De naakte waarheid

 

Jij haat je lichaam, je vriend(in) houdt ervan. Jij wilt het liefst je lichaam verbergen, je vriend/vriendin wil je lichaam het liefst aanraken. Jij haat elk deel van je lichaam, je vindt het lelijk, dik en vooral vol met imperfecties die verborgen moeten blijven. Je vriend(in) vindt het perfect en houdt er onvoorwaardelijk van. Elke kleine imperfectie lijkt voor jou het einde van de wereld. Je wilt het liefst dat niemand jouw imperfecties ziet. Het liefst verhul jij je lichaam in grote alles bedekkende kleren. Voor mij was dat de manier om ervoor te zorgen dat mijn gehavende lichaam netjes verborgen was en niemand het kon zien.

Tijdens je eetstoornis kan het heel moeilijk zijn om je bloot te geven, letterlijk en figuurlijk. In een relatie kan een eetstoornis naast het omgaan met elkaars gevoelens het ook lastig maken om jezelf bloot te geven. Het hebben van seks en intiem zijn, kan heel erg lastig zijn. Ik vond het idee dat ik mijn kleren uit moest trekken heel erg beangstigend. Ik zag mijn kleren als een bescherming voor mijn lelijke lichaam. Ik zag mijn lichaam als vijand, maar mijn vriendin hield (en houdt) er ontzettend veel van. Ik vond het heel lastig om met dat idee om te gaan, want hoe kan zij mijn lelijke lichaam nou mooi vinden?

person sea

Het idee dat mijn vriendin mij naakt zou zien, vond ik heel erg eng. Ik heb in de tijd daarvoor ook meerdere malen een paniekaanval gekregen als ik daaraan dacht. Ik wilde niet dat ze mijn lichaam zou zien en heb daardoor het moment best wel lang uitgesteld. In mijn ogen was het niet mooi genoeg en ik was bang dat zij het niet mooi zou vinden. Daardoor was ik erg bang om afgewezen te worden, want wie houdt nou van een lelijk lichaam? Dat soort gedachtes slaan natuurlijk nergens op wanneer je ze rationeel bekijkt. Op dat moment waren ze voor mij ontzettend echt en dat soort gedachtes kunnen wel een grote impact hebben op je seksleven en daardoor ook op je relatie. Je wilt naast knuffelen ook gewoon seks hebben zonder de hele tijd bewust te zijn van je lichaam. Hieronder staan dingen die mij heel erg geholpen hebben om mij toch bloot te geven en ervoor hebben gezorgd dat ik weer kan genieten van seks.

♥ Praat erover
Hoe cliché het ook klinkt, erover praten helpt vaak het beste. Wanneer een vriend(in) niets over je angsten en zorgen weet, kan hij/zij er ook geen rekening mee houden. Het kan heel erg eng zijn om erover te praten, maar hoogstwaarschijnlijk vind je vriend(in) het juist heel erg fijn om te weten waarom je daarin misschien wat terughoudender bent. Het kan ook fijn zijn om hier met een therapeut over te praten. Dat lijkt misschien heel eng, maar je therapeut is ook getraind om hierover te praten en je ook te helpen. Seks is iets wat hoort bij het mens zijn en zeker wanneer je een relatie hebt, is het een belangrijk deel van je leven. Een therapeut weet dat en kan je daarin zeker verder helpen.

♥ Doe rustig aan en geef je grenzen aan
Het is logisch dat je op den duur in een relatie seks wilt, maar wanneer jij en je vriend(in) dat willen, kan verschillen. Zeker op het moment dat jij je niet comfortabel in je lichaam voelt en daardoor terughoudender bent, is het misschien handig om het samen rustig aan te pakken. Het kan ook zijn dat je een relatie had voor je eetstoornis en dat jij je nu niet meer comfortabel voelt bij het idee van intiem zijn met je vriend(in). In beide gevallen is het belangrijk dat jij jezelf niet voorbij loopt. Er is niks mis met het langzaam opbouwen of een stapje terug nemen. Er zijn ook andere manieren van intiem zijn zonder dat jij jezelf bloot hoeft te geven. Het is vooral belangrijk om goed je grenzen aan te geven.

♥ Probeer niet de controle vast te houden 
Het kan heel erg lastig zijn om de controle tijdens de seks los te laten. Dat is iets wat vaak speelt bij mensen met een eetstoornis. Ik vond dit zelf ook heel erg lastig. Ik vond het heel erg lastig om met mijn hoofd in het nu te blijven. Ik kon de dag niet loslaten, waardoor ik er niet van kon genieten. Wanneer jij je hierin herkent, kan het heel fijn zijn om erover te praten met je vriend(in), maar ook met je therapeut. Het niet durven loslaten van de controle kan iets zijn wat veel verder gaat dan alleen tussen de lakens, zonder dat je het zelf door hebt.

