Proudproeft: Melkvervangers in je koffie | video

 

Kokosmelk, amandelmelk, havermelk, sojamelk, rijstmelk. Tegenwoordig zie je steeds meer soorten melkvervangers terug in de supermarkt. Plantaardig eten zou dan ook een trend worden in 2019. Niet gek, want het is een groot maatschappelijk onderwerp. Er wordt zo veel over gezegd. Dat is best lastig wanneer je last hebt van een eetstoornis en je voor jezelf al zoveel eetregels hebt. Kan je het wel goed doen? In deze video bespreken wij hoe wij hiermee omgaan en testen we een aantal soorten koffie met melkvervangers uit de supermarkt. 

We zijn benieuwd wat voor melkvervangers jij gebruikt of juist helemaal niet en waarom? Meer video's van Proud2Bme vind je op ons Youtube-Kanaal.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Dinsdag 26 maart 2019 13:26
Leuke video!
Ik drink mijn koffie zwart! Ik houd absoluut niet van melk en de vervangers... behalve bij pannenkoeken dan neem ik meestal amandelmelk.

Maar in mijn koffie hoeft geen poespas haha
Hannah - Dinsdag 26 maart 2019 14:34
Jammer dat het de laatste tijd inhoudloze video's zijn.
Dgdg - Dinsdag 26 maart 2019 15:41
Misschien dat je dat kunt onderbouwen? Dan hebben de redactieleden er tenminste nog wat aan als feedback. Nu is het slechts een rotopmerking
Fiona - Dinsdag 26 maart 2019 15:00
Leuke video! Ik ben benieuwd naar die van Alpro.

Ik vind ook dat jullie een heel gezonde en fijne houding hebben tegenover plantaardige alternatieven :)
D - Dinsdag 26 maart 2019 16:07
Ik moet altijd wel lachen om amandelmelk met 3% amandel en de rest water en suiker.
Sojamelk is dan beter, met toegevoegd calcium en vit. B12.
Ik houd het zelf lekker bij de 'echte' melk.
Vera - Dinsdag 26 maart 2019 19:10
Zogenaamd 'echte' melk is melk voor baby kalfjes. Die het niet krijgen en bij hun moeder worden weggehouden omdat mensen het zonodig willen drinken.
Drink smakelijk.
Ina - Dinsdag 26 maart 2019 20:25
1. “Melk is voor kalfjes”
Een veelgehoorde stelling: melk is voor kalfjes, en mensen zijn geen kalfjes. Daarom moeten we er ook lekker vanaf blijven, want melk van andere dieren drinken is ‘onnatuurlijk’. Er zijn behoorlijk wat dingen mis met dat argument.

Goed, natuurlijk is koeienmelk er oorspronkelijk niet voor mensen. Dat wil echter niet zeggen dat we het niet kunnen drinken. Niets in de natuur is ‘bedoeld’ om door ons gegeten te worden: het is er gewoon en dus eten we het.

