Welke streekproducten heeft jouw provincie?

 

In ons land kun je heerlijk eten en dit wordt wat mij betreft mede mogelijk gemaakt door de culturele invloeden van buitenlandse keukens in Nederland. Het Italiaanse, Griekse, Spaanse, Marokkaanse, Mexicaanse. Chinese, Japanse eten hebben bijvoorbeeld inmiddels een plekje in de Nederlandse samenleving veroverd en daar ben ik heel blij mee. Toch kunnen we ook in ons eigen land genieten van heerlijke streekproducten en zijn we voor lekkernijen niet afhankelijk van de landen om ons heen. Elke provincie heeft wel een specialiteit, een lekker streekproduct of iets wat hier veel gegeten wordt. Hieronder zet ik er een aantal op een rijtje.

streekproducten

♥ Zuid-Holland
Laten we beginnen met mijn eigen provincie. Iets wat we waarschijnlijk allemaal wel kennen vindt zijn oorsprong in Den Haag. Namelijk de Haagse Hopjes. Vroeger at ik dit best regelmatig en inmiddels heb ik het al een hele tijd niet meer gegeten. Het zijn de zwarte / donkerbruine snoepjes, een soort zuurtjes, met een zoete smaak. De smaak is heel uniek. Ik ken niks anders wat naar Haagse Hopjes smaakt. Het is een koffie achtig smaakje met karamel. Ik hou niet zo van koffiesmaak maar deze snoepjes vind ik heerlijk.

Iets anders wat echt uit Zuid-Holland komt, is de kapsalon uit Rotterdam. Het is een populaire snack onder veel jongeren en wordt ook vaak na het uitgaan gegeten. Ik vind het zelf op z'n tijd ook erg lekker. Het is een bakje met friet, kebab, sla, kaas, knoflooksaus en eventueel sambal. Het is in Rotterdam voor het eerst bedacht en inmiddels wordt het in heel veel steden verkocht.

zuid holland

♥ Noord-Holland
Het bekendste streekproduct uit Noord-Holland is denk ik wel de Beemsterkaas. Ik ben zelf niet zo'n kaaslieshebber maar ik weet wel dat veel mensen deze kaas heel lekker vinden. Andere producten die bekend zijn uit Noord-Holland zijn bijvoorbeeld de Zaanse mosterd en Zaanse mayonaise. Verder heb ik weleens gehoord van Duivekater. Dit is een traditioneel feestbrood wat vooral in Noord-Holland wordt gebakken. Het is een lang ovaal zoet brood wat bijvoorbeeld met Kerst, Pasen en Pinksteren wordt gegeten. Ik heb het nog nooit geproefd en ben wel benieuwd hoe het smaakt.

kaas
Bron

♥ Limburg
Als ik aan eten uit Limburg denk, denk ik direct aan die heerlijke vlaaien. Misschien vind ik een vlaai nog wel lekkerder dan een ander soort taart. Een vlaai is een soort platte taart met een zachte bodem. De vulling bestaat vaak uit banketbakkersroom, fruit, etc. Een herkenbare is misschien wel de vlaai met kersen of abrikozen vulling en een ruitjespatroon er overheen. Die zijn erg lekker en ook bij veel supermarkten te koop. Een andere bekende vlaai is een appelkruimelvlaai of rijstevlaai. Voor verjaardagen haalden wij altijd vlaaien bij de multivlaai. Zo lekker en zoveel keuze. Op de middelbare school ging ik ook weleens met twee vriendinnen in een tussenuur een stukje vlaai eten.

vlaai
Bron

♥ Zeeland
Ik ben echt gek op de Zeeuwse bolus. Als zoetekauw kan ik hier echt enorm van genieten. Je kunt ze bij sommige bakkers in heel Nederland vinden en tegenwoordig verkopen ook sommige supermarkten ze. Het is een broodje rond of langwerpig spiraal broodje van wit deeg met suiker en kaneel. Super zoet, echt een gebakje.

bolus
Bron

♥ Overijssel
Een specialiteit uit Overijssel is de Deventer koek. Dit is een soort ontbijtkoek, maar dan van hogere kwaliteit. Het werd vroeger volgens strenge gemeentelijke aanwijzingen gebakken en daardoor kon de Deventer koek langer bewaard blijven.

kruidkoek
Bron

♥ Utrecht
Prauwels zijn koekjes die in Utrecht veel gegeten worden. Het zijn dunne, platte koekjes die een beetje lijken op stroopwafels. Ze worden gemaakt met boekweitmeel, kaneel en anijszaad. Stroopwafels zijn natuurlijk ook typisch Nederlands. Een ander traditioneel Utrechts gerecht is Vijfschaft. Het is een gerecht met aardappels, uien, wortels, bruine bonen en appels. Het is een echt winters gerecht wat met rookworst of spekjes gegeten wordt.

