Chatten bij Proud2Bme | Informatie

 

We laten deze informatieblog regelmatig naar voren komen, om ook onze nieuwste leden op de hoogte te brengen van wat je tijdens een chat bij Proud2Bme kunt verwachten. 

Misschien heb je het al eens voorbij zien komen, kom je elke week al even kijken of heb je er nog nooit van gehoord. De chats van Proud2Bme. Naast het berichten lezen en delen op het forum en het lezen van onze dagelijkse blogs is er namelijk ook elke avond van 19.00 tot 21.00 uur de mogelijkheid om te chatten. Een plek voor de vragen die je misschien niet durft te stellen. Een plek voor advies of een mogelijkheid om even je ei kwijt te kunnen. Een plek waar je niet wordt veroordeeld en waar je altijd welkom bent.

De chat van Proud2Bme is een plek waar je online binnen kunt komen wandelen. Je wandelt als het ware een groep binnen; een groep met mensen die vaak om dezelfde reden als jij naar de chat gekomen zijn. Het mooie van zo’n groep is dat je je in elkaar kunt herkennen. Dat je gevoel kunt krijgen dat je niet alleen bent, terwijl je daarvoor misschien nog dacht dat jij de enige was met dat probleem. Je kunt elkaar steunen, helpen, motiveren en een hart onder de riem steken. Je bent niet gek en je bent niet alleen. Vechten hoeft niet alleen.

Een paar belangrijke punten op een rijtje

- Er is altijd een moderator van Proud2Bme aanwezig die de chat leidt en waar je vragen aan kunt stellen.
- De chats vinden altijd plaats tussen 19:00 en 21:00. Sommige chats duren één uur (met soms ruimte voor uitloop), andere twee. Om 21:00 uur worden automatisch alle chats gesloten.
- Heb je een dringende vraag? Je bent altijd vrij om hem te stellen, maar houd er rekening mee dat je soms moet wachten tot de vorige vraag is beantwoord.
- Wil je liever alleen meelezen? Dan mag dat. Maar ook als je graag anderen helpt en meedenkt, ben je van harte welkom.
- We vinden het belangrijk dat iedereen zich aan de huisregels houdt, die kun je hier vinden.

De agenda

In onze agenda kun je per maand zien welke chats er op het programma staan. Deze houden we up to date! Zo kun je bijvoorbeeld zien of er een thema tussen zit dat jou aanspreekt, of wanneer er een professional aanwezig is die jouw vraag kan beantwoorden.

Reguliere chats

De standaard chats (die elke avond beschikbaar zijn tussen 19:00-21:00) zijn de chats t/m 20 en 20+ (leeftijd-afhankelijk dus). Bij beide groepen kunnen maximaal 14 leden tegelijk in de chat. Er is altijd een moderator aanwezig. Je praat dus met leden, lotgenoten uit dezelfde leeftijdscategorie en een moderator die ervaring heeft op het gebied van eetstoornissen of aanverwante problematiek. Dit is een chat waar vaak om beurten iets gedeeld wordt en waar telkens aandacht is voor elkaars vraag of probleem.

Geen enkele vraag is gek, raar of verkeerd. Het mag natuurlijk over eet-gerelateerde onderwerpen gaan waar je het lastig mee hebt of waar je graag advies bij zou willen. Maar we weten als geen ander dat een eetstoornis - of eetproblematiek - over veel meer gaat dan eten. Dus ook vragen over bijvoorbeeld therapie, onzekerheid, angst of persoonlijkheidsproblematiek mogen gesteld worden. Er zitten geen voorwaarden aan vast.

Chat met de ervaringsdeskundige

Ook de redactieleden van Proud2Bme en tevens ervaringsdeskundigen hebben regelmatig een 'eigen' chat waar je terecht kunt. In hun diverse blogs kun je lezen waar zij ervaring mee hebben. Misschien herken je jezelf in hun verhaal? Misschien hebben zij een vergelijkbare strijd gestreden? Of hebben zij met de dingen geworsteld waar jij nu middenin zit? Zij zouden dan misschien wel de juiste persoon kunnen zijn om jouw vragen aan te stellen of om advies aan te vragen. Ze hebben er misschien niet voor geleerd, maar hebben het wel zelf meegemaakt.

