Chatten bij Proud2Bme | Tips

 

Deze blog kwam eerder al eens online, maar delen we graag nogmaals met jullie.

Al eerder verscheen deze blog online met meer informatie over de dagelijkse chats die we op onze site organiseren. Deze chats vinden elke avond van 19:00 tot 21:00 uur plaats. Ze zijn bedoeld als een plek om vragen te stellen of je verhaal kwijt te kunnen. Hiermee willen we jou een graag advies en een luisterend oor bieden. Een plek waar je niet wordt veroordeeld en waar je altijd welkom bent. Echter, lazen we in de reacties, kan het soms best moeilijk kan zijn om ruimte te geven en nemen in de chats. Het is een plek waar veel mensen (tegelijk) graag iets willen delen. Hoe pak je dit voor jezelf het beste aan?

Een groeps-chat doet me erg denken aan de groepsbehandeling die ik tijdens mijn eetstoornis volgde. Ook dat was een plek waar iedereen wel iets te delen had en waar tijd schaars kon zijn in verhouding met het aantal verhalen en vragen. Daarnaast spreekt de één zich veel gemakkelijker uit in de groep dan de ander. Daar is geen goed of fout in, maar het is wel lastig als je een ander steeds voor laat gaan, terwijl je zelf eigenlijk ook iets zou willen bespreken.

Jezelf de kans geven om te delen

De chat is open van 19:00 tot 21:00. Vaak geven mensen aan het begin van de chat al aan dat ze willen delen. Hier wordt dan ook rekening mee gehouden. Als jij later de chat binnenkomt, kan het lastig zijn om aan te geven dat jij ook wilt delen, omdat veel anderen dit al hebben aangegeven. Het is soms druk in de chat. Helaas kunnen we niet altijd iedereen aan de beurt laten. Laat dit je er echter niet van weerhouden om toch aan te geven dat je graag iets wilt delen, want dan weet iedereen het tenminste en kunnen we er rekening mee houden. Lukt het dan toch niet binnen de tijd, dan heb je het in ieder geval de kans gegeven. Belangrijk om te weten is dat als het niet lukt, dit niet aan jou ligt, maar aan de tijd die beschikbaar is. Jij bent dus niet fout. 

Je kan bijvoorbeeld iets zeggen in de de zin van: "Hallo allemaal. Ik ben iets later, maar wil wel graag iets delen. Dat hoeft niet nu meteen, maar ik wilde het wel even laten weten." Dan is iedereen die in de chat aanwezig is daar ook van op de hoogte en kan er gekeken worden naar de ruimte die er is. Mocht het niet lukken om te delen, maar heb je er wel behoefte aan, weet dat je dan altijd in je dagboekje terecht kan of in een chat een andere dag.

Een ander kan ook iets hebben aan jouw vraag of verhaal

Voor jezelf zorgen is niet zelfzuchtig, maar iets heel belangrijks. Het kan misschien zo voelen dat de vragen van anderen ook heel belangrijk zijn en dat jouw vraag dan wel even kan wachten, maar maak jouw probleem niet kleiner dan het is. Jij doet er ook toe, evenveel als ieder ander. Geef jezelf daarom die kans. Die gelijke kans. Als je dat toch lastig vindt, helpt het misschien om te bedenken dat een ander ook iets kan hebben aan jouw vraag of verhaal. Hoewel we allemaal met verschillende dingen worstelen, hebben we vaak ook heel erg veel gemeen met elkaar. Grote kans dat iets waar jij mee worstelt, ook voor een ander lastig is.

Andersom geldt dus ook dat als jij iets herkent in wat de ander deelt, jij ook altijd mag aangeven dat het voor jou herkenbaar is. Het is een groepsgesprek, dus het is niet zo dat je op je beurt moet wachten tot jij je gesprekje met de moderator mag voeren. Wel is het handig om het bij één onderwerp te houden, anders wordt het erg onoverzichtelijk. Maar als jij iets herkent in dat onderwerp en wilt aangeven hoe het voor jou is, wat jou heeft geholpen of een aanvullende vraag wilt stellen, mag je daar zeker op inhaken. Juist doen zelfs, want dat is ook het fijne van een groepsgesprek. We kunnen met elkaar meedenken en elkaar helpen!

Welke chat past bij jou?

