Bakken met Havermoutje
Havermout is helemaal terug van weggeweest. Sommige mensen hebben er nog een beetje een oubollig idee bij, anderen bakken er de meeste hippe taarten en koekjes mee. Pascalle Bonnier en Mathijs Kok zijn, op zijn zachts gezegd, havermoutfans. Zulke grote fans dat ze een Instagramaccount en website hebben vol lekkere recepten met havermout. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is gemaakt met havermout. Ontbijt, lunch en dinner en van koekjes tot pasta en pizza. Je kunt ontzettend veel lekkers bereiden met deze graansoort. Omdat ze zoveel leuke recepten en combinaties hebben bedacht met havermout hebben ze een boek kookboek uitgegeven genaamd Havermoutje.
''Havermout, wie is er niet groot mee geworden?'' staat in het boek van Pascalle en Mathijs. ''Ik'', is mijn antwoord. Ik heb namelijk niet vaak tot nooit havermout gegeten in mijn kindertijd. Wel kreeg ik af en toe Brinta, maar thuis aten wij voornamelijk brood. Toch hebben ontzettend veel mensen vroeger havermout gegeten als ontbijt. Goedkoop, gezond en vullend. Inmiddels eet ik het ook steeds vaker. Ik bak er pannenkoeken van, mijn moeder maakt er de lekkerste koekjes van of ik ontbijt ermee. Maar wat Pascalle en Mathijs er allemaal mee kunnen had ik nooit voor mogelijk gehouden. Het boek staat dan ook vol met foto's en recepten waarbij ik mezelf steeds afvraag: ‘'Zit daar ook havermout in?''
Naast dat havermout gezond en heel hip is, kun je er ook gewoon heel erg veel mee. In het boek vind je dan ook heel veel creatieve ideeen. Naast de recepten, garnering en combinaties voor ontbijtjes, vind je ook wat leuke weetjes over havermout. Wat is het eigenlijk? In welke varianten kun je het kopen en waarom is het zo gezond? Het boek bestaat trouwens niet alleen maar uit gezonde recepten, het gaat vooral om de lekkerheidsgraad in dit boek. Van de foto's alleen al begon ik te watertanden.
Houd je niet zo erg van havermout, dan denk ik dat je door dit boek juist havermout leert eten. Je kunt havermout namelijk ontzettend goed met van alles en nog wat combineren, als ik het boek zo doorblader. Pascalle en Mathijs maken zelfs koekjes, stroopwafels, pasta, snickers en soep met de graansoort. Klinkt misschien niet al te lekker, maar als je de foto's ziet, geloof je het kookduo meteen.
De makers van dit boek vinden havermout best bijzonder. Je hebt enkel wat havermout, water of melk en wat geduld nodig. De basis van een kommetje havermout is heel simpel en voor iedereen haalbaar en dat maakt dat je er zoveel kanten mee op kunt en de recepten dan ook zeker niet al te ingewikkeld zijn. Ook maken Pascalle en Mathijs de havermout klaar met verschillende soorten melk, zoals amandelmelk, havermelk, notenmelk, quinoamelk, rijstemelk en sojamelk. Ze vertellen je voorin het boek ook nog een hoe jij zelf die soorten melk kunt maken, maar je kunt deze melksoorten natuurlijk ook zelf eens proberen bij de supermarkt of biologische supermarkt.
Ik heb heel veel zin om met dit kookboek aan de slag te gaan. Na het proeven van de havermoutkoekjes van mijn moeder, kan ik me heel goed indenken dat er hele lekkere recepten mogelijk zijn met dit boek. Wil je wat leuke variaties op ontbijtjes met havermout opdoen of je kookkunsten verder uitbreiden met havermout, dan zou ik zeker het boek Havermoutje aanschaffen of eens voor je verjaardag vragen. Het boek kost 19,99 en is onder andere te koop bij Bol.com.