stroopwafels
Bron

♥ Noord-Brabant
Als ik aan Brabant denk, dan denk ik natuurlijk aan de Bossche Bol. Het is een soort moorkop gemaakt van soezendeeg met een vulling van verse slagroom. De bol is daarna overgoten met gesmolten pure chocolade. Heerlijk maar wel erg machtig! Een bezoekje aan Den Bosch moet beginnen of afgesloten worden met dit heerlijke gebakje. Verder zijn de worstenbroodjes in Noord-Brabant ook heel bekend. Het is gemaakt van wit brooddeeg en gekruid gehakt.

moorkop
Bron

♥ Gelderland
Phoicai schreef laatst in een blog over de Arnhemse meisjes. Dit is het traditionele koekje uit Gelderland. Het zijn lekkere knapperige koekjes met een suikerlaagje. Hoe ze precies proeven weet ik niet, maar het lijkt er op dat er ook iets van kaneel in zit. Ze zien er wel erg lekker uit.

koekjes 

♥ Drenthe
De Drentse droge worst is bekend onder veel mensen. Dit wordt ook wel kosterworst genoemd. Het wordt vaak langer gedroogd waardoor het extra hard is. Iets anders wat van oudsher wordt gegeten in Drenthe zijn de boerenwafels. Dit is een lunchgerecht van beschuit wat overgoten wordt met ei en melk en daarna wordt gebakken in de koekenpan. Dit wordt gegeten met bruine suiker. Het lijkt een beetje op wentelteefjes.

wentelteefjes
Bron

♥ Flevoland
We kennen misschien allemaal wel de Flevosap die je bij de supermarkt kan kopen. Iets wat verder een echte delicatesse is uit Flevoland is de Urkse dikkoek. Het is een soort cake die gemaakt wordt met spek, meel, rozijnen, boter en eieren.

tulband

♥ Friesland
Duimpjes zijn typisch Friese koekjes die niet groter zijn dan een duim. Ze zijn gemaakt met anijs, gember en kaneel en daarom hebben ze een lekkere kruidige smaak. Ze verkopen het in Friesland bij veel bakkers en lokale supermarkten. Iets wat ik vooral vroeger weleens at en wat gewoon hier in Zuid Holland bij de bakker werd gehaald, is suikerbrood. Het komt oorspronkelijk uit Friesland en het is een heerlijk zoet brood met suiker en kaneel. Lekker om te eten met wat boter.

suikerbrood
Bron

♥ Groningen
De Groninger koek is heel bekend in deze provincie en is een soort ontbijtkoek. Het is een gekruide koek die van oorsprong bij de koffie gegeten wordt. De belangrijkste ingrediënten zijn stroop en rogge. Verder is de eierbal heel geliefd in Groningen. Het is een soort gepaneerde gefrituurde bal met daarin een heel of half hard gekookt ei. Je kunt ze bij verschillende snackbars kopen.

