Een persoonlijkheidsstoornis en een eetstoornis | themachat

 

"Ik denk dat ik je kan diagnosticeren met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis en met kenmerken van een vermijdende- en afhankelijke persoonlijkheidsstoornis." Een klap voor mij op dat moment. Ik heb uren en uren het internet zitten afstruinen om meer informatie en uitleg te krijgen over deze categorie persoonlijkheidsstoornissen. Ik was geplaatst in Cluster C; weer zo’n term die ik bij al mijn andere labeltjes kon plakken. Maar wat betekent mijn persoonlijkheidsstoornis nu voor mijn leven?!

Ik denk wanneer ik mijn karakter zelf beschrijf, ik deze eigenschappen zeker kan koppelen aan de persoonlijkheidsstoornissen die aan mij zijn toegekend. Natuurlijk wil het niet zeggen dat wanneer je deze karaktereigenschappen ook hebt, je dan direct een persoonlijkheidsstoornis hebt. Maar wanneer sommige karaktereigenschappen doorslaan, dan kan je er last van gaan krijgen en kan het je leven gaan beperken of bepalen.


Bron: Pexels

Zelf heb ik een spontaan en lief karakter. Ik ben heel graag met mijn vrienden op stap en maak graag met mensen een praatje in de supermarkt of in de sportschool. Ook houd ik van structuur en planmatig werken en heb een behoorlijke lading aan doorzettingsvermogen. Eigenlijk allemaal wel mooie eigenschappen, maar in mijn leventje heb ik er soms veel last van gehad. Het spontane en lieve karakter zorgde er bij mij voor dat ik ook bang was om mensen teleur te stellen, om niet aardig genoeg gevonden te worden of het zorgde voor angst dat mensen mij niet mochten. Mijn perfectionisme sloeg door in dwangmatige handelingen, zowel thuis als op school. En mijn doorzettingsvermogen kon ik heel goed toepassen bij het ontwikkelen en in stand houden van mijn eetstoornis.

De eetstoornis

Op mijn elfde werd ik gediagnosticeerd met anorexia nervosa. Mijn koppigheid (nog zo’n leuke eigenschap) wilde dit niet geloven en wilde al helemaal de ernst er niet van onder ogen zien. Jarenlang dwong ik mezelf elke dag veel te bewegen en had ik een strenge lijst van producten die ik wel en niet mocht eten. Mijn eetstoornis en ik hadden een diepe relatie met elkaar gekregen en ik deed er ook alles voor. De eetstoornis was van mij, IK kon er lief tegen doen en IK wilde haar gehoorzamen. IK had het doorzettingsvermogen om geen kilo meer te wegen dan dat 'mocht' en IK wilde eigenlijk alleen maar gezien worden en liefde ontvangen…

Mijn verlangens

Die liefde is voor mij het allerbelangrijkste geweest in heel deze periode. De liefde die ik heb gemist in mijn kindertijd, de liefde en het verdriet die ik met mijn eetstoornis onderdrukte en de liefde waar ik naar smacht en tegelijkertijd enorm bang voor ben. Ik ben gediagnosticeerd met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis, hechtingsproblematiek, een eetstoornis en angststoornis; maar wat zeggen al deze labeltjes nu eigenlijk?! Mijn zoektochten op internet en gesprekken met mijn psychologe hebben geleid dat ik verbanden kon leggen tussen de hechting, mijn persoonlijkheid en de eet- en angststoornissen, maar uiteindelijk draait het om mijn innerlijke behoeftes (en bij jou dus die van jou). Ik was een zeer gevoelig meisje en nu een gevoelige jonge vrouw en ik moet om leren gaan met mijn intense verlangens naar liefde en geborgenheid. Ik moet om leren gaan met het aangaan van relaties, waarbij af en toe een woordenwisseling helemaal niet erg is en ik moet om leren gaan met mijn behoefte aan controle.

Niemand is perfect en welke persoonlijkheid(stoornis) er daar nu aan vastgeplakt is of niet, je mag zijn wie je bent. De kunst is dat je jezelf leert accepteren en jouw persoonlijkheid leert waarderen.


