Festival bezoeken met je eetstoornis

 

Het festival seizoen is in volle gang. En het is nog niet afgelopen. Lowlands begint aanstaande vrijdag, daarna volgen ook nog Pukkelpop, het Flevofestival en nog wat kleinere festivals. Festivals kunnen te gek zijn, zeker als het lekker weer is. Vooral aanstaand weekend ziet weer er goed uit, dus dat wordt genieten op Lowlands...

Toch is het bezoeken van een festival niet voor iedereen alleen maar leuk. Want als je een eetstoornis hebt, gaat deze ook gewoon met je mee naar het festival. Het fijnst zou het zijn om die eetstoornis gewoon lekker thuis te laten, maar helaas werkt dat meestal niet zo.

Naar een festival met je eetstoornis

Waarschijnlijk heb je veel zin in de bands, de sfeer op het festival, de kunst of de gezelligheid met je vrienden op de camping. Om daar van te kunnen genieten moet je van te voren goed uitgerust zijn, want waarschijnlijk ben je kapot als je thuis komt. Op Lowlands heb je bijvoorbeeld 24uur per dag muziek om je oren, is de camping een zooitje en op een luchtbedje of matje slapen breekt je na drie halve nachtjes ook wel op. Je hebt ook vaak de hele dag mensen om je heen en structuur qua eten is er ook niet altijd.

Misschien vind je het wel heel eng om geen normale structuur te hebben, of heb je er juist moeite mee om structuur vast te houden. Het is belangrijk dat je dan voor jezelf bekijkt wanneer er geschikte momenten zijn om te eten of te rusten.

Spreek met je vriendinnen af dat jullie de hoofdmaaltijden samen eten. Bijvoorbeeld dat je tussen 11.00u-12.00u ontbijt, zodat je tot een uur of 15.00u gewoon lekker bandjes kunt kijken. Daarna kun je lunchen en in de avond rond 20.00u ga je met elkaar avondeten.

De tijden op zo'n festival zijn anders, omdat je 'savonds laat gaat slapen en waarschijnlijk uit wilt slapen. Door aan te kruisen welke bands je wilt zien, kun je de tijden waarop je gaat eten inplannen. Natuurlijk is het onwijs fijn als je al kunt eten naar behoeften. Probeer daar ook goed naar te luisteren. Als jij al eerder honger begint te krijgen, ga dan gewoon wat eten. Als je lichaam er om vraagt, zul je het wel nodig hebben. Op de meeste festivals kun je dag en nacht eten kopen. Van patat tot loempia's en van pannekoeken tot een broodje gezond.

Als je juist moeite hebt met het laten staan van eten, kunnen die afspraken met vrienden of vriendinnen ook heel prettig zijn. En denk niet meteen dat je ze er mee belast, want misschien vinden zij het ook wel fijn dat ze op gezonde tijden eten of waren ze dat al van plan. Leg ze bijvoorbeeld uit dat het je rust geeft en het gezelliger vindt om samen te eten. Wees vooral eerlijk, dat zorgt voor de minste misverstanden.

Soms helpt het om te eten wat je vriendinnen ook gaan eten die avond, maar misschien vind je het wel prettig om het zelf uit te kiezen. Probeer er niet de hele dag mee bezig te zijn, maar maak van te voren een keuze of bijvoorbeeld een kwartier van te voren pas. Het zou natuurlijk zonde zijn als jij de hele dag loopt te piekeren over wat je vanavond zult gaan eten. Maak het duidelijk voor jezelf, zodat je je kunt richten op de leuke dingen van het festival, want daar ben je tenslotte voor gekomen!

Tussendoortjes zijn er ook volop te koop, maar vind je het prettig om iets mee te nemen, dan kun je dat natuurlijk ook altijd proberen. Dat je goed eet is nu eenmaal heel belangrijk als je wilt kunnen genieten. Echter is het misschien ook niet altijd even prettig om alleen maar 'uitdagingen' te eten, doe rustig aan. Daag jezelf uit om goed te eten, maar houd het wel haalbaar.

Veel tijd doorbrengen met je vrienden kan enorm leuk. Tegelijkertijd is het ook goed om af en toe tijd voor jezelf te nemen. Bijvoorbeeld als iedereen een beetje bij de tent hangt. Trek je dan even rustig terug in je eigen tent en haal eens rustig adem. Heb je het naar je zin? Wat kun je doen om het voor jezelf gezellig te maken? Zorg goed voor jezelf, dat maakt het alleen maar leuker!

In de avond en over het algemeen wordt er op een festival meer dan gemiddeld gebruik gemaakt van drugs en drank. Wanneer je niet goeg gegeten hebt of ondergewicht hebt, kan alcohol snel en een heftig effect hebben op je lichaam en geest. Natuurlijk moet je altijd voorzichtig zijn met alcohol en drugs, maar met een lichaam dat niet helemaal op en top gezond is, moet je extra voorzichtig zijn. Let ook op dat je geen alcohol of drugs gebruikt naast bepaalde medicatie. Wanneer je je echt niet goed voelt, om welke reden dan ook, zijn er altijd lieve mensen bij EHBO-posten die je gerust kunnen stellen en kunnen helpen.

