Een rustige kerst | Themachat

 

Mijn vader vraagt aan me wat ik dit jaar met kerst ga doen. Ik vertel hem dat ik niet veel plannen heb. Op eerste kerstdag, wanneer veel mensen samen dineren, begeleid ik een chat voor Proud. Op tweede kerstdag ga ik met m'n vriend, zijn zus en zijn moeder uit eten. Maar dat was het dan ook. Het wordt een rustige kerst voor mij dit jaar en dat vind ik prima.

Een rustige kerst

"Hoezo? Wil je iets afspreken? Wat ga jij eigenlijk doen?", vraag ik aan m'n vader. "Neuh, gewoon. Ik ga zingen in de kerk, verder ook niet echt iets. Volgende week ben ik jarig he!" Ja, en dat vieren we wel, maar dat wist hij toen nog niet, want het is een verrassingsfeestje. (Een feestje dat, wanneer deze blog online komt, wel al achter de rug is. Ik verpest hier geen verrassing, haha) Ik heb een goede band met mijn ouders, we doen graag leuke dingen samen, daar ligt het niet aan.

Op een kerstboom in de woonkamer na hebben wij nooit echt kerst gevierd. De rest van mijn familie vind ik aardige mensen, maar we komen zelden bij elkaar. Ook niet met kerst. Ook vieren mijn vrienden dit jaar niet op derde kerstdag, maar op tweede kerstdag samen kerst. Zo kwam dat nu eenmaal uit. Die mis ik dus dit jaar. Een dagje minder kerst vieren dan anders. Het is een rustige kerst en als ik eerlijk ben, is dat ook weleens lekker. De laatste tijd heb ik het immers erg druk gehad en ik kijk uit naar rustige dagen voor mijzelf. 

Toch bekroop mij een vreemd gevoel nadat mijn vader deze vraag had gesteld. Hij gaf aan er niets mee te bedoelen. Of bedoelde hij er toch iets mee? Doe ik eigenlijk wel genoeg met kerst? Om mij heen doet iedereen van alles en nog wat. Kerstbrunch hier, kerstdiner daar. Moet ik dat dan niet ook doen? Is er iets mis met mij dat nog niemand heeft aangegeven met mij te willen kerstbrunchen? Misschien moet ik zelf maar mensen uitnodigen bij mij thuis? Want ja, anders zit ik ook maar alleen tijdens de feestdagen...

Alleen tijdens de feestdagen

"Niemand zou alleen mogen zijn tijdens de feestdagen!" Deze zin - of iets in die richting - heb je vast wel eens door iemand horen zeggen. Ik snap de gedachte erachter, maar het kan best pijnlijk zijn voor de mensen die wél alleen zijn. Of ze daar nou bewust voor hebben gekozen, of niet. Het is haast alsof het verkeerd is om alleen te zijn tijdens kerst. Foto's en advertenties van gezellige gezinnen en vriendengroepen bij elkaar vliegen je om de horen. Is dat wel een realistisch beeld? Volgens mij zijn er ook genoeg mensen die de kerst veel rustiger beleven. Die alleen zijn, of alleen willen zijn. 

Misschien heb ik geen grootste plannen rondom de feestdagen, maar in het dagelijks leven voel ik me helemaal niet alleen. Waarom zouden die twee dagen in het jaar dan ineens een stempel op mijn sociale leven moeten drukken? Wat een onzin. Kerst is niet een soort beproeving van of jij het sociaal gezien wel goed doet. En misschien zou je je sociale leven wel graag anders zien, maar dat hoeft helemaal niet iets met kerst te maken te hebben. Probeer naar het grote plaatje te blijven kijken en kijk ook naar waar jij zelf behoefte aan hebt.

Ik heb er helemaal geen zin in

Want misschien heb jij om wat voor reden dan ook wel helemaal geen zin om kerst zo uitgebreid te vieren. Misschien heb je al onwijs veel op je bordje liggen en is het allemaal even te veel. Misschien heb je juist even behoefte aan wat vrije tijd alleen. Een pizza op de bank met een leuke film aan. Misschien vier je kerst liever klein, met z'n tweetjes samen thuis. Misschien ben je een dierbare verloren en voelt kerst voor jou nu niet als een feest. Er kunnen vele redenen zijn waarom jij geen zin hebt om gezellig en gastvrij te zijn. Naar die behoefte mag je ook echt luisteren.

Nu kom je niet altijd overal onderuit. In dat geval kan het helpen om een balans te vinden. Wat moet, en wat wil ik? Niet met die vervelende tante aan tafel, maar gezellig naast je zusje zitten. Moeite hebben met een driegangendiner, maar van tevoren afspraken maken en je tafelgenoten om steun vragen. Wel even langs je vrienden, maar niet teveel drinken en het niet te laat maken. De volgende dag lekker een wandeling maken door de natuur. Of met een grote kop thee en een plak kerststol op de bank zitten. Een potje Sims spelen. Ook leuk! Doe wat goed voor jou voelt.

Kerst met Proud

Eerder in deze blog noemde ik het al. Op eerste kerstdag begeleid ik een chat voor Proud2Bme. Een speciale kerst-chat, voor wie daar behoefte aan heeft. Of het nou puur voor de gezelligheid is, of omdat je wel wat steun kan gebruiken. Laten we er samen een mooie avond van maken. Je bent hier van harte welkom op woensdag 25 december van 20:00 tot 21:00. De reguliere chats zijn natuurlijk ook gewoon open van 19:00 tot 21:00. Zoals ze elke dag zijn. Of het nou maandag, vrijdag, kerst of nieuwjaar is. We steunen je graag.

Fijne kerst, kerst op jouw manier

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Maandag 23 december 2019 15:29
Gezellig ik kom een kijkje nemen heel even ik doe ook niet echt iets met kerst gewoon films kijken van kerst met mijn moeder :)
I. - Maandag 23 december 2019 20:14
Wauw fijne blog, Irene! Ik wens jou hele fijne feestdagen en een magisch 2020! Liefs! X
Cindy - Maandag 23 december 2019 20:28
Dank je helemaal mee eens!