5 redenen om je fitbit weg te doen

 

Fitbits, stappentellers, sport-apps… deze 'handige' uitvindingen zie je steeds meer op de markt verschijnen. Veel mensen in Nederland hebben een auto en kantoorbanen en bewegen daarom te weinig. Dan kan het best handig te zijn mom een app te hebben die jou er aan herinnert om aan je dagelijkse beweging toe te komen. Hoe ga je echter met deze fit-apps om wanneer je een eetstoornis hebt? 

Het is het einde van de dag en je hebt een leuke avond met vriendinnen gepland. Wanneer je klaar staat om de deur uit te gaan, krijg je een melding van je fit-app. Je hebt vandaag de hele dag op kantoor gewerkt, het was druk en je komt uitgeput thuis. Na even op de bank bij te zijn gekomen voel je je wel weer oke en je kijkt uit naar een leuke avond... tot je je fit-app checkt. Het aantal stappen dat je had ingesteld om te lopen, heb je bij lange na niet gehaald. Help! Paniek slaat toe. "Misschien moet ik m'n afspraak maar afzeggen of een heel stuk omlopen om alsnog m'n stappen te halen. Zal ik appen dat ik niet kom, of pas veel later?" Je weet niet wat je moet doen en wordt overvallen door schuldgevoel en extreme onrust. Klinkt een situatie vergelijkbaar met deze jou bekend in de oren? 

 


Bron foto

De stem van de eetstoornis grijpt een kans als deze natuurlijk met beide handen aan. "Zie je wel, je bent lui en waardeloos!" Met een enorm schuldgevoel begin je als een idioot buiten rondjes te lopen. Het gevoel van paniek overheerst. Terwijl, als je logisch nadenkt, het natuurlijk helemaal nergens op slaat. Wat houdt het doel van een bepaald aantal stappen nou eigenlijk in? Van wie moet het? Maakt het je gelukkig? In deze blog schrijf ik 5 redenen op waarom je je sport-apps het beste van je telefoon kan halen en je fitbit uit het raam kan gooien.

1. Het gaat niet om een getal

We weten allemaal dat het niet goed is om dag in dag uit achter je computer te zitten en weinig tot geen lichaamsbeweging te hebben. Toch gaan veel mensen in Nederland met de auto naar hun werk om vervolgens de hele dag op kantoor te zitten en daarnaast weinig tot niet te bewegen. Veel zitten is overigens heel slecht voor je lijf. Even een blokje om is op zich een heel gezonde gewoonte om te hebben. Een fitbit of dergelijke zou een motivatie kunnen zijn om wel even uit deze stoel te komen. Het kan dus heel handig zijn als je het moeilijk vindt om dagelijks aan voldoende lichaamsbeweging te komen, maar moeten dat per se, om maar wat te noemen, precies die 10.000 stappen per dag zijn? 

Wie heeft die 10.000 stappen eigenlijk verzonnen? En moet je die per se elke dag halen om aan voldoende beweging per dag te komen? Ben je meteen lui en waardeloos als je het niet doet? Moet je tegen je zin en gevoel in, dwangmatig, lopen tot die 10.000ste stap gezet is? Het maakt echt niet uit of je nou 8.000 of 10.000 stappen zet. Het gaat er gewoon om dat je beweegt. Het maakt ook niet uit of je fietst of wandelt of iets anders actiefs gaat doen. Het gaat niet om het behalen van precies 10.000 stappen per dag, maar om even lekker bewegen en niet dagen achter elkaar op een stoel te zitten.
 
2. Het zorgt niet voor een goede connectie met je lichaam
Wat als je een lange dag achter de rug hebt waarin je al gesport en bewogen hebt of je je gewoon een keertje heel moe voelt om een heel andere reden en jouw sport-app vertelt je dat je nog zoveel stappen moet maken? Jouw lichaam geeft duidelijk aan rust nodig te hebben. In plaats van te luisteren naar je lichaam laat je je behoeftes afhangen van een app. Zeker wanneer je een eetstoornis hebt is het belangrijk te leren luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. Een app kan dat niet voor jou bepalen en kan de connectie tussen jou en je lichaam juist verslechteren.

Het zelfde geldt eigenlijk voor apps die jouw voeding/calorie-inname checken. Niet elk lichaam is hetzelfde en niet elke dag is hetzelfde. Wat jij nodig hebt kan elke dag verschillen. Ik weet nog goed dat ik ook zo'n app had en volgens dat ding al aan mijn calorie-inname zat. Toch had ik aan het eind van de dag een rommelende maag. Mijn lichaam probeert me hiermee iets te vertellen. Een lichaam is geen machine en moet je dus ook niet zo behandelen. Je bent niet afhankelijk van cijfertjes op je fitbit of telefoon. Jouw lichaam kan zelf heel goed  aangeven wat het nodig heeft.

