Snelle of trage wisseling?

 

Snelle of trage stofwisseling, bestaat dat echt? Zit er een verschil in stofwisseling tussen mensen of is dit een fabel? En moet je hier je voeding op aanpassen of hoeft dat niet? En wat is een goede stofwisseling eigenlijk? Om hier wat meer duidelijkheid in te krijgen, dit keer een blog over de stofwisseling.

Wat is dat, jouw stofwisseling?
Je stofwisseling wordt ook wel metabolisme genoemd. Het houdt in dat je lichaam je voedingsstoffen omzet in warmte en energie. Je stofwisseling is deels genetisch bepaald. Dit is een belangrijk proces wat wordt gereguleerd door hormonen. De schildklier speelt hierin een belangrijke rol. Je kan de stofwisseling onder verdelen in twee soorten. Anabole stofwisseling en katabole stofwisseling.

Anabolisme is de opbouw van voedingsstoffen, ofwel energieaanmaak. Voorbeeld van anabolisme is bijvoorbeeld de opbouw van je voorraad glycogeen uit glucose.
Katabolisme is de afbraak van voedingsstoffen, ofwel energieafbraak. Dit zijn dus tegenovergestelde processen. Katabolisme zijn processen die juist energie opleveren. Denk aan de afbraak van glycogeen tot glucose.

lunch

Wanneer heb je een goede stofwisseling? Iemand met een goede stofwisseling heeft een regelmatige stoelgang, heeft het niet snel koud en voelt zich actief.

Basaalstofwisseling
Je basaal metabolisme (BMR) is het energieverbruik in rust. Je lichaam heeft ongeveer 2/3 van alle energie nodig voor je basaal stofwisseling. Bij je basaal stofwisseling heeft je lichaam energie nodig voor je ademhaling maar ook andere belangrijke processen in je lichaam. Vrouwen hebben een lagere basaal stofwisseling omdat zij in verhouding meer vetweefsel hebben dan mannen en spieren verbruiken in rust ook energie. Bij ziekte kan je basaal stofwisseling hoger liggen doordat het lichaam druk bezig is met herstellen.

Bepalen van je energiebehoefte
Om je energiebehoefte te bepalen is het meten van je energieverbruik de meest accurate methode. Door middel van je zuurstofverbruik en uitgeademde kooldioxide kan je rustmetabolisme worden bepaald (indirecte calorimetrie). Dit is echter een kostbare methode. Vaak wordt de energiebehoefte geschat met behulp van diverse formules zoals de Harris & Benedict formule. Voor kinderen wordt een andere formule aangehouden, de zogenoemde Schofield formule.

Snelle stofwisseling
Je kan ook een te snelle stofwisseling hebben. Als je schildklier te snel werkt heb je teveel schildklierhormoon in je bloed. Dit wordt hyperthyroïdie genoemd. Veel voorkomende klachten zijn: hartkloppingen, darmklachten, gewichtsverlies en vermoeidheid.

Trage stofwisseling
Als je schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt spreek je van hypothyroïdie. Veel voorkomende klachten zijn: kouwelijkheid, vermoeidheid, lusteloosheid en somberheid.

lunch

Feiten en fabels:

Als je een snelle stofwisseling hebt, kan je minder eetmomenten aanhouden.
Fabel: Juist met een snelle stofwisseling is het goed om een regelmaat aan te houden van 6 eetmomenten. Deze regelmaat zorgt voor een optimale stofwisseling en voor het goed functioneren van alle processen in het lichaam.

Jodium uit je voeding is belangrijk voor een goed functioneren van je stofwisseling.
Feit: Jodium speelt een belangrijke rol voor een goede werking van je stofwisseling. Brood is een voedingsmiddel waar jodium inzit

Stofwisseling is hetzelfde als je spijsvertering.
Fabel: je spijsvertering is niet hetzelfde als je stofwisseling. Bij je spijsvertering gaat het om het verwerken van je voeding nadat deze je lichaam inkomt. Dit is dus afhankelijk van je voedingsinname. Je stofwisseling gaat 24 uur door

De hoeveelheid energie die je nodig hebt voor je basaal stofwisseling is voor iedereen gelijk.
Fabel: De energiebehoefte voor je BMR is afhankelijk van je leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en lichaamssamenstelling

Als je meer spieren hebt is je behoefte aan energie hoger.
Feit: Bij een hogere spiermassa heb je een hoger verbruik en dus ook meer energie nodig

Vrouwen hebben minder energie nodig omdat hun spiermassa lager is.
Feit: Doordat mannen een andere lichaams samenstelling hebben met meer spiermassa hebben zij een hogere energie-inname nodig dan vrouwen

Eten na 20.00 uur vertraagt de stofwisseling.
Fabel: Het maakt voor het lichaam niet uit of je later op de avond nog iets eet omdat je stofwisseling de hele dag door gaat, 24 uur!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Maandag 24 april 2017 11:04
Ik kan steeds minder eten zonder aan te komen... kan dit wel aan mijn stofwisseling liggen?
mamvan3 - Maandag 24 april 2017 12:09
@proud2bDietist Fijn blog om te lezen.
Ik heb 3 vraagjes, weet niet of ik die hier of op het forum moet stellen.

