Wat is het Paleo dieet?

 

Je hoort steeds meer over: Het Paleo dieet. Ik ben er niet heel bekend mee maar ik ben er in gedoken om er meer over te weten te komen en wil dit graag met jullie delen. Er wordt geschreven en gepraat over 'Paleo dieet' maar het is meer een levenswijze dan een dieet. Het betekent dat er wordt gegeten zoals onze voorouders dat deden. Vanuit de oertijd. Met als doel het voorkomen of verminderen van welvaartziekten.

Wat wel te eten?
De nadruk ligt op biologische, niet bewerkte voedingsmiddelen. Dus denk aan noten, zaden, vlees, vis, verse groenten en fruit. Ook gezonde vetten passen thuis in deze levenswijze zoals olijfolie of kokosolie. Hoeveelheden tellen niet mee. Je eet tot je vol zit.

paleo
Steak & groentes

Wat niet te eten?
Eigenlijk alle bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes, chips maar denk ook aan bewerkt vlees.
Zuivel en graanproducten passen ook niet in de levenswijze van Paleo, deze zijn volgens Paleo ook bewerkt.
Verder wordt er ook bij groente en fruit onderscheid gemaakt. Paprika, aubergine en aardappelen zijn familie van de nachtschade en passen niet thuis bij Paleo. Aardappelen en peulvruchten zijn daarnaast ook hoog in zetmeel en om die reden ook minder geschikt. Er passen geen voedingsmiddelen in waar suikers aan zijn toegevoegd, alleen suikers die van nature in fruit en groente aanwezig zijn. Gedroogd fruit en vruchtensappen passen hier echter niet in thuis. Geen bewerkte vet en oliesoorten zoals margarine en zonnebloemolie.

Paleo en een eetstoornis
Als je een eetstoornis hebt is het dan aan te raden om een dergelijke levenswijze te volgen? Ik kan voor niemand beslissen of je zoiets wel of niet zou moeten doen. Ben je ergens onder behandeling dan kan je dit het beste met je eigen behandelaar overleggen. Wat goed is om eerlijk te blijven naar jezelf toe waarom je voor deze leefwijze kiest. Is het omdat je er volledig achter staat of spreken bepaalde voorwaarden je misschien meer aan. Zeker als je ondergewicht hebt is het belangrijkste doel om weer naar een gezond gewicht te komen om complicaties en tekorten op lange termijn te voorkomen.

Omdat je lichaam bij ondergewicht vaak tekorten heeft is het belangrijk om deze eerst aan te vullen. Ook kunnen er bij eetstoornissen angsten voor bepaalde voeding een grote rol spelen. Denk aan angst voor suikers en/of vetten. Door een bepaald eetpatroon aan te houden zou je deze angsten in stand kunnen houden. Het principe eten tot je vol zit kan ook moeilijk zijn als je een eetprobleem hebt. Als je gewend bent om te weinig te eten dan kan je je heel snel vol voelen waardoor je mogelijk te weinig binnen krijgt op een dag. Heb je moeite met te luisteren naar je honger en verzadigingssysteem van je lichaam dan bestaat ook het risico van overeten.

Lees ook: Op dieet met een eetstoornis

Kanttekeningen
Door de nieuwe inzichten dat het eten van veel rood vlees eventueel de kans op bepaalde kanker kan doen verhogen is goed om dit in het achterhoofd te houden aangezien rood vlees juist goed past bij het Paleo ‘dieet'.

paleo
Paleo Pecan Pie

• Calcium wordt voornamelijk door zuivel geleverd en deze past niet in het Paleo principe. Nou kan je calcium ook uit andere voedingsmiddelen halen zoals uit sojamelk met toegevoegd calcium maar dit is een peulvrucht en past doordat het een bewerkt voedingsmiddel is tevens niet hierin thuis. Om met groente en noten aan de hoeveelheid calcium te komen is wel een stuk lastiger. Als je aan de gemiddelde aanbevolen hoeveelheid calcium wilt komen van 1 gram per dag zou je naast je 200 gram groente (140 mg calcium), 200 gram aardappelen (14 mg calcium) bijna 300 gram noten zoals amandelen erbij moeten eten. Behalve dat dit heel veel noten zijn per dag zit je meteen ook aan heel veel energie wat je extra binnen krijgt op een dag.

• Jodium wordt met name geleverd door brood. Als dit voedingsmiddel niet in je dagelijkse eetpatroon zit dan moet je dit halen uit bijvoorbeeld eieren, gejodeerd zout of vis. Goed om hier wel rekening mee te houden.