Wij mogen er ook twee weggeven! Wil je kans maken op een van deze twee boeken, dan moet je het volgende doen:
-Laat je reactie op deze blog en het boek achter hieronder
-Mail je leeftijd, naam en adres naar win@Proud2Bme.nl
-Ga zelf alvast lekker aan de slag met recepten van hun website
Gerelateerde blogposts
Reacties
Een heel kookboek met havermoutrecepten lijkt me heerlijk. Kom maar op met die havermoutpizza en -tostirecepten! Ik zou het boek graag willen winnen.
*fingers crossed*
groot liefhebben van dit heerlijke eten. Graag zou ik wat willen variëren in mijn ontbijt/lunch/toetje en ik denk dat dit boek daar uiterst voor geschikt is. Ik kijk nu alweer uit naar morgenochtend, wanneer ik weer mijn lepel in de havermout kan zetten en heerlijk kan genieten.
Ik eet elke ochtend havermout maar er zit eigenlijk nooit echt variatie in. Ik dacht ook dat havermout alleen maar voor ontbijt was. Heel saai met melk, kaneel en banaan.
Ik kan dus wel wat inspiratie gebruiken ;)
echt iets wat er altijd wel in kan !!
en de variatiemogelijkheden zijn echt enorm !
persoonlijk vind ik het het lekkerst met appelmoes, een vleugje kaneel en geroosterde amandelnootjes
ben benieuwd welke ideetjes ik uit het boek kan halen.. nu maar hopen dat ik win !!
Ik ben echt gek op koken en op kookboeken. Ik word er altijd zo vrolijk van om recepten te zoeken en te lezen en er dan mooie foto's bij te zien. Het zorgt er toch voor dat ik weer meer plezier krijg in eten, in alle opIchten.
Dus Havermoutje lijkt me echt een geweldig kookboek om te hebben!
Ik ben er dol op
En ik herken me wel in bovenstaande reactie van Mar. Eigenlijk vind ik het ook gewoon te leuk zo leuk om in de keuken te staan, ondanks alles. En vooral het bakken, dat is leuk! En met havermout? Ja graag, zo houden we het ook nog een beetje betaalbaar en 't goedje is zo veelzijdig ;)
Ik zie er ook wel een uitdaging in...gewoon lekker bakken...VOOR MEZELF!
Zelf eet ik ook elke morgen havermoupap met elke dag verschillende toppings.
Ik kan me geen dag meer voorstellen zonder. En ook bakken met havermout vind ik geweldig! Koekjes, cake,... Havermout is zo veelzijdig! Ik zou graag nog veel meer receptjes met havermout willen uitproberen.
Liefs
Liefde voor havermout
Ik ben dol op havermout maar blijf steevast bij mijn combinatie met pindakaas en banaan. Lekker, maar misschien na een tijdje wat ééntonig.
Daarom dat dit boek echt een geschenk uit de hemel zou zijn voor me ;)
En ben gek op havermout, ik begin er ELKE dag mn dag mee en t gaat nooit vervelen.. echt t lekkerste ontbijt wat er is..
Dusja ben nu we heel benieuwd wat je er nog meer mee kan :)
Ik experimenteer zelf de laatste tijd ook best veel met havermout, ik hou er van om zelf gewoon van alles er mee uit te proberen - dus dit boek zal vast een leuke inspiratiebron zijn! :)
Ik ben afgelopen herfst voor een boost behandeling in Portugal geweest, waar een geweldige kok en kokkin voor ons zorgden. De kokkin Judy was een gezellige lieve suikertante die de heerlijkste koeken, brood en graanrepen maakte. Eten is goed! Havermout nog beter :)
Ik ben heel benieuwd!
Ik ben benieuwd!
Ik ben benieuwd!
Zo was mijn beeld van havermout ook. En het verbaasde me dan ook hoe lekker ik het vond, zelfs zonder suiker ^^ Helaas is het bij mij nog niet veel verder gekomen dan het goeie ouwe bordje pap. Wel met heerlijk vers fruit, hmm. Maar wat leuk dat je er zoveel mee kunt zeg, ben heel erg benieuwd!
En mijn vader? Die was ook erg enthousiast toen ik hem het boek liet zien. (Zeker de pannenkoeken en koekjes vond hij erg lekker klinken :p). Hoop het snel uit te kunnen proberen!
Groetjes,
Nora