Wat is een gezonde lunch?

 

De lunch is naast het ontbijt en de avondmaaltijd de 3de belangrijke maaltijd op een dag. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende mogelijkheden voor een lunch. Maar wanneer is het een volwaardige lunch en maakt het eigenlijk nog uit waar die lunch uit bestaat. Is het bovendien belangrijk hoe laat je luncht? In deze blog zal ik antwoord geven op bovenstaande vragen en zal ik jullie een paar lekkere lunch ideetjes geven.

Laten we beginnen met waar een gezonde lunch uit zou moeten bestaan. Iedereen heeft andere gewoontes en behoeftes maar een gemiddelde gezonde lunch zou uit ongeveer 3 boterhammen en een glas zuivel kunnen bestaan. Op de boterhammen doe je natuurlijk iets van boter en voldoende beleg. Maar een warme maaltijd kan ook als lunch. En wat dacht je van een goed gevulde salade als lunch? Er zijn heel veel verschillende manieren om lekker en gezond te lunchen!

lunch gezond avocado

Is er ook een verkeerde manier van lunchen?
Eigenlijk is de meest verkeerde manier: Niet lunchen. Verder is te weinig eten ook natuurlijk geen goede manier. Wat er dan kan gebeuren is dat je later op de dag toch het gebrek aan eten gaat inhalen. Dan zou je dus meer tussendoor kunnen gaan snaaien of juist moeite hebben om te stoppen met eten met als gevolg dat je door blijft eten en daardoor meer eet dan je wilde eten.

En hoe laat moet je gaan lunchen?
Voor je stofwisseling is het goed om iedere 2-3 uur iets te eten. Dit zorgt er ook voor dat je niet te veel pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel krijgt. Dat betekent dat je niet iedere dag om hetzelfde tijstip hoeft te eten. Je kan als je in het weekend wilt uitslapen om 11.00 uur ontbijten en dan schuiven alle maaltijden 2 à 3 uur op.

Lunch en een eetstoornis: Moet je nog ergens op letten met een lunch als je een eetstoonis hebt?
Als je een eetlijst volgt is het goed dat wanneer je ergens anders gaat lunchen, je dit wel vervangt voor een goed alternatief van wat op je eetlijst staat. Stel je gaat uit lunchen maar je moet wel aankomen dan is het goed om eventueel je glas zuivel of een boterham op een later tijdstip in te halen. Maar je kan natuurlijk ook een smoothie met zuivel en fruit nemen als drankje en een groter broodje kiezen. Verder is het belangrijk om de 2-3 uur tussen de maaltijden goed aan te houden. Zo houd je je stofwisseling aan de gang en voorkom je ook dat je trek krijgt, waardoor je de kans op een eventuele eetbui door trek helpt voorkomen.

lunch

Voorbeelden van lekkere lunches

Broodje met gegrilde kipfilet
Ik nam dit laatst in een cafeetje. Het was een Italiaanse bol met gegrilde stukjes kipfilet, uitgebakken spek en daarbij rauwkost en curry mayonaise. Een heerlijk broodje waar ik ook een lekker glas verse jus d'orange bij heb genomen.

Maaltijdsalade met tonijn, kappertjes en rode uien
Neem een bakje rauwkost met tomaat, komkommer, ijsbergsla of veldsla en doe hier dressing dooheen en de inhoud van een blikje tonijn. Voeg hier nog kappertjes en rode uien aan toe. Lekker om een broodje bij te nemen met wat zeezout boter.

lunch

Gevulde Omelet met brood
2 sneetjes brood met een omelet gemaakt van 2-3 eieren. Klop de eieren met met wat melk los en doe het eimengsel in de koekenpan waar de boter inzit. Bak het eimengsel aan 1 kant en als het wat droog geworden is is doe je hier wat blokjes ham, tomaat of een beetje soepgroenten op. Klap de omelet dubbel en laat nog even warm worden. Ook lekker om op het laatst nog wat geraspte kaas erop te doen.

lunch

Gevulde wraps met zalm
Smeer de wraps in met wat kruidenkaas en doe hierop wat sla, komkommer en wat gerookte zalm. Rol de wrap op en eten maar. Ook lekker om wat avocado bij te doen!

