Afvallen met laxeermiddel?

 

Ik heb zelf jarenlang steeds een periode laxeermiddelen gebruikt. Ik had al mijn hele leven last van mijn darmen, dus aan het spul komen was niet zo'n probleem. Maar ook ik heb in de rij gestaan bij de drogist met pakjes pilletjes ‘'voor mijn oma''. Vreselijk vond ik het in die tijd, maar ik wilde het hebben. Maar waarom eigenlijk?

De eerste keer dat ik met die troep moest stoppen was tijdens mijn opname. Ik moest wel, want ik wilde toch beter worden? Ik had nog 1 strip. Deze heb ik over mijn hele opname van vier maanden verspreid. Ik weet niet waarom, het had niet eens effect, maar ik wilde gewoon iets kunnen doen als ik in paniek was over het eten. Een pilletje erin gooien gaf me dan in ieder geval het idee dat ik er iets tegen deed.

laxeermiddellaxeermiddellax

Ik denk dat laxeermiddelen bij mij op twee manieren effect hadden. Ik voelde me 'leeg' na het gebruik ervan. En op de een of andere manier was dat op dat moment een fijn gevoel. Mijn darmen waren dan ook werkelijk leeg en ik was slap en beroerd. Het voelde als compensatie, ook al wist ik dat het mijn lichaamsgewicht niet zou beïnvloeden. Later kwam ik er zelfs achter dat ik er op termijn juist vocht door vast ging houden, ipv. verloor.

Ten tweede werkte het als straf. Als ik teveel had gegeten, de controle had laten vieren of iets niet goed had gedaan, strafte ik mezelf ermee. Ik lag de hele nacht krom van de krampen, voelde me flink ziek en dat was dan mijn straf. Als ik erop terug kijk heb ik nog steeds spijt van wat ik mijn lichaam in die tijd heb aangedaan. Want ook al gaat het nu goed, mijn darmen zijn nog steeds van de kook.

Ik denk dat laxeermiddelen werken als placebo. Want effect op je gewicht heeft het niet. Je houdt jezelf dus compleet voor de gek! Je denkt dat je iets doet om de paniek en angst om aan te komen tegengaat. In werkelijkheid doe je niets om af te vallen of gewicht te verliezen. Je darmen verliezen alleen veel sneller dan gewoonlijk hun inhoudt, maar meer gebeurt er eigenlijk niet: Laxeermiddelen werken op het laatste stukje van je darm en zorgen dat er minder vocht uit je damen worden gehaald. Wat er gebeurt is dat je diarree krijgt. Maar de vertering van je eten heeft al plaatsgevonden. Het lijkt misschien alsof je bent afgevallen maar het enige wat je kwijt bent is vocht. Daarnaast kan het gebruik van laxeermiddelen schadelijke gevolgen hebben voor je lichaam. Lees bijvoorbeeld dit ervaringsverhaal met laxeermiddel eens.

Gebruik jij ook laxeermiddelen, vraag jezelf dan eens af waarom je dit doet? Eigenlijk beschadig je er alleen maar je hele lichaam mee. Bepaalde voedingsstoffen worden niet goed opgenomen, je kunt vocht vast gaan houden, uitdrogingsverschijnselen krijgen en blijvende schade aan je darmen aanrichten. Daarnaast doet het ook nog eens heel veel pijn en kun je je er flink beroerd door gaan voelen.

Als ik er nu op terug kijk, zie ik enkel nadelen. Ik weet niet waarom ik het deed. Ik hielp mezelf er in ieder geval op geen enkele manier mee. Het enige wat ik ermee deed, was mezelf pijn doen en ziek maken. En dat heb ik eigenlijk nooit gewild. Laat je dus niet meeslepen door die eetstoornis, maar stop met laxeren. Die troep hoort niet in je lijf, en zeker niet op de manier waarop jij het nu gebruikt. Hieronder volgen een aantal tips om te stoppen met die troep.

 Step by step
Afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt, is het handig om dit eerst af te bouwen. Van de een op andere dag helemaal stoppen, als je een grote hoeveelheid gebruikt, kan voor flink wat problemen en verstopping zorgen. Bouw ook weer niet te langzaam af, want dan zorg je er voor dat je darmen alleen maar langer belast worden. Je kunt dit altijd het beste in overleg met je huisarts doen.