Zelf vond ik een ervaringsdeskundige het levende bewijs; het bewijs dat het kon, dat herstellen mogelijk was. Hoe zwaar het ook is, er is dus een mogelijkheid om er weer bovenop te komen. Hoewel dat soms kan voelen als iets onbereikbaars, zijn ervaringsdeskundigen natuurlijk niet anders dan jij. Het zijn in dit geval jonge vrouwen die ook dachten dat het niet haalbaar was. Het kan fijn zijn om je verhaal te delen bij iemand die weet waar je het over hebt en die er niet van zal schrikken. We verschillen niet zo veel van elkaar; hebben allemaal struggles, problemen en onzekerheden. Juist door er met elkaar over te praten, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen, kun je verder komen. De chat kan daar een mooie plek voor zijn.

Chat met de diëtiste

Ook voor meer voedingsgerichte vragen kun je in de chats terecht. Regelmatig is er namelijk ook een chat met een diëtiste beschikbaar: iedere dinsdag van 19:00 - 21:00 uur en iedere vrijdag van 19:00 tot 21:00 uur. Naast het topic in het forum (waar je ook vragen aan de diëtiste kunt stellen) is hier de mogelijkheid om direct een gesprek te voeren en antwoorden te krijgen. Ook hier gelden de huisregels, wat misschien anders is dan je gewend bent bij een diëtiste in real life (met name omdat je geen kilo's en calorieën kunt noemen). Maar ook wanneer je hier rekening mee houdt, zul je zien dat je goed geholpen kunt worden. Je kunt gebruik maken van de kennis en expertise van de diëtiste en schroom niet om je vragen te stellen.

Chat met de psycholoog

Een andere professional die wekelijks tot je beschikking is, is de psycholoog. Je kunt chatten met de psycholoog op maandag van 19:00 - 21:00 uur en op donderdag van 19:00 tot 21:00 uur. Naast de chats heeft zij ook een apart topic dat op het forum te vinden is, waar je altijd terecht kunt. Natuurlijk kun je in elke chat jouw vragen stellen, maar het zou kunnen dat je specifieke dingen aan een psycholoog wilt voorleggen. Hier bij Proud2Bme kan dat op een laagdrempelige en anonieme manier.  

Themachats

De naam zegt het eigenlijk al; een themachats is volledig gericht op één bepaald thema. In de agenda staat ver van te voren aangekondigd waar het thema over gaat. Een aantal voorbeelden: eetbuien, liefde, ouders met problemen, bewegingsdrang of trauma's. Vaak zal een inleidende blog voorbij zien komen om de chat aan te kondigen en om wat meer informatie over dat thema te geven. Zolang de chat geopend is, is er de mogelijkheid om het over dit specifieke thema te hebben. Waar loop jij tegenaan als het over dit onderwerp gaat? Misschien mis je het om hier in het dagelijks leven vrijuit over te kunnen praten. Het kan heel erg waardevol zijn om elkaar hierin te vinden tijdens zo’n groepschat. Om steun bij elkaar te vinden, maar ook om te ontdekken hoe anderen hier mee omgaan. Wat zou je op dit gebied willen leren? De moderator of ervaringsdeskundige die op deze avond de chat leidt, heeft altijd ervaring met dit thema. Schroom dus niet om juist hier om hulp te vragen.

Huisregels

Net zoals op het forum gelden ook in de chats de huisregels van Proud2Bme. Soms kan het fijn zijn om die voor jezelf nog even door te nemen. Deze huisregels hebben we opgesteld om Proud een veilige en fijne omgeving te laten zijn voor iedereen. We proberen dit te allen tijde te waarborgen, maar het kan altijd zijn dat iets je triggert of veel bij je oproept. Daar hoef je je niet voor te schamen; het is iets dat wij en ook de leden van de chat zullen begrijpen en misschien zelfs wel herkennen. Het gaat over gevoelige en persoonlijke onderwerpen, begrijpelijk dat dat veel met je kan doen. Er is altijd de ruimte om dat bespreekbaar te maken, zodat je jezelf ook de kans kunt geven om daar tijdens dezelfde chat weer uit te kunnen komen. Om de chat voor jezelf zo veilig en fijn mogelijk af te kunnen sluiten. Voor jezelf, maar ook met elkaar.

