BED was mijn geheim

 

Met elke nare gebeurtenis in mijn leven werd de eetstoornis wat heftiger, telkens weer. Totdat ik in de zomer van 2021 aan alles in mijn lijf en hoofd voelde dat ik op deze manier niet meer door kon gaan. Ik kreeg steeds meer moeite om te functioneren. Ga er maar aan staan: drukke baan, druk gezinsleven, een sociaal leven, mantelzorger van mijn man. En dan ook nog overal in willen uitblinken. Elke minuut van de dag voerde ik een strijd met mezelf. Met een stemmetje in m'n hoofd dat maar door blijft ratelen. Hoe graag ik dat ook wil stoppen, er komt geen einde aan. Ik voelde me op, uitgestreden en bovenal: wanhopig.

Shirley blogt sinds 2022 voor Proud2Bme over haar ervaring met BED - binge eating disorder, in het Nederlands ook wel de eetbuistoornis genoemd. Dit is haar eerste blog. Haar volgende blogs kan je hierna vinden via de tag 'Shirley blogt'.

Wat veel mensen om mij heen niet weten, is dat ik een eet(bui)stoornis heb, ook wel Binge Eating Disorder genoemd. 'Een ernstige, anders was je niet onder behandeling in de GGZ' - aldus mijn psycholoog. Eigenlijk is het bijzonder dat velen in mijn omgeving dit niet weten, terwijl het werkelijk mijn leven domineert.

Deze eetstoornis heb ik niet door één trauma of door één persoon ontwikkeld. Het heeft zich ontwikkeld in de loop van mijn leven. Een copingmechanisme om alles te kunnen behappen. Het zorgde ervoor dat ik veel emoties kon onderdrukken en me veilig en geborgen kon voelen.


Bron foto

Waar het meer dan tien jaar lang 'mijn geheimpje' was, snakte ik nu naar het krijgen van hulp. Ik nam mijn beste vriendin in vertrouwen en gaf een klein deel bloot van waarmee ik struggelde. Zij gaf mij het zetje dat ik nodig had om bij m'n huisarts aan de bel te trekken. Deze afspraak verzette ik twee keer voordat ik daadwerkelijk ging. Het gevoel van schaamte was en is nog steeds enorm groot. Ik was enorm bang voor de reactie van de huisarts, maar het was zo'n fijn gesprek. Ze nam mij direct serieus, en meldde mij bij meerdere GGZ-afdelingen aan, om zo snel mogelijk ergens terecht te kunnen. Na een halfjaar kon ik deelnemen aan groepstherapie, waar ik momenteel twee keer per week naartoe ga.

Een eetstoornis gaat zoveel verder dan wel of niet eten. Voor mij is het een manier om met welke emotie dan ook om te gaan. Overdag vergeet ik voor mezelf te zorgen, en dus te eten en drinken. In de avond wil ik ontspannen, zoek ik naar troost en geborgenheid - wat resulteert in een eetbui. En ik hoor het mensen al zeggen: maar we hebben allemaal toch weleens last van snaaien?
Dat is echt niet te vergelijken. Ik voel een drang opkomen die ik niet kan stoppen. Het maakt ook niet uit wat ik ga eten. Ik wil dat die drang stopt en het stemmetje weer stil is. Door het voedsel dat ik naar binnen stop voel ik een soort high. Mijn emoties doven uit.

Naast de eetbuien zijn er nog zoveel andere aspecten aan de eetstoornis. Zo sta ik tientallen keren per dag op de weegschaal. Wil ik mezelf constant opmeten, mijn buik, armen, benen en heupen. Mag ik bepaalde voeding niet eten van mezelf. Sta ik meerdere keren per dag voor de spiegel te body-checken. Ben ik nachtenlang aan het googelen over diëten en maagverkleiningen. Wil ik alles perfect doen, waarmee ik mezelf helemaal uitput. Maar wat ik het ergste vind: door de eetstoornis lieg ik tegen mijn naasten, terwijl ik zoveel van ze hou. Ik ben een prof geworden in alles stiekem doen.

Toen ik de diagnose Binge Eating Disorder kreeg, merkte ik dat hier weinig ervaringsverhalen over te vinden zijn. Ook films en documentaires zijn amper te vinden. Daardoor was het ook moeilijk aan mijn omgeving uit te leggen wat deze eetstoornis inhoudt. Ik wil dit graag doorbreken, en mijn proces gaan delen met jullie.

We're in this together!


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nadine - Donderdag 10 maart 2022 19:29
Wow, dit is zo herkenbaar! Het emoties onderdrukken en de veiligheid en geborgenheid uit eten halen. En dat je psycholoog moet zeggen dat het ernstig is, omdat je dat zelf nog steeds niet gelooft, want; ik functioneer nog prima toch? Het enorme perfectionisme en het stiekeme.. ik zou het zo geschreven kunnen hebben.

