9 dingen die creativiteit blokkeren

 

Sommige mensen zijn van nature heel creatief en bedenken het ene briljante idee na het andere. Maar of je nou van nature creatief bent of niet, iedereen heeft wel eens creatieve ingevingen. Deze kunnen uiteenlopen van het creëren van iets moois, zoals schilderijen of beelden, maar het kan ook gaan om creatieve oplossingen voor een probleem.

Voor sommige vakgebieden en banen is creativiteit een vereiste. Maar ook wanneer dit niet zo is, komt het vaak om de hoek kijken. Ook kan het leven een stuk mooier en waardevoller worden door creativiteit. Het komt namelijk ook voor in het doen van leuke dingen of het aanpakken van je problemen. Het moeilijke is, dat creativiteit in veel gevallen niet oproepbaar is. Dat is in ieder geval wat ik merk in mijn dagelijks leven. Ik kan niet op elk moment van de dag, op commando creatief zijn. Maar je kunt creativiteit wel bevorderen. Wij hebben namelijk nog wel eens de neiging om creativiteit, vaak onbewust, te blokkeren. Dat is zonde want het kan je zoveel opleveren.

Creativiteit
Bron

In deze blog beschrijf ik een aantal dingen waardoor je creativiteit geblokkeerd wordt. Het lezen hiervan kan je inzicht geven en er voor zorgen dat je hier rekening mee houdt, waardoor je creativiteit meer kans en ruimte krijgt.

1. Je gelooft niet in jezelf
Dit is denk ik wel de grootste blokkade die er voor zorgt dat creativiteit geen kans krijgt. Aan de ene kant heeft dit natuurlijk te maken met je zelfbeeld, maar wanneer je een negatief zelfbeeld hebt, kun je soms wel inzien dat je bepaalde dingen heel goed kunt. Wanneer je jezelf niet ziet als creatief persoon en wanneer je denkt dat je iets niet kunt wat je graag wilt, is het goed om te onderzoeken waar dit vandaan komt. Zijn deze gedachten reëel of moet je eigenlijk wel gewoon in jezelf geloven, omdat je het kan? Hierbij is het handig om te kijken naar hoe anderen er over denken. Hoe zien anderen jou? en hoe komt het dat jij zelf niet gelooft dat je dit kunt? Wanneer je niet in jezelf gelooft, kun je je eigen werk, creativiteit en geluk in de weg staan. En soms twijfelen of niet helemaal zeker zijn is natuurlijk niet erg en juist heel normaal. Het gaat er om dat je er in gelooft dat het zou kunnen en dat jij dit als persoon kunt realiseren. Ook al heb je daarvoor een lange weg te gaan.

2. Je bent bang dat het niet gaat lukken
Angst is een grote boosdoener van creativiteit. Het kan zorgen voor een grote blokkade waardoor je een soort creatieve black out kunt krijgen. Angst dat het niet gaat lukken en dat je niet bereikt wat je zou willen, kun je tegen gaan door te bedenken wat die creativiteit eigenlijk betekent. Het is een proces en dat is misschien nog wel belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Je leert nieuwe dingen, je krijgt nieuwe inzichten en misschien zorgt het er wel voor dat jij met je plan een heel andere richting op gaat. Geloof in wat je doet en waar dit toe leidt. Vertrouw er op dat het goed komt.

3. Je hebt het gevoel dat je er nog niet klaar voor bent
Er kunnen soms momenten in het leven zijn dat je ergens nog niet klaar voor bent en dat je eerst wat andere dingen moet doorstaan. Maar voor sommige dingen is er nooit een goed moment waardoor je altijd het gevoel kan hebben dat je er nog niet klaar voor bent. Dit is iets wat je creativiteit kan saboteren. Je denkt eigenlijk atlijd dat je er nog niet klaar voor bent en dat het niet het juiste moment is om je dromen te realiseren. Je zal nooit volledig voorbereid zijn om alle obstakels aan te gaan. En dat is maar goed ook, want die obstakels zijn er om van te leren. Door het te doen laat je meer van je creativiteit zien, je deelt het met anderen wat je zelfvertrouwen ook zal vergroten. Wacht niet zonder goede redenen op het goede moment, maar begin!

meisje
Bron

4. Je blijft bezig met fouten uit het verleden
Wanneer het in het verleden anders is gelopen dan je wilde, of wanneer je fouten hebt gemaakt, kun je hier soms sterk aan vast blijven houden. Het kan je onzeker maken en er voor zorgen dat je dingen niet meer doet of durft te doen. Fouten maken is menselijk en je kan er heel veel van leren. Hoe kun je het nu anders aanpakken waardoor de situatie er, hoe dan ook, anders uit zal zien?

5. Je bent te druk
Wanneer je erg druk bent, kan dit je creativiteit blokkeren. Je wilt vanalles bereiken en af krijgen in korte tijd, waardoor er geen ruimte is om creatief te zijn en of creatief te denken. Dit is iets wat ik zelf heel erg merk. Creatief zijn onder druk gaat vaak heel lastig.

