Eetbuien in de zomer

 

Met het warme weer hebben veel mensen een stuk minder eetlust. Het is veelal niet aantrekkelijk om in de hitte een uitgebreide maaltijd te koken, en vaak kiezen mensen in plaats van brood voor een lichte salade of wordt er tussendoor een waterijsje gegeten. Hoewel ik dit enerzijds wel herken, weet ik ook nog goed dat ik tijdens mijn eetstoornis geregeld veel meer at. Waar anderen zeiden vaak geen trek te hebben, had ik enorme eetbuien waar ik me ontzettend voor schaamde.


Bron

Tijdens mijn eetstoornis was ik een groot deel van de tijd ook depressief. Ik woonde op kamers en tijdens warme dagen zat ik vaak binnen terwijl anderen de deur uit gingen. Ik nam me voor om gezond te eten en lichte maaltijden te nemen zoals salades en fruit, maar door de dag heen kreeg ik hierdoor honger. Dit, samen met mijn gevoel van eenzaamheid, zorgde ervoor dat ik last kreeg van eetbuien.

De dag erna voelde ik me ontzettend schuldig hierover en probeerde ik weer zo weinig mogelijk te eten. Vaak had ik last van mijn darmen en maag en ging ik inderdaad weer over op fruit en salade, maar kwam ik in een negatieve spiraal en eindigde het altijd weer met eetbuien. Dagen en uiteindelijk weken gingen voorbij waarin ik eetbuien had, compenseerde en me doodongelukkig voelde. Ik dacht dat iedereen een fantastische zomer had, terwijl ik alleen binnen zat.

Als je last hebt van eetbuien, dan is het soms moeilijk om mee te doen met het ''lichte eten''. Dit zorgt zowel voor verandering in je lichaam en in je hoofd wat iets kan triggeren wat je juist niet wil triggeren. Om die reden kan het verstandig zijn om ook met warme weer gewoon te eten wat je normaal eet. Hiermee voorkom je dat je later op de dag honger en alsnog last van eetbuien krijgt. Ook kan het mentaal zorgen voor een bepaalde rust in je hoofd. Eventueel kun je een tussendoortje natuurlijk altijd vervangen voor een ijsje.

Mocht het je wel lukken om je reguliere eetpatroon los te laten en wat meer te eten naar behoefte, dan is het goed te kijken naar welke zaken bij jou een eetbui triggeren. Zo merkte ik vaak dat ik snel het gevoel had dat een dag ''verpest'' was als ik bijvoorbeeld wat chips at en daardoor snel doorsloeg in eetbuien. Mij hielp het daarom om dit soort dingen alleen te eten waar anderen bij waren omdat ik dan nooit door zou slaan, daar schaamde ik me veel teveel voor.


Bron

Ook voor jezelf koken kan een stuk moeilijker zijn als je niet lekker in je vel zit en het ook nog eens ontzettend warm is. Toen ik depressief was, voelde ik me veelal al lusteloos waardoor koken een enorme opgave was. Ik vond mezelf niet de moeite waard om voor te koken, kon het nauwelijks opbrengen en als het dan ook nog eens warm was, hield het voor mij al helemaal op. Ook dan liggen eetbuien op de loer. Hierbij kan het helpen om je goed voor te bereiden op deze moeilijke momenten.

Bedenk bijvoorbeeld aan het begin van de week wat je die week allemaal gaat eten 's avonds en maak een boodschappenlijstje. Je kunt die dag dan al de meeste boodschappen in huis halen zodat je door de week heen alleen nog wat verse dingen hoeft te halen. De drempel om dan daadwerkelijk te gaan koken wordt dan een stuk lager. Als je eenmaal een goede avondmaaltijd op hebt, is de kans op eetbuien een stuk kleiner.

Zoals je leest zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de kans op eetbuien in deze zomerperiode te verminderen. Ook is het, net als andere momenten in het jaar, belangrijk om hulp en steun te vragen in je omgeving. Als het erg warm is, is het soms wat lastiger om afleiding te zoeken omdat je wellicht niet zo snel van alles gaat ondernemen, maar je kunt wel met mensen om je heen afspreken. Voorkom dat je jezelf isoleert en terechtkomt in een neerwaartse spiraal. Daar is de zomer veel te kort en te fijn voor.

