Wat is jouw favoriete lunch?

 

Lunchen op de redactie betekent een aantal bammetjes van huis óf een luxe broodje gekocht op het station opeten achter de laptop. We nemen er meestal niet uitgebreid de tijd voor, terwijl dat soms natuurlijk wel goed zou zijn. Even in het zonnetje zitten en een moment van échte pauze en afstand van het werk nemen tijdens de lunch. Toch zijn we in het nauwelijks de tijd hier voor nemen niet uniek. Zo'n 1 op de 3 Nederlandsers eet zijn lunch alleen en 20% doet dat vaak ook nog eens achter zijn bureau.

Zoals ik al zei bestaan onze lunches meestal uit wat thuis besmeerde boterhammen of wat luxere broodjes van de AH to Go, La Place of De Broodzaak. Soms halen we iets uit de kantine. Collega's om ons heen zijn hier vrij hetzelfde in. Wat eten mensen op hun werk in andere landen? En hoe verhoudt ons populaire broodje kaas zich tot de keuzes die ze in onze buurlanden maken? De mensen van Viking zochten het uit.

lunchen andere landen

Het is erg leuk om te zien wat er in andere landen op het werk tijdens de lunch wordt gegeten. Mijn favoriet zou toch wel India zijn. Dat ziet er zo lekker uit! Misschien kan je wat inspiratie halen uit de keuzes die men in het buitenland op kantoor maakt...

♥ Nederland
Volgens onderzoek van Eurest koopt maar 17% van werkend Nederland zijn lunch in een bedrijfskantine. Verreweg de meeste Nederlanders maken thuis hun broodjes klaar en nemen deze mee naar kantoor.

lunch in nederland

♥ Italië
Yum! Pasta is altijd een goed idee, ook bij de lunch. Dit in comninatie met een goed kopje espresso maakt de Italiaanse lunch compleet.

lunch italie

♥ Engeland
In Engeland lijken ze, net als in Nederland, vast te houden aan de boterham. Blijkbaar eten 1 op de 6 Engelsen al minstens twee jaar elke dag hetzelfde tijdens de lunchpauze. De kant-en-klare soep en de simpele sandwich zijn voor veel Engelsen een populaire keuze.

lunch engeland

♥ Duitsland
In tegenstelling tot Nederland, halen ze in Duitsland hun lunch wel vaak in de bedrijfskantine. Er wordt dan nogal eens gekozen voor currywurst met friet. Natuurlijk zijn er ook voldoende Duitsers die net als de gemiddelde Nederlander thuis een boterham smeert en meeneemt naar werk.

lunch duitsland 

♥ Turkije
Het platte Turkse brood (pide) mag in Turkije graag gegeten worden zijn de lunch op kantoor. Hierbij wordt dan een sterke koffie of thee gedronken.

 favoriete lunch buitenland

♥ Oostenrijk
In Nederland eten we vaak 's avonds de grootste maaltijd van de dag. In Oostenrijk deden ze dit lange tijd tijdens de lunch. Het gaat dan vaak om warm eten zoals een schnitzel met aardappelen. Inmiddels eet een derde van de inwoners van Oostenrijk hun grootste maaltijd ’s avonds...

 favoriete lunch buitenland

♥ Frankrijk
De helft van de Fransen haalt de lunch bij de bakkerij. Iets wat veel gegeten wordt is Le Parisien, een typisch franse sandwich met ham.

 favoriete lunch buitenland

♥ Brazilië
In Brazilië wordt de lunch ook als de meest belangrijke maaltijd van de dag gezien. De Feijoada wordt met bonen en verschillende soorten vlees gemaakt. Dit is een Braziliaans stoofpot.

favoriete lunch buitenland 

♥ India
Oeh, deze lunch lijkt me echt heerlijk! De lunch in India wordt vaak meegenomen in een Tiffin (ronde stalen lunchboxes). Hierin vind je een combinatie van gerechten zoals rijst, dal, curry, yoghurt en roti.

favoriete lunch buitenland 

♥ Verenigde Staten
In de VS is de lunch vaak wat minder gezond dan we hier in Nederland gewend zijn. Bovendien eet meer dan de helft (62%) van de Amerikanen de lunch namelijk aan hun bureau.

lunch amerika

Als ik mocht kiezen, zou ik iedere dag lunchen zoals ze dat in India regelmatig doen. Heerlijk! De lunch in Italië spreekt me daarnaast ook wel erg aan.

Wat is jouw favoriete lunch?
(en eet je die achter je bureau op...?)

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

LeRose - Maandag 28 augustus 2017 13:46
Brazilië Frankrijk uit deze blog. Maar mijn eigen voorkeuren zijn meer Zweeds, Noors, Spaans en gewoon Nederlands
Xirislz - Maandag 28 augustus 2017 14:28
Jammie, Italie!
Ik werk nu bij een aziatisch restaurant en lunch daar ook, is heeeerlijk! Beter dan brood hahaha
ano - Maandag 28 augustus 2017 14:43
wat leuk om te zien!

ik heb enkele standaard lunches die ik graag maak.

-heel simpel quinoa/gierst/boekweit/bulgur grutten + doperwten uit de diepvries in een kom doen met water en dit 10-15 minuten in de magnetron, heerlijk, gezond en snel klaar

-ik ben echt dol op rode linzensoep/curry! heel makkelijk om in een voedselthermoskan mee te nemen. en dan natuurlijk lekker dik maken en soms met pasta om er natuurlijk een volwaardige maaltijd van te maken.

