Wat is een gezond gewicht?

 

Over lichaamsgewicht wordt veel geschreven en gesproken. Vragen die hierbij vaak gesteld worden zijn bijvoorbeeld of iedereen met een bepaalde lengte ook hetzelfde lichaamsgewicht moet hebben en wanneer je gewicht buiten de marges valt van een bepaalde BMI waarde, of je dan nog wel een gezond gewicht hebt? In deze blog wil ik het aan de hand van een aantal termen graag met jullie hebben over de vraag: Wat is eigenlijk een gezond gewicht?

weight

Jouw setpoint gewicht
Een setpoint gewicht is eigenlijk het gewicht wat bij iemand past. Dat wil zeggen daar voelt jouw lichaam zich goed bij. Dat kan dus betekenen dat iemand met dezelfde leeftijd en lengte een heel ander setpointgewicht heeft. Wanneer je voldoende en gezond eet, zal je lichaam uiteindelijk dit gewicht bereiken.

Jouw BMI waarde
Dit is de index van je lichaamslengte in verhouding tot je lichaamsgewicht. Deze BMI waarde geeft een indicatie van of er sprake is van ondergewicht, overgewicht of een gezond gewicht. Je hebt voor volwassenen en kinderen andere BMI waardes. Belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat dit een getal is wat bijvoorbeeld geen rekening houdt met je spiermassa. Dat zou dus kunnen betekenen dat als je veel spiermassa hebt het kan lijken dat je volgens deze index een te hoog gewicht hebt, maar dat dit in verhouding tot je lichaamssamenstelling dus niet het geval is. Een goede reden om dus niet te veel waarde te hechten aan dit getal, maar het puur te zien als een indicatie.

Welk gewicht past bij je lichaam
Wat ik eerder al aangaf is dat iedereen een ander setpointgewicht kan hebben bij dezelfde lengte en leeftijd. Een betere richtlijn is eigenlijk om te kijken naar jouw groeigegevens van toen je een kind was. Hoe zat je vroeger met je gewicht, zat je toen gemiddeld of juist onder of boven een groeilijn? Met deze gegevens heb je een betere indicatie van wat een gezond gewicht voor jou zal zijn.

Aankomen in klinieken
Als je bent opgenomen in een eetstoorniskliniek of je volgt een behandeling voor jouw eetstoornis en er is sprake van ondergewicht, dan is het de bedoeling dat je herstelt naar een gezond gewicht. De snelheid waarmee je moet aankomen hangt af van je lichamelijke conditie en wordt, als het goed is, door een arts of diëtist bepaalt. Dit kan dus per persoon verschillen. Bij kans op hervoedingsproblemen (refeeding) wordt er in kleinere stappen opgebouwd dan wanneer hier geen kans op is.

''Bij mijn behandeling was ik verplicht om aan te komen tot een BMI van 19,5. Dat gewicht vond ik erg eng, omdat ik mijn gewicht lange tijd expres laag hield. Ook was er een afspraak dat je ongeveer 2-3 kilo boven dat minimale gezonde gewicht moest komen. Dit was de afspraak om te kijken waar jouw setpoint lag en om te zorgen dat je lichaam weer optimaal kon functioneren (ongesteld worden). Een setpoint ligt namelijk bijna nooit precies op je minimale gewicht. Misschien lag mijn setpoint boven het minimum, misschien niet. Het was ook een soort marge voor als je bijvoorbeeld ziek zou zijn. Dan zou je in ieder geval niet meteen ondergewicht hebben als je iets zou afvallen. 

Het bereiken van een afgesproken gewicht, gaf mij ook de kans om mijn gewicht los te kunnen laten. Ik kon het niet zo laag mogelijk meer houden, ik moest naar een bepaald gewicht toe dat hoger lag dan het gewicht wat ik ooit had gehad. Als ik mijn gewicht altijd precies op BMI 19,5 zou willen houden of daar onder, moest ik mijn eetstoornis behouden. Dat wilde ik niet meer. Uiteindelijk lag mijn setpoint ongeveer rond mijn minimum en viel ik weer iets af toen ik mijn marge had bereikt en geen aankomlijst meer volgde. Dat vond ik wel even eng, maar blijkbaar was dit het gewicht dat bij mijn lichaam paste met een gezond eetpatroon. Ik bleef stabiel, al schommel je natuurlijk wel af en toe 0,5-1,5 kilo. Ik heb door het verplichte aankomen geleerd het belang van mijn gewicht lost te laten en te vertrouwen op mijn lichaam.'' Anoniem

weegschaal

Hoeveel aankomen per week
Hoeveel iemand in een kliniek moet aankomen verschilt dus ook per persoon maar over het algemeen is dit vaak 0,5 kilo per week.

Waarom niet sneller?
Te snel aankomen kan lichamelijk niet wenselijk zijn en is psychisch meestal ook een te zware belasting. Iemand die eetproblemen heeft en angst heeft om aan te komen ervaart immers erg veel spanning bij het aankomen.

