De sportschool wenst je prettige feestdagen

 

Wanneer ik thuis kom vind ik in de brievenbus een groene ansichtkaart met op de voorkant de tekst ‘Have yourself a healthy little Christmas'. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een onschuldig en goedbedoeld gebaar van een sportschool uit de buurt, maar persoonlijk voel ik de bui al hangen en denk ik "Nee hè, daar gaaaaan we weer."

Mijn vermoeden wordt direct bevestigd als ik de kaart omdraai, en de zin ‘Geniet van de kerst zonder schuldgevoel' me aanstaart. Het is dat ik nu iets steviger in mijn schoenen sta dan pakweg een paar jaar geleden, maar anders had precies deze kaart wel eens de aanleiding, of op z'n minst de laatste druppel, van een problematische kerst kunnen zijn geweest. Problematisch in de zin van: mijn eetlust is voor de rest van het jaar verknald want de overtuiging dat ik van eten kilo's aankom is voor de zoveelste keer bevestigd, dat ik me daar schuldig om moet voelen evenzeer, en dus kan ik maar beter mijn best doen om dat lot te ontlopen door ofwel op slinkse wijze eetmomenten te skippen, ofwel wat er toch door mijn mond naar binnen moet gaan direct te compenseren. Op welke manier dan ook.

basic fit kerst

Nu denk je misschien, "Zeg Anne, is dat niet wat overdreven?", en mijn antwoord op die vraag is een volmondige "Nou nee!"

Ik kan oprecht heel boos worden van ‘Sport de kerstkilo's eraf' flauwekul en andere teksten die aansporen jezelf in het nieuwe jaar met enige haast naar een sportschool te begeven. En dan vooral om de achterliggende gedachten en de in onze maatschappij diepgewortelde overtuigingen die in dergelijke onzin schuilgaan. Namelijk, dat geluk en gezondheid gelijk staat aan dun en slank zijn, en dat niet dun en slank zijn je dus ongelukkig maakt (of zou moeten maken, want als dat niet het geval is ligt dat waarschijnlijk aan jouw struisvogelpolitiek); dat bij het nuttigen van niet-superfood-bevattende producten een schuldgevoel op zijn plaats is, en dat jezelf het leplazarus eten inherent is aan feestdagen en iets te vieren hebben. Says who???

kom op nou basic fit

Goed bedoelt of niet, van de ‘Have yourself a healthy little Chrismas' kerstgroet en opsteker krijg ik alles behalve een gezellig en gezond gevoel. Dat geldt trouwens niet alleen voor deze kaart, maar voor alle publieke reclames en posters in de categorie ‘Sport de kerst/vakantie kilo's eraf', waarvan het gewauwel van Tatjana Simik rondom sportschool Basic Fit misschien wel de aller koudste douche verdient.

Het feit dat genieten en lekker eten zo impliciet doch overduidelijk aan een schuldgevoel wordt gekoppeld, andersom dun aan gelukkig zijn, en die boodschap op grote schaal wordt gecommuniceerd, maakt me niet alleen boos en gefrustreerd maar ergens ook verdrietig. Verdrietig omdat ik maar al te goed weet wat de impact van deze overtuigingen kan zijn op een iets wat kwetsbaar en onzeker mens, van elk geslacht en in alle leeftijdscategorieën tussen ‘schrikbarend jong' en ‘stok oud' in.

Verdrietig omdat het de valse belofte wekt dat zolang ik maar genoeg sport en niet te veel eet en slank genoeg ben of blijf, mijn leven wel gezellig en gelukkig zal zijn. Want dat is wat het doet, zeker als het om wat voor reden dan ook even niet zo lekker gaat en ik gevoeliger ben voor dergelijke kletspraat over eten en gewicht. Als ik dan niet oppas zit ik binnen no time weer aan de detox smoothies en ren ik 's avonds laat weer rondjes door de straat, of ga ik op een andere manier met eten lopen kloten. Zo werkt dat namelijk in mijn systeem, en ik durf te wedden lang niet alleen in die van mij.

