Zelf vegetarische burgers maken

 

Ook als je wel vlees eet kan het lekker zijn om soms een vegetarische burger te eten. Naar mijn idee is er meer aandacht voor lekkere en creatieve vegetarische gerechten als je het vergelijkt met een aantal jaar geleden. Vroeger miste ik echt het vlees wanneer ik een vegetarische maaltijd at en vond ik er niet zoveel aan maar ik ben het steeds meer gaan waarderen en ik eet zelf lang niet elke dag van de week vlees of vis. Ik kan nu ook heel erg genieten van vegetarische maaltijden. Zo zijn er heerlijke vegetarische pasta's te maken. Ik ben overigens ook gek op hamburgers maar ook de vegetarische burgers zijn het proberen waard.

Mijn favoriete burger is toch wel een burger met krokante kip of gehakt. Bij de hamburger maak ik er een cheeseburger van met ijsbergsla, tomaat, mayonaise en ketchup. Ik vind een lekker sausje ook wel onmisbaar bij een burger. In deze blog deel ik daarom een aantal vegetarische recepten voor burgers. Eerder schreef ik al een blog met lekkere burger recepten waar zowel vlees, vis als vegetarische recepten in staan. Natuurlijk zijn wij ook benieuwd hoe jij het liefste je burger eet. Met vlees of zonder vlees en wat doe je er het liefste allemaal op?

vegetarische burgers

1. Vega gehakt burger
Ik denk dat de meest makkelijke manier om een hamburger te maken die vegetarisch is, gemaakt wordt met vegetarisch gehakt. Deze burgers kun je verder eigenlijk gewoon op dezelfde manier bereiden als een gewone hamburger. Breng het op smaak met gehaktkruiden of bijvoorbeeld Italiaanse kruiden. Snijd een sjalotje en wat knoflook en meng dit door het gehakt. Je kunt ze vervolgens bakken in een beetje boter of olie en op een broodje doen met wat mayonaise, ketchup, sla, tomaat, een uitje, etc. Qua belegging kun je natuurlijk gewoon kiezen wat je zelf graag eet.

burger
Bron

2. Walnoten burger
Ik ben gek op walnoten en eet ze het liefste onbewerkt als snack of door een taart of door de yoghurt. Heerlijk! Walnoten zitten ook vol met eiwitten en zijn daarom extra gezond voor vegetariërs. Misschien is het een combinatie die je zelf niet zo snel zou bedenken, maar wat wel heel lekker en voedzaam kan zijn is een walnoten burger. Hieronder vind je een receptje.

Wat heb je nodig?
- 100 gram walnoten
- 75 gram rode linzen
- 1 el kikkererwtenmeel
- 2 handjes geraspte belegen kaas
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- een halve liter water
- 1 maggiblokje
- 1 handje platte peterselie
- 1 eitje
- 2 el bloem
- wat tl chiliflakes
- zout en peper
- olie of bakboter

Hoe maak je het?
- kook het water en doe het maggiblokje erbij. Als het kookt kun je de linzen toevoegen en laat dit vervolgens in ongeveer een kwartiertje gaar koken. Het is de bedoeling dat de linzen kapot koken. Giet het daarna af. Snijd de knoflook, het sjalotje en de peterselfie fijn. Hak de walnoten fijn en doe dit samen met de linzen, het ei, de geraspte kaas, het sjalotje, de knoflook, peterselie, het kikkererwtenmeel, wat chiliflakes en zout en peper in een kom. Meng het goed door elkaar en laat dan het mengsel even rusten in de koelkast. Verdeel het daarna in 4 gelijke delen en maak er burgers van. Haal de burgers even door de bloem en bak het daarna in olie of boter in de koekenpan. Bak ze goudbruin aan beide kanten. Lekker om te eten met een mayonaise - knoflook saus of ketchup.

burger
Bron

3. Spinazie burger
Ik ben niet zo'n groot liefhebber van spinazie in warme gerechten maar wellicht is de spinazieburger heel lekker. In spinazie zitten veel goede voedingsstoffen en ik moet zeggen dat het recept wel erg lekker klinkt.