• Wat betreft de toepasbaarheid van deze levensvisie in de praktijk kan je ook denken wat als je uit eten gaat of bij iemand thuis gaat eten, is het inpasbaar in je dagelijkse leven?

• Ben je vegetariër dan is de toepasbaarheid ook een punt omdat vlees en vis vooral bij Paleo passen en vleesvervangers zoals peulvruchten of bewerkte vleesvervangers hierin niet thuishoren.

• Er zijn al wel studies gedaan naar de Paleo methode maar langdurig onderzoek is nodig voordat je bepaalde uitspraken kan doen over de effectiviteit van deze levensvisie.

Conclusie: Iedereen moet zelf beslissen wat je wel of niet wilt doen met eten. Je kan eruit halen wat bij jou past en waar je je goed bij voelt en op die manier kan je ervoor kiezen of je een strenge aanhanger wilt zijn of misschien liever kiest voor een lossere aanpak van deze levenswijze.

Wat vind jij van het Paleo principe?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Gems - Donderdag 17 maart 2016 19:20
"Paprika, aubergine en aardappelen zijn familie van de nachtschade en passen niet thuis bij Paleo." wanneer er in een 'dieet' een bepaald soort groentes niet mag neem ik het al niet meer serieus. Hoezo zou paprika niet goed voor je zijn? :')
Geef mij maar lekker mijn aardappeltjes en groenten 's avonds ipv een dom dieet.
Esrarengiz - Donderdag 17 maart 2016 20:46
Ik had het er net over met mijn zus wat je binnen paleo wel en niet mag eten. Toevallig zeg, haha! Zij zei mij ook dat aubergine en paprika niet gegeten wordt, maar dat dacht ik al. Ik volg veel instagrammers en zie altijd dezelfde groenten voorbij komen. Maar van dat zuivel had ik echt niet verwacht eerlijk gezegd. Ik zie wel veel mensen cottage cheese (huttenkase) eten. Mag dat dus wel?

Ik vind paleo wel prima vanwege het feit dat het eten voedzaam en gezond is. Alleen ik weet niet of het bij mij zou werken. Je eet namelijk weinig tot geen fruit maar wel veel groenten om toch nog koolhydraten binnen te krijgen. Verder eet je heel veel vlees, eieren, etc. Ik zou het best wel willen proberen, maar ik denk dat ik er echt verstopt van zou raken vanwege mijn luie darmen. Maar het principe van eten zonder aan hoevelheden te houden klopt wel. Mijn vader die overgewicht had, heeft ook een paleo leefstijl en is best veel kilo's verloren. Hij is nu al een jaar stabiel en eet hetzelfde als toen hij er net mee begon. Ik denk dat het wel helpt voor mensen die echt overgewicht hebben en hun leefstijl willen omgooien of mensen die gewoon ongezond leven. Maar zoals jij zei, Bianca, ik weet niet of het verstandig is voor mensen met een eetpatroon omdat je erin kan doorslaan.
Lost girl - Donderdag 17 maart 2016 21:20
Zodra een dieet allerlei dingen gaat verbieden begin ik er al niet aan. Eet gevarieerd, voldoende kcals voor wat je verbruikt, van alles wat en soms wat lekkers dan kan je niks fout doen. Gewoon gezond hoe moeilijk ook.
damagedbutterfly - Donderdag 17 maart 2016 21:26
dit gaat egt veel ste ver nog verder dan veganistisch vind ik. dan is het tenminste makkelijker te begrijpen. Ik hou het gwn op vegetarier zijn, ik eet niks wat een dier heeft vermoord. en draag het ook niet.
Lisa - Donderdag 17 maart 2016 21:31
Ik werk in een boekenwinkel en zie regelmatig een paleo tijdschrift voorbij komen.
Wat mij vooral opvalt zijn de grote hoeveelheid garnalen die in ieder gerecht voorkomen :-)
Aangezien ik zelf vegetariër ben (& veel van paprika houd) is dit niks voor mij.
Sanne - Vrijdag 18 maart 2016 01:16
Ik word moe van dit soort dieten,het wordt bijna een religie.Ik wil helemaal niet zoveel bezig zijn met eten en probeer gewoon zo gezond mogelijk te doen.Bovendien heb ik al een heleboel voedselintoleranties waardoor ik al gedwongen ben om mijn eigen regels te volgen.Je eigen lichaam kennen en ernaar luisteren is toch het beste vind ik.
RosieV - Vrijdag 18 maart 2016 07:45
@Sanne mijn reactie is exact hetzelfde. +1
Anneroos - Vrijdag 18 maart 2016 10:18
Wat mij echt opvalt is dat niemand het heeft over hoe slecht een paleodieet is voor het milieu. In de oertijd, toen we nog maar met enkele duizenden mensen deze aarde bevolkten, was deze levensstijl wel houdbaar. Maar nu we met miljarden leven is een paleodieet gewoon niet realistisch en duurzaam. Mensen moeten zich realiseren dat deze levensstijl iets is voor de elite.
ano - Vrijdag 18 maart 2016 10:35
paleo is helemaal niet hoe de oermens at! we zijn pas vlees beginnen eten door een hongersnoods, puur om te overleven. de oermens, en hoe het menselijk lichaam dus gemaakt is om te eten, waren planten eters. fruit en groenten is waar ons lichaam het beste op functioneert! paleo is het slechtste wat je je lichaam kan aandoen en bevorderd juist allerlei ziektes.

