Genieten van de natuur

 

Vind jij het ook zo fijn dat de zon al steeds vaker doorbreekt? Even was ik vergeten hoe het voelt om met je snoet in het zonlicht te wandelen. In de winter vind ik de temperatuur, de neerslag en de kale bomen helemaal niet zo uitnodigend. Maar gelukkig komt daar vanaf deze maand langzaam aan verandering in. Ik verheug me er helemaal op! In dit blog vind je alles om weer dol te worden op de natuur in de lente, inclusief leuke Apps!

Toch ga ik zelf veel minder vaak dan vroeger de natuur in. Misschien omdat ik nu volwassen ben en ik vroeger met mijn ouders mee ging. Zelf kies ik nu eerder voor een dagje winkelen, iets leuks doen met vriendinnen of een etentje. Maar iedere keer weer als ik de natuur in ben geweest vraag ik mezelf af; ‘'Waarom doe ik dit toch niet wat vaker?'' 

De natuur is belangrijk voor een mens. Niet alleen omdat dit iets is dat bij ons hoort, maar ook omdat het gezond is. En het helpt ook nog eens heel goed tegen depressie. Hieronder vind je een aantal handige voordelen aan het bezoeken van de natuur.

 • Depressie: Wandelen tegen depressie is iets dat bewezen helpend is om depressie te verminderen en te voorkomen. We schreven er hier al eerder over. Niet alleen de natuur maar ook de beweging zou heilzaam zijn voor een positievere stemming. 
 • Pijnverlagend: Het strand is ook bewezen goed tegen depressieve gevoelens maar de zeelucht zorgt ook voor een betere gezondheid. Mensen die vaker in de natuur komen schijnen minder last te hebben van lichamelijke klachten en pijn. Het inademen van de zeewind en het kijken naar de golven zou het welzijn van mensen bevorderen.
strand nouska

 

 • Verse zuurstof: De lucht in veel steden en in de buurt van autosnelwegen is lang niet zo gezond meer. In de natuur en bij bomen en zee in de buurt is de lucht juist wel weer erg fris en gezond. Bomen en planten reinigen de zuustof. Het is belangrijk om af en toe de natuur in te gaan en eens flink diep adem te halen. De frisse lucht is goed voor je longen en je voelt je er fit door. 
 • Stress en spanning: Mensen die veel in aanraking komen met de natuur zijn minder vaak somber of gespannen. De natuur is dus bewezen goed voor het welzijn van de mens. Heb je vaak te maken met stress dan is het dus heel belangrijk regelmatig de natuur in te gaan om wat spanning te laten verdwijnen.

flowersMisschien klinkt het je op dit moment nog wat saai in de oren en voel je je nog niet echt uitgenodigd om de natuur in te gaan. Misschien is het dan eens leuk om te kijken wat er allemaal te doen is in de natuur. Je hoeft niet perse heel voor de hand liggend te gaan fietsen of wandelen, er is veel meer te doen, zoals:

 • Kytesurfen
 • Crossfietsen 
 • Vliegeren
 • Fotograferen
 • Skaten
 • Schelpen zoeken
 • Vogels kijken
 • Paardrijden
 • Picknicken
 • Joggen 
 • Bijkletsen met je beste vriendin
 • Kanoën
 • Eendjes voeren
 • Bezoekerscentra 
 • Excursies
 • Naar de kinderboerderij

Flow komt vandaag met het Flow Naar Buiten-Boek. ''Omdat we gelukkig worden van bospaadjes, kikkerdril en de duinen, en omdat natuur eigenlijk al begint als je je voordeur opendoet, maakten we een special over de natuur: het Flow Naar buiten-boek. Geen ver-weg-plekken, maar gewoon de vogels in je achtertuin, en de plantjes langs de sloot. Veel verhalen, adressen en weetjes. Over boswachtershuisjes, natuurblogs, vogels en zwemmeertjes.

Flow naar buiten boek

En natuurlijk veel extra's zoals een natuurtekenboekje, zoekplanten, en een magische-momenten-kalender. En ken je die oude Koekkoek-school-platen over de natuur in Nederland? Wij vroegen zes illustratoren om een nieuwe versie te maken. Deze prachtige afbeeldingen staan op grote posters, en ook die hebben we in dit vrolijke boek gestopt.''

Er zijn ook steeds meer leuke Apps voor op je telefoon die je helpen om meer in contact te komen met de natuur. Zo kun je met de App Tjilp ontdekken welke vogels er voor je aan het zingen zijn en hoe deze eruit zien. De app helpt je vogelgeluiden te herkennen en te identificeren. De app identificeert de geluiden niet, maar leert je om de geluiden zelf te herkennen. Deze app kost 2,89, maar is de beste App voor vogelgeluiden die er bestaat. Ook zitten er mooie foto's en een quiz bij.

tjilp

Leafsnap is een gratis App die je helpt bladeren van bloemen, bomen en planten te herkennen. Je kijkt hierdoor meer naar alles om je heen en kunt er dus ook wat meer over te weten komen. 

leafsnap

Deze vogel-App is ook gratis en heet Vogels in Nederland. De App bevat heel veel informatie over vogels en je kunt hiermee ook alle vogelkijkhutten in Nederland opzoeken. Ook staat erin welke vogels een beschermde status hebben en vind je er prachtige foto's.