6. Je denkt dat je niet zoveel talent hebt als anderen
Dit heeft te maken met een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen en dit is iets wat jouw creativiteit zeker in de weg kan staan. Iedereen heeft talenten en er zal altijd weer iemand beter zijn in iets, net zoals jij weer beter bent in iets dan iemand anders. Maar onthou dat iedereen het doet op zijn of haar eigen manier en dat iedereen hierin uniek is. Ook al komt iemand anders met geweldige ideeen of creaties, hoeft dit niet te betekenen dat die van jou minder waard zijn. Probeer ook altijd te onthouden dat wat voor jou gemiddeld lijkt, voor anderen geweldig en geniaal kan zijn.

7. Je forceert creativiteit
Wanneer je in beperkte tijd tot een bepaald idee of resultaat moet komen, kan het zijn dat je creativiteit gaat forceren. Je legt er zoveel druk op omdat je moet presteren, waardoor het vaak het tegenovergestelde effect heeft.

8. Je werkt altijd in dezelfde omgeving
Het kan heel effectief zijn om eens in een andere omgeving te werken. Het kan motiveren en inspireren. Je persoonlijke omgeving, de plek waar je altijd zit, bijvoorbeeld aan je bureau, kan er voor zorgen dat je creativiteit geblokkeerd wordt en dat je constant blijft steken op een bepaald punt. Een aantal mensen die ik ken en creatieve beroepen hebben, werken bijna altijd op een andere plek. Het werkt. Ook al verlaat je maar voor 10 minuten je eigen plek, kan dit zorgen voor een groot verschil.

meisje
Bron

9. Je schermt je af
Wanneer je erg gefocust bent op iets, kun je je misschien gaan afsluiten voor de buitenwereld. Je wilt doorwerken en niet gestoord worden, of misschien wil je je ideeën pas delen wanneer het wat meer vorm heeft. Dit is opzich niet slecht, maar het delen van je ideeën met iemand uit je omgeving, of het bespreken van je proces kan er ook voor zorgen dat je nieuwe inzichten krijgt en dat je creatieve blokkades voorkomt.

Buiten dit, zijn er vast nog meer dingen die creativiteit kunnen blokkeren en er zijn ook genoeg manieren waarop je dit juist kan bevorderen.

Waarin ben jij creatief en wat is jouw tip om creativiteit te bevorderen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Zondag 28 december 2014 19:34
Wat een goede blog! Heel herkenbaar. Ik ben van nature creatief, maar o.a. mijn negatief zelfbeeld, faalangst, perfectionisme en gebrek aan zelfvertrouwen staan het erg in de weg, wat ik eigenlijk wel jammer vind. Ik durf bijvoorbeeld niet eens meer te tekenen, terwijl ik het ergens wel graag zou willen. Toen ik klein was, kon ik mijn creativiteit veel vrijer uiten. Dat mis ik. Qua het bedenken van oplossingen gebruik ik nog wel veel creativiteit.
Proudie1 - Zondag 28 december 2014 20:02
Ik hou ook heel erg van creatief bezig zijn, maar door mijn hoge eisen valt het idd vaak tegen wat ik maak, terwijl anderen het dan wel mooi vinden of zeggen dat het om het proces gaat en niet zozeer om het eindresultaat. Nu bij activiteitentherapie probeer ik hier wel aan te werken, omdat ik idd geblokkeerd word om creatief bezig te zijn en nieuwe dingen uit te proberen.
Janneke24 - Zondag 28 december 2014 21:30
Ook ik mag graag creatief bezig zijn
maar door een negatief zelfbeeld is het wel heel moeilijk
en krijg ik het ook minder vaak voor elkaar dan ik zou willen
net nu ik die creativiteit toch wel nodig ben hmmm
evelien - Zondag 28 december 2014 21:32
Ik ben best creatief hoewel ik toch wel een laag zelfbeeld heb.
Ik ben vooral creatief op muzikaal vlak.Waar ik me vooral mee bezig hou is zelf liedjes schrijven. Ook verzin ik soms backing vocals op bestaande liedjes. Als ik weer eens onzeker ben vraag ik vaak aan mijn bff wat ze ervan vind zodat ik me toch wat zekerder voel.
ms - Maandag 29 december 2014 09:21
10. Geneesmiddelen zoals anti psychotica.

Sinds ik deze medicatie slik, ervaar ik naast de enorme voordelen ook niet meer creatief zijn als nadeel.

renskeproud - Maandag 29 december 2014 12:56
mooi blog artikel
ik herken sommige dingen wel.
en ik blijf met mijn hobby: tekenen gewoon door gaan
groetjes renske proud

Liz - Maandag 29 december 2014 12:58
Ik was vroeger altijd creatief bezig en vind dat nu nog steeds wel ergens leuk. Maar door mijn perfectionisme begin ik nergens aan, omdat het toch nooit perfect genoeg is in mijn ogen. Ook sta ik mezelf niet toe om iets creatiefs te doen, omdat het niet nuttig genoeg is. Ik baal er best wel van dat dit me zo in de weg staat, want ik kon er altijd veel voldoening uithalen. Dat mis ik nu..
Dilan - Donderdag 1 december 2016 13:35
mooie blog. hier kan ik wat mee voor mijn scriptie. dankjewel