Super fijn dat je hier regelmatig over gaat bloggen en meer bekendheid wilt geven aan deze eetstoornis! Heel veel succes met je behandeling! Ik hoop dat je er veel uit kunt halen. Zelf ben ik ook begin dit jaar begonnen met een intensievere behandeling, eerst klinisch en nu deeltijd. Het is hard werken, maar we doen het met een mooi doel 😀
Shirley - Maandag 14 maart 2022 18:51
Hi Nadine,

Bedankt voor je lieve reactie, en voor mij ook heel fijn te lezen dat je er herkenning in vindt!
Wat fijn dat je ook hulp hebt. Herstellen is ontzettend zwaar.. maar inderdaad voor een mooi doel. Meer rust in je hoofd is al fijn he?

Liefs!
Jo - Donderdag 10 maart 2022 19:30
Wat fijn dat hier ook aandacht aan besteed wordt, want juist de eenzaamheid maakt het zo pijnlijk. Knap dat je hulp hebt gezocht!
Shirley - Maandag 14 maart 2022 18:49
Bedankt voor je lieve reactie!
Maluka - Donderdag 10 maart 2022 23:02
Wauw wat fijn om eindelijk een herkenbaar verhaal over BED te kunnen lezen. Ik hoop dat er nog veel volgen!
Dankjewel ❤️❤️
Shirley - Maandag 14 maart 2022 18:52
Wat fijn om te lezen, hier doe ik het voor! Dan voel je je hopelijk wat minder 'alleen' in deze strijd!
Ik ga ongeveer elke week een blog schrijven m.b.t. BED.

Liefs!
Maluka - Donderdag 10 maart 2022 23:02
Wauw wat fijn om eindelijk een herkenbaar verhaal over BED te kunnen lezen. Ik hoop dat er nog veel volgen!
Dankjewel ❤️❤️
Lost girl - Vrijdag 11 maart 2022 05:31
Hey shirley,

Van harte welkom! Ik ben zo blij dat er iemand met BED gaat bloggen! Wat verschrikkelijk dat je je zo lang stil hebt gehouden uit schaamte. Wat moet dat eenzaam zijn geweest. Supergoed dat je nu in behandeling bent. Ik hoop dat het je een groot eind op weg zal helpen.
Eén stuk in je verhaal ben ik heel nieuwsgierig naar. Je schrijft dat je vergeet te eten en drinken. Vergeet je het echt? Geeft je lichaam geen enkel signaal van honger of dorst? Of komt er wel een signaal binnen, maar besluit je hier uit tijdgebrek, stress of compensatie niets mee te doen? Want het is puur vanuit je lichaam gezien heel verstandig dat het op gegeven moment aangeeft dat het nú eten nodig heeft en het in de avond of op een rustig moment zijn kans pakt om zoveel mogelijk eten binnen te krijgen. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat het dan maar makkelijk te veranderen is met overdag een wekkertje zetten ofzo, want daar zit vaak een gigantische coping achter. En dan had je, zoals je therapeut geheel terecht zegt, nooit zo'n ernstige eetstoornis gehad.
Welk stukje is vergeten en welk aandeel heeft de eetstoornis (onbewust)? Of heeft je eetstoornis heel geniepig de term compensatie in vergeten veranderd, misschien omdat dit naar de buitenwereld makkelijker uit te leggen is en daarmee je eetgedrag verborgen blijft.
Ik ben heel benieuwd naar hoe dit voor jou werkt omdat ik dit best vaak om me heen hoor en nu van jou.
Ik kijk uit naar je blogs.

Veel liefs,
Lost girl
Shirley - Maandag 14 maart 2022 18:55
Hi Lost girl,

Bedankt voor je mooie reactie, en dat je mij aan het denken zet! Mooi hoe je alle verschillende kanten belicht, want het ligt inderdaad veel complexer dan enkel 'vergeten te eten'.
Ik heb besloten dit binnenkort als blog onderwerp te gebruiken en verder uit te leggen.
Bedankt voor de inspiratie! :D

Liefs!

RunFree - Zaterdag 12 maart 2022 14:05
Wat fijn dat je wilt gaan bloggen over BED. Het is heel mooi dat je dan mensen minder alleen laat voelen hiermee. Dankjewel dat je je open wilt stellen.
Shirley - Maandag 14 maart 2022 18:52
Bedankt voor je lieve reactie, heel fijn!
Saskia - Dinsdag 15 maart 2022 06:59
Helemaal eens met alle bovenstaande reacties!