Vijf recepten voor notenpasta

 

Notenpasta, notenboter of pindakaas, je kunt het heel gemakkelijk zelf maken. Dat je het zelf kunt maken, betekent ook dat je er eindeloos mee kunt varieren en dat is leuk! Creatief met eten bezig zijn is iets dat ik pas na mijn eetstoornis ontdekte maar waar ik erg veel plezier in heb. Ik geef je in deze blog dan ook vijf verschillende recepten voor heerlijke, zelfgemaakte notenpasta's!

1. Pindakaas met chocola en pepers
Je gebruik hiervoor een stukje rode peper, een kleine eetlepel cacao of chocoladepasta. Puur is een goede combinatie met pepers. Verder gebruik je noten naar wens, maar zijn pinda's hierbij erg lekker. Door de cacao is het een beetje het idee van een Snicker. Je gebruikt ongeveer 400 gram pinda's.

nutbutter

2. Zoete notenpasta
Notenpasta met honing, maplesiroop of agavesiroop is heel erg lekker. Wel moet je eerst de noten mixen, voor je de zoetigheid er aan toevoegt, maar het maakt je notenpasta heel lekker. Ik vind deze combinatie vooral lekker met cashewnoten-amandelpasta. Je hebt dan 200 gram van beide noten nodig. Een snufje zout doet de smaken zoet en hartig nog beter uitkomen.

3. Amandelpasta mee zeezout en karamel
Deze combinatie is ook heel erg lekker. Ik vind het vooral een goede mix wanneer je het zeezout er als laatste met een lepel doorheen roert, zodat deze stukjes heel blijven en niet kapot gaan tijdens het mixen. De karamel kun je in een potje kopen bij de supermarkt. Het is een beetje een exclusief product, karamelpasta, maar het is erg lekker. Kun je dit niet vinden, dan kun je ook drie fundge stukken door je noten mix blenden. Gebruik ook hiervoor ongeveer 400-500 gram noten naar keuze.

4. Notenboter met kaneel en vanille
Kaneel en vanille is een fijne combinatie. Deze twee smaken, met een klein snufje zout, zijn heel lekker in een notenpasta. Gebruik bijvoorbeeld amandelen voor deze combinatie. Het is een volle smaak, vooral wanneer je verse vanille gebruikt. Gebruik ongeveer een half vanillestokje per 400 gram noten en een eetlepeltje kaneel.

coconut
Bron

5. Hazelnotenpasta met kokos
Ik houd zelf niet zo van kokos, maar voor de liefhebben wil ik deze tip toch even meegeven. Kokos en noten kan een lekkere combinatie zijn. Je kunt de kokos fijnmalen terwijl je de noten in de blender doet, maar je kunt het er ook als laatste doorheen roeren, zodat je het kokosvlees proeft.

♦ Mixed Nuts
Daarnaast kun je natuurlijk eindeloos variëren met noten die jij lekker vindt. Het belangrijkste is dat je de noten even rooster in de oven. Zo'n 10 minuten op 200 graden is voldoende. Je kunt je pasta/boter zelf op smaak brengen met wat zout. Olie om het smeerbaar te maken is niet nodig, want dat komt zelf vrij als je de noten in de blender of keukenmachine fijnmaalt. Je kunt zo'n pasta door de olie lang bewaren, een paar weken zeker.

Mijn video over hoe je zelf notenpasta maakt vind je hier

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

T - Zondag 13 september 2015 14:06
Oooh wat lekker en leuk! Wist niet dat het zo makkelijk was om notenpasta te maken! Snel eens uitproberen!
miss.atelophobia - Zondag 13 september 2015 14:58
Leuke blog! :)
Ronja - Zondag 13 september 2015 16:49
Leuk!
Mijn blender heeft het er alleen wel erg zwaar mee ha ha.
Liil - Zondag 13 september 2015 18:27
Doe jij dan doppinda's of biopinda's of kan je ook een supermarktzakje gezouten pinda's gebruiken?
Naduah - Zondag 13 september 2015 20:22
mmmm... ziet er zo lekker uit! Heel inspirerend! :)

Klein vraagje: rooster je bij elke pasta de noten eerst in de oven?

Groetjes!
Lamp - Zondag 13 september 2015 21:03
Ik ga die zoete notenpasta zeker uitproberen!
vanAnaarB - Zondag 13 september 2015 23:52
Stukjes rozijnen erdoor lijkt me ook lekker! Ik ben dol op notenpasta, maar koop het al een tijdje niet meer omdat ik er tijdens een eetbui naar grijp. Ik hoop het over een paar maanden weer in huis te kunnen halen! Super lekker en gezond.
arwen - Maandag 14 september 2015 09:14
Ik heb nog een hele lekkere combi:
Ongebrande en ongezouten cashewnoten met honing en anijspoeder.
Smaakt net als gestampte muisjes.
Groetjes Arwen