Lees ook eens: 10 tips tegen eetbuien

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Elena - Zaterdag 4 juli 2015 13:39
wat een goede post! dankjewel,hier heb ik veel aan :)
ano - Zaterdag 4 juli 2015 13:53
wat ook helpt is niet te weinig eten! lichter eten betekend niet dat je ook minder mag eten. een koude pasta/aardappel salade is ook fris, voldoende fruit nemen om je ontbijt mee te vervangen, ...

veel mensen gaan te weinig eten, eten enkel wat rauwkost, 1 stuk fruit enzo, maar dan ga je natuurlijk wel honger krijgen.
d - Zaterdag 4 juli 2015 19:12
tof, dank je wel voor je schrijven!
ww - Zaterdag 4 juli 2015 19:24
Heel herkenbaar!

Ps. Sandra, ben echt blij dat jij nu ook blogs schrijft :-)
M - Zaterdag 4 juli 2015 21:43
Goeie blog, en heel herkenbaar.
Ik ben dus zo iemand die ook op warme dagen een vaste eetlijst volgt, omdat ik anders gegarandeerd te weinig eet. Minder trek, meer drinken, waardoor ik sneller een vol gevoel heb.

Het volgen van die lijst geeft me aan de ene kant veel rust in mijn hoofd, omdat ik verder niet na hoef te denken of ik wel genoeg heb gegeten. Maar juist op warme dagen is het ook heel moeilijk, omdat je inderdaad van mensen om je heen hoort dat ze minder eten bij deze temperaturen. Mijn eigen moeder vertelde gisteren nog dat ze als avondeten yoghurt met aardbeien had gegeten, want: 'Echt geen trek hoor'.

Héél moeilijk was dat voor mij om te horen, want IK zat gisteravond aan mijn bord warme eten. En dat voelde opeens heel fout.

Gelukkig weet ik inmiddels dat het de eetstoornis is die me zulke dingen probeert wijs te maken, en daar trap ik dus niet meer in. Maar lastig? Zeker!
Willeke - Zondag 5 juli 2015 19:46
Barbecue... need I say more?

Bedankt voor je verhaal!
Anne-Maria - Maandag 6 juli 2015 05:25
Ik vind het ergens ook lastig dat ik mezelf van Ik aan lijst moet houden. Zo was hier gisteren een uitgebreide warme maaltijd om half 3, en verder geen maaltijden meer. Ik 'moest' echter tussen 6 en 7 wel gewoon weer brood eten, ook al had ik geen idee van trek. Btw, ik oefen het eten op gevoel. Ik had m'n brood keurig gegeten, men komt uit de kerk en neemt een stuk verse, frisse zomerkwarktaart. Er werd gewoon een stuk voor me neergezet, en ik durfde niet meer zeggen dat ik niet hoefde - net gegeten, en 's morgens ook zo'n stuk op. Es maakt het er niet leuker op zo...
M - Maandag 6 juli 2015 08:34
Zo herkenbaar, Anne-Maria.
Moeilijk hè?
Natasja - Maandag 29 mei 2017 15:56
Het is zonde dat iemand met dit weer binnen zit en zich afzondert en zich minder voelt dan zou moeten. En dat dat eten je dan zo bezig houdt en helemaal in beslag neemt. Je kunt aan bijna niets anders meer denken. Het lijkt wel in zich zelf gevangen zitten met alleen maar die gedachtes over eten. En overgeven aan eetbuien en zich daarna er schuldig over voelen. het voelt alleen en eenzaam. Als ik op bezoek ging dan voelde ik mij niet welkom. Dan hadden ze dit of dat weer. Dan dacht je dat ze geen belangstelling hadden en zo heb je je maar afgezonderd. Ik dacht alleen profiteurs hebben nog belangstelling om van je te profiteren zonder welmenende interesse dan bemoeizucht en macht en de les lezen. Je voelde je loper van hun ego zonder oprechte interesse. Dan zal het wel niet echt zijn. Er alleen op uit trekken en alleen op terrasjes zitten is beter dan een profiteur of parasiet of vampier die veel kracht neemt zodat je er haast mager van wordt. Deze mensen begrijpen niets van je gevoel. Afzonderen doe je als je je emoties wil verbergen. dan zit je alleen op een kamer. Iedereen is wel eens alleen. Negatieve emoties en gevoelens kun je beter in een dagboek schrijven in plaats van wegstoppen. .