Daarnaast is het helemaal niet zo ‘onnatuurlijk’ om melk van andere dieren te drinken. Ook in de natuur gebeurt het wel eens dat dieren kleintjes van een andere soort grootbrengen. Kortom: het mensen-zijn-geen-koeien argument zegt gewoon niet zo veel.
Vera - Dinsdag 26 maart 2019 20:41
Dan heb je de boodschap niet begrepen.
Kalfjes worden vanaf dag 1 bij hun moeder weggehaald omdat mensen de melk willen drinken. Onrechtvaardig en onnodig.
De melk is niet voor ons bedoeld maar voor het kalfje. Die krijgt het niet. Sterker nog moet sterven omdat het een bijproduct is van de melk industrie.
Het is een barbaarse industrie.
A. - Woensdag 27 maart 2019 03:48
Dat is zo.Het is niet het drinken van melk op zich dat verkeerd is,maar ons systeem wat ziek is.
Natuurvolken gebruiken ook melk als ze de mogelijkheid hebben,net als honing,vlees en vis,insecten en wat er groeit en dat eetbaar is....Als je volgens de natuur leef ,dan leef je van wat je kunt vinden ! Maar wij zijn zo ver van de natuur verwijderd ,alles is kunstmatig .Vegans die van dadels en avocado en quinoa ,noten en zaden leven ,(onder andere),leven van wat duizenden kilometers ver weg hierheen is getransporteerd,,dat is ook niet natuurlijk of goed.,
Ik denk dat het niet zinvol is om bij mensen met een e.s aan te komen kloppen met argumenten en het eten als een morele questie te brengen.Het is ons eerste taak om goed voor onszelf te zorgen vanuit liefde, en niet uit moreel plichtsbesef .En als je dat kan dan heb je ook liefde en begrip over voor de rest van de wereld .
Lost girl - Dinsdag 26 maart 2019 21:37
Het is ook nooit goed hè. Maken ze een video over melkvervangers weet er iemand uit een compleet normale reactie wel weer een veganistische slaatje uit te slaan. Als een soort ramptoerisme wachtend tot iemand een “foutje” maakt. Jammer.
Vera - Dinsdag 26 maart 2019 22:15
Het gaat totaal niet om een 'foutje'. Zijn gewoon bewuste keuzes hoor die mensen maken. En blijkbaar voel jij je aangesproken?
Zou je het ook over een 'foutje' hebben wanneer iemand 'een beetje' discrimineert?
Nee toch.. Dan zou je toch ook tegen die onrechtvaardigheid optreden?
Dieren misbruik is niet anders.

Ik vind het juist supergoed van Proud!
Lost girl - Dinsdag 26 maart 2019 23:13
Het gaat niet over mijn mening of over ik me aangesproken voel. Het gaat mij om jouw manier van reageren. Geef je mening, je gevoel, wat jouw kijk is en dan is zo’n “drink smakelijk” echt niet nodig.
Hermione - Dinsdag 26 maart 2019 23:18
Ik vind het echt heel naar om te zien dat er zoveel van dit soort foodshaming voorkomt op Proud: een site tegen eetstoornissen. Ik zou ook vriendelijk willen zeggen, ga actievoeren voor de lokale MacDonalds of de slager, niet tussen mensen die al ontzettend onzeker zijn over eten en met genoeg schuldgevoel hierover kampen.

Ik geloof dat je bedoelingen goed zijn, maar ik vind ze op deze plek behoorlijk ongepast.
A. - Woensdag 27 maart 2019 03:10
Al die opmerkingen van de vegans.Ga inderdaad ergens anders actievoeren.En heb je ook een auto ?en ga je als vegan ook op vakantie met vliegtuig ? Heb je al zonnepanelen ?
Ik bedoel maar ,als je iets doet ,moet je het goed doen !Verbeter de wereld en begin bij jezelf !
D - Dinsdag 26 maart 2019 23:58
Tsja, veel vegans hebben ook huisdieren. Wie zijn wij om te zeggen wanneer een dier naar het toilet mag en wanneer het eten krijgt? Ook al worden ze vertroeteld, wij zijn dan wel 'de baas' over onze huisdieren. En dan niet te beginnen over vegans die hun kat ook vegan laten eten.
Dierenwelzijn is belangrijk, zeer zeker, maar liefde voor onze medemens ook.
Elle - Woensdag 27 maart 2019 04:19
Ik zou de vegans met een eetstoornis willen oproepen eerst van hun eigen eetstoornis af te komen alvorens belerende commentaar te geven op deze website.
Baantjr - Woensdag 27 maart 2019 09:06
Kunnen we we dan ook ophouden met ons 'de vegans' noemen?
Sommigen zeggen geen piep, dus scheer ons niet over een kam alsjeblieft.
Elle - Donderdag 28 maart 2019 11:43
Je hebt gelijk.Maar des te duidelijker is het dat je beter hier geen actie kunt voeren want je bereikt het tegenovergestelde van wat je wilt ,namelijk dat mensen een hekel krijgen aan de hele groep .Terecht of onterecht.
Er is hier denk ik niemand die niet van dieren houdt en die niet wilt dat onnodig dierenleed moet ophouden,dus dat hele actievoeren is niet nodig.
x - Zaterdag 30 maart 2019 12:18
misschien moet je je eigen commentaar ook eens voor je houden, we zijn hier niet allemaal zo hoor
ik ben veganist, maar ik heb geen eetstoornis