kerst cookie
bron foto

Lang verhaal kort, wat ik maar wil zeggen is dit: ik wens je hele gezellige feestdagen, een ontzettend gelukkig nieuwjaar, dat wat je de komende dagen dan ook maar mag eten bijzonder lekker mag smaken, je er tot in je tenen van zal genieten, je elke vorm van schuldgevoel achterwegen laat, én dat je in 2015 maar heel erg veel van jezelf mag (gaan (leren)) houden en goed voor jezelf zorgt. Met of zonder kerstkilo's, met of zonder sportschool abonnement, gewoon, omdat het kan.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Saar - Maandag 22 december 2014 12:53
Goeie blog!
Merel - Maandag 22 december 2014 13:00
Precies dit! Top!
miekie - Maandag 22 december 2014 13:06
SUPER!! Helemaal mee eens!
Miekio - Maandag 22 december 2014 13:43
Ik vind het ook eigenlijk maar vreemd dat kerstdagen gelijk staan aan vreten. Een absurde hoeveelheid vlees naar binnen werken, flink wat alcohol om het gezellig te houden, en weet ik het allemaal. Ik voel mij daar niet feestelijk bij.

Ondertussen staan de damesbladen voor moeders vol met anti-kerst-stress tips over "Het Diner" en zijn er nu ineens weer allerlei reclames over anti maagzuurmiddelen op tv.

Ik heb niets tegen lekker en gezellig eten, maar in de absurditeit dat het soms gebeurd kan ik mij niet vinden. Dan is het meer zo'n "het moeeeet gezellig zijn". wij gaan vooral gezellig met elkaar wat eten. Dat gezellig staat voorop. Lekker spelletjes spelen en lekker eten.

ben het verder ook helemaal met je eens dat je een schuldgevoel nergens voor nodig is, goeie blog!
Proudie1 - Maandag 22 december 2014 13:55
Goede blog!
Ik heb wel een sportschoolabo en het lukt me al weken niet om te gaan. Terwijl ik op zich wel weet dat het beter voor me zou zijn om wat aan mijn overgewicht en slechte conditie te doen. Maar door dit soort dingen krijg ik ook alleen maar een groter schuldgevoel ipv dat ik gemotiveerd word om te gaan...
marleen - Maandag 22 december 2014 14:21
dank je wel
k ben het helemaal met je eens!
Odette - Maandag 22 december 2014 15:08
Ik zou deze blog wel willen inlijsten haha. Helemaal mee eens. Ga toch weg met je stomme reclames...
miri - Maandag 22 december 2014 15:45
AMEN! Ben het met je eens, het is ook gewoon weer lekker geld verdienen voor de sportscholen, afslank producten etc door misbruik te maken van feestdagen waarin we wellicht iets meer eten dan andere dagen en in te spelen op schuldgevoel, nee schuldgevoel aan te praten!! Ik neem daarom expres nog eens een flinke hap van mijn kerstkoek!
Maanmeisje - Maandag 22 december 2014 16:06
Goede blog! Ik ben het hier zo mee eens. Die reclames storen me. Ik me ook in de reactie van Miekio vinden.
Maanmeisje - Maandag 22 december 2014 16:07
*Ik kan me ook
Sarah - Maandag 22 december 2014 16:19
Ik ben het er niet mee eens. Een sportschool is gewoon een bedrijf zoals een ander, en ja die maakt ook reclame. Of die reclame altijd zo geslaagd is,is wat anders.Ik denk dat hoe je die tekst interpreteert afhankelijk is van jou als persoon. Iemand die een eetstoornis heeft zal misschien veeleer denken, zie je wel van eten word je dik of, ik moet sporten om slank te blijven,...Terwijl iemand misschien zonder eetstoornis denkt, oke. En die bladert verder. Het is afhankelijk van waar je aandacht op is gericht. Iemand die fitter zal worden zal die folder waarschijnlijk dan wel lezen.
Ik vroeg het trouwens ook aan mijn partner waar hij aan dacht en die zei tegen mij van , moet ik daar iets bij denken. Maar dat is mijn mening. Daarom is het niet de juiste, het is gewoon mijn gevoel er bij.
RosieV - Maandag 22 december 2014 16:53
Bam die zit! Hele goede blog!
@Sarah - Maandag 22 december 2014 17:12
Hoeveel anders kun je de tekst: "Geniet van de kerst zonder schuldgevoel" interpreteren dan? Of, ook een hele leuke: "Wil jij ook weer gelukkig zijn? Geef je nu op voor ... en val gegarandeerd xxkg af!"
Hoe zo 'OOK WEER gelukkig zijn?'. De boodschap die in die zin verstopt zit is misschien niet heel straight forward, en natuurlijk is het aan ieder voor zich hoe die daar op reageert en of het hem of haar raakt, maar als je er over na denkt is de boodschap gewoon heel fout.
D. - Maandag 22 december 2014 17:46
YES! Thanks :D
Sarah - Maandag 22 december 2014 18:12
De boodschap is inderdaad fout.Maar ik associeer afvallen niet met gelukkig zijn.
Ik heb onlangs een heftige periode meegemaakt waardoor ik heel snel afviel (denk aan 14 procent lichaamsgewicht in anderhalve week, misschien 2 weken) en ik op veel ondergewicht kwam. En ik kan je vertellen dat ik niet gelukkig was. Er zijn uiteraard anderen die het wel zo zien en dat snap ik, maar nogmaals ik zeg hoe ik me er bij voel en als mensen me direct indirect zeggen, je word gelukkig of je moet je schuldig voelen als je eet of sport om het eten er af te krijgen.Dan ben ik niet degene die de boodschap tot mij neemt, maar dat komt door mijn ervaringen er mee.