Wat vind jij een lekkere lunch?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

_Luckamy_ - Vrijdag 28 februari 2014 12:38
Wat ik eerder altijd lekker vond (deed ik soms op zondag) was 2 harde bolletjes met kruidenkaas (smeerkaas ah basis), een kopje met tomatensoep en een kopje thee of zuivel erbij. Een tosti met ham mozzarella en tomaat vond ik ook altijd erg lekker. (mag het nu niet meer hebben ivm lactose)

Vandaag ruil ik mijn lunch en avond eten even om (ivm. laat uit bed komen en boodschappen moeten doen) Ik eet tussen de middag kip tandori (rond half 2 wss) en vanavond 3 broodjes met lacto-vrije chocopasta, een kopje soep en een glas apro of thee.
Sanne - Vrijdag 28 februari 2014 12:45
Terwijl ik dit lees zit ik aan de pasta met saus en een eitje erbij! Normaal heb ik het liefst brood, maar ik heb net ruim 3 uur op de racefiets gezeten en daarna is niet beter voor herstel dan pastaaaaa :-)!
dees - Vrijdag 28 februari 2014 13:13
tosti met appel en appelstroop!
luna - Vrijdag 28 februari 2014 13:25
.Als lunch eet ik vandaag een sinaasappel, en een bak met yoghurt en muesli en beetje suiker..mm! het allerlekkerste vind ik wortels met feta en paprika en dan echt een hele bak, mm!!
Vlinder... - Vrijdag 28 februari 2014 13:57
Wat ik me afvraag is of dat mensen zonder eetstoornis echt om de 2 a 3 uur iets eten ik denk namelijk dat die meer luisteren naar het lichaam en eten wanneer ze honger krijgen. Ik kan mezelf niet herinneren dat ik voor mijn eetstoornis echt om de 2 a 3 uur iets at...
Haremaje - Vrijdag 28 februari 2014 14:13
Leuke blog en handig! Maar, dat is geen omelet, dat is een gebakken ei!
Jillie - Vrijdag 28 februari 2014 15:28
Vandaag eens een keer buiten de deur geluncht. La Place. Het werd: een of ander ui/pizza-achtig broodje met kip. En daarbij een glas vers geperste jus d'orange. Lekker.
Een lunch bij La Place is altijd goed! :). Dus m'n favoriete buiten-de-deur-lunch haal ik daar.
Thuis is m'n favoriete lunch: (geroosterde) boterham met kipfilet, tomaat en komkommer.
@Vlinder... - Vrijdag 28 februari 2014 15:36
Ik denk dat de meeste mensen dat wel doen hoor! Als ik naar m'n ouders kijk, hebben ze best een regelmatig eetpatroon. Alleen na de avondmaaltijd zit er bij hun wat langer tussen.. Bij de meeste mensen gaat het gewoon vanzelf, en dan zullen ze niet op de klok kijken of er al 2/3 uur voorbij is, maar nemen ze gewoon wanneer ze zin hebben, en dit is vaak na 2/3 uur het geval!
Ellie-x - Vrijdag 28 februari 2014 16:21
@Vlinder
volgens mij verschilt het heel erg per persoon. Ik kan me ook niet herrinerren dat ik voor m'n es om de 2/3 uur at, maar veel mensen bij mij op school doen dat wel, terwijl m'n broer bijv maar een paar maaltijden op een dag eet, maar die zijn dan wel groot
Emily - Vrijdag 28 februari 2014 16:55
Gek dat hier het woord boter in voorkomt ... boter (en dan bedoel ik magarine/halvarine) is voor niemand goed vanwege de transvetten ... niet echt gezond te noemen.
me - Vrijdag 28 februari 2014 17:13
@Julie: supercafé/restaurant/... (weet niet zo goed wat het is, een tearoom?) is Laplace. En wat super dat je daar eens bent gaan eten! Toont dat je durft te vechten! Zou dit ook heel graag eens willen doen en je hebt me nu eens een ideetje gegeven waar ik naartoe kan gaan ;) Voor es vond ik dat daar heel lekker :)
J - Vrijdag 28 februari 2014 17:25
Ik zie de mensen om mij heen niet echt om de 2/3 uur iets eten, zelf let ik er wel heel erg op, maar hoop dat ik uiteindelijk ook meer op mijn gevoel kan afgaan.