3. Het zorgt voor dwangmatig gedrag
Het begint misschien heel onschuldig, maar een extra focus op het tellen van stappen of calorieën zorgt al snel voor een obsessie met deze getallen. Zeker wanneer je een eetstoornis hebt, kunnen deze getallen onwijs triggeren om meer te willen bewegen, minder te willen eten en meer te willen afvallen. Door deze nummers bij te houden lijkt het alsof we controle kunnen uitoefenen op ons leven.

Al snel zal je eetstoornis je vertellen een klein beetje boven je stappendoel te zitten of een klein beetje onder je caloriedoel. Een klein beetje wordt een beetje meer en nog een beetje meer. Je kan er niet mee stoppen. De gedachte van stoppen benauwt je al. Je moet en zou kunnen bijhouden wat je aan beweging en eten doet. In werkelijkheid zorgt het helemaal niet dat we de controle behouden, maar juist compleet verliezen. Je raakt de macht over het stuur kwijt en voor dat je het weet ben je verdwaald, diep in de eetstoorniswereld.

 


Bron foto


4. Het wordt een ongezonde competitie
Met fitbits en sommige andere apps heb je de mogelijkheid je informatie te delen met andere fitbit gebruikers of je vrienden op facebook. Dit is bedoeld om een een gezonde vorm van competitie aan te moedigen die motiverend werkt. Andere mensen kunnen jou een complimentje geven om je prestatie of je aanmoedigen wanneer je je doel hebt bereikt. Door te zien wat iemand anders doet, kan je je gemotiveerd voelen hetzelfde te doen. Voor iemand zonder eetstoornis kan dit heel constructief en positief werken.

Echter, wanneer je een eetstoornis hebt is alles al een competitie. Je vergelijkt jezelf constant met anderen. Je moet van je eetstoornis een beetje meer lopen dan die en een beetje minder eten dan die. Wanneer een ander 'beter' presteert dan jij, trekt je eetstoornis het zo uit z'n verband dat je denkt dat je niet goed genoeg en slecht bezig bent. Het vergelijkingsmateriaal is eindeloos en je eetstoornis smult hier van. Allemaal redenen om jou te doen geloven dat je meer moet bewegen en minder moet eten. De vorm van competitie is niet meer gezond of constructief, maar stuurt jou een weg op van schuldgevoel en zelfhaat.

5. Het is bewezen dat het slecht is voor mentale gezondheid
Veel mensen ondervonden dat hun fitbit, stappenteller of calorieënteller hun mentale gezondheid juist negatief beïnvloedde, daarom is er een onderzoek gestart naar de effecten van deze apps. Uit dit onderzoek is gebleken dat het gebruik van deze apps en apparaten inderdaad gelinkt is aan eetstoornissen en een negatief zelfbeeld.

Sta jij op het punt zo'n fitbit aan te schaffen of heb je een app op je telefoon die beweging en/of calorie-inname voor je bijhoudt? Sta er dan even goed bij stil en denk na of dit je nou echt helpt. Is het helpend wanneer je middenin je eetstoornis zit of er nog erg gevoelig voor bent? Werkt het constructief, of straf jij jezelf alleen maar af? Kan jij je behaalde resultaten los zien van wie jij bent als persoon en kan jij luisteren naar jouw lichaam wanneer het aangeeft iets anders nodig te hebben?  Je bent meer dan een getal. Dus stop met tellen en start met leven.