Zoals je misschien weet, en ook in deze blog wordt uitgelegd, zijn er verschillende soorten chats. Het kiezen van de juiste chat kan ook een rol spelen in dat wat je samen gaat bespreken. Mijn ervaring is dat bij themachats veel vaker een groepsgesprek plaatsvindt dan bij de reguliere chats, omdat het onderwerp dan al wat meer gekaderd is. Neem eens een kijkje in de agenda of er een chat gepland staat die aansluit bij jouw hulpvraag. Weet dat je het ook altijd kan laten weten als je behoefte hebt aan een bepaalde groepschat. We kunnen je niets beloven, maar we zullen je reactie zeker meenemen. Meer informatie over de verschillende soorten chats kan je lezen in deze blog. Gerichter een bepaalde chat kiezen kan helpen om meer aansluiting te vinden bij wat er zoal in de chat besproken wordt.

Het vinden van de juiste woorden

Misschien vind je het delen zelf niet lastig, maar vind je het vooral lastig om te verwoorden wat je nou eigenlijk wilt zeggen. Dat kan natuurlijk gebeuren. Het is ook niet altijd makkelijk om ergens woorden voor te vinden. Laat het je echter niet tegen houden om er toch over te delen. Soms komen de woorden juist als je gewoon begint met praten (of eigenlijk, typen). En uiteraard zijn er ook anderen in de chat die een beetje met je mee kunnen denken.

Voor jezelf opkomen en op elkaar letten

Iets dat ik leerde tijdens groepstherapie is dat je in een groep verantwoordelijk bent voor jezelf, maar ook op elkaar kunt letten. Wat dat betreft is het niet altijd een kwestie van ruimte innemen, maar ook ruimte kunnen geven en voor elkaar opkomen. Misschien heb je het gevoel dat dit niet nodig zou moeten zijn, maar dat is ook hoe het in het echte leven gaat. Uiteraard zullen de moderators hier ook op letten en de chat in goede banen leiden, maar zie het ook als een oefening voor iets veel groters. We leven samen op deze wereld en kunnen ook een beetje op elkaar letten. Om maar een voorbeeld te noemen: merk je dat iemand vaak erg stil is, iets zegt dat jou of anderen triggert of vaak laat weten dat het niet zo goed gaat? Voel je dan vrij om dit op te merken, zonder te oordelen, en er misschien eens naar te vragen. 

Wees open en eerlijk

Als je het lastig vindt om je open te stellen, om ruimte in te nemen of juist om ruimte te geven, doe je er goed aan om daar open en eerlijk over te zijn. Hierdoor kunnen wij in de chat beter letten op wie waar behoefte aan heeft. Dit gegeven op zich kan al een onderwerp zijn om in de chat te bespreken. Daar heb je misschien in de rest van je leven ook wel iets aan. We begrijpen heel goed dat het innemen van ruimte op wat voor manier dan ook heel lastig kan zijn. We zullen niemand daarom veroordelen, dus weet dat je je er ook niet voor hoeft te schamen.

Soms is het ook even stom

Soms gaat een chat niet helemaal zoals je had gewild of gehoopt. Dat heb ik ook wel eens gehad bij groepstherapie. Dat ik me niet gehoord of begrepen voelde. Dat kan gebeuren en dat hoort denk ik ook bij het leven. Meestal komt dit door miscommunicatie, dus betrek het niet op jezelf. Dat het gesprek even stom liep, betekent niet dat jij ook stom bent of dat anderen jou stom vinden. Probeer elkaar daarop te vertrouwen. Niemand is perfect. We zien allemaal wel eens iets over het hoofd en hebben allemaal wel eens last van spanning of onzekerheden.

Andere wegen

Ik hoop dat dit je een beetje helpt in het vinden van jouw weg in de chat. In het geven en nemen van ruimte. Natuurlijk kan het zijn dat de chat gewoon niets voor jou is. Gelukkig hebben we dan altijd nog het forum, de adviesmail en de wekelijkse Insta live, waar je van harte welkom bent en waar we naar jouw verhaal en vragen willen luisteren. Zoek wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt, maar weet dat je altijd welkom bent.

fotografie: unplash

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne-Sophieke - Vrijdag 24 juli 2020 21:08
Ik zou ook nog willen aanvullen dat je elkaar ook best mag aanspreken op het feit dat mensen soms wel érg vaak iets willen delen (al dan niet als 1e). Ja het is knap dat mensen durven aan te geven te willen delen, maar je kunt ook doorslaan in altijd maar de aandacht willen hebben. En ik vind dat daar net als in groepstherapie óók wat van gezegd mag/moet worden
Een beetje meer kritisch zijn naar elkaar zou af en toe wel goed zijn, ook op het forum.
A. - Vrijdag 24 juli 2020 21:20
Dat stukje hoort inderdaad bij "voor jezelf opkomen én op elkaar letten".

Eens.
Manu - Vrijdag 24 juli 2020 21:47
In de blog staat: Je kan bijvoorbeeld iets zeggen in de de zin van: "Hallo allemaal. Ik ben iets later, maar wil wel graag iets delen. Dat hoeft niet nu meteen, maar ik wilde het wel even laten weten."