Vandaag had ik als lunch twee sneetjes brood met cashewnootpasta en honing!
Star* - Vrijdag 28 februari 2014 18:02
ik vind het een lastige blog.. eerlijk gezegd heb ik er zelf niet zoveel aan. Ga vergelijken, want 3 boterhammen.. mag ik er dan niet een keer 4 nemen. (i know, rationeel wel). Maar dan helpen mij de blogs van nouska enz beter met alle "gewone" dingen. Niet van dit is wel en niet gezond, maar gewoon.. dit eet een normaal persoon. Dus ook een keer een kitkat chuncky, en niet zo straks als deze blog voor mijn gevoel.

Maar kan aan mijn stemming liggen nu hoor.
Judith - Vrijdag 28 februari 2014 18:05
Ik eet meestal vier boterhammen en een pakje/glas vanille sojamelk. Maar ik vind het heerlijk om met vrienden ergens buiten de deur te lunchen of om op zondagmiddag warme broodjes van de bakker te halen :)
_Luckamy_ - Vrijdag 28 februari 2014 18:24
@emily; halvarine / margarine is juist wel goed voor mensen, dit wordt heel vaak ook aangeraden om op brood te doen, omdat je hiermee vetten binnen krijgt die je nodig hebt. Als je het echt niet wilt kun je er ook voor kiezen om bijv. sojaboter te nemen op je brood. Mij is geleerd dat een boterham zonder boter minder gezond is dan een boterham met boter...
Lisaaaaaaaaa - Vrijdag 28 februari 2014 18:29
nu met m'n es moet ik ook wel meer eten dan 3 boterhammen.
Aan tafel op school is dit soms heel moeilijk. Ik weet dat ik niet mag gaan vergelijken maar wanneer je tafelgenoten enkel een bakje yoghurt en een mandarijntje meehebben als lunch, vraag je je echt af of je niet overdrijft :s ...
sindy - Vrijdag 28 februari 2014 18:55
Ik vind dit een weinig originele/informatieve blog. Een leuker idee zou zijn, vertel eens waarom bepaalde stoffen zo goed. In ei zit choline, wat essentieel is voor de vetstofwisseling van ons lichaam. Iedereen kan wel bedenken dat weet een lunch belangrijk is.....voegt dus naar mijn idee weinig toe
elle - Vrijdag 28 februari 2014 20:44
Ik vind deze blog geen goed idee. Als iemand hier niet weet wat gezond eten is, zou die beter hulp zoeken bij een diëtiste, en dan bedoel ik in real life, dus niet op internet. Of bijvoorbeeld kijken op de eetlijsten die hier staan, want op zich is dat toch al genoeg?
Ik denk dat veel meisjes zich zullen vergelijken, want sommigen hebben nu net een tikkeltje meer voedingsstoffen nodig dan anderen.
Ik ben heel goed op weg met loskomen van mijn eetstoornis, ik eet elke dag 4 boterhammen als lunch, en ik had dit niet gedacht, maar toch werd ik hier een beetje door getriggerd, want jullie zeggen dat 3 boterhammen de norm zijn en op de een of andere manier ga ik weer vergelijken, omdat ik er boven zit.

Dus, alsjeblief, proud2Bme, focus niet zo op dat eten.
Het is over het algemeen, mensen met een eetstoornis zijn al zo 'geobsedeerd' met eten, dus jullie gaan, naar mijn mening, echt niet helpen door steeds artikelen over eten te plaatsen en wat wel/ niet gezond is.
Eef. - Vrijdag 28 februari 2014 20:54
Ik vind het ook niet allemaal zo gezond. Halvarine/margarine is echt niet gezond, het bevat inderdaad transvetten en het is gehard. Je kunt beter gewoon roomboter eten! Of over je salade o.i.d. olijfolie doen en af en toe wat nootjes eten (geen straf :)) En witbrood geeft mij ook niet echt een 'gezond gevoel'. Misschien ben ik dan weer iets te gefixeerd op eten, maar ik word wel altijd heel boos als ik dingen zie die als gezond aangedaan worden, maar dat eigenlijk niet zijn... Zo kan ik nog wel meer dingen opnoemen waar ik het niet mee eens ben. Daarom vind ik voedingsblogs ook best wel lastig om te lezen, maar stiekem kijk ik wel elke keer :P.
lotte - Vrijdag 28 februari 2014 22:35
***verwijderd, beledigend**
Eef. - Vrijdag 28 februari 2014 23:01
hmm. dat vind ik dan niet echt een aardige en gepaste opmerking Lotte. Je kan het sowieso niet echt zien, want de foto is heel klein. En het zegt natuurlijk niet zoveel over je gezondheid... Beetje naar ook om dit hier te plaatsen, aangezien er veel mensen zijn die zich druk maken over hoe ze er uit zien.
Liekeee - Zaterdag 1 maart 2014 08:49
Voor mij is een lekkere lunch een noodlesoepje en daarbij nog wat brood met pesto en kaas. Liefste brood wat even geroosterd is.