 Eat & be healthy
Als je stopt is het belangrijk om over te gaan op vezelrijk voedsel. Haal de stoelgang bevorderende stoffen uit je eigen dagelijkse voeding. Zo is het belangrijk om bruin brood, fruit, pruimen, gedroogd fruit, roggebrood, etc te eten. Je darmen blijven hierdoor aan het werken en dat helpt om ze gezond te houden en is een goede ondersteuning om te herstellen. Blijft daarnaast voldoende water drinken, ookal houd je lichaam dit in het begin misschien deels vast waardoor je wat opgezette handen en enkels kunt krijgen. Eet ook voldoende vetten, want deze zorgen voor de smering van je darmen. Dus wel boter op brood en bakken in olie! Beweeg daarnaast ook voldoende (niet overmatig). Dit helpt bij een gezonde stoelgang. Moet je naar het toilet, stel het dan niet uit!

 Be realistic
Op momenten dat ik geen laxeermiddelen kon gebruiken was het belangrijk dat ik twee dingen deed. Eén was relativeren. Het was onzin dat ik laxeermiddelen gebruikte. Ik viel er niet vanaf. Dat ik het nu dus niet meer nam, zou er ook niet voor zorgen dat ik ineens wel aan ging komen.

Ten tweede was het belangrijk om afleiding te zoeken. Soms ging ik de hond uitlaten, naar het strand, een stukje door het dorp fietsen of deed ik iets anders wat mij afleiding gaf. Meestal was het belangrijk om de deur uit te gaan of contact te hebben met iemand en er over te praten. Het leverde namelijk best wat onrust op soms.

laxeermiddellaxeermiddel

 You can't weigh happiness
Als je vaak op de weegschaal staat, is het belangrijk dat in ieder geval niet te doen na het laxeren en dus ook niet als je daarmee gestopt bent. Wil je jezelf wegen, doe dit dan op een vast tijdstip, eens per week. Wil je minderen met wegen, lees dan eens: afkicken van de weegschaal. Wegen als je gelaxeerd hebt of naar het toilet bent geweest is heel verwarrend. Je bent misschien wat lichter, maar dat komt enkel omdat het er net uit is of omdat je veel vocht bent verloren. Het is dus darminhoud en vocht, geen lichaamsgewicht dat je kwijt bent.

 Give it time
Geef je lichaam vooral de tijd om te herstellen. Het kan zijn dat je vochtbalans van streek is. Dat kan betekenen dat je wat vocht vasthoudt. Dit gaat vanzelf weer weg. Het kan ook zijn dat je last krijgt van een verstopping. Je darmen moeten weer leren zelf te gaan werken. En hopelijk gaan ze dat ook vanzelf weer doen. Heb je last van een verstopping die niet zomaar over gaat wanneer je genoeg drinkt en vezelrijk eet, breng dan zeker een bezoekje aan de huisarts. Dit kan sowieso geen kwaad, wanneer je lange tijd of een grote hoeveelheid laxeermiddelen hebt gebruikt. Geef jezelf ook echt de kans om te stoppen met laxeermiddel. Bewaar dus niet 'voor de zekerheid' een voorraadje, maar gooi alle pillen die je nog hebt weg.

foto

Zorg dus goed voor je lichaam en stop met laxeren. Laxeren is zinloos en enkel heel pijnlijk en schadelijk. Je krijgt er achteraf absoluut spijt van. Vraag hulp bij de spanning of angst die je voelt als je er mee stopt, relativeer en zoek afleiding. Je hoeft dit trouwens echt niet alleen te doen. Vraag hulp bij je huisarts of een psycholoog om hier over te praten of advies te krijgen.

Foto 1+ 4: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Cinderella.x - Donderdag 25 april 2013 13:56
Goed geschreven!
Had het even nodig om dit te lezen..

Zelf ben ik pas net een week gestopt en ik vind het heel lastig..
Ik moet echt doorzetten.

