gebeld, geslaagd of niet) Gelukkig bestond er zoiets als MSN en kwam ik er dus achter dat nog niemand gebeld was. :')
Schaatster - Donderdag 13 juni 2013 13:35
Dat laatste plaatje hahahahahahahahahahahahaha geniaal!
Annemarijn - Donderdag 13 juni 2013 13:55
GESLAAAAAAAAAAAAAAAGD!
Charlotte - Donderdag 13 juni 2013 14:12
Pff.. tussen 14.30 en 15.00 alle gezakten, daarna de geslaagden.. Ik word gek hier.
Joep - Donderdag 13 juni 2013 14:49
ik wacht en ik wacht en ik wacht
VRESELIJK DIT
Chananja - Donderdag 13 juni 2013 14:54
Haha, dat laatste plaatje vind ik echt briljant! Ik deed in 2006 eindexamen, nog in de MSN-tijd. Ik weet nog goed dat ik een voor een al die statussen zag veranderen in 'Geslaagd!' en ik steeds zenuwachtiger werd. Gelukkig was ik ook geslaagd, alleen niet met zulke hoge cijfers als ik verwacht had. Ik moest zelfs huilen toen ik mijn lijst zag (die echt prima was), omdat ik zo perfectionistisch ben.
Ag!rl - Donderdag 13 juni 2013 15:02
Die laatste foto is echt goed :D
Tyrande Whisperwind - Donderdag 13 juni 2013 15:34
geslaagd met een 8,2 gemiddeld!
lizzy - Donderdag 13 juni 2013 15:46
Bij ons is het weer heel slim aangepakt geweest, ikzelf heb geen examen gedaan, want ik doe 2 jaar over de 4e (steeds een halfjaar)
De uitslag stond al op verschillende sites (nieuws sites van de omgeving) voordat de leerlingen gebeld waren. Heeeel handig natuurlijk
Maudje - Donderdag 13 juni 2013 16:17
Gefeliciteeerd iedereen die is geslaagd!!!
Nacindaa. - Donderdag 13 juni 2013 16:30
ik ben geslaaaagd
Hadassa - Donderdag 13 juni 2013 16:33
Vandaag echt Proud2bme!! Niet verwacht, maar toch geslaaaagd!!! :)
ThinkBelieveAchieve - Donderdag 13 juni 2013 17:37
Gezakt, had niet anders verwacht...
Gelukkig is mijn zusje wel met super goede cijfers geslaagd en mijn beste vriendin ook en eigenlijk alle mensen waar ik echt goed mee omga.
Dus toch voor hun blij.
Het ergste vindt ik dat ik nu niet op kamers kan, maarja life goes on.
ThinkBelieveAchieve - Donderdag 13 juni 2013 17:38
En GEFELICITEERD voor iedereen die geslaagd is!
Toppers
Nerveus - Donderdag 13 juni 2013 20:41
Ik hoef dit jaar geen examen te doen, maar vrienden van me wel. Ik heb al van 2 vrienden van me gehoord dat ze geslaagd zijn! Nu nog van 3, hoop dat zij ook geslaagd zijn.

Iedereen op Proud ook gefeliciteerd als je geslaagd bent!
JustMeXx - Donderdag 13 juni 2013 20:49
Ik heb nog examens ;)
twinklestar - Donderdag 13 juni 2013 23:06
Mijn voet is blauw zo boos was ik ebu ij gezakt ben ij heb er een zootje van gemaakt...
Sophia-Lauren - Vrijdag 14 juni 2013 05:02
@ JustMeXx: Succes nog even! Met Jou laatste loodjes...naar voor jou vast en zeker ook een GeSlaagde Uitslag!! :)
EB91 - Vrijdag 14 juni 2013 08:45
gefeliciteerd aan iedereen die geslaagd is! En voor de mensen die gezakt zijn een virtuele knuffel. Wees inderdaad niet te boos op jezelf!

Zelf heb ik drie keer een examenperiode moeten meemaken. Eerst op het vmbo, daarna op havo. Op de havo was ik de eerste keer gezakt, wat eigenlijk een bewuste actie van me was. Ik wilde nog niet van mijn vertrouwde school weg en wist toch niet wat voor opleiding ik moest doen. Ik dacht, laat mij nog maar een jaartje op mijn vertrouwde plekje. Dus ik hoefde helemaal niets te doen om mijn doel te bereiken, alleen er zoveel mogelijk met de pet naar gooien. Inmiddels ben ik wel blij dat ik van de middelbare school af ben. Het schiet alleen nog steeds niet op met mij. Ik heb anderhalf jaar een studie gedaan, en als ik straks in september een nieuwe studie begin ben ik er ook anderhalf jaar tussenuit geweest. Ik heb dus behoorlijk wat jaren verpest, en heel stiekem voel ik me er wel prima bij. Mijn leven draait niet om zoveel mogelijk presteren en zo hoog mogelijke cijfers en diploma's halen. Het is jammer dat de meeste mensen zichzelf dwingen om veel te presteren. Het levert alleen maar stress en vermoeidheid op.
Roosjes - Vrijdag 14 juni 2013 19:39
GESLAAGD!!! YES
s - Zaterdag 15 juni 2013 17:23
Gilmore Girlsssss
Emi - Zondag 16 juni 2013 11:19
jeetje dit komt mij echt goed uit dat het er nu opstaat. Ik ben gezakt voor een examen van mijn studie. Ik dacht echt dat het einde van de wereld was. Nu een zomervakantie doorleren en op naar het herexamen.