Zijn zoetstoffen ongezond?

 

Tegenwoordig worden steeds vaker zoetstoffen toegevoegd aan producten. Steeds meer mensen kiezen voor lightproducten waarin minder kcal zitten en welke geen suiker bevatten. Zo zijn frisdranken veelal gezoet met natuurlijke zoetstof of met kunstmatige zoetstof. Er zijn verschillende soorten zoetstoffen, ingedeeld op basis van zoetkracht: De zogenoemde intensieve en extensieve zoetstoffen.

I love sugar

Intensieve zoetstoffen
Van de intensieve zoetstoffen zijn aspartaam en cyclamaat de meest bekende. Intensieve zoetstoffen hebben een zoetkracht van 30 tot 500 keer zoeter dan gewone suiker. Ter vergelijking: cyclamaat heeft een zoetkracht die 30 keer groter is dan gewone suiker en aspartaam heeft een zoetkracht die 200 keer meer is dan die van suiker.

Nieuw in het rijtje intensieve zoetstoffen is Stevia. Stevia wordt ook wel honingplant genoemd. Dit is een zoetstof gewonnen uit een plant die voorkomt in Zuid- Amerika. De bladeren van deze plant hebben een zoete smaak, wel 300 keer zoeter dan suiker. De zoetstof is sinds vorig jaar door de EU goedgekeurd om te gebruiken als zoetstof in voedingsmiddelen. En doordat Stevia een natuurlijke herkomst heeft, heeft het een gezonder imago dan andere intensieve zoetstoffen.

Stevia levert geen energie en heeft ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel, dus ook praktisch voor mensen met diabetes. Doordat het geen ‘echte‘ suiker bevat heeft het ook geen nadelige invloed op je gebit. Maar niet iedereen vindt stevia even lekker smaken. Sommige mensen vinden dat het een bittere nasmaak heeft. En wist je trouwens dat stevia ook gebruikt wordt in bepaalde huidverzorgingcrèmes?

Naast Stevia is ook Thaumatine een intensieve zoetstof met natuurlijk herkomst. Dit is namelijk afkomstig uit de zaden van een tropische plant en heeft een zoetkracht 2000 keer zoeter dan suiker. Thaumatine levert wel energie, maar omdat de zoetkracht zo hoog is heb je er maar heel weinig van nodig.

suiker

Extensieve zoetstoffen
Extensieve zoetstoffen (polyolen) zijn zoetstoffen die ongeveer net zo zoet smaken als gewone suiker. Ze komen ook in de natuur voor maar worden meestal nagemaakt. Bekende polyolen zijn sorbitiol, maltitol en xylitol. Ze leveren wel wat energie, maar minder dan gewone suiker. Ze hebben minder bijsmaak dan de intensieve zoetstoffen. Van sommige polyolen is ook bekend dat ze een gunstige werking hebben op het voorkomen van tandbederf. Dit is bijvoorbeeld xylitol, deze zoetstof zie je dan ook vaak in kauwgom en in tandpasta. Polyolen kunnen echter wel darmklachten geven zoals diaree of winderigheid.

Producten met zoetstof
Zoetstoffen komen in veel verschillende voedingsmiddelen voor, maar de meest bekende zijn wel de frisdranken zonder suiker, suikervrij snoep en zoetjes voor in de koffie of thee. Ook kan het in vitaminepreparaten verwerkt zijn of gebruikt worden als verdikkingsmiddel of stabilisator in voedingsmiddelen.

Schadelijk?
Zoetstoffen die zijn goedgekeurd door de EU krijgen een E-nummer. In de wet is bepaald hoeveel van een bepaald E-nummer mag zijn toegevoegd aan een levensmiddel. Voor sommige zoetstoffen is een maximale dagelijkse dosis vastgesteld. Deze dosis hangt af van het type zoetstof die in het voedingsmiddel voorkomt en het lichaamsgewicht. Voor kinderen is de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) om die reden lager dan die van volwassenen dus het is wel goed hier alert op te blijven. Maar ook als je als volwassene een laag lichaamsgewicht hebt kan je dus minder per dag van een bepaald voedingsmiddel eten of drinken.