Ik heb alleen 1 vraagje, is het logisch dat me buik wat opzet en ik aankom doordat ik gestopt ben? ik voel me daardoor gewoon niet fijn maar ik wil toch doorzetten

Xx
M - Donderdag 25 april 2013 14:00
Toen ik stopte met laxeren kreeg ik een opstopping die ZO pijnlijk was! Tijdens mijn opname had ik het al niet meer gebruikt voor een lange tijd maar ik moest gaan eten en dat konden mijn darmen niet aan; een klysma was de enige oplossing. Nu heb ik nog steeds last van luie darmen; ene keer wel, andere keer niet. Vooral met reizen en stress of ongezond eten. Onwijs vervelend! Ik kan nu niet met alle rust een pizza eten of een frietje als ik last heb van mijn darmen :S Heb er zo'n spijt van dat ik ze ooit heb gebruikt!
La Joie - Donderdag 25 april 2013 14:00
Ik heb jarenlang laxeermiddelen gebruikt en ervaar nu de gevolgen er van.. Nu besef ik heel goed dat lax je alleen maar ellende brengt.. m'n darmen functioneren niet zoals het zou moeten waardoor ik forlax moet drinken als het echt niet gaat. Ik ben blij dat ik nu al een tijd gestopt ben.. voor mij geen lax meer!
Ik hoop dat iedereen op tijd kan zien dat lax je echt niet verder helpt.. voordat het te laat is en je darmen stil komen te liggen.

Marijke - Donderdag 25 april 2013 14:11
Ik heb mijn darmen ermee kapot gemaakt. Ik heb nu de ziekte van Crohn.
Echt begin er nooit aan!
.. - Donderdag 25 april 2013 14:45
Ik ben er een paar weken geleden mee gestopt, omdat ik teveel pijn kreeg, en angst dat ik voorgoed mijn lijf kapotmaakte. En het werkt voor geen meter.
Omdat ik al een tijdje bezig was met mijn vragen erbij te stellen, heb ik gek genoeg haast geen drang meer ze te gebruiken, hoewel ik wel denk dat ik verslaafd/psychologisch afhankelijk was. Mijn darmen komen nu langzaam maar zeker beter op gang, maar zeker niet direct... denk ook na over gezondere balans tussen goede vezels, koolhydraten, vocht etc, dus naast dat het veel beter voor je darmen is, ben ik veel gezonder gaan eten door te stoppen.
Voelt als een enorme bevrijding!
Het is gewoon GEEN OPTIE!
sheilake - Donderdag 25 april 2013 16:22
dank jullie weg... dit had ik even nodig!

x
anoniem - Donderdag 25 april 2013 17:13
Pff ik snap mezelf niet.. is het pure paniek (afvaldrang) dat ik dit nu juist als trigger beschouw, ondanks alle bijgevoegde negatieve ervaringen..??
vlinder - Donderdag 25 april 2013 17:25
Twee maanden geleden slikte ik nog X lax per dag... Ik ben nu in behandeling en moest daar ook meteen snel gaan afbouwen met de lax. maar heb er nu nog steeds last van... Echt troep!
Jantje - Donderdag 25 april 2013 17:56
Heb het ooit wel gekocht... Nauwelijks gebruik gelukkig, ik zag het altijd als laatste wanhoop redmiddel als ik me slecht zou voelen. Maar ik ben nu heel blij dat ik daar niet mee door ben gegaan!
Jelle - Donderdag 25 april 2013 18:09
Gelukkig heb ik dat nooit gebruikt. Ik heb sowieso last van gevoelige darmen. Op vakantie kan ik niet naar de wc, ook niet als ik bijv. wit brood eet.
Sari - Donderdag 25 april 2013 18:33
Deze blog is heel herkenbaar voor mij! Ook ik heb heel lang (ong 6 jaar) en grote hoeveelheden laxeermiddelen gebruikt. Ik dacht dat ik ervan afviel. Maar gebruikte ze ook om mezelf te straffen, als een van de manieren om te automutileren.
Nu ben ik een half jaar helemaal 'clean' en heel blij dat ik van die verslaving af ben.
Mijn darmen zijn ook helemaal verpest door de laxeermiddelen! Ze doen uit zichzelf niets meer. Dus zit voor de rest van mijn leven waarschijnlijk vast aan de movicol e.d.