Heb jij een fitbit of ander soort fit-app?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fiona - Dinsdag 15 augustus 2017 19:08
Haaa wat een goeie blog, dit! :) Dat magische getal van die '10.000' stappen is trouwens gewoon bedacht door marketingmensen, hoor. Is wetenschappelijk geen goeie basis voor. Wat wetenschappelijk wél bewezen is, is dat 30 minuten stevig doorwandelen per dag een groot effect heeft bij gezonde mensen zonder eetstoornis. Dat is echt heel wat anders dan "Eender wie moet 10.000 stappen zetten, elke dag." :) Ook heel fijn dat hier even aangehaald wordt dat zo'n app je in de weg staat als het aankomt op proprioceptie.
xxxm - Dinsdag 15 augustus 2017 19:30
Wow, echt zo toevallig. Ik heb sinds een paar weken een nieuwe telefoon die automatisch een stappenteller op het startscherm heeft staan. Sindsdien ben ik er ook dagelijks mee bezig (helaas). Heb er gister voor het eerst over verteld tegen mijn psycholoog. Ik merk inderdaad dat ik er alleen maar somber van word, van die app. En soms ben ik bijvoorbeeld druk bezig met opruimen, maar dat ziet de stappenteller niet, dus lijkt het alsof je niet beweegt terwijl je wel heel de tijd druk bezig bent en ook energie verbruikt. Ik ben sinds 3 maanden gestopt met kcal tellen maar een aantal dagen later had ik per toeval die stappenteller op mijn startscherm. Ik tel (nog steeds) geen kcal meer maar merk dat ik wel veel waarde hecht aan het aantal gelopen stappen.. dus het is gewoon een andere manier om de (schijn)controle vast te houden.. deze blog komt echt op het goede moment. Hopelijk durf ik de stappenteller uit te zetten op mijn telefoon.
Blub - Dinsdag 15 augustus 2017 19:34
Dit zijn nou precies de redenen waarop ik absoluut geen fitbit wil. Omdat ik weet dat het voor mij een dwangmatigheid gaat worden om te bewegen.
Lon - Woensdag 16 augustus 2017 21:55
Precies. Ik ook niet. Zou er gek van worden.
Maya - Dinsdag 15 augustus 2017 20:16
Ik vind persoonlijk die 10.000 stappen ook echt veel. Dat is veel meer dan de bewegingsnorm van 30 min per dag. Ik snap ook niet waarom zoveel mensen die 10.000 willen halen. Ik voel me idd een luilak en slecht dat ik dat nooit haal.
Ik twijfelde over het aanschaffen van een Fitbit een tijd terug, maar heb het toen toch maar niet gedaan, juist omdat ik gevoelig ben voor het schuldgevoel als ik dan een melding krijg dat ik te lang heb stilgezeten.
Floor - Woensdag 16 augustus 2017 13:02
De 10.000 is bedacht door de american heart association: het staat ervoor dat wanneer je 10.000 stappen per dag zet, je hart in een betere conditie blijft. Daarin worden die aanbevolen 30 minuten bewegen ook meegenomen, maar daarnaast hoef je dan ook niet meer te sporten. Dus om het even om te denken: het is puur een aanbeveling, net zoals de schijf van 5 dat ook is: en je voelt je toch ook geen mislukking als dat niet elke dag lukt? Iedereen heeft zo z'n eigen leefstijl, maar het maakt jou niet slecht of fout als je iets anders doet
Anne - Woensdag 16 augustus 2017 22:27
Inderdaad, op dagen waar ik écht actief ben (in de pauze even wandelen met collega's, 's avonds nog even de stad in, tussendoor veel heen en weer moeten lopen) kom ik er net aan maar dat soort dagen ben ik na die tijd absoluut gesloopt. Op een gemiddelde dag zit ik rond de 7500, en dan leef ik al een redelijk actieve levensstijl. Kan me niet voorstellen om elke dag 10000 te moeten halen.
Lost girl - Dinsdag 15 augustus 2017 20:28
Wat is in vredesnaam een fitbit?
framboosx - Dinsdag 15 augustus 2017 20:34
Begrijp goed dat er veel redenen zijn om een Fitbit weg te doen en dat het zorgt voor dwangmatiggedrag etc. Zelf heb ik er ook één. Als ik merk dat het mij te veel bezig houdt doe ik 'm weer een paar dagen af. Ook probeer ik niet te letten op de cijfertjes.