Wat heb je nodig?
- 450 gram spinazie (diepvries)
- 250 gram rode kidneybonen
- 50 gram geraspte oude kaas
- 1 uitje
- 1 teentje knoflook
- 1 ei
- 50 gram paneermeel
- zout en peper
- roomboter

Hoe maak je het?
Laat de spinazie ontdooien. Doe het vervolgens in een zeef en druk met een lepel het vocht eruit. Doe het vervolgens in een kom. Doe de rode kidneybonen en de ui en knoflook (zonder schil uiteraard) in de keukenmachine en mix het door elkaar. Voeg dan de spinazie toe. Voeg vervolgens ook de kaas, het ei, de paneermeel en zout en peper (naar smaak) toe en meng het goed door elkaar. Maak nu de groenteburgers en leg ze vervolgens voor ongeveer 15-20 minuten in de koelkast. Bak ze met wat roomboter in de pan totdat ze gaar zijn.

burger
Bron

4. Mais burger met kapucijners
Mais heeft een beetje een zoete smaak maar kan erg lekker zijn. Zeker als je het combineert met wat pittigs of een zoute smaak. Misschien ligt het niet zo voor de hand, maar met mais kun je ook heerlijke vegetarische burgers maken.

Wat heb je nodig?
- 200 gram mais (uit blik)
- 800 gram kapucijners
- een handje bladpeterselie
- een handje koriander
- teentje knoflook
- een rode ui
- 70 gram paneermeel
- een el chilipoeder
- een ei
- zout en peper

Hoe maak je het?
Laat de kapucijners en mais uitlekken in een zeef of vergiet. Pureer het vervolgens met de staafmixer of in een blender tot een mengsel. Snijd de ui, knoflook, peterselie en koriander in stukken en voeg dit toe. Voor de peterselie en koriander kun je zelf de hoeveelheden bepalen. De smaken van deze kruiden kunnen best overheersend zijn en daar moet je van houden. Voeg de chilipoeder (op een handje na), peper en zout toe en kneed het tot een grote bal. Als het te plakkerig is, kun je er nog wat paneermeel aan toevoegen. Doe de overige paneermeel op een bord en maak van de bal een aantal burgers. Haal ze even door de paneermeel en zet ze daarna ongeveer een kwartiertje in de koekast. Bak ze daarna aan beide kanten in een koekenpan.

burger
Bron

5. Champignon burger
Houd je van champignons? Dan is deze burger misschien wat voor jou. Iets waar ik zelf niet direct aan denk omdat champignons nou niet bepaald dezelfde structuur hebben als gehakt, maar het is dus heel goed te doen en het schijnt ook nog eens heel lekker te zijn.

Wat heb je nodig?
- 125 gram champignons
- 4 el paneermeel
- teentje knoflook
- 1 el bloem
- 2 boterhammen zonder korst
- 2 eieren
- 1,5 tl oregano
- zout en peper
- olie of bakboter

Hoe maak je het?
Snijd de champignons in plakjes en bak ze even in wat boter of olie totdat ze een beetje bruin zijn. Breng ze op smaak met zout en peper. Scheur het brood in kleine stukjes en doe dit samen met de oregano, knoflook en bloem in een kom. Voeg hier de eieren aan toe en doe de champignons erbij. Meng het door elkaar en kneed er met je handen twee burgers van. Rol het erna door de paneermeel en bak ze in wat olie totdat ze bruin worden.

hamburger
Bron

Wat vind jij/lijkt jou een lekkere vegetarische burger?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

girl - Donderdag 29 september 2016 19:18
Leuk! Een van mijn doelen voor als het weer beter gaat is om dat ooit te maken aangezien ik er een speciale pers voor heb.. Maar nu nog niet :(
leeen - Donderdag 29 september 2016 19:28
Hier zitten een paar hele lekkere recepten bij
Anti - Donderdag 29 september 2016 20:15
Ja champignonburgers zijn echt de moeite waard:)
Miku - Donderdag 29 september 2016 21:56
Die met champignons lijkt me lekker! Ik eet het liefst vegetarische hamburgers gewoon los bij het avond eten. Ik hou namelijk niet zo van die "slappe broodjes" zeg maar die er eigenlijk bij horen.
Birdy - Vrijdag 30 september 2016 22:20
Ooh lekkere recepten, die ga ik ff opslaan!
Maar, hoe maak je nou hamburgers van vegagehakt? Dat plakt toch niet aan elkaar zeg maar? Of is daar een manier voor?
@Birdy - Maandag 3 oktober 2016 08:14
Je hebt ook vega gehakt dat kneedbaar is, net als normaal gehakt. Niet dat kruimgehakt dus. Volgens mij is het van Goodbite, bij ons hebben ze het bij de jumbo
Birdy - Maandag 3 oktober 2016 09:56
Oh dank voor de tip!