Om je daarnaast ook nog qua style voor te bereiden op het festival, kun je bij Accessorize terecht voor The Festival Style Guide. Deze lijn is alleen te koop in de winkels, maar is te gek!

festival

Waar je het meest mee bezig wilt zijn, is natuurlijk het genieten van het festival en alle artiesten! Daarom wensen we je ook heel veel plezier op het festival waar je heen gaat en hopen we dat je proud op jezelf kunt zijn!

Have fun!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

miekje - Donderdag 18 augustus 2011 13:56
jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! straks in de auto naar lowlands!! Blijft idd super spannend
Sanne - Donderdag 18 augustus 2011 14:34
Ohh ik ben zo blij ik ben dinsdag teruggekomen van Sziget festival in Budapest en gelukkig ging alles goed, ik heb bijna geen last van mijn eetstoornis gehad vorig jaar had ik nooit kunnen bedenken dat het nu zo goed zou gaan! Genieten vh festival is namelijk inderdaad veel fijner dan druk maken over het eten daar, ik wens anderen ook veel succes en vooral plezier op de festivals deze zomer!
Anoniem - Donderdag 18 augustus 2011 14:59
Ik heb dit jaar twee festivals aan me voorbij laten gaan omdat ik het niet durfde door dat ***eten. Volgend jaar ga ik weer genieten!
m - Donderdag 18 augustus 2011 15:07
Hihi ik vind het echt super super eng allemaal.. Eten, sociale gedoe, wat 'hoort'en wat 'wil ik'. Etc.etc haa. spannend dus. Ik hoop dat ik de controle los kan laten en mijn eigen ding een beetje kan doen :). En natuurlijk te gaan genieten!
En die zin is heel goed: dat als je in je tentje ligt en denkt hmm.. dat je dan gaat denken; hoe kan ik het leuk maken :)? Ik hooooop dat het allemaal 'meevalt' als ik er ben. veel plezier allemaaal!
Marjolein - Donderdag 18 augustus 2011 15:35
3 festivals bezocht dit jaar (2x op de camping): Pinkpop, Rock Werchter en Solar! Het lastigste blijft wanneer je eet, want sommige bandjes treden op onhandige tijden op (van half6-7 oid) het is dus een beetje puzzelen van "wanneer ga ik eten" want je wilt het allemaal zien! Als je met een groepje bent krijgt er 1 vanzelf honger. Ik probeer ook ipv water, frisdrank mee te drinken. Want festivals ZIJN vermoeiend. Het vervelendste van alles vind ik dat ik niet weet WAT ik wil eten: er is ZOVEEL eten!!! En het is duur x_X Maar desalniettemin heb ik een heel leuk festivalseizoen gehad! Als je goede afspraken hebt gemaakt, kun je meer genieten van de muziek! (oordoppen zijn trouwens een aanrader!)De fun gaat boven ALLES!
laura - Donderdag 18 augustus 2011 16:43
9 en 10 september APPELPOP!!! Grootste gratis festival van NL!!
blond - Donderdag 18 augustus 2011 18:16
Ik geloof dat ik door mijn ES nooit vrienden had om mee naar een festival te gaan....
danielle - Donderdag 18 augustus 2011 18:18
Ik ben naar rock werchter geweest!
was super!!
vooral the hives en anouk!
het eten ging gelukkig een stuk beter dan vorig jaar!
man toen was het echt een ramp!
JustMeXx - Donderdag 18 augustus 2011 19:56
Ja maar wat met vegetariėrs? Ikzelf heb er niet echt problemen mee want ik ga niet naar festivals maar ik kan me voorstellen dat vegetariėrs ook veel moeite moeten doen om een deftige vegetarische maaltijd te kunnen nuttigen.
Festi - Donderdag 18 augustus 2011 21:06
Je mag geen eigen eten naar de festivals meenemen!
Dat word meteen je tas uit gegooid bij binnenkomst...
Je mag het alleen meenemen als je een brief van de arts/specialist hebt dat je en dieet volgt...
Let dus ff op voor je gaat!
Haiy - Donderdag 18 augustus 2011 21:46
Voor vega's is er op lowlands genoeg mogelijkheid.

X
Myrthe - Donderdag 18 augustus 2011 23:45
Ik ben 2 maanden terug naar Opwekking geweest. Echt geweldig, maar mijn vriendin (met wie ik samen was) weet/wist niks van mijn eetstoornis. Toch heb ik gemerkt dat doordat we de dag ervoor de 'planning' bespraken, er veel meer rust is en het allemaal veel makkelijker is, dan wanneer ik in mn eentje de hele nacht lig te piekren! Geweldige dagen gehad overigens, zó bijzonder!
Jade - Vrijdag 19 augustus 2011 12:21
Heel erg jammer wat er op Pukkelpop gebeurt is.
Ik wens de mensen daar, en de families heel veel sterkte!
Lise - Vrijdag 19 augustus 2011 16:40
Inderdaad, Pukkelpop was gewoon een ramp. Ik was daar ook, maar gelukkig een een tent die niet is ingestort... De paniek was daar niet normaal, even dacht ik echt dat het gedaan was.. Ik ben er nog altijd niet goed van.. :(
woorden kunnen dat moment gewoon niet beschrijven..
Annemarijn - Zondag 6 mei 2012 21:29
ik ga naar opwekking dit jaar, ik denk dat ik zeker wel wat aan de tips heb! (: