Brief aan jou: je bent goed zo

 

Lieve Lezer(es), 

Deze brief schrijf ik je omdat ik wil dat je weet dat je liefde verdient. Niet omdat je goede cijfers haalt. Niet omdat je goed bent in hockey, pianoles of schilderen. Ook niet omdat ik weet dat je het moeilijk hebt, soms alleen in bed ligt te huilen, boos bent op jezelf of moeilijk van jezelf kunt houden. Zelfs niet omdat je veel vriendinnen hebt, mooie cadeautjes voor anderen bedenkt of altijd klaar staat voor anderen waardoor je jezelf soms vergeet. Ook niet omdat je een vriendje hebt, veel werkt of geweldige feestjes geeft als je jarig bent. En ook niet omdat ik op het forum las dat je zulke mooie stappen maakt richting herstel.

brief

Het is geweldig dat je die dingen kunt, dat je je best doet, hard werkt en je inzet voor anderen. Zeker weten. Je talenten zijn bijzonder, maken je uniek en helpen je om dingen te bereiken, plezier te hebben of te herstellen. Ik ben dan ook zeker trots op wat je kunt en doet, maar het is geen reden om liefde te verdienen. Het is niet nodig om die dingen te doen, enkel omdat uit angst om niet geliefd te worden als je het niet doet.

Je ontvangt geen extra bonus liefde of bevestiging door af te vallen, strak en afgetraind te zijn. Of wanneer je heel streng voor jezelf bent, je gevoelens onderdrukt en altijd een lach op je gezicht hebt. Of als je ernstig ondergewicht hebt en iedereen zich zorgen om je maakt, je zelfs naar het ziekenhuis moet of een sonde krijgt. Grote borsten, volle lippen, ronde billen en een slanke taille vergroten ook je kans om geliefd te zijn niet. Dat gewicht op de weegschaal zegt niets over de liefde die jij verdient.

Op liefde heb je niet meer recht wanneer je jouw natuurlijke uiterlijk verandert of kilo's verliest. Je hoeft er niet anders uit te zien dan dat je er uit ziet, om mooi, bijzonder, uniek en leuk gevonden te worden. Liefde verdien je niet door jezelf te veranderen in iemand die je eigenlijk helemaal niet bent. Je bent namelijk al lang iemand en je bent helemaal goed zoals je bent.

Het is noodzaak dat je stopt met vechten tegen wie je bent. Dat je geen ruzie meer met jezelf maakt over je fouten en ophoudt met jezelf uitschelden omdat je er niet perfect uitziet. Boos zijn op jezelf omdat je niet bent wie je wilt zijn, heeft geen zin. Geloof me. Je wordt er niet anders van, enkel minder leuk dan je eigenlijk bent. Je maakt jezelf ongelukkig en dat kan anders.

Ik heb het allemaal geprobeerd, wat jij nu met jezelf doet en ik bent tot de conclusie gekomen dat het niet de weg is. Jezelf afstraffen, uithongeren, volstoppen en jezelf vergiftigen met lelijke dingen die je tegen jezelf zegt, het maakt je kapot. Het breekt je op en gaat je niet helpen om te komen waar je eigenlijk wilt staan. Een weg vol haat brengt je niet bij liefde en geluk. Je bent achteruit in plaats van vooruit aan het rijden, besef je dat?

brief

Ik wil je vertellen dat je een verschil moet maken in jouw denken, niet in je eetpatroon. Dat je jouw gedachten moet veranderen, in plaats van je gewicht. Dat je moet leren van jezelf te houden, in plaats van jezelf te haten. Dat je moet zorgen voor jezelf, in plaats van jezelf te ontwijken. Dat je verantwoordelijkheid moet nemen, in plaats van jezelf kapot te maken. Dat je door moet zetten, in plaats van opgeven. Dat je moet voelen, in plaats van onderdrukken. Dat je moet huilen om te kunnen lachen en dat je moet loslaten om te kunnen leven.

Liefde begint bij jezelf. Als jij jezelf toestemming geeft om liefde te ontvangen, van jezelf en van anderen, kun je leren gelukkig te zijn. Sla een weg in waarbij je op zoek gaat naar acceptatie van jezelf, in plaats van perfectie en zelfhaat. Het is zo de moeite waard om te stoppen met die eeuwige strijd tegen wie je bent. Je hoeft niet af te vallen, dun te zijn en een schoonheidsideaal na te streven, je bent al leuk genoeg en het dubbel en dwars waard om van gehouden te worden.

Je hoeft geen superwoman te zijn die altijd lacht, stoer doet en zichzelf daarmee stiekem voorbij loopt en plat walst. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn mèt al je gebreken en "foutjes" en liefde toe te laten in je leven. Van jezelf en daardoor ook steeds meer van anderen. Laten we de wereld mooier maken door te beginnen van onszelf te houden. Op die manier hebben we ook veel meer liefde te geven en te ontvangen. 