Maar nogmaals het is mijn mening, het is geen foute en het is geen goede.
M. - Maandag 22 december 2014 18:28
Ik ben het eens met Sarah. De hele wereld hoeft zich niet aan te passen aan het heel kleine percentage mensen met een eetstoornis die misschien wel getriggerd raken.
Paula. - Maandag 22 december 2014 18:36
Het kan idd triggeren, maar ja, een sportschool blijft een sportschool. Ik snap je gevoel wel, maar een sportschool is een bedrijf en een bedrijf moet geld verdienen. Zij spelen in op datgene wat de markt wil. De markt is in dit geval alle Nederlanders die dénken dat ze echt moeten gaan sporten om ''al dat eten'' eraf te werken. Nee, dat is de grootste onzin, maar zolang bijna heel Nederland zich zo blijft gedragen, maken de sportscholen er (mis)bruik van!
J. - Maandag 22 december 2014 21:23
Ik vind het ook heel dubbel! Ik heb er op zich niet zo'n problemen mee! Maar ik kan me voorstellen als je een eetstoornis hebt, dat dit dat serieus verkeerd kan opgevat worden. Maar zoals hierboven nogal gezegd is geweest, het is en blijft een bedrijf dat geld wil verdienen! 3/4e van de bevolking denkt nu eenmaal dat ze zullen bijkomen van het eten met kerstmis (want geef toe, iedereen eet toch net iets meer met kerstmis en daar is niks mis mee) en daar speelt een bedrijf zoals een sportschool nu eenmaal op in. Ik bedoel maar dat die bedrijven er helemaal niet bij stil staan dat eetgestoorden die boodschap ook lezen!
En eerlijk gezegd... bijna iedereen die ik ken, komt tijdens de feestdagen wel wat aan, maar als je in januari de draad van het normale leven weer opneemt, zijn die er ook zo weer af. Na kerstmis denk ik eigenlijk ook: oei ik moet wat meer sporten en gezonder eten!
(ik hoop dat ik met mijn bericht niemand beledig of aanval, want dat is de bedoeling niet)
I.M. - Maandag 22 december 2014 22:56
wauw. wat goed je hier te lezen.
heb een fijne kerst en al je wenst.

ik vind het kul en ridicuul dat sportscholen deze leuzen, die schuld en zonde impliceren, moeten (mogen/willen) gebruiken 'omdat het nu eenmaal bedrijven zijn die geld moeten verdienen.' dat kan ook prima met positieve slogans die belichten dat het goed is voor je brein, de algemene gesteldheid, gemoedstoestand, etc.

alle goeds en hou je haaks en kijk goed uit.
- - Dinsdag 23 december 2014 00:13
Tooooooooooooooooooop!
L. - Dinsdag 23 december 2014 14:08
dankjewel
hopexfaithxlove - Woensdag 24 december 2014 09:12
Wauw! Precies dit! Zie er elke keer weer tegenop rond deze periode ..
Daar gaaan we weer, afvallen, dieeten, sporten ..
Liza - Woensdag 24 december 2014 16:49
Geweldige blog. Niks aan toe te voegen. Dit soort "gezonde" kerstboodschappen maken voor ook voor mij de kerstdagen (onnodig) moeilijk. Goed geschreven!
elieuntje - Dinsdag 30 december 2014 20:00
Waar zit de vind ik leuk knop? Niet voor het de kaart uiteraard, maar voor jou.
Je slaat de spijker op z'n kop... Ik had het zelf niet eens beseft, maar ook ik trap er gewoon weer in; Wij kregen ook zoiets. Goed dat je het benoemt dus. Ze zouden dit niet zo moeten doen. Mij heb je er mee geholpen... Dankjewel...
Sterre - Zondag 4 januari 2015 00:35
Amen!!