Als voorbeeld een volwassene met een gemiddeld gewicht kan maximaal 7 glazen light frisdrank drinken op een dag welke gezoet is met cyclamaat maar een kind met een lichaamsgewicht van 25 kg maximaal 3 glazen. Gebruik je verschillende soorten voedingsmiddelen waar deze zoetstof in is verwerkt dan is de maximale veilige hoeveelheid per dag weer lager.

I love sugar riverdale

Zoetstoffen en een eetstoornis
Wat nou als je dagelijks liters light frisdrank drinkt? Wat kan je dan het beste doen? Belangrijk is om dit af te gaan bouwen. In het algemeen is te veel drinken op een dag, wat voor drinken dan ook, schadelijk voor je lichaam. Maar als je ook nog veel light frisdranken drinkt of zuiveldranken gezoet met zoetstof, zoals Optimel, dan is er een kans dat je te veel zoetstoffen binnen krijgt. Probeer dit in stappen af te bouwen naar normale hoeveelheden per dag. Je kan bijvoorbeeld je zuivel gaan omwisselen voor karnemelk of andere soorten melk waar geen zoetstoffen aan zijn toegevoegd. Hetzelfde kan je doen met je light frisdranken. Drink dan liever thee of water dan oneindig veel light frisdranken.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Hopefull - Donderdag 12 september 2013 19:35
Hmmm .... Er staat dus niet echt antwoord op de vraag of ze nou gezond zijn of niet?
Of wel???
sindy - Donderdag 12 september 2013 19:54
Tja, voor zover ik weet testen ze alles op ratten uit.....dus in feite zijn we de eerste menselijke proefpersonen (vooral op lange termijn). Het is niet erg winstgevend om eerst een groepje menselijke proefpersonen dertig jaar te gaan volgen en te eisen van ze dat ze iedere dag een halve liter drinken en dan eens over dertig jaar te analyseren wat voor effecten zoetstoffen kunnen hebben.
Sophie - Donderdag 12 september 2013 20:24
Ik probeer zo min mogelijk zoetstoffen binnen te krijgen. Ik heb in mijn hele leven nog nooit een lightproduct gegeten/gedronken.En ik gebruik ook geen zoetjes.
Tirza - Donderdag 12 september 2013 20:31
Ik heb door overmatig gebruik van zoetstoffen nu een zoetstof-intollerantie. Genoeg bewijs voor mij dat zoetstoffen gewoon niet zo goed voor je zijn...
doritos - Donderdag 12 september 2013 20:41
Aspartaam is gewoon hartstikke kankerverwekkend!
Zelf drink ik het niet meer /minimaal. Ik wil helemaal gezond zijn, zonder es maar ook zonder rare kanker.

