Wat is ongezond eten?

 

Als we spreken over ongezond eten, wat bedoelen we daar dan eigenlijk mee? Kan drinken daar dan ook onder vallen? Die vragen kom ik direct en indirect regelmatig tegen op het forum, van Proud2Bme. Vandaar dit keer een blog over ongezond eten: Wat verstaan we onder ongezond eten en bestaat er eigenlijk wel ongezond eten?

Balans in je eetpatroon?
Bij een gezond voedingspatroon gaat het eigenlijk om een goede balans. Eet je bijvoorbeeld gevarieerd en krijg je alle belangrijke bouwstoffen, vitamines en mineralen binnen met wat je eet en drinkt? Je lichaam heeft niet alleen behoefte aan een bepaalde hoeveelheid energie, maar ook een goede balans van de bouwstoffen die energie leveren, waaronder koolhydraten, vetten en eiwitten. Stel je eet alleen maar koolhydraten en je krijgt hiermee voldoende energie ofwel kcal mee binnen, is het dan een gezond eetpatroon? Nee eigenlijk niet, dan krijg je wel voldoende energie binnen, maar je mist de andere belangrijke bouwstoffen die eiwitten en vetten leveren. Denk bijvoorbeeld aan de vetoplosbare vitamines die je met name uit voedingsmiddelen binnen krijgt die vetten leveren.

taart gezond ongezond eten

Wat zijn ongezonde en gezonde voedingsmiddelen?
Hier zijn de meningen over verdeeld, want de ene persoon zegt witte suiker is slecht, de ander vindt patat slecht en weer iemand anders vindt light producten ongezond. Iedereen kan een andere visie hebben over wat voor diegene ongezond of gezond is. Ook onderling kan er bij voedingskundigen discussie zijn over wat wel of niet gezond is. Maar wat moet je dan aanhouden? Het is goed om zelf te kijken wat bij jou past. Eet je bijoorbeeld liever vegetarisch of veganistisch dan kan je ook een goed ofwel gezond eetpatroon hebben, maar dan zonder bijvoorbeeld vlees, maar wel met een goede vervanging daarvoor.

Eet je de hele dag alleenmaar appels, dan is dit net zo ongezond als dat je de hele dag chocolade eet. Dat komt omdat je eetpatroon dan te eenzijdig is.

Behalve voeding kan je ook kijken naar je drinkpatroon. Drink je de hele dag dag door vruchtensap, dan kan dit te veel zijn. Je kan dan ongemerkt veel energie binnen krijgen en ook kunnen de vruchtensuikers een aanslag zijn op je tandglazuur. Het is dus niet alleen voeding waar je een bepaalde balans in nodig hebt, maar ook in je drinkpatroon.

Tussendoortjes hebben vaak het imago van ongezond en dan hebben we het met name over tussendoortjes zoals chocolade, chips en koeken. Nu is het wel zo dat tussendoortjes met name meetellen voor de benodigde hoeveelheid aan energie die je dagelijks nodig hebt. In theorie zou een belegde boterham ook een goed tussendoortje kunnen zijn, maar dan kan je ook de vraag stellen: wat is gebruikelijk? Als iedereen bij een verjaardag een stuk taart neemt en jij neemt een belegde boterham, is dat dan normaal? Dat kan natuurlijk prima, maar je kan ook kijken naar het sociale aspect van eten. Als je nooit mee doet met een stukje taart of andere tussendoortjes, dan kan je jezelf ook buitensluiten. Heb je een specifieke reden dat je niet meedoet, omdat je bijvoorbeeld bezig bent om af te vallen op een gezonde manier of je moet door een bepaalde aandoening hier rekening mee houden, dan is dat natuurlijk ook weer anders.