Waarom niet langzamer? Dit is omdat ondergewicht voor je lichaam niet gezond is en je weer zo snel mogelijk naar een gezond gewicht moet gaan zodat belangrijke lichaamsfuncties weer hersteld kunnen worden of goed/beter kunnen werken.

Wennen aan een nieuw lichaam
Als je bent aangekomen kan dat best wennen zijn. Je lichaam verandert. In het begin kan je wat plaatselijk aankomen in gewicht, zoals bij je buik. Je lichaam gaat dit beter verdelen, maar dit heeft vaak wel even tijd nodig. Ook als mensen zeggen, 'je ziet er goed uit', kan voor sommige het idee geven, 'ik zie er dus zwaarder/dik uit'. Maar mensen kijken niet specifiek naar 1 gedeelte van jou maar kijken naar het geheel, het totaalplaatje dat je er gezonder uiziet. Dat je bijvoorbeeld meer straalt, dat je haren weer glanzen of dat je meer kleur op je gezicht hebt. 
Lees ook eens het blog 'Wennen aan je lijf en een eetstoornis

Conclusie
Een gezond gewicht is dus meer dan een getal op de weegschaal of een bepaalde BMI waarde. Het gaat om het gewicht waar jouw lichaam zich goed bij voelt en waarbij jouw lichaamsfuncties goed functioneren.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Esrarengiz - Vrijdag 7 maart 2014 14:50
Ik ben blij dat er aangekaart wordt dat BMI maar een indicatie is. Soms wordt het namelijk als een leidraad gebruikt voor het gewicht waar men naar streeft.
Zelf vind ik het moeilijk om te accepteren dat mijn setpoint hoog ligt in vergelijking met mensen van mijn lengte en leeftijd.
Ik heb echter nooit gehoord dat je plaatselijk aankomt en je lichaam het vervolgens verdeelt. Ik ben niet in een kliniek opgenomen en, naar mijn mening, veel te snel aangekomen, maar heb dat niet gemerkt aan mijn lichaam.
m - Vrijdag 7 maart 2014 15:13
De onder en bovengrens van BMI is ook wel tig kilo verschil dus daarin kun je idd. variëren en voelen wat voor jou het beste gewicht daarin is. Vanuit eigen beleving/ervaring: plaatselijk aankomen kan absoluut, met afvallen idem dito, het kost tijd om 'alles te verdelen'.
Piata - Vrijdag 7 maart 2014 15:46
hoe kan het dan dat ik hier op deze site mensen lees die dus naar overgewicht gaan, kan je stofwisseling blijvend verziekt zijn? Na bijv jaren langdurig ondergewicht en waarom kunnen zij dan niet meer afvallen....
*MAAN* - Vrijdag 7 maart 2014 16:14
goed blog
en piata goede vraag
greenbutterfly - Vrijdag 7 maart 2014 16:22
Goede blog! BMI is idd ook maar een indicatie. Mijn setpoint gewicht dat ik in de kliniek kreeg, lag ook veel hoger dan het gewicht waarop ik weer ging menstrueren (daar ben ik op gebleven). Ik blijf nu op een niet aankomst stabiel, dus het idd ook kijken wat je lichaam zelf aangeeft denk ik.
@ Piata - Vrijdag 7 maart 2014 16:41
Heb daar weleens wat over gelezen, maar weet niet meer hoe het precies zat. Komt best vaak voor dat mensen eerst meer aankomen dan nodig is en dan weer wat afvallen, In elk geval zouden die kilo's er vanzelf weer af moeten gaan (dus zonder te minderen met eten) als het niet je setpointgewicht is.

En je stofwisseling is niet blijvend verziekt, maar het kan wel even duren voor het weer herstelt. Het enige wat helpt is (veel/genoeg) eten.
@Piata - Vrijdag 7 maart 2014 17:37
Dit kan inderdaad, zoals hierboven geschreven, zijn dat je eerst 'te veel' aankomt (meer als je set point), ik dacht omdat je lichaam dan wat extra's 'vasthoudt', omdat die bang is weer te gaan verhongeren, dit zal vanzelf weggaan wanneer je voldoende blijft eten. Maar het kan natuurlijk ook dat je set point zit op 'overgewicht', maarja, wat is overgewicht want BMI is geen super indicator zoals je hierboven leest (:

Heel erg goede blog!
@piata - Vrijdag 7 maart 2014 18:32
Ik ben zo'n gevalletje. Ben van ondergewicht naar net geen overgewicht gegaan. Hier ben ik zo'n halfjaar op stabiel gebleven en ben dan zonder minder te eten of meer te bewegen afgevallen naar mijn setpoint gewicht wat de 'aanbevolen' bmi is. Ik denk dat je lichaam na langvondervoed te zijn eerst alles vasthoud uit angst voor een nieuwe hongerperiode, als het merkt dat die niet komt laat het het overtollige gewicht los.
RV - Vrijdag 7 maart 2014 20:45
Nou mijn gewicht is prima, alleen denken ze op de sportschool dat mijn spieren afbreken. Omdat ik snel kilo's afval, maar vetpercentage verminderd langzamer.
luna - Vrijdag 7 maart 2014 20:55
heerlijk dat set point gewicht... ieder heeft zijn eigen rust-gewicht, een gewicht wat je vanzelf krijgt als je normaal eet.
Shira86 - Vrijdag 7 maart 2014 23:54
Hmm herkenbare blog! Mijn bmi is goed op dit moment maar eigenlijk ook weer niet omdat mijn vetpercentage te laag zou zijn. Toch is mijn bmi goed omdat ik erg gespierd ben. Dat maakt het voor mij wel makkelijker om dat cijfertje los te laten!
Vera - Zaterdag 8 maart 2014 08:33
Goeie blog!
Star* - Zaterdag 8 maart 2014 08:57
fijne blog!
- - Zaterdag 8 maart 2014 10:54
Hoe lukt het mensen om in hemelsnaam 0.5kilo in de week aan te komen (kliniek-eis)? Ik ben onder begeleiding van een diëtiste (opnieuw) en eet nu meer dan ik de afgelopen jaren heb gegeten (en ook meer fruit enzo), maar ik val juist af.....
Ik eet ook nog niet genoeg, maar ik zou op z'n minst verwachten dat ik stabiel blijf.

Hoe kan dat dan? Want 0.5kilo in de week, vind ik persoonlijk wel érg veel?
Myra - Zaterdag 8 maart 2014 10:58
Ik vind BMI's ook stom..
Voor mijn eetstoornis heb ik altijd een lage bmi gehad,
terwijl ik echt super veel energie had.
En mijn zus heeft juist weer een hele hoge bmi, terwijl ze echt
TOTAAL niet dik is.

Ik kwam nooit echt 0,5 per week aan.
De ene keer helemaal niks & de andere keer 2 kilo,
dit komt omdat ik gewoon probeer om op gevoel te eten i.p.v
alles weer te moeten optellen of via een eetschema.
Voor sommige werkt dat wel, en voor andere niet
Piata - Zaterdag 8 maart 2014 11:18
Bedankt maar kijk eens bij het artikel: "aankomen na ondergewicht" daar wordt toch echt gesproken over overgewicht door diverse mensen!!

De persoon die reageerde met: "ik ben zo'n gevalletje" (staat geen naam bij), dapper dat je door kon pakken met eten toen je gewicht te hoog was, lijkt me eng!
Tirza - Zaterdag 8 maart 2014 12:49
0,5 kg aankomen per week is echt niks. In de kliniek waar ik zat moest je tussen de 0,5 & 1 kg aankomen. Probeer maar eens 0,5 aan te komen, meestal kom je uiteindelijk toch wel meer aan.
Katja - Zaterdag 8 maart 2014 18:23
Goede blog!
greenbutterfly - Zaterdag 8 maart 2014 18:52
De kliniek waar ik zat was het 0,5 tot 1,5 kg per week. En in het ziekenhuis wilde de kinderarts dat ik 1,5 kg per week aan kwam. Ik kwam ook echt op een mini hoeveelheid (vwg mogelijke refeeding )aan omdat mijn lichaam niets meer gewend was. Ik ken overigens eigenlijk niemand die naar overgewicht is gegaan (tenzij ze eetbuien kregen).
- - Zaterdag 8 maart 2014 18:59
@Tirza, Ik vind dat persoonlijk best wel veel. Een halve kilo per week afvallen, is evengoed ook best veel.
Ik vraag me af wat er goed aan is om het dubbele van de basislijst te eten om een poging te doen om 0.5kilo per week aan te komen.
Want ik geloof dat het daar wel op neer komt, wil je zoveel aankomen.
Cylu - Maandag 10 maart 2014 00:06
Goede blog! Ergens wist ik dit allemaal wel, maar altijd goed om weer het weer naar boven te halen.
Pleunie - Vrijdag 11 april 2014 19:52
Ben bang dat het bij mij wel blijvend verziekt is...stofwisselng gezien schade
dennis - Zondag 10 augustus 2014 09:23
Ik ben 11 jaar en weeg 45 kilo ong. Is dat gezond ik ben 1,52 lang.
En ik heb stevige benen vet valt wel mee.
merlijntje - Vrijdag 30 januari 2015 18:37
Een halve kg per week is echt niet zoveel als je opgenomen bent. Bij ons was de eis 700 gram per week. Ik heb het niet altijd gehaald op momenten dat ik niet alles opat of compenseerde, maar als je je houdt aan die hoeveelheden dan lukt het normaal. Thuis aankomen is wel veel moeilijker. Je beweegt meer, dus moet je ook meer eten als je even veel wil aankomen, en de nutridrinks die wegvallen doen ook wel veel.
Anoniem. - Woensdag 11 maart 2015 12:22
Ik kom elke dag 0,5 kg aan is dat goed of teveel?