-maar een krokant volkorenpistoletje met houmous blijft natuurlijk een heerlijke klassieker :)
roby - Maandag 28 augustus 2017 15:15
ik eet het liefst een gewoon broodje kaas.
Anti - Maandag 28 augustus 2017 16:01
De Filipijnen! Altijd rijst met groenten en eventueel een ei
Karin - Maandag 28 augustus 2017 16:48
Hi
Ik ben verpleegkundige, en eet mijn 3 bhm op in het restaurant waar mijn patienten hun warme maaltijd eten *tussen de middag eten de patienten warm, wij mogen niet mee eten met hun, alleen de bhm die je van thuis hebt meegenomen*

Ik heb geen rustige pauze, ik wordt vaak geroepen, zuster kunt u mijn vlees snijdne, mag ik wat jus etc etc.... en na het eten willen al de patienten weer naar hun kamer wc etc, dus constant bezig.. dus geen echte pauze..
Anoniempje k - Maandag 28 augustus 2017 16:53
Ik eet graag boterhammen met groenten tussen als lunch .
of een pastasalade

Dit eet ik gewoon aan tafel, vaak wel met m'n phone bezig dan
Hoi - Maandag 28 augustus 2017 18:28
Amerikaans sowieso
Miku - Maandag 28 augustus 2017 20:50
Ik eet graag een wrap met hummus, mexicaanse kruiden en groenten of boterhammen met hummus en sla als lunch. Een pittige pompoensoep vind ik soms ook lekker of opwarmbare restjes van het avond eten van de dag ervoor. Ik ben meestal thuis dus eet of aan tafel of op de bank.
Franka - Maandag 28 augustus 2017 21:52
Turkije is niet helemaal waar...

De Turkse lunch bestaat vaak ook uit pasta ("manti") met knoflook en kruiden, bulgur met kip en groenten of kruiden en rijst met kip. Kip en vis zijn erg populair, vooral in het voorjaar (calamari en garnalen komen vooral voor) Qua brood is de simit erg populair, nog wel meer dan de pide. Pide komt niet eens zo heel vaak voor in gerechten. Wel wordt het bij de lunch of ontbijt als extra gegeten, maar dna vooral met andere mezze als olijven, scrambbled eggs, pastrami, halloumi, andere kazen en labneh. De turkse keuken is vooral erg gevarieerd en HEEL ERG lekker :)
Jansje - Maandag 28 augustus 2017 22:52
Frankrijk is ook niet helemaal waar...
Heb er een poos gewoond ;-) ... daar lunchen veel mensen in een bedrijfs, school of universiteits-kantine met salade, groente, vlees of vis, vaak couscous of rijst en natuurlijk een stukje kaas en wat fruit. Erg gezond dus. En ja, daar hoort een stukje stokbrood bij.
In vakantie of vrije dag word er vaak gebruncht met stukje stokbrood of ander broodje van de bakker. Maar dit wordt niet als maaltijd gezien ;-)
Jansje - Maandag 28 augustus 2017 22:58
Maarre, zelf lunch ik graag met een broodje met een salade (zomer) of in de winter een lekker warm soepje erbij!
Ann - Dinsdag 29 augustus 2017 00:04
Het lijkt me fijn om op z'n Oostenrijks te lunchen. Dan valt t eten savonds (een tijd waarin je niet veel meer doet) ook niet zo zwaar. En de kans op snacken om 16.00 uur is ook minder groot omdat je een volle lunch had.
Ann - Dinsdag 29 augustus 2017 05:42
Ik heb geen favoriete lunch.Ik vind het zo moeilijk om er tijd voor te nemen,ben te onrustig.
Als hier boven zou moeten kiezen.....Ik denk de Indiase!
Maar ik den dat ik het liefste iets heb zoals een gevulde soep,dat eet het makkelijkste als ik gespannen ben.
marleen - Dinsdag 29 augustus 2017 08:44
Blijkbaar ligt Antwerpen in Oostenrijjk :)
ik ben ook opgevoed met de hoofdmaaltijd s middags, en vind dat eigenlijk wel aangenaam. Trouwens, ook in alle Belgische klinieken waar ik heb gezeten kregen we s middags de warme maaltijd. Ik vind dat veel fijner dan s avonds met een zware maag gaan slapen
*** - Dinsdag 29 augustus 2017 14:22
Dit dus! Ik heb ook tot het eind van de lagere school altijd 's middags warm gegeten. In het middelbaar waren de warme maaltijden niet te eten dus dan nam ik boterhammen mee. En nu op de universiteit zijn de pauzes vaak te kort om warm te eten. Maar als ik thuis ben, eten we nog steeds 's middags een warme maaltijd.
SF - Dinsdag 29 augustus 2017 15:24
Ik kom veel met Roemenen in aanraking en het valt me op dat ze veelal "puree" eten.
Aardappelpuree, maismeel-puree, allerlei graansoorten - puree. Daar doorheen geraspte kaas, poederkaas of schapenkaas (vaak zelfgemaakt).
En ze eten gruwelijk veel eieren per persoon / week.
75317 - Woensdag 30 augustus 2017 15:17
Alles met brood-achtige producten & Italiaans zijn amazing! :p
Ik eet brood bij spaghetti, bij friet, bij andere pasta's, bij salade, brood in combi met een koekje..... Brood past gewoon bij alles hmmm :p
Ingrid - Woensdag 30 augustus 2017 20:05
Turkije en Italie zou ik super vinden ;) Ik ben zelf Roemeens en hier opgegroeid en moest erg lachen om SF, Roemenen zijn inderdaad dol op puree en mamaliga (maispap met boter, kaas), eieren zijn zeer geliefd bij de maaltijd, en overal wordt brood bij gegeten. Maar de Roemeense soepen en salades zijn ook echt heerlijk!