Ik heb al eerder een blog geschreven over of tussendoortjes gezond moeten zijn. Wil je hier meer over lezen klik dan hier: Gezonde of ongezonde tussendoortjes?

quiche gezond ongezond eten

Eetprobleem en ongezond eten
Ben je bekend met een eetprobleem, dan is het ook goed om te kijken wat jouw persoonlijke behoefte is. Heb je ondergewicht dan is behalve voldoende energie ook goed om te kijken naar de verdeling van de bouwstoffen, dus niet alleen maar eiwitten maar ook voldoende vetten en koolhydraten. Heb je een angst voor bepaalde voedingsmiddelen dan is het juist goed om  jezelf weer uit te dagen om voedingsmiddelen te kiezen die je misschien niet meteen als gezond zou bestempelen. Heb je overgewicht dan zal je eerder kiezen voor voedingsmiddelen die goede bouwstoffen leveren maar ook voldoende verzadiging geven waardoor je minder geneigd bent om te gaan overeten. Om die reden zal je dan eerder de keuze maken voor een tussendoortje die meer vezels of langzame koolhydraten levert.

Maar ook dan is het belangrijk dat je niet te weinig  energie binnen krijgt en dat je een bepaalde regelmaat in je voedingspatroon hebt.

Conclusie
Ongezonde voeding bestaat dus eigenlijk niet. Het gaat om de balans van wat je eet. In een vakantie kan je eetpatroon weer heel anders zijn, maar als je weer terug bent en je gaat weer terug naar een bepaald eetpatroon, dan is die vakantieperiode van anders eten helemaal niet erg en ook niet ongezond. Een ongezond voedingspatroon heeft niet alleen te maken met een teveel aan energie of een bepaalde samenstelling. Het heeft ook invloed op je algehele gezondheid waar ook gezonde tanden en kiezen bijvoorbeeld een rol in spelen. Je kan zelf het beste bepalen wat voor jou gezond is en wat bij jouw bepaalde levensstijl past.

Fotografie: Jules

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Donderdag 5 oktober 2017 19:16
Fijne blog!
hannahxoxo - Donderdag 5 oktober 2017 19:22
Thanks!! Ik merk heel erg dat ik het lastig vind om te bedenken wat ik nou eigenlijk gezond vind. Ik hoor zoveel verschillende meningen en vind het dan echt lastig om te bedenken of ik gezond bezig ben of niet. Zo kan ik me dan heel snel schuldig gaan voelen
Nerveus - Donderdag 5 oktober 2017 21:24
Ik eet in principe alleen voeding uit de schijf van vijf en wijk daar één tot tot twee keer per week vanaf met een tussendoortje dat er niet instaat of een maaltijd die er niet instaat. Zo voel ik mij fit, krijg ik binnen wat ik nodig heb, maar geniet ik ook van voeding die niet in de schijf staat.
LX - Donderdag 5 oktober 2017 23:05
Ik heb een vraagje... ik at altijd yoghurt met cruesli bij het ontbijt, maar dat doe ik niet meer (tijdelijk) omdat ik veel last kreeg van buikpijn en opgezette buiken gedurende dag en het minder lijkt nu ik daarmee gestopt ben. Maar ik drink ook geen melk (doen we thuis niet echt) en nu vraag ik me af of ik dan voedingsstoffen mis?
X
Anna - Vrijdag 6 oktober 2017 16:51
Hoi LX, ik denk niet dat je bang hoeft te zijn dat je voedingstoffen mist als je genoeg calorien binnen krijgt en gevarieerd eet. Als je toch zeker wilt zijn dat je bijv genoeg calcium binnen krijgt dan kun je zelfs beter groene groenten, noten (met name amandelen) en zaden (bijv sesamzaadjes) eten. Ook gedroogde vijgen bevatten veel calcium (maar heeft nogal een specifieke smaak). Mocht dat te moeilijk zijn (je moet dan wat meer veel volume eten natuurlijk) kun je ook eens plantaardige melk of yoghurt eten/drinken.
E. - Vrijdag 6 oktober 2017 06:12
Is het echt een MOETEN om 3 keer per dag tussendoortjes te eten?
Ik voel mij er niet zo goed bij.
Naomi - Vrijdag 6 oktober 2017 17:48
Nee, de een eet drie keer per dag, de ander 6 keer per dag. Het gaat erom dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit doe je met name door gevarieerd te eten en uit de schijf van vijf te kiezen.
marleen - Vrijdag 6 oktober 2017 09:02
Dank je wel
ik had precies even de 'bevestiging" nodig dat het oke is om te luisteren naar wat ik zelf nodig heb.
Zeker als ik sommige dye-hards bezig hoor , word ik heel onzeker omdat ik bvb niet veganistisch, biologisch, macrobiotisch etc eet. Ik ben net aan het leren om los te komen van al mijn zelf opgelegde regeltjes en ik krijg heel vaak het idee dat anderen dat nu proberen op te leggen vanuit hun (vast heel goed bedoelde, maar toch) ideeen over wat gezond is en wat niet.
strawberry - Zaterdag 7 oktober 2017 06:41
Het is inderdaad ook heel belangrijk om te bedenken dat eten naast het gezonde aspect ook een sociale functie heeft.
En iedereen heeft een ander lichaam en zal anders functioneren bij bepaalde voedingsproducten. Ik vind gezond eten, eten waarvan je lichaam blij wordt. En dat je uitzonderingen maakt en af en toe wat minder gezonds eet ook gezond is vanwege het sociale aspect.
strawberry - Zaterdag 7 oktober 2017 06:41
Het is inderdaad ook heel belangrijk om te bedenken dat eten naast het gezonde aspect ook een sociale functie heeft.
En iedereen heeft een ander lichaam en zal anders functioneren bij bepaalde voedingsproducten. Ik vind gezond eten, eten waarvan je lichaam blij wordt. En dat je uitzonderingen maakt en af en toe wat minder gezonds eet ook gezond is vanwege het sociale aspect.
E. - Zondag 8 oktober 2017 07:08
Inderdaad,wat voor de ene persoon gezond is,is voor de ander "vergif".
Er zijn geen voedingsregels die voor iedereen gelden,je moet leren je eigen regels te maken.Maar dan uit liefde voor jezelf en je lichaam.
En genieten is gezond,gespannen gaan onder de druk van altijd gezond te moeten eten is ook niet goed voor je .Sommige mensen leven als het ware voor hun eetwijze in plaats van iets goeds te doen met de energie die het voedsel hen geeft.
Voedsel is een gave ,je moet er dankbaar voor zijn in plaats van steeds kritiek erop te hebben.