misschien ipv over ons te zeuren moet je wat minder je ogen sluiten voor het leed wat gaande is terwijl jij zeurt over mensen die hart hebben voor al het leven om ons heen
Anoniem - Woensdag 27 maart 2019 18:20
En ja hoor, daar hebben we weer een veganistische moraalridder (of -jonkvrouwe, als je wilt) die denkt dat ze de les moet komen lezen over dierlijke producten. Daar konden we natuurlijk op wachten. Heb je door dat je op een zelfhulpsite voor eetstoornissen zit? En niet op een vegan-/vleesactivismesite? Enig idee waar je mee bezig bent? Enig wie er op zulk commentaar zit te wachten?

Ergens vind ik het trouwens wel sneu voor je ook. Hordes mensen ergeren zich aan dergelijke - m.i. misplaatste - reacties in deze en gerelateerde posts, terwijl mensen toch echt eerder bereid zijn naar je te luisteren als ze enige vorm van sympathie voor je hebben. Maargoed, genoeg succes met je kruistocht tegen dierlijke producten! Ik hoop dat je onderweg nog wat effectieve overtuigingstechnieken leert - en daar valt ergernis opwekken niet onder (ook niet als je DENKT dat die ergernis eigenlijk schuldgevoel is).
Vera - Woensdag 27 maart 2019 19:08
Het 'grappige' is dat het wel degelijk een succes volle techniek is. ;-)
Maar bedankt!
F - Donderdag 28 maart 2019 08:38
Perfect verwoord. Ik wilde inderdaad ook al vragen of de vegan-propaganda op deze site voortaan achterwege kan blijven, ik vind het zo misplaatst hoe sommige mensen constant op zoek zijn naar iedere gelegenheid om de moraalridder uit te hangen. Op een site voor kwetsbare mensen met een eetstoornis nota bene, het laatste waar wij behoefte aan hebben is nóg meer schuldgevoel en regels rondom eten. Er komt vast weer een moment dat dat wel kan, alles op zijn tijd. Maar een groep die nog midden in een kwetsbare fase zit iedere keer aanvallen op hun voedingspatroon vind ik echt niet oké.
x - Zaterdag 30 maart 2019 14:02
ja laten we lekker dieren slachten en misbruiken voor consumptie :)
PM - Dinsdag 26 maart 2019 16:30
Leuke video!
Fijn om te zien hoe relax jullie keuzes kunnen maken, die goed voor jezelf voelen.
Ik drink mijn koffie zwart.
G. - Dinsdag 26 maart 2019 22:17
Hele leuke video! Thanks maar weer ladies.

Herken het Nutrilon melk-vervang-bus gevoel ivm koemelkallergie/lactoseintollerantie.

Het liefst drink ik op speciale momentjes mijn de koffie "gebroken", dus sterke koffie met een beetje melkschuim (gewone / soya / haver leuk om af te wisselen).

Qua langer kunnen genieten is cappucino beter = meer / kan je langer uit lepelen. Maar.. dan verdwijnt de koffie smaak.

