Maak zelf Surinaamse roti

 

Roti is een gerecht wat veel mensen gelijk doet denken aan Suriname. Het is ook een Surinaams gerecht, maar het heeft wel een Indiase afkomst. Zelf ben ik ook opgegroeid met Roti, maar volgens mij ben ik het pas op latere leeftijd echt gaan eten. In Nederland is het sinds de emigratiegolf van Suriname naar Nederland een populair afhaalgerecht geworden.

roti

Roti heeft de vorm van een pannenkoek en is hartig. Het bestaat eigenlijk uit twee lagen en daar tussenin is het gevuld met aardappel of gele erwtenmeel en kruiden. Veel mensen denken bij roti direct aan het hele gerecht, maar het is de naam van de 'pannenkoek'. Eigenlijk klopt de titel van mijn blog dan ook niet, want ik heb zelf het hele gerecht gemaakt maar niet de pannenkoek. Die heb ik gekocht bij de toko omdat die eigenlijk gewoon heel goed en lekker zijn. Maar natuurlijk kun je die ook zelf maken.

Roti heeft een sterke en uitgesproken smaak die voornamelijk bestaat uit kerrie en Surinaamse peper. Bij de Roti wordt vaak kip, kouseband en aardappels gegeten. Ook kun je er een gekookt ei bij maken. Het is super lekker en je kunt het prima zelf maken. Hierbij het recept (voor ongeveer 3-4 personen).

Wat heb je nodig?
♥ 750 gram kippendijen
♥ 1,5 bouillonblokje (kippenbouillon)
♥ Twee grote eetlepels massala
♥ 2 uien
♥ 4 vastkokende aardappelen (nieuwe oogst)
♥ Peper
♥ Zout
♥ Madame jeannette pepertje
♥ Twee tenen knoflook
♥ 1 bos kouseband
♥ 4 Roti pannenkoeken
♥ Olie

roti ingredienten

» Bereiding van de kip
Snijd de kip alvast in stukjes en was het in een mengsel van water, zout en azijn. Dep het vervolgens goed droog. Snijd de ui en aardappels in stukjes en pers de knoflook. Verwarm de olie in een grote pan en laat de twee eetlepels massala zachtjes tot leven komen in de warme olie. Let op: het mag niet aanbranden. Als het lekker begint te ruiken, doe je de kip en 1 bouillon blokje erbij. Bak het bruin. Doe daarna de uien en de knoflook erbij en bak het lekker door. Voeg na een paar minuten de aardappels en een scheutje water toe en laat het geheel gaar stoven. Voor de geur en smaak kun je een madame Jeannette pepertje toevoegen. Het is belangrijk dat je het pepertje niet stuk maakt.

Roti

» Kouseband
Snijd de kouseband in kleine stukjes en was het goed met koud water. Kook de kouseband in zout water. Giet het af en doe het terug in de pan met een klontje boter en een half bouillon blokje. Breng het vervolgens op smaak met wat peper en eventueel wat zout.

kouseband

» Roti
De roti pannenkoeken kun je het best in een grote koekenpan op laag vuur verwarmen.

Serveren
Plaats een warme roti pannenkoek op een bord en leg daarop wat massala kip en wat kousenband. Roti eet je op de traditionele manier met je handen. Maar natuurlijk kun je het ook, net als ik, met mes en vork eten.

roti

Heb jij wel eens roti gegeten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dreamer - Woensdag 12 maart 2014 19:13
Yess mijn favo eten! mijn schoonmoeder maakt het ook zo.En het is heerlijk! veel lekkerder dan vanuit het pak.
anoniem - Woensdag 12 maart 2014 19:21
ziet er zo lekker uit!
LoveTheWeather - Woensdag 12 maart 2014 19:29
Ohh, ik wacht al zolang op een blog als deze WOEHOE
Alleen 1 vraagje: Hoe zou je dit vegetarisch kunnen doen? Vegetarische kipstuckjes gebruiken....of iets anders?
luna - Woensdag 12 maart 2014 19:49
mmm is heerlijk!!
L. - Woensdag 12 maart 2014 20:01
Vegetarisch wordt vaak geserveerd met Tahoe en Tempeh, heel erg lekker!
soppie - Woensdag 12 maart 2014 20:03
dit wil ik al zo lang maken, ga ik zeker snel doen! ziet er lekker uit!
Karan - Woensdag 12 maart 2014 20:26
Ow heerlijk lijkt me dat! Heb wle is uit een pak gemaakt. Maar zelf vers maken heerlijk en leuk om te maken. Dank jullie wel!
Vera - Woensdag 12 maart 2014 20:48
Ik heb wel eens roti gegeten ja, heerlijk! Ik ga het met dit recept ook zeker eens zelf bereiden!
l - Woensdag 12 maart 2014 21:21
Massala is toch niets anders dan kerriepoeder?
Ingrid - Woensdag 12 maart 2014 22:40
Het is zo heerlijk, wij hebben het vaker gemaakt ook op een verjaardag zodat mensen konden blijven eten, de doggybags gingen gewoon mee haha. Het is gewoon lekker en makkelijk om te maken. Een keer had de appie geen kouseband en hebben we dat vervangen door verse sperziebonen maar dat is toch niet net zo lekker. Leuke blog weer Laura, thanks!!! Tijd om weer eens roti te maken ;)
Maanmeisje - Woensdag 12 maart 2014 23:00
Grappig, ik dacht gisteren nog aan roti, nadat iemand me iets daarover had geschreven. Mijn ouder komen uit Suriname en eten het regelmatig. Zelf heb ik het al een tijd niet gegeten. Ik lust het wel.
Maanmeisje - Woensdag 12 maart 2014 23:01
*ouders
Maiskolf - Woensdag 12 maart 2014 23:30
Ohhh zo lekker! Een surinaamse vriend van me maakt dit heel vaak als ik kom eten, hmmmm, heb er meteen weer zijn in!
mamvan3 - Donderdag 13 maart 2014 07:23
yep, maken wij heel vaak zelf. Alleen net even iets anders, maar zo klinkt hij ook lekker. Dit is echt neit te vergelijken met nep roti van de knorr of magi uit zo'n pakje.
de roti zelf halen wij ook bij de toko :)

J. - Donderdag 13 maart 2014 15:12
Ik wil dit wel een keer maken. kun je het ook invriezen? (ik woon namelijk alleen)
Team Proud2Bme - Donderdag 13 maart 2014 16:15
Ja, je kunt het zeker invriezen.
Ingrid - Donderdag 13 maart 2014 20:41
Dit lijkt mij echt zo heerlijk! Ik heb het zelf wel eens afgehaald bij een Surinaams restaurant en dat was echt heel lekker. Ik ga dit zeker volgende week een keer maken. :-) Nog even een vraag. Moet je de aardappel wel helemaal schillen? Op de foto lijkt het net alsof er nog een klein stukje van de schil om de aardappel zit, klopt dat? Dan weet ik dat ook namelijk.
Arjan - Zondag 16 maart 2014 19:34
Ik heb dit net helemaal precies nagemaakt. En het is echt super lekker.
Veel lekkerder dan mijn eigen roti die ik maakte. Bij deze gaat mijn recept de prullenbak in en pik ik dit recept. Heerlijk gewoon... Bedankt Laura voor dit geweldige recept!!!!! :-)
Daphne - Dinsdag 17 februari 2015 16:13
Ik had een vraag, ik wil kipfilet gebruiken hoeveel moet ik dan nemen.
Samantha - Donderdag 15 juni 2023 06:30
Laat je de schil zitten bij de aardappels??