1: Hoe komt het dat indirecte calometri laten uitrekenen zo duur is?
2: Waar doen ze dat allemaal en wordt het door je zorgverzekering vergoed?
3: Kun je dit zelf ergens laten doen (dan bedoel ik op een plek waar mensen met verstand van zaken werken en niet waar ze het alleen voor het geld doen)

Ik ben hier benieuwd naar omdat de dietiste bij wie ik was dit eigenlijk bij mij zou laten doen bij een hogeschool waar zij les gaf en waar ze zo'n apparaat hebben. Door omstandigheden ging dat toen niet door en omdat zij weg ging en er iemand anders kwam en ik niet voor de 3e keer in een half jaar een andere dietiste wilde ben ik daar niet meer geweest en is dit nooit gebeurt.
Stuiter - Maandag 24 april 2017 15:28
Mamvan3;

Waarom zou je dit willen? Waarom wil je je exact vasthouden aan getallen?

Just wondering.
mamvan3 - Maandag 24 april 2017 16:21
@stuiter

De dietiste opperde de meting om verschillende redenen:

1) als mijn stofwisseling toen heel laag lag was dat een verklaring voor het enorme aankomen in vrij korte periode en het niet kunnen afvallen ondanks gezond eten en voldoende beweging.
2) als de stofwisseling laag was door slecht eten/jaren eetstoornis en we zouden mijn lijst uitbreiden dan zou mijn stofwisseling omhoog moeten gaan. Mocht dit niet gebeuren en ik door de uitbreiding nog meer aankomen dan wisten we dat het niet aan het eten lag en ik inderdaad een lijst onder de basislijst nodig heb (bij de ursula had ik een lijst onder de basislijst gekregen en de eerste dietiste die ik hier in het dorp kreeg vond het prima als ik die lijst volgde, de dietiste die ik daarna kreeg vroeg zich af of we echt niet wat omhoog konden maar snapte ook mijn angst omdat ik net tientallen kilo's was aangekomen zonder aanwijsbare reden anders dan invloed van medicatie op mijn stofwisseling)
3) als bij meting 1 voor de medicatie en meting 2 na x weken medicatie weer een groot verschil te zien zou zijn, dan was vast komen te staan dat deze medicatie de gewichtstoename veroorzaakt had.

Nu weten we alleen dat als ik een basislijst van bv deze site eet ik blijf aankomen.
We weten ook dat als ik geen ritalin slik bij mijn huidige medicatie mijn gewicht omhoog schiet en door blijft stijgen.

Als je een verklaring hebt kun je gerichter een eetlijst maken of naar de medicatie kijken.

En nog even ter info, ik heb nooit ondergewicht gehad en als ik het over tientallen kilo's heb dan bedoel ik ook echt dat mijn gewichtslijn door meerdere tientallen heen omhoog is gegaan en ik qua BMI veel te hoog uit ben gekomen omdat de medicatie die ik kreeg wel werkte en mij maar steeds verteld werd dat het aankomen echt zou stoppen. Pas toen de psychiater het ook niet meer verantwoord vond omdat mijn BMI echt veel te hoog werd zijn we er mee gestopt.




RosieV - Maandag 24 april 2017 15:51
Ha dan heb ik duidelijk een lage. Maar dat is raar want mijn schildklier is netjes 11 ofzo
X - Maandag 24 april 2017 17:52
Als je tsh 11 is, heb je wel een trage stofwisseling!
.... - Maandag 24 april 2017 16:52
@rosieV

11...? Bedoel je dan de tsh of ft4... als je tsh 11 is dan is je scholdklier volgens mij wel aan de trage kant....
LeRose - Maandag 24 april 2017 18:00
Uhm ja het is inderdaad de ft4 dan denk ik want beiden artsen zeiden dat die normaal was. Maar dat is twee jaar geleden en toen had ik flink ondergewicht. Dus zal wel een inhaal slag hebben gemaakt