Ik wou dat ik er nooit aan begonnen was! Maar toch kan ik soms nog wel heel erg terug verlangen naar dat 'lege' gevoel, hoe stom dat ook is/klinkt...
l - Donderdag 25 april 2013 22:45
Ik heb zo vaak op het punt gestaan om laxeermiddelen te kopen en gaan gebruiken, maar ik heb het gelukkig nooit gedaan.
l - Donderdag 25 april 2013 22:47
@ anoniem:
Ik denk dat je eetstoornis je heel hard wijs probeert te maken dat laxeermiddelen wel goed zijn, ondanks de negatieve reacties, waardoor je dit als een trigger ziet. Hopelijk kan je ook de tips uit dit verhaal toepassen!
Abby - Vrijdag 26 april 2013 09:44
Ik heb vreselijk veel laxeermiddelen gehaald. Bij de winkels in mijn woonplaats werd geweigerd nog aan mij te verkopen. Ik reisde onwijs ver om aan de lax te komen. Steeds bij meer winkels kreeg ik te horen dat ze aan mij ze niet wouden verkopen, wat was ik daar boos om, heb vaak ''ruzie'' gehad met de kassieres.

Ik heb ze nog steeds liggen maar ik kan ze bijna niet meer nemen. Soms wanneer ik heel er in een dip zit wil ik nog wel eens wat nemen. Het is alleen al zo dat ik al vreselijk beroerd word en rillingen krijg als ik de foto met de pilletje zie of als ik eraan denk.

Mijn darmen zijn flink beschadigd. Ik heb nu ( zo'n 3 jaar na het extreme gebruik ) nog steeds erge klachten en gebruik vaak zakjes om mijn darmen op gang te houden. Ook heb ik nog steeds problemen met de opnames van vitamines en moet ik veel vitamines slikken om op pijl te houden. Door de lax tabletjes heb ik onwijse moeite met pillen slikken, ondanks dat ze heel klein zijn...

Caroline - Zaterdag 27 april 2013 14:06
Even opmerken dat er wel een verschil is met placebo's en lax. Van Placebo's is bewezen dat ze in de meerderheid van de gevallen wel minimaal werken. Van Lax niet.

Heb ze ook gebruikt in grote mate en ondanks dat heb ik er nu na enige tijd geen last meer van (dat ik ze ooit heb gebruikt). Het heeft me wel geholpen toen ik naar de kliniek ging en de gevolgen van lax bij anderen zag om er definitief mee op te houden.
ricky - Dinsdag 29 oktober 2013 15:41
het is inderdaad heel erg slecht voor je weetje ,probeer je dan zeg maar tegen te houden van wat je dat doet, want laxeermiddelen zijn echt slecht voor je weetje.. heel vel darmen zijn er kapot aan gegaan
ik ben een meisje - Maandag 6 januari 2014 19:12
ik ben ** kilo en ik ben 12 jaar oud maar ik vind mezelf heel dik dus ik wil lax gebruiken maar mijn vader zegt dat ik dat niet moet doen en dus vraag ik julie om hulp omdat ik niet goed weet wat voor bijwerkingen dat geeft en ik wil ook geen anorexia dus help!!!!!!!!!!!!!!!!!. een meisje van 12
geen pillenvreter - Woensdag 22 januari 2014 22:10
Hallo meisje van 12...... Hoe jij denkt... Ik vind mezelf te dik.... Is geen gezonde denkwijze! Ga eens praten met een psychiater, dat werkt!
B - Woensdag 22 januari 2014 22:24
Waarom kun je niet afvallen met laxeermiddelen?

De functie van een laxeermiddel is om een trage darmwerking op gang te brengen. Wanneer je laxeermiddelen slikt zal je ontlasting het lichaam sneller verlaten, maar dat is alles wat laxeermiddelen voor je doen. Het voedsel wat genuttigd is, is al door jouw lichaam opgenomen en het maakt dan ook geen verschil meer of je wel of geen laxeermiddelen gebruikt. Want sprookjes bestaan niet! Dus ga A.U.B. geen pillen vreten, het heeft geen nut! Elk pondje gaat door het mondje.... Maar eet met mate en eet bewust!

