Welke soorten yoghurt zijn er?

 

Yoghurt is een zuivelproduct dat we bijna allemaal wel eens eten of hebben gegeten. Er zijn namelijk een heleboel variaties te vinden hierin, dus je kunt alle kanten op. Van romige griekse yoghurt tot plantaardige varianten. In deze blog vertel ik je over een aantal verschillende soorten yoghurt. Misschien vind je het leuk om daar eens mee te variëren en nieuwe dingen te proeven.

Het is niet zo gek dat we graag yoghurt eten. Het is namelijk heel gezond en bevat veel eiwitten die je nodig hebt als bouwstoffen, vitaminen, mineralen en calcium. Yoghurt bevat ook verschillende bacteriën die goed zijn voor de spijsvertering. We eten het bij heel veel gerechten. Als toetje, als ontbijt met granola, met muesli of we maken er dips en sausjes mee.

soja

Yoghurt is een melkproduct dat in de fabriek is verzuurd of gefermenteerd. De zuivel wordt verhit en gefermenteerd met twee bacteriën. Na heel wat uren wachten hebben die van de melk yoghurt gemaakt. Er zijn inmiddels heel wat soorten van dit product op de markt.

Gewone Yoghurt uit pak
In Nederland eten we voornamelijk roeryoghurt. Dit is een zachte, vloeibare yoghurt die een gladde structuur heeft. Deze is er bijvoorbeeld in volle, halfvolle en een magere variant. Deze yoghurt kun je meestal gewoon kopen in een kartonnen pak of glazen flesje. 

Griekse en Turkse yoghurt
Dit wordt net als de bekende hangop ‘uitgehangen', waardoor de yoghurt romiger wordt dan de gewone yoghurt uit een pak. Turkse yoghurt lijkt op de griekse, maar is iets minder romig. Deze yoghurt is vooral erg lekker met fruit, noten en honing. 

yoghrt

Bulgaarse yoghurt
Deze is ook wat dikker, net zoals de griekse, maar dit wordt op een andere manier gedaan. De yoghurt wordt eerst ingedikt. Omdat de Griekse, Turkse en Bulgaarse yoghurt wat dikker zijn, worden deze ook meestal verkocht in een emmertje, omdat ze te dik zijn om te schenken. 

Fruit yoghurt
Je kunt allerlei smaken yoghurt kopen in de winkel. Van volle tot magere, maar ook allerlei lekkere smaken. Zo zijn er natuurlijk ook heel veel verschillende smaken yoghurt met fruit, zoals aardbeien yohurt, bosbessen yoghurt en perzik yoghurt. Die laatste vond ik vroeger altijd erg lekker. Fruit yoghurt is vaak gekleurd door de sap uit het fruit. 

yoghurt

Vanille yoghurt
Deze variant is zoeter dan gewone yoghurt en bevat vanille. Ik vind vooral die van AH biologisch erg lekker en eet die geregeld. Je ziet de zwarte vanille er in terug. 

Soja Yoghurt
Je kunt ook kiezen voor een ‘yoghurt' die is gemaakt van plantaardige melk, zoals sojamelk. Officieel is dit geen ‘echte' yoghurt, maar het wordt regelmatig wel zo genoemd en gebruikt. Er worden meestal melkzuurbacteriën toegevoegd aan de plantaardige melk, waardoor het er erg op lijkt en ook naar smaakt. Je kunt deze onder andere kopen bij de supermarkt, bijvoorbeeld Alpro Mild & Creamy. 

soja

Amandel yoghurt
Een zeldzame variant, maar onlangs kwam ik het tegen op Facebook. Het wordt dus gemaakt van amandelmelk en is van het merk Abbot Kinney's. Je kunt dit kopen bij Marqt of EkoPlaza. Dit smaakt niet naar gewone yoghurt, maar heeft een amandel smaak, zoals je ook bij de amandelmelk vaak proeft. 

Kokos yoghurt
Deze kwam ik onlangs tegen in het koelvak van Albert Heijn, maar ook natuurwinkels en de biologische supermarkten die ik hierboven noemde verkopen dit. Dit smaakt niet naar gewone yoghurt, maar erg naar kokosnoot. 

saus

Yoghurt producten
Er zijn verschillende producten die yoghurt bevatten of yoghurt smaak hebben. Misschien ken je wel de bekende yoghurt snoepjes yoghurt fruitella. Daarnaast heb je ook verschillende yoghurt sausjes, kun je er taarten mee maken en bestaat er natuurlijk de overheerlijke bevroren variant: Frozen Yoghurt, waar zelfs een speciale ijswinkel van bestaat. Je kunt dit trouwens ook heel gemakkelijk zelf maken. Je kunt yoghurt natuurlijk in nog veel meer dingen verwerken, zoals in een smoothie of een sausje voor bij de wraps of couscous. 