Jij bent liefde. Je kunt liefde geven en ontvangen. Stop ermee jezelf uit te hongeren, vol te stoppen, pijn te doen en voorbij te rennen. Je bent er al. Je bent waar je moet zijn en kunt komen waar je wilt komen. Het is goed. Jij bent goed. En daar hoef je helemaal geen centimeter dunner voor te worden of onsje voor af te vallen. Ook nu ben je al goed. Je mag gewoon zijn wie jij bent. En dat wil ik je graag op je hart drukken met deze brief. Het is misschien moeilijk te geloven, maar ik hoop toch dat je er ooit aan terug denkt met de gedachte: Misschien had ze toch gelijk.

Liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Woensdag 3 juni 2015 18:50
"Het is noodzaak dat je stopt met vechten tegen wie je bent."
Wat mooi Nouska, dankjewel voor deze brief!
xxbetul - Woensdag 3 juni 2015 18:50
Wauw... Wat een ontzettend mooie brief Nouska, het raakt me echt! Bedankt voor het delen!!
x - Woensdag 3 juni 2015 18:56
Wauw... sprakeloos.
Bedankt Nouska!
Maanmeisje - Woensdag 3 juni 2015 19:01
Wow, echt een heel mooie, sterke en ontroerende brief! Ook al is het niet aan mij persoonlijk gericht, ik wil je er wel voor bedanken, Nouska. Wat lief en waardevol dat je dit hebt geschreven.
Jane - Woensdag 3 juni 2015 19:06
Heel mooi! Bdnkt voor het schrijven
Daphneexx - Woensdag 3 juni 2015 19:14
Super bedankt. Ik besef het me nog niet echt dat ik achteruit ga, maar probeer het wel te begrijpen en geloven en deze blog helpt me er hopelijk mee om even m'n neus op de feiten te drukken als het moeilijk wordt. Dankjewel!!x
isa. - Woensdag 3 juni 2015 19:16
Echt heeel inspirend! ❤
Het werkt echt ik denk er nu gelijk anders door en heb weer kracht en motivatie om beter te worden!
Anoniem - Woensdag 3 juni 2015 19:17
WOW mooi geschreven
G. - Woensdag 3 juni 2015 19:19
In een woord wauw! Echt een super mooie en goede brief!
Ikeaa. - Woensdag 3 juni 2015 19:20
Sjee. Ik zit hier toch wel een beetje met tranen in mijn ogen.
Wat ontzettend mooi Nouska - heel erg bedankt voor het schrijven en delen hiervan..
Alicia - Woensdag 3 juni 2015 19:22
Wat mooi heb je dat weer verwoord! Dit komt echt precies op het goede moment, dankjewel
Juliët - Woensdag 3 juni 2015 19:25
Dankjewel, wat een mooie, lieve en motiverende blog Nouska!
LHB - Woensdag 3 juni 2015 19:26
Dit is super goed geschreven, echt heel mooi. En super lief! Het is heel motiverend. Dankjewel!
Ingrid93 - Woensdag 3 juni 2015 19:26
Wauw, deze brief komt zo ontzettend binnen!
Bedankt voor het schrijven hiervan, dit doet mij echt enorm goed!
pizzadue - Woensdag 3 juni 2015 19:33
wat een ontzettend mooie brief, écht heel mooi verwoord!
pizzadue - Woensdag 3 juni 2015 19:33
wat een ontzettend mooie brief, écht heel mooi verwoord!
Demi - Woensdag 3 juni 2015 19:38
Hele mooie woorden Nouska, deze brief komt binnen! Weer iets om goed over na te denken! Dankje :)
Secretbutterfly - Woensdag 3 juni 2015 19:41
Wauw super mooi Nouska! Dankjewel, echt heel motiverend!
Sofie - Woensdag 3 juni 2015 19:44
Dit komt precies op het moment dat ik moed bij elkaar aan het verzamelen ben om wéér aan herstel te beginnen. Tijdens het lezen voel ik me meer en meer gemotiveerd raken :) Dankjewel Nouska, het is echt prachtig geschreven!
verdrietige anoniem - Woensdag 3 juni 2015 19:51
Ik moet huilen :'( Op dit moment voelt het alsof het me helemaal nooit gaat lukken om mezelf en mijn lichaam te accepteren. Al 6 jaar lang voer ik een dagelijkse strijd. Sommige perioden herval ik terug in eetgestoord gedrag, maar zelfs op momenten waarop de eetstoornis zich wat op de achtergrond houdt, voel ik me allesbehalve tevreden met mezelf.