Dit is gebleken uit Chinees onderzoek daar is aspartaam ook verboden. Stevia is het alternatief.
Ondat coca cola zo'n grote invloed heeft op de economie en markt zal dit niet snel in de media komen maar t is niet voor niet zo dat de verhouding met en zonder kanker van ch ina en Amerika zo extreem verschillend zijn!
*Tara* - Donderdag 12 september 2013 20:41
@Tirza: Wat houdt een zoetstof-intollerantie in?
m - Donderdag 12 september 2013 21:10
van aspartaam krijg je gaten in je hersenen, dit klinkt een beetje erg bot en extreem, maar het is al jaren bekend dat het superslecht is!
Xsnoesje - Donderdag 12 september 2013 21:55
Ik schrik hier écht van.. Vooral van die reacties..
Ik drink alleen maar cola light, crystal clear, slimpie siroop en koffie met zoetstof, dus krijg aan drinken met zoetstof denk ik wel 2,5 liter per dag binnen..
Ik zou wel minder binnen willen krijgen, maar vind water en thee echt niet lekker om te drinken ):
Maar gaten in je hersenen!? Kanker!? Ik moet er niet aan denken 0_o
Derpina. - Donderdag 12 september 2013 22:17
Heb ooit eens aspartaam opgezocht op wiki, dat verraste me ook heel erg. Alleen staat op wiki dat het wel onderzocht, maar nooit bewezen is dat aspartaam kankerverwekkend is. Wel heb ik eraan over gehouden dat ik veel meer oppas met zoetstoffen dan voorheen. Inderdaad om de reden dat je niet weet wat de lange termijngevolgen zijn. Ik probeer mijn frisdrankinname tot een minimum te beperken en - als ik echt behoefte heb aan suiker - neem ik meestal of gewone suiker of honing.
Schaatster - Donderdag 12 september 2013 22:41
Lieve meiden, ik denk dat voor zoetstof hetzelfde geldt als voor álles. Gezond is het niet, maar niks is gezond als je er liters van drinkt, ook water niet. Doe met een glaasje cola light hetzelfde als met een stuk appeltaart: af en toe lekker van genieten! Van zoveel dingen wordt geroepen dat je er kanker van krijgt, maar hoe ga je er nou ooit achterkomen of dat kwam door je cola, door de pindakaas of door bespoten groenten?
S. - Donderdag 12 september 2013 22:44
Nou ja, ik krijg van een klein glas light-troep al buikpijn, dus nee, ik hoef het niet.
Raisa - Donderdag 12 september 2013 23:17
Ik ben er sinds een maand rigoureus mee gestopt. Ik dronk altijd heel veel light frisdrank, veel zoetjes in de koffie en thee, en overal zoetstof doorheen ipv suiker. Maar ik vind het toch zo opmerkelijk dat er zóveel mensen kanker krijgen tegenwoordig. Daarbij: op ratten testen is iets anders dan een mens.
En het engste is: we weten de langetermijn gevolgen niet! Omdat zoetstof nog niet zo lang zo intensief worden gebruikt. Wie weet of je na 40 jaar constant cyclamaat en aspartaamgebruik helemaal verkankerd bent (sorry voor de grove uitdrukking). Stoppen met die troep, want het is in grote mate hartstikke giftig.. Gewoon suiker nemen, dat valt hartstikke mee met de calorie'tjes (kilo's suiker zul je niet eten, een zakje is maar 4 gram ofzo).
Iris - Vrijdag 13 september 2013 09:15
Helemaal mee eens Schaatster. Met mate kan het geen kwaad.
Het enige wat ik af en toe in light drink is energydrink, max 4 blikjes per week. Verder alleen water en thee met af en toe suiker er in. Vind zoetstoffen ook gewoon niet smaken en krijg er last van me buik van.
Miku - Vrijdag 13 september 2013 09:41
Ter afwisseling drink ik wel eens een glas cola light en dagelijks een glas optimel, maar ik denk ook dat voor zoetstoffen hetzelfde geldt als voor alles; geniet met mate. Omwille van kcal inname of tandbederf, zou je inderdaad denken dat je dan met cola light liters zou kunnen drinken. Maar ook bij cola light moet je het beperkt houden, om andere gezondheidsredenen naar mijn mening. Over aspartaam heb ik jaren terug al nare verhalen gehoord; dat het giftig is en alleen om economisch voordeel is goedgekeurd, maar eerlijk is eerlijk; ik vind dat wel echt lekker. Lekkerder dan suiker, maar ook dan stevia (heb de zoetjes geprobeerd, maar heb mijn koffie weggegooid daarna). Wel merk ik altijd dat ik na het gebruik van zoetstoffen onrustiger word en ook veel gehaaster ga eten en drinken. Na één glas, blijf ik dan vaak ook dorst houden en vraag me zelfs wel eens af of het geen eetbuien uitlokt waar ik soms last van heb. Ik probeer het dus maar te beperken.
Liadan - Vrijdag 13 september 2013 09:49
Ik denk inderdaad ook dat een beetje geen kwaad kan voor de gezondheid. Het probleem met heel veel kunstmatige zoetstoffen is denk ik ook vooral het feit dat je het dan eet/drinkt in plaats van echt dingen. Dus het zijn dan niet de zoetstoffen, maar meer het gebrek aan echte voedingstoffen dat slecht is.
Ik vind aspartaam trouwens wel heel vies, het heeft zo'n bittere nasmaak ofzo. Dan liever iets dat gezoet is met stevia (of gewoon met honing ofzo).
GLM1993 - Vrijdag 13 september 2013 13:32
Geen zoetstoffen voor mij..
Ik geloof echt dat het niet goed voor je is, in ieder geval aspartaam niet,
als je ziet hoeveel mensen daar last van hebben.
Stevia zorgt niet voor vervelende klachten, evenals agavesiroop. ahornsiroop en andere natuurlijke zoetstoffen, ik denk dat die juist beter voor je zijn dan tafelsuiker.