Als je denkt dat dit iets voor jou kan zijn, neem gerust eens een kijkje. Team Proud2Bme zit elke avond voor je klaar. Wat je vraag of verhaal ook is, bij ons kun je het kwijt. Alles is bespreekbaar en tegelijkertijd is niets verplicht. Er is ruimte voor moeilijke, pijnlijke onderwerpen, maar er is net zoveel ruimte voor positiviteit en luchtigheid. Al die aspecten horen op een (soms ingewikkelde) manier ook bij het leven, dus kunnen ze ook thuishoren in de groepschats. En dat kan vaak ook heel fijn en geruststellend zijn.


Chat je al vaker, maar vind je het lastig om dan ruimte in te nemen? Lees dan ook eens deze blog.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

marleen - Woensdag 4 september 2019 14:05
ik vind het altijd moeilijk om, zeker als ik niet meteen om 19u binnen geraak, om dan nadien nog aan te geven dat ik ergens mee zit. Hoe doen anderen dat? Ik sluit nu nog af en toe de chat af met het gevoel dat ik weer superveel in anderen heb geïnvesteerd en niet aan mezelf toe gekomen ben. Als iemand het me rechtstreeks vraagt kan ik wel eerlijk antwoorden, maar het opeisen van die ruimte is nog heel moeilijk (kom ik ook in real life tegen, dus ik weet dat het een werkpunt is, maar ik zou er hier graag mee willen oefenen alleen lukt dat voorlopig niet).En eerlijk gezegd erger ik me op die momenten ook heel erg aan discussies van 10 minuten met iemand die zegt niets te willen delen, waar dan van alle kanten aan getrokken wordt. Jaloers, ik weet het, maar ik zie nog niet echt een oplossing. Heeft iemand een idee wat ik best kan doen? Zomaar binnen vallen in een lopend gesprek met de mededeling 'ik wil straks ook nog' vind ik ook wat onbeleefd staan, dus zal ik ook niet zo gemakkelijk doen...
Emma - Woensdag 4 september 2019 14:18
Dit heb ik exact!
Anoniem - Woensdag 4 september 2019 17:05
Helemaal eens... Meer frustratie dan iets anders tijdens deze chats.De insta-lives vind ik persoonlijk beter. Dan filtert de redactie tenminste een deel van de 'onnuttig' reacties eruit.
Sann - Woensdag 4 september 2019 19:04
Hey, dit herken ik zelf ook. Ik heb hier ook altijd heel veel moeite mee gehad (ook in real life). Ik vind het nog steeds erg lastig, maar het lukt wel steeds beter. Ik vraag ook niet meteen bij binnenkomst of ik mag. Soms is er een moment waarop een tijdje niemand reageert op de vraag of er nog iemand iets wil delen, ik ben op die momenten begonnen met 'zeggen' dat ik graag iets wilde delen. Is dat een idee? Op sommige dagen heb ik echt het gevoel dat ik iets kwijt moet, dan zeg ik het bv op een moment dat er word gevraagd of er nog iemand wil. Ik zeg dan vaak dat ik wel wil, maar als er iemand anders is, dat ik het ook goed vind om daar op te wachten.
Ik denk dat iedereen die toch op zijn of haar eigen manier doet, maar misschien heb je hier iets aan?
Die discussies vind ik soms ook irritant, zeker als iemand echt zegt niks te willen delen, ik kom soms ook gewoon even langs om naar verhalen van anderen te 'luisteren' en hoef dan verder ook niks te delen. Aan de andere kant kan ik het ook wel begrijpen, want hoe fijn zou het zijn als je het niet durft aan te geven of delen dat hier toch nog een keer naar wordt gevraagd?
marleen - Woensdag 4 september 2019 23:35
Het is wel een idee, wat je zegt, en dat doe ik ook als er zo'n stille momenten vallen maar dat gebeurt toch maar heel zelden (of toevallig niet op de momenten dat ik er ben).
En ik heb er zeker geen probleem mee dat er nog een keer naar gevraagd wordt, maar 1 keer (of 2, of 3) maar soms vind ik het erover gaan. Zeker bij bepaalde groepjes mensen die mekaar dan blijkbaar al langer kennen en die dan 'weten' dat de ander ergens mee zit en het er willen uit trekken. Dan voel ik zowel plaatsvervangende weerstand voor degene die haar verhaal op dat moment liever niet wil doen en dat al een paar keer gezegd heeft, als irritatie omdat ik zelf op dat moment eigenlijk wel gezien wil worden maar er dan geen ruimte voor is omdat iedereen zich focust op het overtuigen van iemand anders
Nadine - Redactie Proud2Bme - Maandag 3 februari 2020 12:48
Lieve allemaal,