Ik ben het eeuwige gevecht met mezelf zo ontzettend moe.... Natuurlijk heb je gelijk met hetgeen je in de brief zegt, Nouska, niemand kan ontkennen dat je 100% gelijk hebt met je boodschap. Maar het ook toépassen, jouw woorden in de praktijk omzetten, da's een ander paar mouwen :(

Quirine - Woensdag 3 juni 2015 19:55
Wauw. Dit raakt me echt heel erg, dankjewel lieve Nouska voor deze brief.
x_Marloes - Woensdag 3 juni 2015 19:56
Wauw, echt precies wat ik op dit moment nodig had! Super mooi geschreven! Echt wauw!
Ilse - Woensdag 3 juni 2015 20:03
Wauw, nouska! Zo ontzettend mooi stuk, het raakt me echt, het zet me aan het denken, afvallen is echt niet nodig het maakt ons echt niet mooier van binnen en buiten niet! Ik zit hier met tranen in m'n ogen dit te lezen, ik sla dit stuk tekst zeker op en lees het wanneer het nodig is. Dankjewel nouska!
Naomi - Woensdag 3 juni 2015 20:03
Nouska, wat een prachtige brief! Tranen in mn ogen, het raakt me! Dit is echt iets voor meer blogs: een brief aan iedereen. Het raakt je zo erg! -positief bedoeld!-

Geweldige dames hier, blijf doorgaan ook al wil je het liever niet. One day you can say: I'm proud, Proud2bme! Je verdient dat, ook al voelt het misschien niet zo!
Nathalie - Woensdag 3 juni 2015 20:13
Wow wat een prachtig verhaal.
ellen - Woensdag 3 juni 2015 20:24
Tranen in mijn ogen. Dit raakt me zo diep.. Dankjewel xx
Hanna - Woensdag 3 juni 2015 20:30
Dankjewel Nouska. Je bent een inspirerend persoon... en merk dat je je steeds verder ontwikkeld in je vak (en daarbuiten ook vast...)
RM - Woensdag 3 juni 2015 20:45
Wauw, dit komt zo op het juiste moment! Dankjewel voor de ontzettend lieve brief, zeg ik met een traan biggelend over mijn wangen.
Justmarr - Woensdag 3 juni 2015 20:49
Dit komt binnen.. Dank je wel voor het delen..
Anoniem - Woensdag 3 juni 2015 20:55
Wat een mooie brief!
Ella - Woensdag 3 juni 2015 20:56
Ook tranen in mijn ogen
Leyla - Woensdag 3 juni 2015 21:04
Prachtige brief bedankt voor het delen..
Y - Woensdag 3 juni 2015 21:43
Wat lief.. Krijg er tranen van in mijn ogen
Roos_ - Woensdag 3 juni 2015 21:59
ik wil zo graag blij zijn met mezelf, maar ik kan het niet.. mijn 'gebreken' wegen zo zwaar voor mezelf, ik vind mezelf zoveel minder dan anderen en het lukt me niet om het te doorbreken, om te zien dat ik goed ben zoals ik ben.
Deborahhhxx - Woensdag 3 juni 2015 22:23
Echt heel mooi Nouska.
Marit - Woensdag 3 juni 2015 22:33
W.o.w.
Die komt binnen. En hard.

Bedankt voor deze mooie, ware brief.
Jillie - Woensdag 3 juni 2015 22:34
Wauw, Nouska, wat mooi geschreven. En wat waar. En raak.
Ik ga 'm opslaan op m'n pc, want dit moet ik denk ik elke dag maar even weer lezen.
Nikki - Woensdag 3 juni 2015 23:18
Je brief kwam recht in mijn hart binnen, ik kreeg er tranen van in me ogen.
Ik had dit heel erg nodig.
je woorden raken me, ook omdat jij weet hoe het is, en mij nu zo kan toespreken.
Ik vind dat je hele mooie dingen gezegd heb.
Ik vind het heel bijzonder dat ik door proud2bme.nl deze dingen kan lezen, ik wordt er zo door geholpen.

Ook ik heb de blog bij mijn favorieten gezet: ik moet deze brief echt vaker lezen, dat is goed voor me

liefs Nikki
anoniem - Woensdag 3 juni 2015 23:23
Ben ontroerd door deze brief
Ik heb geen eetstoornis, maar loop wel tegen andere dingen aan waardoor ik niet van mezelf houd.