Als je er zelf bewust van bent niet te veel op de cijfers te focussen en daarnaast elk moment een dag zonder zou kunnen (om de 'controle' los te laten), kan je een Fitbit nemen. Anders is het niet aan te raden.
xxxm - Dinsdag 15 augustus 2017 20:46
10.000 is inderdaad heel veel.. daar moet je bijna continu voor in beweging zijn dus het is haast niet haalbaar.
Ths - Dinsdag 15 augustus 2017 20:48
Beetje vreemd blog dit, ik heb een polar (profesionele fitbit) en ben er gelukkig mee en MIJ helpt het namelijk we uit m'n eetstoornis je had er ook bij kunnen zettend dat het wel kan helpen
anoniem - Dinsdag 15 augustus 2017 21:01
Ik heb idd ook zon app op mijn telefoon staan, en het is heel erg trikkie voor mij, ik ben er idd continu mee bezig om maar in beweging te blijven, iets waar mijn lichaam net tegen kan door een andere ziekte die ik naast de eetstoornis erbij hebt. Ik had die er op gezet om mijn eind doel voor het einde van het jaar met lopen te kunnen halen voor mijn gezondheid, maar nu sla ik er mentaal in door om meer te kunnen bewegen wat dus echt niet haalbaar is voor mij, wat mentaal dus voor nog meer frustratie leid, en tot meer teleurstelling leid. Het lastigere is dat het moeilijk is om het van de telefoon af te krijgen, je weet dat je het er af kan halen, alleen is je eetstoornis op dat moment even groter om het op te laten...
liannetess - Dinsdag 15 augustus 2017 21:42
Ik heb een fitbit en ben er blij mee. Ik heb mijn doel sowieso niet op 10.000 staan en zijn dagen dat ik mijn eigen gestelde doel niet haal. Ja dat voelt soms lui en nee daar doe ik verder niks mee.
Ook ik heb competities met vrienden, we hebben 3 groepen en ik zit in de laagste. Ik wordt juist in de gaten gehouden dat ik niet teveel loop op mijn verzoek.
Op de kcal ding let ik niet meer en is ook niet meer gekoppeld aan een eetapp.
Oftewel ik heb het echt kunnen loslaten en vind het een leuke gadget.
Halli - Dinsdag 15 augustus 2017 23:41
Mijn fitbit hr is mijn nieuwe weegschaal geworden om het zo maar te zeggen. Ik leef alleen nog maar voor dat armbandje..zodra de batterijen 'low' zijn kreeg ik paniek. Elke beweging moet geregistreerd staan en ik ga nooit de deur uit zonder. Calorieverbuik is misschien niet accuraat maar ik leef er naar en bereken zo wat ik kan eten op een dag. Ik ben er compleet aan verslaafd. Een keer toen ik tojdens een ongelukje mijn fitbit brak heb ik huilend mijn zus gebeld of ik die van haar mocht lenen totdat ik mijn nieuwe gelevered werd 2 dagen later.
Fijn dat er een blog over is, vroeg me al af of er andere waren..
Ik denk dat het wel zeker sommige mensen kan helpen, alleen toevallig is het bij mij de verkeerde kant op gegaan.
Erna - Woensdag 16 augustus 2017 03:40
Ik heb het altijd een grote onzin gevonden om jezelf en je gedrag zo te tracken.
Het is goed voor de fabrikanten en de mensen die er aan verdienen ze willen ons overal afhankelijk van maken.
Je lichaam kan zichzelf regelen.Zo is het onworpen namelijk en hoe minder je je ermee bemoeit met je hersenen hoe beter het werkt.
Je kunt heel goed fit en gezond blijven door gewoon normaal te leven en op jezelf vertrouwen.Mensen zijn zo idioot veel met zichzelf bezig maar ze weten eigenlijk niet meer wie ze zijn ,nemen alles maar aan van iemand of iets anders .
Zielig vind ik het.Je verkoopt jezelf . Het leven is niet clean en ongecompliceerd zoals het op de schermen wordt weergegeven.Leven is gecompliceerd en het lichaam ook, je kint het niet tracken of onder controle houden ,het moet doorleefd en doorvoeld worden.Straks is je leven om en dan heb je niets ervan gemerkt omdat je steeds naar een scherm staarde.
Kimberley Janssen - Woensdag 16 augustus 2017 07:48
Goed dat er ook aan hypes als fitbits, orthorexia etcetera aandacht wordt besteed.
Ellen - Woensdag 16 augustus 2017 09:09
orthorexia is toch geen hype :P
Floor - Woensdag 16 augustus 2017 12:52
Totaal niet mee eens. De fitbit helpt mij juist ontzettend. Het heeft mij laten inzien dat ik, zelfs op een dag waarop ik alleen op de bank netflix kijk, gewoon nog een normale verbranding heb,en het heeft me laten inzien dat mijn hartslag ontzettend piekt tijdens een paniekaanval en wat voor aanslag op je lichaam dat is, de statistieken over slapen zijn ontzettend handig voor in therapie, en het zorgt ervoor dat ik niet stiekem extra veel ga bewegen/meega in eetstoornisgedachten.

Ja. Je kunt er obsessed mee raken, maar dat kan met alles: en als je hem koopt vanuit eetgestoorde motieven, gooi hem dan vooral weg, maar ik vind het een enorme generalisatie dat je "geen goede connectie met je lichaam krijgt". Dat heb je nog altijd zelf in de hand, en dat ligt dan niet zozeer aan de fitbit, maar aan de manier waarop je er mee omgaat lijkt me..
Eefje. - Woensdag 16 augustus 2017 13:07
Ik snap wel dat het voor sommige mensen niet goed is en dwangmatig gedrag uitlokt, maar het is niet altijd slecht. Ikzelf ben nogal een lui persoon en zou het liefste nooit mijn huis uit komen als het kon, dus het moitveert mij wel om vaker te gaan wandelen of andere dingen te ondernemen. Als ik dan het resultaat zie, na alleen iets kleins te ondernemen, dan stemt het mij juist goed en ben ik trots dat ik juist iets met mijn dag heb gedaan...
Peter - Zaterdag 20 juli 2019 16:11
Is een fitbit eigenlijk gezond met Bluetooth en al tijdens slaap ken ieland die dat zei dat zij er hoofdpijn en duizelig er van werd
Zou dat kunnen