women sea

♥ Probeer van je lichaam te houden 
Tijdens mijn herstel heb ik er heel erg hard voor gevochten om weer vol van het leven te kunnen genieten en ook om mijzelf weer mooi te vinden. Ik wilde mijzelf weer mooi voelen vanbinnen maar zeker ook van buiten. Vooral dat laatste was een moeizaam proces, maar na hard vechten is het mijzelf wel gelukt! Ik voel me nu weer op mijn gemak met wie ik ben vanbinnen en van buiten. Op het moment dat ik dat had bereikt, zag ik in de spiegel ook voor het eerst mijn echte ik. Natuurlijk ben ik niet perfect, maar de striae strepen op mijn benen en mijn littekens van een operatie maken mij uniek. Doordat ik mezelf heb geaccepteerd zoals ik ben, is het voor mij ook makkelijker geworden om mij bloot te geven en seks te hebben.

Het is vooral belangrijk om te onthouden dat het hebben van seks iets is wat leuk, lief en fijn moet zijn. Seks is voor iedereen, welke maat je ook hebt. Het gaat erom dat jij het fijn vindt. Het kan zijn dat jij nog niet precies weet wat jij fijn vindt, maar neem de tijd om dat te ontdekken. Wat mij heel erg heeft geholpen is de controle loslaten en niet te streng voor mezelf zijn. Het kan soms rommelig of niet perfect zijn, maar de volgende keer kan het veel beter gaan. Het gaat om jouw plezier en jezelf accepteren zoals jij bent, kan je heel erg helpen!

Liefs, Jasmijn 

Fotografie: Jakob Montrasio

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

HS - Zondag 25 juni 2017 20:08
Dankjewel.
boulimia meisje - Zondag 25 juni 2017 20:17
Mijn beste vriend steunt me heel erg in me herstel en ik kan met hem alles bespreken wat het ook is dus ook het onderwerp seks en hij staat altijd voor me klaar.
Ik ben heel blij met zo goeie vriend.
Hij vroeg laatst of ik naaktfoto's wou sturen en ik heb het gedaan en hij vond ze mooi.
Ik ben er heel blij mee dat hij wel van me lichaam geniet want dat hoor ik eigenlijk zelf te doen maar zelf doe ik het niet want ik haat me lichaam.

Team Proud2Bme - Maandag 26 juni 2017 10:33
Hi meisje,

wat fijn dat je iemand hebt die je steunt. Toch denken we dat het niet zo goed is om hiervoor naaktfoto's te sturen. Sowieso is dat nooit zo verstandig, want je weet niet waar ze (per ongeluk) terecht komt, ook is het niet zo'n gepaste manier van iemand steunen die lijdt aan een eetstoornis/ negatief zelfbeeld. We raden je aan hierover te praten met iemand anders in jouw omgeving (een vriendin, je ouders) en geen naaktfoto's meer te sturen.

Je bent daarnaast van harte welkom om hierover te praten op het forum en in onze chat.

Liefs, team Proud2Bme
boulimia meisje - Maandag 26 juni 2017 21:19
@ sammie en @ team proud2bme @coco bedankt voorde berichten Ik dacht hier inderdaad ook even aan in het begin maar ik dacht dat er niets meer met de fotoa kan gebeuren kon zijn omdat we al heel lang vrienden zijn
En hij eigenlijk de enige is waar ik alles tegen durf te zeggen en ik verder geen vrienden of vriendinnen heb
Maar ik zal dat inderdaad wel een keer op het forum of chat over hebben

Sammie - Zondag 25 juni 2017 20:43
Hoi Bouliamiameisje,

wat fijn dat die vriend zo helpt maar pas alsjeblieft op met het versturen van naaktfoto's. Als iemand er iets mee doet is het vreselijk naar...
Op dit moment is er veel aandacht voor maar let op!
Coco - Maandag 26 juni 2017 10:19
Volgens mij heeft je beste vriend andere bedoelingen zou nooit naaktfoto's sturen
Anoniem - Maandag 26 juni 2017 13:20
Ja, herkenbaar. Mijn vriendin mag mij ook echt nog niet naakt zien. Ik kan me niet voorstellen dat ze mijn lijf mooi vindt, en ik schaam me ervoor. De eerste paar keren seks waren ook echt alleen maar voor haar. Ik hield al mijn kleding aan, en zij niet. Inmiddels ga ik ook naakt, maar alleen met dekens/lakens erover. Het voelt heel stom, maar ze heeft er gelukkig alle begrip voor.

Seks op zichzelf is ook nog wel een dingetje. Ik kan er niet van genieten, ik weet niet wat ik fijn vind, ik kan me er niet aan overgeven, sommige dingen doen echt pijn. Pijn geef ik wel aan, maar de rest is op dit moment vooral voor haar. Het is niet vervelend, en ik vind het ook fijn om het haar naar de zin te maken. Ik hoop er ooit op een betere manier mee om te gaan. Dan kunnen het samen fijn hebben.