Hongergevoel in de zomer

 

Tijdens de zomermaanden merk ik dat hoe warmer het buiten wordt, hoe minder trek ik heb in eten. Ik heb dan vaak het gevoel dat mijn hongergevoel halveert. Tijdens mijn eetstoornis vond ik dat eigenlijk wel prettig, maar toen ik wilde herstellen vond ik het extreem lastig. Hoe kon ik vertrouwen op mijn eigen lichaam, terwijl dat om zo weinig eten vraagt?

Mensen zonder een eetstoornis eten vaak automatisch lichtere gerechten wanneer het buiten warmer is. Het heeft allemaal te maken met je spijsvertering. Op het moment dat je iets eet, moet je lichaam het natuurlijk ook verwerken. Het verwerken van eten levert veel warmte op in je lichaam. De warmte die daarbij vrij komt, kan soms wel tot 18 uur aanhouden. Doordat je lichaam warmer wordt door het verwerken van eten en het buiten al warm is, heeft je lichaam in de zomer minder behoefte aan eten. Dat verklaart ook waarom je niet veel honger hebt, wanneer je een gezond eetpatroon hebt, regelt je lichaam dit eigenlijk automatisch. Als de zon schijnt, wordt je lichaam dus eigenlijk al warm genoeg. Het is daarom belangrijk om niet oververhit en daarom is het belangrijk om voldoende en genoeg te drinken. Dat betekent echter niet dat je makkelijker aankomt wanneer jij je gewone eetpatroon aanhoudt. Er is een verschil wat je lichaam nodig heeft tussen de zomer en de winter, wat ook een effect heeft op je hongerbehoefte. Het verschil is minimaal, maar het heeft dus wel een effect op je hongergevoel.

Je hebt dus eigenlijk minder energie nodig wanneer het warm is, waarom is het dan toch belangrijk om voldoende eten? Op het moment dat je bezig bent met herstellen is het van belang dat jij je aan je eetpatroon houdt, zeker wanneer je van ondergewicht komt is het belangrijk om niet zomaar je eetlijst en eetpatroon los te laten. Tijdens je herstel is het vooral belangrijk om weer een normaal eetpatroon op te pakken en je lichaam daaraan te laten wennen. Wanneer je erg veel last hebt van de hitte en het moeilijk vindt om te eten, kan het verstandig zijn om daar met iemand over te gaan praten. Zij kunnen je helpen met voeding zoeken die je wel zou kunnen eten of een aangepaste eetlijst maken voor de zomer.

Een van de vervelende dingen aan de zomer vind ik dat je ook vaak meer vocht vast gaat houden. Doordat ik meer vocht vasthield kreeg ik ook het idee dat ik dikker werd. Dat idee vond ik verschrikkelijk en dat had ook een effect op mijn hongergevoel. Ik vond het heel erg vervelend dat ik niet meer in mijn schoenen paste en mijn broek ook strakker ging zitten. Het is vooral belangrijk om veel te drinken, hoewel je lichaam veel vocht vasthoudt betekent dat niet dat jij ook minder vocht binnen hoeft te krijgen.

Tijdens mijn herstel had ik vaak het idee dat ik meer at dan ik nodig had en zeker in de zomer had ik gevoel nog sterker. Dat soort gedachtes zorgden ervoor dat mijn zelfbeeld aangetast werd en dat vond ik heel lastig zeker in een periode waar je regelmatig in bikini of badpak gaat en korte kleren aantrekt. Ik wilde mezelf vooral verstoppen achter mijn kleren, maar in de zomer is dat helemaal niet zo makkelijk. Ik wilde namelijk wel zwemmen en ik wilde ook gewoon dat jurkje aan, maar dat durfde ik eigenlijk niet. 

Ik heb mezelf toen in de zomer uitgedaagd. Ik vond dat doodeng om te doen. Ik kan mij het gevoel van schaamte en minderwaardigheid nog erg goed herinneren. Het is een gevoel dat je beperkt en je heel verdrietig laat voelen tegelijkertijd. Doordat ik steeds meer stappen durfde te zetten werd het voor mij uiteindelijk ook makkelijker om mijzelf te accepteren zoals ik ben, daardoor durfde ik weer in bikini en goed te eten.