Heb jij zelf (of iemand die je kent) een persoonlijkheidsstoornis, een eetstoornis of spreekt het onderwerp je gewoon aan? Kom dan vanavond (zaterdag 10 augustus) naar de themachat hierover. Daar beantwoord ik graag je vragen over dit thema en kunnen we er verder over praten.

 

 

Reacties

Emma - Zaterdag 10 augustus 2019 14:10
Alsof het mijn verhaal is!
Marina - Zaterdag 10 augustus 2019 20:08
Wow, bizar is dat dan hé Emma. Fijn dat je herkenning vindt!
pijntje - Zaterdag 10 augustus 2019 20:02
Zo, dit komt even binnen zeg. Alles herken ik, van de eerste letter tot de laatste punt. Heel goed geschreven. Ik ben diep onder de indruk.
Marina - Zaterdag 10 augustus 2019 20:09
Dankjewel pijntje! Wel jammer natuurlijk dat je in dezelfde situatie zit, maar fijn dat je herkenning vindt!
Dandelion - Zaterdag 10 augustus 2019 22:18
Het is zo herkenbaar, hopelijk is dit een terugkerend thema in de chat! Kon er nu helaas niet bij zijn :(
Marina - Zondag 11 augustus 2019 07:47
We nemen het mee, Dandelion!
dikkiedik - Zaterdag 10 augustus 2019 23:42
Heel herkenbaar, jammer dat ik de chat gemist heb! Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd of je na de diagnose hier hulp voor hebt gehad, of liep je er niet dusdanig in vast?
Bij mij was en blijft die persoonlijkheidsstoornis samen met een eetstoornis namelijk enorm ingewikkeld. Bij de instantie voor de persoonlijkheidsstoornis behandelen ze enkel die, maar bij de eetstoornisinstantie komen ze niet verder vanwege het stukje persoonlijkheid.
Tja en werken daaraan zorgt ervoor dat ik terug grijp op het coping stukje met klooien met eten.
Uiteindelijk is het cirkeltje weer rond eigenlijk, ik wil wel, maar het lukt me niet :(
Marina - Zondag 11 augustus 2019 07:48
Lastig om hier natuurlijk kort en krachtig op te reageren, omdat het een lang proces is geweest. Maar wat mij het allerbeste heeft geholpen was een combi therapie bij dezelfde instantie.
cindy - Zondag 11 augustus 2019 00:10
Had ook graag de chat gehad! dank voor het delen
Marina - Zondag 11 augustus 2019 07:49
Hopelijk kan je er de volgende keer bij zijn!
w - Zondag 11 augustus 2019 15:04
Ik geloof niet in persoonlijkheid als zijnde stoornis. Ik vind het allemaal de ziekte van de maatschappij, waarin we mensen labelen die eigenlijk niet mogen loskomen zoals ze zijn, van de maatschappij en die mensen gaan het ook nog accepteren, omdat bij protest ertegen, mensen je wel weer in DAT hokje duwen. Het is zo gemeen. Wat is er nou op tegen dat je een evt. afhankelijkheidsstoornis hebt of je afhankelijk dus bent. Er zijn heel veel mensen die het ook weer nodig hebben.. dat anderen hun nodig hebben en vooral ook egoïstisch vaak om een ander te wijzen opdat hij zelfstandig MOET zijn, omdat het die persoon vooral uitkomt dan niet voor jou te hoeven zorgen of helpen. Meestal komt het allemaal vanzelf wel. Een weg vinden om te leven en als we om elkaar geven, gunnen we elkaar die vrijheid daarin, om nog even of soms tot de dood te kunnen mogen hangen aan anderen.. so what. Dat is liefde, maar nee hoor, het is weer een stoornis.. zucht.
dikkiedik - Zondag 11 augustus 2019 23:34
Hee marina,
Bedankt voor je reactie, zou je misschien kunnen en willen delen waar je die combi therapie hebt kunnen vinden?
Groetjes