Als relativeren niet lukt

 

Soms lukt het gewoon even niet, relativeren. Je trekt alles uit de kast wat je geleerd hebt, denkt aan de dingen die je therapeut je vertelde of zegt tegen jezelf dat het onzin is. En toch lukt het niet, je krijgt jezelf niet zover het te geloven. De angsten of ongeloofwaardige oplossingen zijn even geloofwaardig als de relativerende gedachten. Maar wat moet je dan, als relativeren (nog) niet lukt?

Ik ben zelf ook heel veel bezig geweest met het verslaan van leugentjes die ik geloofde door mijn eetstoornis. Rare gedachtes die ik had ontwikkeld door zo obsessief met eten bezig te zijn. Maar ook op andere vlakken had ik problemen met irrationele gedachtes of angst. Dingen die ik geloofde, waar ik bang voor was en die ik moest weerleggen met realistische gedachtes om mijn gedrag te veranderen.

relax

Veel G-schema's en cognitieve therapie hebben mij geholpen hier beter mee om te gaan. Natuurlijk moet ik nog wel eens even rustig gaan zitten en iets waar ik bang voor ben relativeren, maar meestal gaat dat me prima af intussen. Maar wat doe je als het soms even niet lukt? Bijvoorbeeld als je moe bent, veel stress hebt of een iets te vol hoofd hebt met gedachtes?

Ik heb daar regelmatig last van gehad en kan je dus vertellen dat relativeren helaas niet altijd heel soepeltjes verloopt. Zeker niet als je nog erg in je eetstoornis of andere angsten zit. Het kan dan behoorlijk ingewikkeld worden om al je gedachtes op een rij te zetten en te geloven dat je ‘Echt niet dik wordt van een boterham extra'.

Als relativeren even niet lukt zijn er een aantal dingen die je vooral niet moet doen en dingen die je vooral wel moet doen. Want gewoon maar meegaan in je angst of onrealistische gedachtes is niet echt helpend. Zeker niet op de lange termijn. Dus wat kun je doen?

flower

Write it down
Waar ben je bang voor? Wat is het probleem? Schrijf het eens op zoals jij het voelt. Maak hetgeen waar je bang voor bent niet kleiner. Zet op papier wat je denkt. Vaak zie je dan zelf al dat het niet helemaal klopt. Als je bang bent kilo's aan te komen van een boterham, weet je eigenlijk ergens al dat dat niet kan. Maar schrijf het toch gewoon op: Ik ben bang dat ik een kilo aan kom als ik deze boterham op eet. Hierdoor zet je jezelf tegenover de gedachte en dat kan helpen te relativeren.

Speak up
Zeg tegen iemand wat jij denkt en hoe jij je voelt. Of dit nu een rare gedachte is of niet, jij ervaart het zo en dat mag je uitspreken. Soms kan een ander jou helpen relativeren als dat zelf niet lukt.

Do not justify
Oordeel niet over wat jij denkt. Als jij weet dat je ergens bang voor bent, bedenk dan niet meteen dat je bang bent en dat dat fout is. Het is iets wat jij denkt. Doe er niets mee en oordeel er ook niet over. Het is gewoon een gedachte, zoals alle andere gedachtes die je hebt. Dit is een beetje een manier die ook bij Mindfulness wordt gebruikt. ''Het is goed zoals het is.''

Do what's right
Als je gedachtes niet veranderen, kan het soms helpen om iets te doen dat er tegenin gaat. Dat voelt heel gek en je gedachtes blijven dan misschien nog wel. Maar wat je doet is in ieder geval al goed. Dat kan je helpen om die gedachtes daarna ook te veranderen. Zeg ook tegen jezelf dat het misschien fout voelt, maar niet fout is.

boekje

What is really your problem?
Vaak is het zo dat je negatieve of destuctieve gedachtes krijgt wanneer er iets anders aan de hand is. Je voelt je rot, je bent moe, je bent gespannen of verdrietig. Dat uit je op dat moment in eetgestoorde dingen of bezig zijn met je gewicht. Probeer stil te staan bij waar het echt om gaat. Ben je dik of voel je je dik doordat je met problemen zit die heel ergens anders over gaan?

Repeat it
Je wordt er misschien gek van om tegen jezelf te zeggen dat het wel goed komt, dat je niet dik wordt en dat er geen inbrekers zijn, maar toch is het goed om dat tegen jezelf te blijven zeggen. Want de kans dat al die dingen allemaal waarheid zijn, is zo klein dat het eigenlijk niet reëel is er bang voor te zijn. Ook wanneer je denkt dat braken een oplossing is of als je denkt dat iedereen je stom vindt. Blijf helpende gedachtes herhalen en bedenk ook nieuwe. Zelfs ook al werkt het nog even niet zo goed. Oefening baart grote kunsten als het om relativeren gaat. Ook als het soms even nog niet lukt.

Lukt het jou om goed te relativeren?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rachel - Vrijdag 8 november 2013 13:43
Dit had ik nu echt even nodig.
Zit ineens zo met eten en het lukt me niet meer om te relativeren.
Terwijl het me tegenwoordig wat makkelijker af ging..
Maar inderdaad, het voelt misschien fout maar dat is het niet. (Die ga ik onthouden)

J - Vrijdag 8 november 2013 14:36
Relativeren op het gebied van eten gaat mij wel beter af dan eerst. Maar op gebied van andere gedachten en angsten word het steeds moeilijker en lukt met me meestal niet.
xEmily - Vrijdag 8 november 2013 15:47
Goede, helpende blog! Dankjewel
Rosa_Hope - Vrijdag 8 november 2013 16:14
Relativeren vind ik soms nog behoorlijk moeilijk.
Ronja - Vrijdag 8 november 2013 20:19
Vaak word ik er heel boos door omdat ik dan het gevoel heb dat ik het niet mag voelen en denken. Of dat het dus toch allemaal niet klopt wat ik denk.
Maar eigenlijk moet ik dus proberen te geloven dat het wel waar is wat ik voel en dat ik dingen denk, maar dat die niet altijd echt zo zijn.

Meestal heb ik uiteindelijk toch iemand anders nodig om te helpen relativeren, maar het vroeger herkennen dat ik dat nodig heb, voor het uit de hand loopt is ook al vooruitgang, toch?
Fayee - Zaterdag 9 november 2013 13:08
Bedankt voor de tips! relativeren vind ik zelf nog erg moeilijk, ik probeer
vaak flashcards erbij te halen.. Het helpt allemaal nog niet, althans het is
moeilijk om te geloven. Maar dat k t probeer is al een stap op zich denk ik.