Onze favo recepten: juli

 

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van juni bekijken. Vandaag kan je meelezen en eventueel zelf uitproberen wat wij in juli hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders op tafel te zetten! Eet smakelijk en zorg goed voor jezelf.


Irene: Chia pudding 

In de zomer van 2019 at ik dit ontbijt echt ontzettend vaak. Toen het wat kouder werd, kreeg ik er minder trek in. Het is toch een ontbijt dat ik liever eet als het warmer is, maar daar zijn uiteraard geen regels voor. Het is best een bijzonder ontbijtje vind ik - echt anders dan anders - maar het is super makkelijk om te maken! Ook kan je er eindeloos mee variëren. In deze blog deel ik de basis voor dit recept voor één persoon.

Wat heb je nodig?

  • 250 ml amandelmelk 
  • 3 el chiazaad

Precies! Je hebt eigenlijk maar twee ingrediënten nodig voor dit recept en toch heb je dan iets dat in mijn ogen heel bijzonder is. Mix de melk en de zaadjes en laat het een dag of nacht in de koelkast staan. De chiazaadjes geven een soort gelei-achtige structuur af wanneer ze nat worden. Ik raad aan het na een uurtje nog een keertje goed door te roeren, want soms zakken de zaadjes naar beneden en dan wordt de pudding aan de onderkant heel dik en aan de bovenkant heel waterachtig. In principe kan je elke melksoort gebruiken, maar mijn ervaring is dat amandelmelk het het best doet!

Echter is het recept met deze twee ingrediënten wel een beetje kaal en nog niet écht af, dus kies smaakjes en topings die jij lekker vindt bij dit gerecht! Zo kan je er cacaopoeder doorheen doen, suiker om het lekker zoet te maken of stukjes fruit. Als toppings gebruik ik graag fruit en wat cruesli. Wat ga jij erbij nemen?

Daphne: Bietenburgers

Ze lagen op de barbecue bij mijn oom en tante; wat heb ik ervan gesmikkeld! De week erna kreeg ik het recept en ben ik meteen aan de slag gegaan! Dit zou iets zijn wat mij normaal een beetje boven mijn kook-pet zou gaan, maar deze burgers zijn zó makkelijk te maken dat ik het meteen met jullie wil delen! 

Wat heb je nodig?

  • 2 bieten
  • 125 gram havermout
  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • 150 gram feta
  • 1 ei
  • handje grof-gehakte basilicumblaadjes
  • handje pijnboompitjes
  • 1 theelepel olijfolie

Rooster de pijnboompitjes heel kort en laat ze afkoelen. De bieten schil je en daarna rasp je ze helemaal op in een grote kom (trek vooral niet je mooiste kleren aan). De ui en de knoflook snijd je fijn en gooi je erbij. Nu voeg je de havermout, het ei en de olijfolie toe en dit meng je goed door elkaar. Hierna voeg je de feta (beetje gesneden of afgebrokkeld) toe, samen met de basilicum. Nu peper en zout erover en dan is het tijd voor het leukste; kneden! Kneed alles tot een groot, stevig mengsel en gooi als laatste de pijnboompitten erdoor. Zet dit een half uurtje in de koelkast, zodat de havermout het vocht op kan nemen en alle ingrediënten goed bij elkaar blijven plakken. 

Daarna maak je er burgertjes van. Jij bepaalt hoe groot, klein of hartvormig deze burgers worden! Gewoon even opbakken in een pan met wat olie, en klaar! Kan bij een salade, kan op een broodje... Ook dat bepaal jij. 

Lonneke: Waterkefir met een smaakje

Het is weer tijd voor een ingewikkeld recept! Nu valt dat op zich wel mee, maar het is minder gebruikelijk dan de recepten die ik voorheen deelde. Waterkefir is een gefermenteerde drank. Echt lastig om te maken is het niet, maar het is wel even zoeken (vond ik) hoe het nu precies allemaal werkt. Mocht het toch onduidelijk zijn, laat je vragen vooral onder deze blog achter!

Wat heb je nodig?

  • Waterkefir korrels (ik heb ze van een vriendin gekregen, maar je kunt ze ook zelf online bestellen).
  • Fruit en/of kruiden naar keuze. Voor dit recept gebruik ik framboos en basilicum.

Ik bewaar mijn kefirkorrels in de koelkast in een weckpot (die ik een beetje open laat) met water en wat suiker. Zo is de kefir niet heel erg actief en meer in ruststand. Voordat ik de kefir zelf erbijhaal, los ik eerst 25 gram suiker op in wat heet water. Dit giet ik in een weckpot. Voeg hier ongeveer 1 liter water aan toe. Iets minder is ook niet erg. Gooi hier nu 3 eetlepels waterkefir korrels bij (let op dat je echt waterkefir korrels gebruikt en niet melkkefir korrels). Maak de weckpot niet dicht, maar leg er voorzichtig een schone keukendoek overheen en zet dit vast met een elastiekje. Zo kan de kefir luchten zonder dat er vliegjes in komen. Idealistisch gezien wil je dit op kamertemperatuur laten staan. Hoe warmer het is, hoe sneller het zal fermenteren. Ik laat mijn pot meestal op de keuken staan en proef af en toe hoe het smaakt. Meestal laat ik dit 24-48 uur staan (nogmaals, temperatuur speelt een grote rol hierin - hoe vaker je het maakt, hoe makkelijker je dit ook kunt beoordelen op smaak). Ik heb in dit recept hier trouwens al een paar blaadjes basilicum bijgevoegd. Fruit doe ik zelf pas in de volgende stap, omdat er anders al te vroeg teveel druk ontstaat.  

Wanneer dit klaar is, schenk ik de kefir door een zeef (liefst niet van metaal) en vang de kefir op in een pot of kan. Het liefst iets waar je makkelijk mee kunt schenken. De kefir korrels die je op hebt gevangen in de zeef kunnen terug bij de anderen in de koelkast. De blaadjes basilicum gooi ik weg en ik stop wat nieuwe blaadjes in de kefir die ik op heb gevangen. Dit schenk ik in een plastic fles. Een glazen fles kan ook, maar omdat ik nu ook fruit toe ga voegen, komt er meer druk in de fles waardoor glas wat onveiliger kan zijn. Als ik dit over heb geschonken, stop ik er nog een aantal framboosjes bij. Een paar is genoeg; ik koos ervoor om er 5 in te doen en dat was echt voldoende. De dop van de fles draai ik half dicht; zo kan de druk een beetje ontsnappen. Dit bewaar ik 1-3 dagen (tussendoor proef ik weer). Wanneer ik hem lekker genoeg vind, verklaar ik hem als 'af' en kan ik hem drinken. Ik bewaar de fles vanaf dat moment weer in de koelkast; zo kan ik er langer van genieten.

Note: hoe meer kefir je maakt, hoe meer korrels je uiteindelijk ook krijgt. Deze groeien namelijk wanneer je ze gebruikt!

Wat was jouw favoriete recept afgelopen maand?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

I. - Vrijdag 31 juli 2020 11:34
Whoe, die bietenburger! Lijkt me een slachtveld om te maken, maar klinkt MEGA lekker!
Mara - Zaterdag 1 augustus 2020 11:48
Kefir is inderdaad echt heel lekker, zeker met dat warme weer!
Nostalg - Zaterdag 1 augustus 2020 16:34
De chia pudding met cacao staat klaar in de koelkast voor morgenvroeg, kan al niet wachten!
Nostalg - Zondag 2 augustus 2020 15:28
En bij deze kan ik bevestigen dat hij ook echt lekker was! Heb er nog wat banaan en noten op gedaan. Merci voor de tip ;)