Maagdarmklachten bij een eetstoornis

 

Maagdarmproblemen hoor je vaak bij een eetstoornis. Je kunt dan denken aan obstipatie of juist diarree. Maar ook een opgeblazen buik is een veel voorkomende klacht. Om die reden dit keer een blog over maagdarmproblemen bij een eetstoornis en ook tips wat je hieraan kan doen. Wil je een ervaringsverhaal lezen, bekijk dan bijvoorbeeld het verhaal Ik kan niet poepen door mijn eetstoornis eens.

Obstipatie/Verstopping
Voor een goed werkende stoelgang heb je voldoende vezels nodig. Maar ook voldoende lichaamsbeweging, vocht en vetten zijn belangrijk. Bij een eetstoornis waarbij er sprake is van ondergewicht wordt vaak juist een bewegingsbeperking opgelegd. Eet je door je eestoornis te weinig en heb je daarnaast ook angst om vetten te eten dan kan je je voorstellen dat obsitpatie een veel voorkomend probleem is.

wc rol
bron foto

Diarree
Maar ook een te snelle stoelgang kan een probleem zijn. Dit zie je bijvoorbeeld als iemand veel light voedingsmiddelen drinkt of eet. Met name de voedingsmiddelen die gezoet zijn met sorbitol of xylitol kunnen bij een te grote hoeveelheid diarree klachten geven. Denk dan aan suikervrije snoepjes of kauwgom gezoet met xylitol.

Maar ook door gebruik van laxeermiddelen kan je last krijgen van diarree. Contactlaxantia trekt namelijk vloeistof aan in de dikke darm waardoor de ontlasting dunner wordt. Misbruik van dergelijke laxeermiddelen kunnen een hoog risico voor de gezondheid geven.

Er is al eerder een blog geschreven over laxeermiddelen. Neem nooit op eigen initiatief laxeermiddelen, maar raadpleeg altijd een arts. Door te veel eten kan je echter ook deze klachten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een eetbui waar je in een korte tijd grote hoeveelheden voedsel binnen krijgt. Door overeten kunnen dus ook maagdarmproblemen ontstaan.

Maagpijn
Als gevolg van eetbuien of braken voelt de maag ongemakkelijk en pijnlijk aan. Je maag en twaalfvingerige darm kunnen geïrriteerd raken. Een ander gevolg van  geregeld grote eetbuien is dat de maag kan oprekken. Hierdoor kan je honger- en verzadigingssysteen ook minder goed gaan werken.

Vol gevoel
Als je langdurig te weinig hebt gegeten is je maag gevoeliger als je weer normaal gaat eten. Na het eten van kleine porties kan al snel een vol gevoel ontstaan. Dit is echter weer een kwestie van gewenning.

Opgeblazen buik
Een opgeblazen buik wordt meestal veroorzaakt doordat er teveel lucht in maag en darmen aanwezig is. Door het eten van bijvoorbeeld kauwgom hap je veel lucht naar binnen. Maar ook  het drinken van koolzuurhoudende dranken zorgt ervoor dat je veel lucht binnen krijgt. Een opgeblazen buik kun je echter ook krijgen als je last hebt van een intolerantie voor bijvoorbeeld melkproducten of gluten. Bacteriën in je darmen kunnen ook gassen produceren waardoor je last van winderigheid kan krijgen.

Een opgeblazen buik kan ook gewoon komen doordat je net gegeten hebt, dan hebben we het over maag- en darmvulling. Na het eten heb je dan een natuurlijke bolling van je buik. Je buik is dan boller dan als je bijvoorbeeld net wakker wordt. Dit is dus eigenlijk heel normaal en verdwijnt ook weer.

wc
bron foto

Conclusie
♥ Voor je spijsvertering maar ook voor een goed werkende stoelgang is het belangrijk dat je regelmatig en voldoende eet. Kies bij voorkeur voor zes eetmomenten op een dag.

♥ Let op voldoende vezels (te veel vezels kan b.t.w. ook negatief werken), voldoende vetten in je voeding en ook voldoende vocht. Pas op met bepaalde voedingsmiddelen zoals suikervrije snoepjes en kauwgom. En zorg ervoor dat je bij wat je eet goed kauwt.

♥ Probeer stress te vermijden omdat dit ook een nadelige invloed heeft bij maagdarmproblemen.

♥ Vertrouw je het niet neem altijd contact op met je huisarts.

Er is al eerder een blog geschreven over buikpijn en een eetstoornis.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maria - Zondag 17 december 2017 14:06
Het kan wel schelen om vooral te zorgen voor oplosbare vezels.