Zelf Cronuts maken

 

De cronut, een mix tussen een croissant en een donut. De cronut was ineens razend populair en verscheen al snel in verschillende landen. Het is begonnen in een bakkerij in New York. De foto van de cronut verscheen op internet en al snel was het een hype. De cronut is nu ook te koop in verschillende bakkerijen in Nederland, maar ik dacht, dat moet ik zelf ook kunnen. Het is vrij ingewikkeld om te maken, maar wel hartstikke leuk.

ingredienten cronuts


♥ Wat heb je nodig?

- Croissantdeeg

Vulling:
- 2,5 eierdooiers
- 24 gram custardpoeder
- 9,5 gram vanillesuiker
- 270 ml melk
- 48 gram suiker

Glazuur:
- Citroensap
- 150 gram poedersuiker

Overige:
- 30 gram lichte basterdsuiker
- 500 ml arachideolie

Het deeg
Bestuif het aanrecht met bloem en rol het croissantdeeg uit tot een dikte van ongeveer 4 millimeter. Steek met een ronde vorm van ongeveer vier centimeter cirkels uit het deeg. Steek vervolgens met een appelboor of een kleine uitsteekvorm een donut-gat. Kneed het deeg weer en maak zo veel mogelijk cronuts.

deegvorm cronuts

De vulling
Klop in een kookpan de eierdooiers en de suiker tot een mengsel. Blijf roeren tot het een glad mengsel is. Zeef de custardpoeder er bij en meng dit goed door het mengsel heen zodat er geen klonten in zitten. Kook de melk samen met de vanille suiker in een andere pan, maar laat dit niet doorkoken. Giet de melk bij het andere mengsel en zet het geheel op het vuur. Laat dit opwarmen totdat het een dikke massa is. Laat de massa even afkoelen. Wanneer het afgekoeld is kan je het in een vulspuit of spuitzak doen. Op die manier kan de vulling makkelijk in de cronut.

vulling

Het glazuur en de afwerking
Doe de basterdsuiker in een kom. De basterdsuiker doe je meteen op de cronuts wanneer ze uit de pan komen. Meng de poedersuiker met de citroensap tot een glad mengsel. Het mengsel mag dik zijn, anders loopt het van de cronuts af. Dit wordt het glazuur voor op de cronut.

glazuur

Bakken
Doe de arachideolie in een steelpan en verhit dit op het vuur. Wanneer de olie de 160 graden heeft bereikt zet je het vuur iets lager. Bak de cronuts rondom goudbruin, dit duurt ongeveer anderhalve minuut. Je kunt zelf inschatten hoeveel cronuts je ongeveer tegelijkertijd kan bakken. Voor het gemak heb ik ervoor gekozen om één cronut per keer te bakken.

bakken

Wanneer je de cronut uit de olie haalt moet je het meteen door de basterdsuiker halen zodat het goed blijft plakken. Bak alle cronuts op deze manier. Wanneer alle cronuts gebakken zijn kan je de vulling er in doen.

vulling

Maak ongeveer vijf kleine gaatjes in de bovenkant van de cronut en spuit de vulling in die gaatjes. Wanneer de cronuts afgekoeld zijn kan je het glazuur er op doen. Wanneer de cronuts nog warm zijn en je doet het glazuur er op smelt dit weg. Laat de cronuts dus goed afkoelen.

cronuts

Voilá! De cronuts zijn klaar. Zien er best lekker uit toch?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marijke - Donderdag 22 mei 2014 10:49
Leuk! Ziet er echt megalekker uit... Binnenkort eens proberen!
Emily - Donderdag 22 mei 2014 12:32
Ze zien er zo lekker uit ... ben alleen te bang om ze te eten ):
Me - Donderdag 22 mei 2014 12:55
Meid wat leuk en lekker. Dank voor het delen. Ik ga ze maken!
xLieveheersbeestje - Donderdag 22 mei 2014 16:15
Mmmmh, ga ik snel proberen!
anoniem - Donderdag 22 mei 2014 19:14
Best stoer eigenlijk!
*Roos* - Zaterdag 24 mei 2014 20:20
Ik zag vandaag een reclamebord buiten staan bij de bakker. Nieuw! Cronuts stond erop. Had er tot dit blog niet eerder van gehoord en kan ze nu al kopen in Tiel. Niet gedaan want het italiaanse ijsje trok me meer :)
Lalala-cronut - Maandag 26 mei 2014 23:08
Misschien later een keertje maken als ik dat wel weer durf... :$ Het ziet er wel super leuk uit om te maken en zal vast ook super lekker zijn! ;)