cake
Bron

Welke streekproducten heeft jouw provincie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Breadfish - Vrijdag 9 september 2016 19:04
Kruudmoes! Uit Gelderland.
Yla - Vrijdag 9 september 2016 19:22
De zeeuwse bolus met roomboter.
Xx - Vrijdag 9 september 2016 19:37
Den haaaaaaaaag!
Nadine - Vrijdag 9 september 2016 20:00
De Zeeuwse bolus is rond en de Zuid-Hollandse (Goeree -Overflakke / Ouddorpse ) is langwerpig!
Chocolate - Vrijdag 9 september 2016 20:07
Vlaai moet je bij een limburgse bakker kopen, anders smaakt het niet als echte vlaai šŸ˜
LittleMonkey ā™” - Vrijdag 9 september 2016 20:22
Ik woon in Drenthe en heb nog nooit van boerenwafels gehoord, dat maken we hier nooit! HahašŸ˜
Marjolein - Vrijdag 9 september 2016 20:26
IJzerkoekjes!! Uit Vlaardingen, zuid-holland
ginie - Vrijdag 9 september 2016 20:38
Nog een lekkernij uit brabant en dan omgeving Kaatsheuvel (Efteling) waalwijk namelijk milkemannen erg lekker broodje met kaneel. Lekkerste door te Belgenet suiker en even kort op te warmen
Sabrina - Vrijdag 9 september 2016 20:44
Dit doet me denken aan Biltse zonnetjes, een koekje van de banketbakker uit De Bilt. Al heel lang niet meer gegeten..
Lost girl - Vrijdag 9 september 2016 20:46
Grunniger spekkendikken. Dat eet je in de winter. Hele dunne bijna leerachtige pannenkoek met stukjes Groninger met metworst erin. Je eet het met stroop. De combinatie van het zoute van de gedroogde worst met de zoete stroop is echt jammie.
Nelle - Vrijdag 9 september 2016 21:25
Lierse vlaaikes, super klein kruidig gebakje. Lier is een stadje in Antwerpen (ik ben een Belg)
Nelle - Vrijdag 9 september 2016 21:30
Ik ben later verhuis naar Watou (dorpje in West-Vlaanderen) heel gekend om het Sint Bernardus bier ;)
Robin - Vrijdag 9 september 2016 22:26
Krentenwegge (Overijssel)
Weespermoppen (Noord-Holland)
*MAAN* - Vrijdag 9 september 2016 23:32
Brokking dordrecht soort hazelnootgebakje
Veluwse brok noord veluwe zachte speculaasbrok
mp - Vrijdag 9 september 2016 23:55
Uut Gelderland balkenbrij lekker knapperig gebakken en dan op een snee witbrood
Flux - Zaterdag 10 september 2016 00:25
Den Haag: Haagsche kakker! een taartachtig gevuld krentenbrood met amandelspijs, kaneel, roomboter en noten.
Xx - Zaterdag 10 september 2016 08:47
Mmm kozak, bakleverworst en krentenwegge!
MJLove - Zaterdag 10 september 2016 11:13
Inderdaad @Chocolate, als je in Limburg bent, koop dan vlaai bij de bakker! Die van de supermarkt is10x minder lekker
e-x - Zaterdag 10 september 2016 12:26
Kruutplaetjes (zuid-holland)
Fluppert - Zaterdag 10 september 2016 14:13
Ik heb ook nog nooooit van boerenwafels gehoord en ik kom uit Drenthe...vreemd... wel hebben we 'knieperties', een soort dunne koekjes die wij altijd maken en uitdelen met kerst/ oud&nieuw en we hebben 'turfjes' Drentse chocolaatjes.
Sammie - Zaterdag 10 september 2016 20:38
Brabantse Broeder; lijkt een beetje op een spijsstol.
M. - Zaterdag 10 september 2016 20:59
Groningse poffert, Groningse koek, siepeltje hachƩe, kniepertjes, nieuwjaarsrolletjes
S* - Zondag 11 september 2016 00:12
Utrecht: Smoort
Een nagerecht gemaakt van kruisbessen, bloem, zoete wei, basterdsuiker en kaneel. Omnomnomnom
Lost girl - Zondag 11 september 2016 01:59
Heey M. Nog een Groninger! Gezellig.
naomi - Zondag 11 september 2016 10:24
limburg:
kruimelpudding vlaai of aardbeien vlaai met harde korst is erg lekker
Blub - Zondag 11 september 2016 17:55
Friesland:
Oranjekoek!
Beerenburg
Us heit bier
Sukerlatte
KjaellepƓt
Droege wurst
En inderdaad: sukerbƓle


Piet - Dinsdag 12 maart 2019 12:46
..2 streekgerechten uit Brabant...echt?
Oosterhoutse kaneelstok
Tilburgse Schrobbeler (Wordt ook in verschillende lekkernijen verwerkt, waaronder een Tilburgs Bakske en Schrobbelerbonbons)..Schrobbeler wordt van oudsher koud geserveerd, maar in het zuiden wordt het ook veel warm verkocht met slagroom. Tilburgse 'Kattespouw' (Jodenvet met pinda's) Tilburgse Kruiket (Groen, oranje kroket)
Van oudsher werd er in het katholieke zuiden door bakkers Brabantse koffietafel verzorgd. Het zijn producten die uiteindelijk verspreid zijn over het zuiden van het land en later het hele land.
Kaatsheuvelse Mikkemannen (Kaneelbrood)
Brabantse worstenbrood (alternatief op het noordelijke Saucijzenbroodje), soms ook geserveerd met worst EN asperge erin (streekproduct uit Limburg en Brabant)
Brabantse Bollus (Met kaneelsuiker, niet met stroop zoals de Zeeuwen)
Brabants koffiebrood, Brabantse Eierkoeken, Bossche Koek, Afbeeldingsresultaat voor brabantse lekkernij
Brabantse Antoniuskoeken, Het enige (Nederlandse)Trapistenbier.
Eva - Dinsdag 14 september 2021 00:04
Ik ben altijd benieuwd na streekproducten of streekgerecht
eigenlijk al sinds 2001 maar ik ben sinds 2016/ 2017 veel bewust gaan kijken na streekproducten . en zo doen kwam ik hier terecht
dan weet jullie dit
Stefan - Maandag 20 september 2021 09:40
Mooie lijst! Ik ben altijd op zoek naar streekproducten en geniet er dan ook elke keer weer van. Onlangs heb ik de website https://rechtstreeksproducten.nl/ gevonden waar ze streekproducten thuis bezorgen.