Ik merk dat ik dat wel een bijzondere tip vind, om twee redenen. Eerste reden is dat, als je dit doet, je dwars door het delen van een ander heen gaat. Iets dat ik persoonlijk niet zo netjes vind. Dus (mijn mening!) is het ook goed om te kijken naar wat er een goed moment voor is en het niet gelijk bij binnenkomen te doen. Er komt vanzelf ruimte om aan te geven dat je wilt delen, waardoor het ook niet nodig is om er zo'n statement van te maken. Tweede reden is dat het niet uit zou moeten maken als je later bent, om 7 uur aanwezig zijn is - als het goed is - geen vereiste om te mogen delen. Benoemen dat je later bent komt soms over als je verontschuldigen en dat is niet nodig. Het fijnst is (nogmaals, mijn mening) om de chat in te komen, hoi te roepen, mee te doen met wat er besproken wordt en als de mod vraagt wie er wil 'ik' te roepen.
Anne-Sophieke - Vrijdag 24 juli 2020 21:54
Eens manu, het lijkt soms alsof je als je er om 19u bent sws recht hebt op een beurt.

Tip voor de redactie: misschien sws ruimte houden voor een later/laat komer? Die tijd kun je altijd weer opvullen met iemand die er al was, mocht er niemand zijn/komen met inbreng.
Tiger Lily - Zaterdag 25 juli 2020 07:51
Mooie toevoeging manu
Anoniem - Zaterdag 25 juli 2020 10:42
Ruimte geven aan elkaar.
het klokje niet alleen aan de moderator verantwoordelijk stellen.Zo gaat er geen 45 min tot 1 uur voorbij dat standaard 'uit het oog verloren' werd.

Ruimte delen / ruimte geven

Het kan zo mooi zijn.
Pinda - Zaterdag 25 juli 2020 15:33
Als je geen laatkomers wil dan richt je de chat toch anders in, dat er na x tijd geen nieuwe mensen in de chat kunnen?
Jenthe - Zaterdag 25 juli 2020 18:24
Tip voor moderators:
Niet vooraf een lijstje opstellen met wie wanneer iets mag delen. Maar het gewoon telkens na iemands verhaal doen. Dan hebben ook laatkomers een kans. Als je laat binnenkomt, staan er soms al zoveel mensen op de lijst dat het sowieso al geen haalbare kaart meer wordt om nog voor 21:00 aan de beurt te komen.

Tweede tip: kader strakker hoelang een lid aan het woord is. Als iemand drie kwartier aan de beurt is, is er erg weinig tijd voor andere leden. Een kwartier per persoon zou een goede indicatie zijn. Het is tenslotte geen therapiesessie en ook in een groepstherapie krijg je vaak niet langer dan een kwartier per persoon.
Manu - Zaterdag 25 juli 2020 19:31
Als het goed is worden die lijstjes al niet gemaakt. In elk geval, ik zie het bijna nooit gebeuren; als iemand klaar is, wordt er opnieuw gevraagd wie er wilt.

Strak op een kwartier kaderen zou ik niet doen. Bij mijn beste weten is de richtlijn nu 20 minuten en vaak is dat al vrij kort. Chatten is daarin ook niet echt met praten te vergelijken, omdat typen nou eenmaal langer duurt. Daarnaast is een voordeel van chatten t.o.v. praten volgens mij juist dat je ook even over vragen na kan denken, en met zo op de tijd zitten doe je daar aan af. Plus dat het ook heel erg per inbreng kan verschillen; een praktische vraag om tips kan misschien wat korter, maar er zijn ook dingen die wat meer tijd nodig hebben. Ik denk dat het zonde zou zijn om daar geen ruimte aan te bieden, want dan wordt kwantiteit belangrijker dan de kwaliteit van de gesprekken.
Klaas - Zaterdag 25 juli 2020 23:23
Maar sommige mensen typen wel heel sloom schijnbaar
Oma - Maandag 27 juli 2020 17:06
Mijn kleindochter heeft plm 3 mnd in een kliniek gezeten en ze komt binnenkort naar huis, wel toezicht. Maar tot nu toe mag oma zich nergens mee bemoeien en dat heeft ze ook niet gedaan. Kaartjes, precentje sturen en appjes . Geen antwoord hoeft ook niet heb ik haar gezegd. Maar als ze thuis is wil ik haar graag zien. Hoe gedraag ik me dan?Onze band is erg goed, hoe nu??
Anoniem - Maandag 27 juli 2020 18:54
Ik denk dat je deze vraag best op het forum stelt.
Dan gaan meer mensen dit lezen.

Veel sterkte en succes