10 angststoornis overwinningen

 

Een angststoornis is beklemmend, vervelend en vooral ontzettend hinderlijk. Je sociaal leven kan erg beïnvloed worden. Ik heb zelf ook een hele tijd een angststoornis gehad. Ik vond het herstel ontzettend heftig. Ik vond ook dat er vooral gefocust werd op de onderliggende oorzaak, zonder echt aandacht op het proces te richten. In deze blog kleine angstoverwinningen die ik had tijdens het herstel van mijn angststoornis.

1. Tijdens mijn angststoornis kreeg ik regelmatig een paniekaanval in de trein. Ik zag daar overal gevaar en ik ging vaak lopen of ergens anders zitten, omdat de coupé waar ik in zat niet meer als veilig zag. Ik heb toen ook een tijdje de trein vermeden. Na een tijdje zat ik met mijn vriendin in de trein en toen wij er bijna waren besefte ik dat ik geen enkel moment bang was geweest. Ik was zo verbaasd toen ik mij dat realiseerde.

2. Dat ik naar de bioscoop ging en weer echt kon focussen op de film. Daarvoor focuste ik vooral op de mensen om mij heen en dan vooral op de mensen die ik er bedreigend uit vond zien.

3. Mijn vriendin was een avond met vrienden wat drinken. Normaal spreken wij af dat zij laat weten of ze de laatste of de een na laatste trein haalt. Tijdens mijn angststoornis kon ik erg boos worden als mijn vriendin dat niet deed. Een tijdje terug liet zij niks horen en in plaats van dat ik boos werd, bleef ik rustig en ging ik gewoon slapen.  

4. Ik weer kon genieten van het leven en het gevoel van geluk weer tot mij door durfde laten dringen.

5. Ik was steeds ontzettend bang om kanker te krijgen. Een paar maanden nadat ik gestopt was met therapie voelde ik een knobbel in mijn enkel. Ik maakte een afspraak en ik bleek een goedaardige tumor te hebben. Toen ik thuis was realiseerde ik mij dat ik helemaal niet was terug gevallen in mijn oude gedrag en daar was ik echt trots op.

6. Het moment dat ik de snelweg opreed en ik niet bevangen werd door paniekgevoelens op de oprit. Om vervolgens rustig te blijven rijden, zonder de hele tijd bezig te zijn met het onderdrukken van mijn paniekgevoelens.

7. Tijdens mijn angststoornis kwam ik altijd erg moeilijk in slaap. Ik staarde dan uren naar het plafond en dacht over de naarste dingen die mij en mijn naasten konden overkomen. Tijdens mijn behandelingen merkte ik ineens dat ik zelfs na een rustige dag zonder problemen in slaap viel.  Ik besefte toen dat ik op de goede weg zat.

8. Ik het gesprek wat ik net had gevoerd niet meer ging analyseren om te kijken of ik misschien iets doms heb gezegd.

9. Ik vond het altijd ontzettend spannend om in grote mensenmassa’s te zijn. Ik vermeed daarom ook festivals en andere gebeurtenissen waar veel mensen zijn. Een vriendin vroeg mij echter of ik mee ging naar een festival. Hoewel ik twijfelde, ben ik toch gegaan en ik heb mij daar geen enkel moment bang gevoeld. Dat voelde voor mij als zo’n overwinning.

10. Ik wist dat het beter ging toen ik ’s ochtends wakker werd en mij heel rustig voelde en ik zin had in de dag. Dat was zo’n verschil. Vroeger voelde ik mij elke ochtend angstig en ontzettend bang voor wat de dag mij zou brengen.

Fotografie: Haley

 

Gerelateerde blogposts