7 x niet kloppende gedachtes

 

Als ik vroeger met iets zat, zei mijn vader constant dat het aannames waren en dat ik mijzelf zo naar beneden praatte. Ik werd daar gek van, maar het klopt wel. Tijdens mijn therapie en gedurende mijn studie leerde ik dat de meeste negatieve gevoelens in stand worden gehouden door aannames. Die worden veroorzaakt door irrationele of niet kloppende gedachtes.

Om die gedachtes te overwinnen hoef je niet per se elk moment bezig te zijn met positief zijn of mindfulness. Je moet juist zorgen dat de niet kloppende gedachtes vervangen worden door wel kloppende gedachtes. In deze blog vind je de meest voorkomende niet kloppende gedachtes.

♥ Iedereen moet je leuk vinden
Deze gedachte komt voort uit de evolutie. Vroeger moest iedereen jou leuk vinden om te overleven. Anders zou je bijvoorbeeld uit de stam kunnen worden gezet. Toen ik hier begon te werken was ik erg bang voor de negatieve en kritische reacties. Ik wilde dat iedereen mij leuk vond en mijn blogs kon waarderen. Waarom zou ik dat echter willen? Ik vind ook niet iedereen zo aardig, waarom zouden zij mij wel aardig moeten vinden? Uiteindelijk viel het hartstikke mee. Ik heb een negatieve reactie en die mag er ook gewoon zijn.

♥ Je moet goed zijn in alles
Voordat ik studeerde had ik het idee dat ik alles kon en dat ik ook in alles goed kon worden, maar toen ik begon met studeren merkte ik steeds meer dat het niet zo was. Ik kwam vakken tegen die ik toch moeilijker vond dan ik in eerste instantie dacht en waar ik heel hard voor moest werken. Ik haalde in die tijd ook mijn rijbewijs, maar dat ging ook niet vlekkeloos en ik was zeker geen natuurtalent. Ik vond het heel lastig om geconfronteerd te worden met mijn zwakheden, maar die accepteren zorgde er wel voor dat het leven een stuk makkelijk werd voor mij.

♥ Het is rampzalig wanneer dingen niet gaan zoals jij wilt
Vroeger wilde ik altijd dat alles precies ging zoals ik wilde, maar waarom eigenlijk? Zodat ik controle kon houden, of omdat ik bang was voor wat het leven mij zou brengen. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik merkte dat het leven zijn eigen pad kiest en jij dat gewoon moet accepteren. Daarnaast ben ik meerdere malen verrast door het leven. Zo werd ik na een mislukte date ontzettend verliefd op mijn huidige vriendin. Dat is een van de vele voorbeelden waar het leven mij verraste. Het is echt waar dat de mooiste en memorabele momenten in je leven gebeuren wanneer niet alles gaat zoals je wilt en je verrast wordt.

♥ Als er gevaar dreigt, moet je je er zorgen om maken.
Ik ben een ontzettende piekeraar. Tijdens mijn eetstoornis en angststoornis nam het nog grotere proporties aan. Over elke verandering kon ik uren wakker liggen en ging ik elk mogelijke scenario bedenken. Ik vond het ook heel eng om een sprong in het diepe te wagen. Ik was heel bang voor de onzekerheid en koos daarom ook vooral voor zekerheid. Dingen die veilig waren. Dat is ook de reden geweest waarom ik niet uit Brabant ben weggegaan. Ik was bang voor wat er zou komen. Tijdens mijn therapie kwam ik deze quote tegen van Mark Twain. Dat gaf mij de bevestiging dat het normaal is wat ik voel, maar dat het ook erg nutteloos en helemaal onterecht is.

“I am an old man and have known a great many troubles,
but most of them never happened.”

♥ Je verleden definieert jou
Vroeger was ik er van overtuigd dat dingen die ik mee had gemaakt ervoor hebben gezorgd dat ik ben zoals ik ben en dat ik ook niet meer ben dan dat. Na mijn eetstoornis veranderde dat beeld echter. Ik begon mij af te vragen: blijf ik nu altijd dat meisje met die eetstoornis of niet? Het antwoord was eigenlijk nee. Het heeft mij veel geleerd, maar ook niet meer dan dat.

♥ Mensen kan je veranderen
Tijdens mijn vorige relatie dacht ik dat ik haar wel kon veranderen. Dat die vervelende eigenschap die mij kwetste wel weg zou gaan met liefde, maar mensen veranderen niet zo makkelijk. Daarnaast is het ook helemaal niet verstandig om mensen te willen veranderen. Waarom zouden mensen voor jou moeten veranderen? Je wilt toch ook niet veranderen voor anderen, of wel?

♥ Ik kan gelukkig zijn van niks doen
Gelukkig zijn zit van nature in ons ingebakken, maar in onze maatschappij is het niet meer zo makkelijk om dat te bereiken. Ik was er vroeger echt van overtuigd dat ik gelukkig was in de vakantie, maar dat is helemaal niet zo. Ik ben niet zo gelukkig in de vakanties. Ik werd er gek van dat ik niet het gevoel had dat wat ik deed ook echt iets betekende. Ik was een tijdje terug aan het bekijken op welke momenten ik het gelukkigst was en dat was op momenten dat ik vooral veel ondernam, waardoor ik groeide als persoon.

Welke niet kloppende gedachtes heb jij?

Fotografie: Holly Lay

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

AnaMan - Vrijdag 8 september 2017 11:17
Wat een goede blog weer, thanks! :)
Ik herken ze allemaal. Gelukkig heb ik de laatste tijd geleerd om die gedachten een beetje te kunnen gaan loslaten! :D
LeRose - Vrijdag 8 september 2017 16:47
Ik ben het niet met alles eens eigenlijk