Daarbij denk ik dat gezond eten niet zo zwart wit is als hier door sommigen wordt gezegd. Naar mijn mening is gezond eten een bepaalde maten van onbezorgd kunnen eten. Daarmee zeg ik niet dat je alles maar moet eten wat los en vast zit, maar wel dat je kunt luisteren naar waar je zin in hebt en wat je nodig hebt.
En wat voor jou gezond is, hoeft voor een ander nog niet gezond te zijn. Gezond eten is vooral goed voor jezelf zorgen denk ik dan.

Ik eet tegenwoordig om de paar uur, omdat ik er dan ook echt behoefte aan heb. Ik eet dan ook waar ik behoefte aan heb. Soms eet ik dan tussendoor brood met beleg, soms pak ik allerlei kleine dingetjes en soms pak ik ook gewoon een stuk chocolade. En qua lunch dus ook. Ik eet geen tarwe ivm een allergie en eet daardoor al snel "anders" en varrieer daardoor tegenwoordig ook meer. Ik zit niet meer vast aan x aantal boterhammen en ben blij dat ik dat ook kan loslaten.
Anoniem - Zaterdag 1 maart 2014 10:04
Ik ben het best wel eens met Star* en elle. Blogs over wat gezond is en wat niet, maken mij een beetje in de war omdat ik daar juist een beetje van los moet komen en angst voor bepaalde voeding moet overwinnen. Ik snap dat het fijn is als je echt geen idee hebt wat normaal is, maar voor mensen met een eetstoornis kan dit wel moeilijk zijn denk ik
Wendy - Zondag 2 maart 2014 10:22
Ik snap de discussie rondom boter en halvarine maar je hebt halvarine echt nodig.
Halvarine bestaat grotendeels uit onverzadigde vetten, de vetten die wij vaak tekort komen. Roomboter daarintegen bestaat voor 70/80% uit verzadigde vetzuren, deze verhogen het slechte LDL-cholesterol. Onverzadigd vet verlaagt dit LDL-cholesterol.

En even over de transvetten, in halvarine zit inderdaad transvet. Maar dit is zo minimaal. Als je twee boterhammen smeert met halvarine, is het transvetgehalte 0.01gram. Te verwaarlozen dus.

Smeer lekker boter, je hebt het echt nodig.
Myra - Zondag 2 maart 2014 13:20
ik at voor mijn eetstoornis alleen als ik honger had.
ik had toen inderdaad ook echt wel vreetbuien,
dus als ik straks op gewicht zit & ben 'genezen '
blijf ik het ook echt wel aanhouden om 6x op een dag te eten :D
Prue - Zondag 2 maart 2014 18:12
@Wendy: roomboter is een natuurproduct, niets mis mee! Bij normaal gebruik, boterhamsmeersel en bakken. Halvarine is geknutseld vet, ik wil dat niet in mijn lichaam.

De boodschap over het cholesterol is achterhaald.

Maar goed, ieder maakt zijn eigen keuzes.

En wat ik een lekkere lunch vind: een goed gevulde salade gaat er altijd in in de zomer, 's winters heb ik liever brood met roomboter en beleg en een zelfgemaakte soep erbij. En om de 2/3 uur eten is altijd mijn normale ritme geweest voor mijn eetstoornis, toen ik aan het herstellen was kwam dat ook weer terug.