6 verschillende soorten depressies

 

Bij een depressie denk je al snel aan mensen die zich voor een lange tijd erg rot voelen en nergens meer plezier uit kunnen halen. Er zijn echter ook mensen die het gevoel van zichzelf down voelen omschrijven als een depressie. Een depressie is echter een psychische stoornis, niet enkel een gevoel wat snel voorbij gaat. Wat veel mensen ook niet weten is dat een depressie verschillende vormen heeft. Er zijn 6 verschillende types van een depressie met elk zijn eigen symptomen.

♥ Major depressieve stoornis
Dit is de meest bekende stoornis als mensen het over een depressie hebben. De symptomen die het vaakst gezien worden bij mensen met een depressie zijn: een sombere en geïrriteerde gemoedstoestand, het verlies van interesse en plezier, een verandering in gewicht en hongergevoel, slaapproblemen, motorische problemen, vermoeidheid, laag zelfbeeld, moeite met nadenken en concentreren en suïcidale gedachtes. Om deze diagnose te krijgen moet je 5 van deze symptomen hebben voor meer dan twee weken. Daarnaast moeten de symptomen ook een grote impact hebben op jouw dagelijkse leven.

♥ Dysthyme stoornis
Hoewel een major depressieve stoornis gekenmerkt wordt door een of meerdere depressieve episodes wordt de Dysthyme stoornis gekenmerkt door een meer chronische vorm van een depressie. Mensen met een Dysthyme stoornis hebben veel symptomen die mensen met een depressieve stoornis ook hebben. Zij hebben alleen chronisch last van die symptomen en dan ook vaak in mindere mate.  Om deze diagnose te krijgen moet minstens twee van de eerder genoemde symptomen hebben in een periode van een jaar voor adolescenten en twee jaar voor volwassenen. Ze moeten net zoals bij de major depressieve stoornis problemen opleveren in het dagelijks leven van de patiënt.

♥ Dubbele depressie
Met deze term wordt bedoeld dat iemand die dysthyme hebben ook periodes hebben waar ze voldoen aan de criteria van major depressieve stoornis. Dit is echter geen echte stoornis in de DSM die apart staat vermeld, maar het wordt wel regelmatig gebruikt om de diagnose Dysthyme te verduidelijken. 

Bipolaire stoornis
Dit is eigenlijk niet een stoornis maar een parapluterm voor meerdere stoornissen. De soorten zijn bipolaire stoornis I, bipolaire stoornis II en de cyclotheme stoornis. De bipolaire stoornis I houdt in dat je manische episodes hebt en vaak een geschiedenis van een major depressieve stoornis. Een manische episode houdt in dat jij je over een langere tijd last hebt van een euforische stemming. Dat kan gekarakteriseerd worden door een verhoogd zelfbeeld, snel praten en denken, snel afgeleid, snel geïrriteerd voor minstens vier dagen. Een bipolaire stoornis II houdt in dat je last hebt van een hypomanie en een geschiedenis met een major depressieve stoornis. Een hymomanische episode is minder heftig dan een manie maar dan korter dan 4 dagen. Een cyclotheme stoornis houdt in dat je wisselend depressieve en manische episodes hebt, maar beide voldoen niet aan de criteria voor hypomanie en major depressieve stoornis.

♥ Postpartum depressie
Deze depressie ontstaat vaak kort na de bevalling en heeft dezelfde kenmerken als een andere depressie, maar er zijn ook symptomen die vaker bij deze stoornis worden gezien dan bij een major depressieve stoornis. Mensen die deze stoornis hebben zijn vaak sneller geïrriteerd en hebben het idee dat zij niet van de baby kunnen genieten of dat ze geen band met de baby hebben. Ze kunnen ook de gedachte hebben dat ze het kind iets aan willen doen.

Seizoensgebonden depressie
Veel mensen voelen zich slechter in de winter dan in de zomer, maar sommige mensen worden ook daadwerkelijk depressief in de winter. Dezelfde symptomen als bij een echte depressie staan centraal, maar er zijn wel symptomen die meer typisch zijn. Dit zijn vermoeidheid, overeten, trek hebben in koolhydraatrijk eten en veel willen slapen. De diagnostische criteria zijn hier dat je het twee jaar achter elkaar moet hebben voor minstens twee weken.

Deze blog is niet bedoeld om jezelf te diagnosticeren met een depressieve stoornis, maar om te laten zien dat er verschillende types zijn die ook best wel veel van elkaar verschillen. Daarnaast kan het ook fijn zijn om te weten wat jouw diagnose precies betekent. Wanneer jij je herkent in een van deze stoornissen kan het verstandig zijn om hulp te zoeken en te kijken of je ook daadwerkelijk een van deze stoornissen hebt.


Vanavond om 19:00 uur is er een themachat over depressiviteit. Je kunt hier jouw ervaringen met anderen en de aanwezige moderator delen. Je bent van harte welkom in onze chat

Foto: Guiseppe Milo 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

A - Maandag 10 juli 2017 18:57
Er zijn nog veel meer vormen van een depressie. Misschien goed om erbij te vermelden. Anders loop je het risico dat mensen zich hier niet in herkennen omdat die er niet bij staan. In de nieuwe dsm v staan heel wat sub types op een rij!
Lost girl - Dinsdag 11 juli 2017 00:44
Ik heb een dysthyme stoornis waarbij ik vooral in de winter net nog wat meer donkere trappen naar beneden flikker en flink de depressie in duik. Komend jaar ga ik lichttherapie proberen.
ikke - Dinsdag 11 juli 2017 22:29
Ik kreeg geaggiteerde depressie als diagnose. Weet nog steeds niet precies wat het inhoudt want het wordt op internet overal anders uitgelegd
A - Dinsdag 11 juli 2017 23:04
@lost girl: heb je je vitamine d al eens laten checken? Heel veel mensen hebben, met name in de winter, een flink te kort. En daar Kun je je heel depressief door voelen!
Anne - Donderdag 13 juli 2017 09:13
En als je meer een soort melancholisch gevoel hebt? Iets wat als het ware bij je past?
Moet dat ook als een depressie gezien worden?
Volgens mij ben ik gewoon zo.

En mensen hebben ook zomerdepressies, niet alleen winterdepressies! Ik word depressief door hooikoorts.
Anoniemer - Dinsdag 12 september 2017 15:42
Pms ongesteld kan het verergeren?