Maria - Maandag 9 oktober 2017 19:26
Over het feit of suiker en kunstmatige toevoegingen al dan niet gezond zijn kunnen we het er denk ik wel over eens zijn dat dat niet het geval is. Suiker zorgt ook voor tekorten, zoals zink en vitamine B en mensen met een eetstoornis hebben vaak toch al een tekort aan zink.
Voor onbewerkte voeding is het deels ook een kwestie van wat jou lichaam nodig heeft en kan verdragen. Moet zelf uitkijken met argininerijke voeding, vanwege de kans op een koortslip.
Zelf denk ik dat mensen met anorexia op zich een zuivere smaak hebben maar dat ze te ver zijn doorgeschoten. Zo is gefrituurde hap niet zo gezond maar met anorexia ben je bang voor alle vet. Daarom eet ik bepaalde dingen wel en niet. Ik denk ook dat de angst voor bepaalde voedingsmiddelen niet altijd ongegrond is. Zo kan macaroni lastig zijn maar het is gewoon ook een lastig product. Je slurpt he zo naar binnen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld rijst, waar je goed op moet kauwen.
Op een verjaardag een gebakje of een boterham vind ik erg zwart wit. Kan zelf geen gebak hebben omdat dat niet goed valt en ik mijn eiwitten nodig heb. Zelf kom ik zelden op verjaardagen. Kwam alleen op mijn vaders verjaardag maar die is nu overleden. Op andere plekken neem ik speltcrackers mee. Gebak kan trouwens wel zo horen maar je zou ook kunnen denken aan andere knabbels, zoet of hartig, bijvoorbeeld dadels. Of biologische baksels. En ik weet niet of je je buitensluit als je wat anders eet. Het zou niet moeten afhangen van wat je eet.
@LX in cruesli zit veel suiker. Er zijn wel alternatieven.