Welke soort yoghurt vind jij het lekkerste?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Chloe99 - Vrijdag 23 september 2016 19:12
Ik eet in de ochtend vaak biogarde :) het is geen kwark maar wel een stuk dikker als gewone yoghurt.
Zelf zou ik graag de yoghurt van alpro willen proeven.
Anti - Vrijdag 23 september 2016 19:17
Altijd Alpro mild & Creamy ongezoet, dat is echt mijn favoriet!
Ronja - Vrijdag 23 september 2016 19:50
Ik heb een tijdje geleden de sojayoghurt geprobeerd en dat vond ik best lekker. Nu neem ik die af en toe omdat het een beetje speciaal is. Vaak met fruit erdoor.
() - Vrijdag 23 september 2016 21:03
Ik eet eigenlijk standaard gewoon Nederlandse yoghurt, met een berg cruesli bij m' n ontbijt. Maar ik vind de vanilleyoghurt van Arla ook heel lekker, als toetje o.i.d.
M. - Vrijdag 23 september 2016 21:43
@Anti: Die alpro eet ik ook altijd, heerlijk :-)
Lost girl - Vrijdag 23 september 2016 23:12
Altijd de vanille yoghurt van optimel in de ochtend. Heb andere goedkopere varianten geprobeerd, maar kom toch altijd weer op optimel uit. Dan maar iets duurder.
vanAnaarB - Vrijdag 23 september 2016 23:50
Ik kan niet tegen zuivel, dus ik ga voor plantaardig. Het liefst ongezoet en omdat die van de AH het goedkoopst is, koop ik meestal die. Provamel heeft ook een sojakwark variant en die vind ik qua structuur lekkerder, maar ik moet daarvoor wel speciaal naar de stad en doe dat niet vaak.
xxxm - Zaterdag 24 september 2016 10:24
De laatste tijd vind ik Frans kwark zooo lekker!!! En anders eet ik magere yoghurt, ik eet elke dag yoghurt, kan er echt niet zonder!
L. - Zaterdag 24 september 2016 11:13
Ik ben gek op soja yoghurt met lekker veel cruesli als ontbijt.
sweetdreamss - Zaterdag 24 september 2016 11:42
Net nog de Mild
Floppie - Zaterdag 24 september 2016 23:57
Ik mis nog skyr in het lijstje. Meteen ook mijn favoriet. :)
Snoezel - Zondag 25 september 2016 00:38
Gewone yoghurt, hoe zuurder hoe beter!
Anna - Zondag 25 september 2016 09:17
Soja yoghurt! Eet het eigenlijk niet vaak omdat ik probeer mijn afval te verminderen, maar als ik het koop vind ik de sojayoghurt met kokossmaak erg lekker. Pure kokosyoghurt vind ik niet echt lekker, te kokosachtig en geen zure smaak zoals je bij yoghurt verwacht. Maar de sojayoghurt van alpro met kokos heeft wel die zure smaak met een kokostwist. Yumm :)
Erna - Zondag 25 september 2016 09:33
Ik kan niet tegen soja en ook niet tegen melk.Ik mis youghurt echt.Een enkele keer koop ik kokosyoghurt ,maar het is zo duur dat het echt alleen af en toe kan.
Weet iemand waarom kokosyoghurt zo duur is?Ik bedoel een blikje kokosmelk is echt goedkoop.....
Anna @Erna - Zondag 25 september 2016 10:47
Ik denk voornamelijk doordat het 'exclusief' is. In theorie zou sojayoghurt ook goedkoper 'moeten' zijn dan gewone yoghurt omdat plantaardig altijd efficienter is (zowel voor milieu als een producent, want als je de soja gelijk verwerkt tot yoghurt is het efficienter dan dat je het eerst voert aan koeien en er dan yoghurt van maakt). Alleen het probleem is dat het niet op zulke grote schaal wordt geproduceert omdat de vraag van kokosyoghurt lager is dan die van gewone of sojayoghurt.

Misschien kun je een proberen zelf yoghurt te maken? Ik heb dat ook eens gedaan met haver en kokos. Ik maakte zelf havermelk en kokosmelk en deed daar probiotica bij. Dat werkte best goed! Het duurt wat langer natuurlijk maar het is best leuk om eens te proberen. Er zijn vast en zeker receptjes te vinden op internet (zo ben ik ook gestart).

Wel echt jammer dat je ook niet tegen soja kan. Ik kan er zelf ook niet goed tegen, met name grote hoeveelheden (vanaf 1 glas sojamelk wordt het al wel veel voor mij), maar sojayoghurt gaat op de een of andere manier beter. Ik denk door de goede bacteriën die erin zitten. Dus, weet je zeker dat je ook echt niet tegen sojayoghurt kan? Of weet je dat alleen van ongefermenteerde sojaproducten? Er zit wel verschil in namelijk.

Liefs!
Ellie-x - Zondag 25 september 2016 16:54
Hmm.. ik houd van yoghurt! Het liefst gewoon met cruesli.. maar ook vruchtenyoghurt, vanilleyoghurt, yoghurtijs, yoghurtsnoepjes etc.