We hebben inmiddels ook een blog 'Chatten bij Proud2Bme | Tips' online staan. Hierin gaan we verder in op jullie vragen en opmerkingen. Hopelijk hebben jullie er iets aan! Dit is de directe link: https://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Chatten_bij_Proud2Bme_%7C_Tips

Liefs, Nadine
Anoniempje - Woensdag 4 september 2019 16:36
Ik vind het vooral moeilijk dat je soms 5 keer of meer moet aangeven dat je ook iets kwijt wil.Als iemand telkens voor jou gaat reageren dan moet je steeds opnieuw wachten, wachten en elkaar helpen , dat vind ik zeker niet erg.Maar het steeds blijven aangeven lijkt dan alsof je echt moet smeken om gehoord te worden, dat geeft vaak het gevoel om toch maar een ander keertje terug te komen en nogmaals te proberen.
Astrid - Woensdag 4 september 2019 17:07
Ik vind de chat echt heerlijk.. Baal ervan dat ik er gewoonweg niet aan toe kom door de kids..
Mara - Woensdag 4 september 2019 19:39
Ik snap niet zo goed hoe ik moet aangeven dat ik iets wil delen en wanneer dat dan is en hoe uitgebreid.. Vind het vaag wat er precies gebeurt.
S* - Maandag 3 februari 2020 21:05
Ik vraag me regelmatig af of Proud zelf haar huisregel van:
‘Door registratie en plaatsing van een bericht geef je toestemming voor publicatie van het bericht op het forum. Als je nog geen 16 jaar bent, moet je voor deelname aan het forum en/of de chat toestemming hebben van je ouders/verzorgers.‘

Hoe checken jullie dit want er zijn toch echt een aantal leden onder de 16?
Anoniempje - Dinsdag 4 februari 2020 09:46
Soms zou het fijn zijn als de moderators op één lijn zitten.
Niet iedereen krijgt soms een kans om iets aan te geven omdat vaak al meerdere mensen aanschuiven. Je moet wel vaak echt om 19u er kunnen zijn. Als je vanaf 20u binnenkomt heeft het geen zin meer als je met iets zit.

Sommige moderators geven 20 min per persoon.
Andere gaan flink over de tijdgrens. Vaak is het moeilijk in te chatten waarom iemand anders lange tijd krijgt, en jij daarna sterk word afgebroken omdat de tijdsnood er aan komt. Dan voel je je even minder belangrijk in je verhaal.

Anoniempje - Dinsdag 4 februari 2020 09:48
* In te schatten * :-)
Maar verder vind ik de chat een hele fijne plek en doet iedereen wel z'n best om elkaar te helpen.
Het zou echter wel fijn zijn als leden soms minder inspraak krijgen. Sommige leden voelen zich sneller de baas omdat ze lang lid zijn.Dit komt soms moeilijk over bij leden die niet zo actief zijn of minder opgevangen in de groep.