Nu de lente is begonnen is het een stukje gemakkelijker om een stapje buiten de deur te doen. Ga eens wat vaker de natuur in, doe leuke dingen en geniet van het voorjaar! In de natuur ben je nooit uitgekeken.

bob scarlet

Wat doe jij het liefst in de natuur?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Pinda - Dinsdag 2 april 2013 19:44
Heel leuk en handig artikel!
R. - Dinsdag 2 april 2013 20:00
Ooooow wat een superduperleuk artikel! Je kan echt geweldig schrijven, dat is niet het antwoord op je vraag, maar dat moest ik gewoon even zeggen. :)

Wat ik zoal doe in de natuur: tekenen (bomen kun je heel mooi natekenen met houtskool), kanoën en dan onderweg ergens stoppen om te picknicken en leuke foto's te maken, beestjes opzoeken (dat was vooral vroeger mijn grote hobby), bloemetjes en blaadjes drogen (in zo'n pers, maar onder een flinke stapel boeken kan natuurlijk ook), madeliefjes plukken en daar een bloemenkransje van maken en nog veeeeeeel meer leuke dingen. Eigenlijk doe ik de meeste dingen in de natuur in de lente en zomer, in de winter is het veel te koud brrr. Dan bekijk ik de natuur liever achter glas. ;)
ThinkBelieveAchieve - Dinsdag 2 april 2013 20:06
Jaaaa natuur, echt ik zal blij zijn als het weer wat warmer wordt :)
Zelf vindt ik waterskieen echt heel fijn!
En wandelen met de hond of fietsen.
En in de zomer ga ik af én toe met vriendinnen naar de duinen
l - Dinsdag 2 april 2013 21:04
Ik wil zo graag weer eens naar zee, maar dat is zover weg van mijn huis. Ik ga wel weer snel een boswandeling maken, dat wil ik al zo lang weer eens doen. Verder ga ik hardlopen in het park of tussen de weilanden, ook heerlijk.
Nerveus - Dinsdag 2 april 2013 21:19
Ik wandel graag en voer graag de eendjes! Maar ook ga ik wel eens met vriendinnen naar het park om lekker in het zonnetje te zitten en kletsen, tijdschriften lezen, dat soort dingen. Dit maakt me altijd zo vrolijk!
LiveStrong - Dinsdag 2 april 2013 22:48
Ik woon op nog geen 200 meter van het bos vandaan. Heerlijk om met de honden te wandelen of lekker te hardlopen. :)
S. - Dinsdag 2 april 2013 23:08
Goed artikel! Ik wil ook weer meer gezond gaan bewegen, maar soms voelt het zo lastig omdat ik met het koude weer het liefst onder een dekentje kruip...

Ik ga wel eens met een vriendin van me naar een plek die we niet goed kennen, maar waarvan we weten dat er natuur is, en dan gaan we heel lang wandelen. Is altijd super leuk!
Flower - Woensdag 3 april 2013 10:03
ik wandel graag met onze hond in de natuur. Vooral de Duinen zijn mijn favoriet, heuveltje op, heuveltje af :P
_Luckamy_ - Woensdag 3 april 2013 10:23
Ik woon helaas midden in de stad en heb nog geen rijbewijs. Het bos zelf is al 3 kwartier tot een uur fietsen, dus dat wordt hem helaas niet, dankzij mijn lage energie level. Gisteren was ik wel even op mijn stageplek, waar ik 15 april ga beginnen. Deze camping ligt midden in het bos, echt zo heerlijk! Ik heb gister daar een rondje gelopen om mij te kunnen oriënteren en daarnaast heerlijk genoten van het zonnetje en de zingende vogels om mij heen!

In de natuur wandel ik het liefst, daar kan ik het meeste van genieten. En natuurlijk het luisteren naar de vogeltjes en zien van verschillende dieren, bomen en planten.
Chaya - Woensdag 3 april 2013 11:14
Bij ons in de buurt is er genoeg bos, ga er wel eens wandelen met vriendinnen. Hardlopen doe ik meestal door de wijk heen, maar soms ook in de weilanden een stuk verderop. Lekker uitwaaien zonder strand ;)
Hoi - Woensdag 3 april 2013 12:11
Ik hou ook zo van de zon op mn snoet! Heerlijk!
Vanuit mn stage fietsen als de zon schijnt is al een droom :)
Lotte - Woensdag 3 april 2013 15:07
Ik woon 5 minuutjes van het strand vandaan, en ik kom er daarom ook vaak! Heerlijk eventjes wandelen met de hond, en in de zomer afkoelen in de zee. Mmmmmm!
m - Woensdag 3 april 2013 15:09
fietsen
proudbeelies - Woensdag 3 april 2013 19:22
Ja, heerlijk de lente. Door de zwangerschap mag ik niet meer lopen jammer genoeg, anders wordt de bekkeninstabiliteit nog erger.
Maar ik kan zeer genieten van mijn lievelingsbloemen, krokussen en narcissen. Nog
even en dan kan ik lekker met de baby buiten wandelen. Heerlijk, lekker naar de eendjes, en buiten wandelen.
Leah - Vrijdag 5 april 2013 09:06
Ik hoouuu van strandwandelingen! Maakt niet uit hoe het weer is, het strand is altijd prachtig en de zee straalt zo'n kracht uit. Dat geeft mij energie. Een strandwandeling met een winters zonnetje, of juist zo'n stormachtige bries door je haar. Of natuurlijk eindeloos in je bikini chillen op het strand, met een verfrissende duik ;) love it. Veel plezier in de natuur allemaal!