ook is het niet bepaald een manier van eten om slank van te worden, kijk eens naar de opstichters van het paleo dieet, ze zijn allemaal dik.

waar ik het wel mee eens ben is de beweging die ze aanbevelen. geen intensieve sporten, maar langdurig gaan wandelen/fietsen/... op een lage intensiviteit en heel af en toe eens sprinten. dat is de gezondste en natuurlijkste beweging voor een mens.
M. - Vrijdag 18 maart 2016 10:48
Complete onzin is het. Die man verdient goud geld ermee ook nog. Hij beweert dat bijvoorbeeld mensen vroeger geen kanker kregen omdat ze toen goed aten. Nonsens, ze werden niet oud genoeg om kanker te krijgen omdat ze doodgingen aan simpele infecties en dat soort dingen. En als ze wel kanker kregen wist niemand dat, die hele ziekte was nog niet bekend.

Oh en hij beweert dat calcium slecht voor je lijf is. Newsflash: zonder calcium doet je hart helemaal niks.

Dan nog zoiets als Keltisch zeezout. Alle oermensen hadden dat liggen in hun grot ofzo? En alle beesten die waren overal inheems? Je had landen waar tegelijkertijd avocado's, bananen, kokosnoten en appels en boerenkool groeide? Hij gooit al die producten gewoon door elkaar in zijn recepten.

Sowieso, waarom is alles wat bewerkt is slecht? Die bewerkingen zorgen er o.a. voor dat we geen hongersnood krijgen dat we niet allemaal doodgaan aan salmonella of E coli.

Zo kan ik nog wel 10 pagina's volschrijven..

Echt, ik kan zo boos worden op zulke mensen. (Nu heb ik het vooral over die Mitchel)
kim300808 - Vrijdag 18 maart 2016 11:11
Respect voor de diëtiste die, ondanks het commentaar, blijft posten ;)
anna - Vrijdag 18 maart 2016 11:35
prima uitleg van de diëtiste. dieet is niet mijn 'stijl'. als je zoiets volgt 'keer' je je tegen 'in het gemeenschappelijk maatschappelijk verkeer' heel 'normale' voedingsproducten, bijvoorbeeld een plakje kaas, paprika. Dat lijkt mij helemaal geen gezonde gedachte. En is m.i. 'eetgestoord'.
C - Vrijdag 18 maart 2016 16:03
Als je een eetstoornis hebt is het mijns inziens sowieso risicovol om producten uit je dieet te schrappen of dat nou onder de noemer paleo, zandloper of broodbuik dieet is of wat dan ook.
Lost girl - Vrijdag 18 maart 2016 17:36
Ons gebit is van alleseters net als varkens. Dus fruit groente, maar ook vlees.
dees - Vrijdag 18 maart 2016 17:53
Next step: Leven in een grot.
Prue - Vrijdag 18 maart 2016 19:09
Paleo heeft denk ik wel goede dingen, maar voor mij is het te beperkt. Zuivel en peulvruchten zou ik echt missen. Daarnaast is het inderdaad belastend voor het milieu om zoveel vlees te eten. Ik eet liever volgens het 'van alles wat' principe, als het maar zo puur en onbewerkt mogelijk is (ik begrijp ook wel dat ook de pure yoghurt in de winkel gepasteuriseerd moet zijn).