De zomer en zeker ook de hitte kan heel erg lastig zijn. Je kan het idee hebben dat jij meer eet dan nodig is of je dikker voelen doordat je veel vocht vasthoudt. Dat is allemaal normaal. Het gaat er echter om hoe jij ermee omgaat. Dat is ook iets waar jij aan kan werken. Wat mij heel erg heeft geholpen is mijzelf te accepteren en alternatieven te vinden om toch voldoende te gaan eten. Je kan bijvoorbeeld ijsjes, zoals magnums eten als tussendoortjes, maar je kan ook vis in plaats van vlees eten wat al een stuk lichter op de maag ligt.  

Ik hoop dat jij met deze tips en uitleg motivatie krijgt om ook dit te overwinnen. Ik vond het zelf heel erg lastig, maar met kleine stapjes ben ik er gekomen en jij kan dat zeker ook! 

Hoe ga jij om met deze warmte? 

Fotografie: Anna Pruzhevskaya

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Merel-Sofie - Woensdag 21 juni 2017 10:48
"Zeker na ondergewicht" begrijp heel goed waarom je het zegt en verwijt je ook niks, maar jullie promoten normaal juist dat slechte eetpatronen altijd slecht zijn, los van je gewicht :).

Ik heb altijd meer zin in eten in de zomer šŸ¤—.
Odette - Woensdag 21 juni 2017 10:57
Wat een fijne blog!
AnaMan - Woensdag 21 juni 2017 11:07
Toevallig merkte ik dit laatst op in mijn dagboekje!

Iets anders dat met hitte van grote invloed is op je ES en dus je eten: veel mensen slapen een stuk slechter. En dan ben je vatbaarder voor heftige emoties en minder stabiel... :(
Anne - Woensdag 21 juni 2017 11:47
Betekent dit dat je lichaam minder eten nodig heeft in de zomer omdat het buiten warm is? En dat je dus 'makkelijker' aankomt?
Nadine - Woensdag 21 juni 2017 12:12
Als je kijkt naar lichaamstemperatuur hoeft je lichaam minder hard te werken in de zomer, dit verschil is wel veel kleiner dan je denkt. Nog geen X kcal, dus hier kom je niet veel meer van aan. Vaak ben je ook iets actiever in de zomer dus is dit een mooi balans.
D - Woensdag 21 juni 2017 12:02
Je hebt in de zomer niet minder energie nodig. Vaak zijn mensen actiever. Het kan wel dat je meer trek hebt in koude gerechten. Ipv pasta eet je dan koude pasta salade.
Honeychild - Woensdag 21 juni 2017 17:15
Ik denk dat mensen zonder eetstoornis wellicht een beetje lichter eten als het erg warm is, maar niet per definitie minder binnenkrijgen; ze zullen dan toch wat vaker een ijsje eten of een drankje op het terras nuttigen, dus of het nou echt heel veel verschil maakt betwijfel ik. Hoort eigenlijk ook niet uit te maken; eet waar je behoefte aan hebt, waar je trek in hebt, en wat je nodig hebt, want dat doen andere mensen ook, of het nou zomer of winter is.
xxxm - Woensdag 21 juni 2017 18:39
Ik ben juist minder actief in de zomer. Het is soms veel te warm om echt iets te ondernemen, net als vandaag.
Ik - Woensdag 21 juni 2017 18:48
Ik merk nooit verschil in mijn hongergevoel. Heb in de zomer evenveel honger als in de winter. Ik eet dus ook gewoon hetzelde omdat ik daar trek in heb. Zeker nu ik voor werk al om half 7 ontbijd en pas om half 8 avondeet. Haha dan red ik het niet op licht voedsel hoor. (en tot nu toe merk ik er nils van in gewicht hoor ;))
RosieV - Woensdag 21 juni 2017 20:35
Vooral waren eten gaat er niet echt in. Dan liever fruit of een salade. Ik heb juist daar meer behoefte aan inclusief drankjes. Volgens mij is dat best normaal