Deze brief raakt me enorm en er staan sterke uitspraken in waar ik iets mee kan.
Dankjewel! Ik ga hem bewaren
Bo - Woensdag 3 juni 2015 23:24
Wauw super mooi geschreven. Het komt wel even binnen en zet me ergens toch licht aan het denken....
Bedankt!!
Rixt - Woensdag 3 juni 2015 23:25
Wauw, wat is dit een fantastisch mooie brief. Zo mooi geschreven en o zo waar. Moeilijk om te geloven, maar op een dag komt dat zeker. Ik sla deze brief op en ga hem gewoon nog 100x lezen als eye-opener. Heel erg bedankt voor deze mooie en ontroerende waarheid!
Liefs
Elise - Woensdag 3 juni 2015 23:53
Wauw, wat een mooie en ontroerende brief!
Jimmy - Donderdag 4 juni 2015 01:10
@verdrietige anoniem:
Als ik je bericht zo lees, kan ik me voorstellen dat je verdrietig bent. Maar ik kan me ook voorstellen dat je een nobel persoon bent, want de meest nobele personen hebben de littekens op hun ziel zitten. Zij weten waar het in het leven echt om gaat.

Na zes jaar zal de moed je inderdaad in de schoenen zijn gezonken. Mijn advies is: blijf rustig, hoe moeilijk het ook is. Als je een slechte dag hebt, waarin je bijvoorbeeld wéér niet goed eet en wéér alles fout doet: zit het uit. Het hoort bij jouw. Het is niet persé goed of fout. Het is onderdeel van wie jij bent.

Als je een goede dag hebt, ga je weer verder met zoeken. Nieuwe therapieën, nieuwe mensen, nieuwe middelen. Misschien dat het allemaal weer mislukt, dan ben je weer terug bij af. Dat is niet persé goed of slecht. Het is. Het is wie jij bent.

Het is loodzwaar om een onzekere toekomst te hebben. Eigenlijk is niets zeker. Maar als er niets zeker is, is er ook veel mogelijk. Je moet gewoon blijven geloven dat zolang je nog ademt, je altijd nog een kans hebt.
Eline - Donderdag 4 juni 2015 06:03
Erg lieve brief Nouska, bedankt!
Lunatiek - Donderdag 4 juni 2015 06:58
Hier word ik helemaal stil van! Heel sterke boodschap!!!
Esmée - Donderdag 4 juni 2015 07:31
Wauw Nouska... Fantastisch
Ber - Donderdag 4 juni 2015 09:12
Heel mooi!
Bedankt voor het schrijven
xx - Donderdag 4 juni 2015 09:37
Dankjewel Nouska
Echt heel goed
Diede - Donderdag 4 juni 2015 09:41
Jeetje.... Nouska.....wat een rake brief! Deze komt binnen. Bedankt!
mierrr - Donderdag 4 juni 2015 10:48
Wauw, net op het moment dat ik weer te sta te vervallen zo'n brief. Waarom doe ik dit mezelf aan, waarom kan ik niet inzien dat ik voldoende liefde krijg, dat het niet beter wordt. Waarom krijg ik die gestoorde gedachten niet uit mijn hoofd. Deze brief ga ik nog een paar keer doorlezen, hopen dat het helpt. Thanx!
K.K - Donderdag 4 juni 2015 11:50
Wat een prachtige brief, voor velen hier zullen jouw woorden rakend zijn.
Ik lees het met tranen in mijn ogen na een confronterende ochtend.
Het constant strijden tegen angsten,perfectie,faalangst,invullen van andermans gedachten en het willen wegjagen/smoren van eigen denkpatronen.
Het strijden tegen mezelf ipv het vechten VOOR mezelf.
Angsten durven loslaten zodat ik geluk en positiviteit kan gaan ervaren en toelaten.
Er durven zijn en te accepteren dat 'Ik ben'
Dankjewel voor het posten van deze brief Nouska
QQQ - Donderdag 4 juni 2015 11:57
Wauwie, heel mooi, dit moet ik echt even in me hart laten landen!
d - Donderdag 4 juni 2015 14:39
mooi!
esmee - Donderdag 4 juni 2015 16:50
Wauwwwww heel mooie echt bedankt
anoniem - Donderdag 4 juni 2015 18:11
Wauw Nouska, wat een ontzettend mooie brief!!! Het heeft mij in mijn hart geraakt en maakt mij emotioneel! Heel erg bedankt!!
nijn - Donderdag 4 juni 2015 20:45
wauw deze komt echt binnen
Cylu - Donderdag 4 juni 2015 23:22
Heel mooi! Dankjewel :)
Magda - Zaterdag 6 juni 2015 07:09
Dankjewel..
koortje - Zaterdag 6 juni 2015 19:53
prachtig. bedankt x
Kiek - Donderdag 11 juni 2015 00:25
Deze brief is heel diep, komt echt binnen! Dankje Nouska, echt heel mooi!
Rachna - Zondag 31 januari 2016 14:07
Love this
Rachel - Woensdag 5 december 2018 15:16
Intens bedankt! Dit is precies wat ik nodig heb op dit moment.
X - Zondag 23 december 2018 00:29
Ik kreeg ooit een liefdesbrief, nooit mogen lezen. Dus ook niet gedaan. Heb ik die brief nee. Klink bizar, is het ook is geen leugen.