Dagelijks drink ik de koffie zwart: sterkere smaak terwijl uit een dramatisch koffieapparaat :D

Benieuwd naar de Alpro koffie drankjes, leuk!
A. - Woensdag 27 maart 2019 03:16
Ik heb een tijd dit soort melk gebruikt,maar naarmate het populairder werd gingen ze de formules veranderen en stopten ze dingen als carrageen erdoorheen.Ik heb er ontzettende buikkrampen door gekregen en ik neem het echt niet meer !
Anoniem - Woensdag 27 maart 2019 08:08
Leuke video! Ik durf door mijn es alleen maar bepaalde soorten melk vervangers te drinken....
Dragonfly1991 - Woensdag 27 maart 2019 09:54
Leuk om te zien, niet mijn ding. Ik vind melk en melkvervangers ontzettend vies. Krijg het niet weg, als kind ook al niet. M'n man en kinderen drinken wel melk en zijn er gek op, jongste is nu van de poedermelk af en is ook begonnen met ' gewone' melk.
Flo - Woensdag 27 maart 2019 12:51
Ik dronk altijd veel koffie, zwart, maar door mijn anorexia lijkt mijn smaak erg veranderd. Ik taal helemaal niet meer naar koffie (melk erin vind ik sowieso doodeng) en drink nu vooral heeel erg veel zoethoutthee.
Herkent iemand dit?
MissBeta - Woensdag 27 maart 2019 16:23
Heb ik ook gehad in mijn anorexia periodes. Ineens kon ik geen koffie meer drinken, het smaakte vies en ik werd er misselijk van. Zoethout thee was toen ook 1 van mijn favorieten :-) Gelukkig herstelt je smaak ook weer als je lichaam wat herstelt (voor mij gelukkig dan, want koffie vind ik normaal gesproken heerlijk).
Anoniem - Woensdag 27 maart 2019 18:42
Ik ben lactose- en caseïneintolerant, dus enige vorm van dierlijke zuivel kan ik niet eten (ook geen eieren, nee). Om die reden ben ik op zoek gegaan naar lekkere plantaardige melkvervangers en daar ben ik inmiddels behoorlijk kieskeurig in.

Sowieso kies ik alles ongezoet en wil ik geen soja (vanwege exorfinen: morfine-achtige stofjes die - bij een slechte darmgezondheid - je hersenwerking en gemoedstoestand kunnen beïnvloeden). Daarnaast vind ik rijst- en havermelk een hele rare, zoetige nasmaak hebben. Ik heb beide in mijn koffie geprobeerd, maar dat was niet voor herhaling vatbaar. Dan blijven kokos- en amandelmelk over. Niet alle merken vind ik lekker, maar de meeste zijn goed te drinken in de koffie. Je moet er overigens wel van houden, want zoet of romig is het niet.

Mijn absolute favoriet is de ongeroosterde ongezoete amandelmelk. Die heeft een heel licht amarettosmaakje en als je dat met de juiste koffiesoort mengt (ik ben er nog niet uit welke dat precies moet zijn), heb je koffie met een soort amarettosmaak. Ik maak er vrijwel altijd latte macchiato mee, maar in de zomer vind hem koud met ijsblokjes en espresso ook heel lekker. Dit laatste doe ik ook met kokosmelk.
Maya - Woensdag 27 maart 2019 20:44
Ik lust helaas geen koffie (met/zonder melk). Jammer, want ik vind een latte of cappuccino er altijd zó lekker uitzien!
Dragonfly1991 - Woensdag 27 maart 2019 20:52
Heeeel herkenbaar!
x - Zaterdag 30 maart 2019 12:20
oh maar thee met melk is ook heel erg lekker hoor, ik heb dat in londen leren drinken, zo lekker
juliatje. - Woensdag 27 maart 2019 21:29
Zelf drink ik geen melk. Wel melkvervangers alleen ik vind het wel jammer dat er te weinig noten/soja/haver enzo wordt toegevoegd. En zelf vind ik verder dat actievoeren juist kan helpen al hebben mensen hier last van ES. Je kan ook zo een nuttige discussie voeren. En een discussie lok je niet uit met een paar reacties wel als mensen daar op gaan reageren continu en dan maar zeuren😒