Natuurlijk is het ook niet gezond om er obsessief mee bezig te zijn,
dus ervan genieten is gewoon het belangrijkste.
Als je voedingsmiddelen, zoals jullie inderdaad ook zeggen, maar met mate gebruikt.
addict - Vrijdag 13 september 2013 15:02
volgens mij ben ik hartstikke zoetstof verslaafd.. altijd zoetstof door mijn yoghurt en gemiddeld zo'n 25 zoetjes in een glas koffie of thee.. en ik drink een hoop koffie en thee op een dag!! verder drink ik niet veel light frisdrank meer, maar wel optimel etc.

ik hoop maar dat het niet schadelijk is, al weet ik deep down dat het hartstikke verkeerd is. ik kan het niet helpen.

gelukkig lees ik niet dat er meer mensen zijn die hier zo erg last van hebben, dus ik zal in de toekomst het bewijs gaan vormen of het nou écht schadelijk is of niet denk ik haha. I'll let you all know when the time comes!

Ellebelle - Vrijdag 13 september 2013 15:57
Ik kan zelf gewoon niet goed tegen zoetstoffen, ik proef ze overal aan af. Ook krijg ik ontzettende dorst van producten die zoetstoffen bevatten. Ik kan ook echt chagrijnig worden van die "Cola light i.p.v Cola" reclame. Ik proef het binnen 3 slokken, en voel me ook altijd slecht na light. Dat zouden ze mij eens moeten flikken denk ik dan altijd...

Maar echt bewijs? Nee dat heb ik niet. Ik weet alleen dat ik me er slecht van ga voelen, dus is het voor mij persoonlijk gemakkelijk om die keuze te maken :)
stroopwafel - Vrijdag 13 september 2013 17:42
ik eet zo weinig mogelijk zoetstoffen. om eerlijk te zijn, vind ik het nog steeds niet duidelijk of het nou gezond is of niet?
Mieke - Vrijdag 13 september 2013 18:00
@Addict ik ben ook verslaafd aan zoetstoffen :s.. doe ook 10 zoetjes in een kop thee etc. Ik weet dat het ongezond is. Maar hoe ongezond weet ik niet. Wat veel studies zeggen is dat je iets van 500 zoetjes per dag mag hebben voordat het slecht is, dat is dus ENORM veel, maar ik vertrouw dat ook niet... dus proberen af te kicken op den dur denk ik :S
R. - Vrijdag 13 september 2013 21:55
Ik eet weinig zoetstoffen, want ik zie niet in wat er mis is met suiker (tenzij je kilo's ervan eet natuurlijk). Soms zitten er wel zoetstoffen in dingen die ik eet zonder dat ik er erg in heb. Als ik het wist, zou ik het niet zo snel kopen. Je hebt helaas wel steeds meer dingen waar zoetstoffen in zitten in plaats van suiker.

Ik kan niet goed tegen polyolen, ik krijg bij normale hoeveelheden daarvan al kramp in mijn buik.
Klietjje - Zaterdag 14 september 2013 16:02
ik zat ook op 10 tot 12 zoetjes in een kop thee, nu heb ik afgebouwd naar 5:D Op naar de 0!
Lenneke Siegerist - Dinsdag 9 december 2014 09:54
Veel drinken (water) is toch wel goed voor je lichaam?
Arno Maas - Woensdag 8 juni 2016 09:31
Als ik een eiwitshake drink krijg ik een droge en vieze nasmaak. Hoe kan ik dit oplossen