P.S. meisje van 12.... Toen ik die leeftijd had, was ik niet bezig met gewicht. Toen speelde ik buiten met vriendjes en vriendinnetjes!


H.kooistra - Vrijdag 14 maart 2014 19:09
Ik ben heel blij dat ik dit gelezen heb want ik heb ook deziektevan Crhoon dedankt
rens h - Donderdag 24 juli 2014 17:51
Ik wil wel stoppen, want die gevolgen wil ik eigenlijk helemaal niet en ik weet het wel. Maar voor mijn gevoel is het zo nodig om af te vallen.
Maar hoelang is langdurig?
En in het begin had ik wel krampen en moest ik veel naar de wc, maar de laatste tijd heb ik alleen een opgeblazen gevoel, niet zo erg dus, maar naar de wc hoef ik bijna niet. Ik eet ook niet zo heel veel, maar genoeg dat het er toch een keer uit moet.
Wanneer raken je darmen nou echt hun werking kwijt?
a - Donderdag 29 januari 2015 09:27
Wat is veel? Ik denk dat ik heel veel slik en ga de klinische opname met angst vd gevolgen aan. Opzwellen, verstopping.... Kan ik dit wel? Zou ik afbouwen? Help.....
Anoniem - Dinsdag 10 februari 2015 21:35
Wat gebeurd er als je voor het eerst laxeermiddelen gebruikt?
Krijg je echt krampen daarvan?
Ik vind mezelf super zwaar en dik. En ik heb super veel vocht en ik heb gehoord dat laxeermiddelen ervoor zorgen dat dat vocht weg ga, maar nu wil ik weten wat er dan met je gebeurt na de eerste keer
Anoniem! - Dinsdag 21 april 2015 12:57
Fijn hier te lezen wat iedereen meemaakt. Ik ben duidelijk niet de enige....Ik heb gisteren beslist te stoppen. Heb jaren lang (7 jaar nu) laxeermiddel gebruikt met hopen. Ik vraag me alleen af hoe ik dit nu moet aanpakken? Moet ik het afbouwen (dus de pilletjes verder nemen maar in mindere hoeveelheden) of moet ik overschakelen naar een gezond laxeermiddel zoals movicol ofzoiets? Zou iemand me kunnen helpen? Bedankt!!!!
rachel - Woensdag 6 mei 2015 13:38
ik kan gewoon niet meer stoppen ben ik bang, na elke maaltijd neem ik er 5 ofzo en het geeft me gewoon een goed gevoel ofzo. ook al kom ik alleen maar aan sinds ik ze gebruik. iemand tips? ik ben bang dat ik er anders nooit meer vanaf kom :(

Stay strong x
josiekje - Dinsdag 7 juli 2015 19:47
Ik gebruik ze nu ook maar wel 2 per dag zo nu al vier dagen want ik wil afvallen want als mn buik leeg is geeft het mij een goed gevoel ik heb ook last van hevige buik krampen. Ik ben 17 jaar en ik durf mezelf niet te wegen omdat ik bang ben dat ik vijftig ko weeg dus wil ik afvallen en sporten om vijfenveertig te wegen
xxx
ps nog wat tips voor mij ?
Laxaan - Zondag 2 augustus 2015 06:30
Geen laxeermiddellen gebruiken En gelijk stoppen
Verdrietig - Vrijdag 18 september 2015 10:33
Mn zusje slikte anderhalf jaar zo'n xx pillen per dag. Ze is 22 weegt xx kg en ligt al weken int ziekenhuis. Ze mag daar niet meer laxeren maar haar darmen werken niet meer door deze zooi. Ze zal vrees ik het gevecjt niet gaan winnen..stop met deze zooi en wil mij hard maken t alleeb op doktersrecept te kunnen verkrijgen
Melissa - Zaterdag 25 mei 2019 13:07
Ik heb met momenten 80 laxeerpilletjes van 10mg op 1 dag genomen! Ik ben momenteel in opname en heb 10 dagen geen lax ingenomen... onverwachts ben ik na een paar dagen alweer naar de wc kunnen gaan de 11e dag van mijn opname heb ik een vriend een doosje lax laten meebrengen dat was een hele opluchting maar nu eet ik bijna niets meer en wat ik eet braak ik weer uit... het gaat niet goed met me...