Hoeveel is normaal?

 

Zowel op mijn werk als op het forum krijg ik geregeld de vraag over wat nu precies normaal is qua hoeveelheid om te eten. Hoe ziet bijvoorbeeld een goed belegde boterham eruit en hoeveel gram boter moet erop? Hoeveel scheppen aardappelen bij het avondeten is normaal en hoeveel stuks fruit is een gewone portie? Aan de hand van een gemiddelde dag qua eten en hoeveelheden zal ik per productgroep toelichten wat ongeveer normaal is. 

Ontbijt en lunch
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.

Je brood goed beleggen is voor veel mensen met een eetstoornis een punt van discussie. Er wordt een bepaalde hoeveelheid boter, margarine of halvarine aangeraden per dag. Dit komt uit op 5 gram gemiddeld per boterham. Nu hoef je dit niet meteen te gaan afwegen tenzij dit natuurlijk voor je behandeling wordt geadviseerd. Als je net bezig bent met het opbouwen van je eetpatroon dan is het wel belangrijk dat je aan voldoende energie komt en ook aan voldoende belangrijke bouwstoffen die de boter levert. Wat kan je dan nog meer doen behalve afwegen? Je kan bijvoorbeeld voorverpakte kuipjes kopen, dit zijn verpakkingen die vaak precies genoeg zijn voor 2 boterhammen. Bij broodbeleg is de vuistregel dat de boterham niet meer zichtbaar moet zijn onder het beleg. Bij plakjes kipfilet betekent dit dat er vaak 2 plakjes nodig zijn om een boterham goed te beleggen. Op mijn werk zie ik vaak dat mensen een foto van een goed belegde boterham erbij houden tijdens het smeren. Op een gegeven moment heb je deze hulpmiddelen vaak niet meer nodig.

Andere voedingsmiddelen bij het ontbijt of de lunch
Als je een eetlijst volgt en je hebt hier 2 belegde boterhammen met een glas melk op staan, dan kan het lastig zijn om eens te varieren en te kiezen voor bijvoorbeeld yoghurt met muesli of havermout. Ook hier hebben we echter handige richtlijnen voor.

Als je dit wil vervangen, dan heb je daar ongeveer 250 ml yoghurt met 6 eetlepels muesli/cruesli voor nodig. Heb je echter 3 boterhammen dan worden deze hoeveelheden wel erg veel en is het niet meer lekker om al je brood hierdoor te vervangen. Dan adviseer ik om maximaal 2 boterhammen te vervangen en de 3e boterham gewoon erbij te eten. Bij havermout is het eigenlijk hetzelfde. Als je bijvoorbeeld een portie van 40 gram havermout hebt met 200 ml halfvolle melk, dan zou je er eigenlijk een schep suiker en een stuk fruit aan moeten toevoegen als je 2 belegde boterhammen en een glas melk wilt vervangen.

Je kunt natuurlijk ook eens kiezen voor crackers in plaats van een boterham. Houd dan gemiddeld 2 crackers aan als vervanging van 1 boterham. Dit geldt niet voor cracottes want die zitten een stuk lager in de hoeveelheid energie.

Fruit
Bij een appel, banaan, peer en een sinaasappel is 1 stuk ook gelijk 1 portie fruit. Bij mandarijnen of aardbeien is dat echter lastiger. Als je op je hoeveelheden wilt letten dan kun je 2 mandarijnen aanhouden voor 1 portie fruit en hetzelfde geldt voor kiwi's. Heb je aardbeien, dan is ongeveer 200 gram een portie. Bij druiven kan je een trosje aanhouden van 125 gram. Ga je voor mango dan is een portie de helft daarvan. Ook kun je gerust meloen nemen, hierbij houden we ongeveer 2 schijven aan.

Tussendoortjes
Op de website staat een hele lijst met variaties aan tussendoortjes. Ben je aan het opbouwen en vind je variëren of eten op gevoel nog lastig dan zijn portieverpakkingen vaak een uitkomst. Ook als je last hebt van eetbuien kan een portieverpakking een hulpmiddel zijn.

Avondeten
Als je bij het avondeten aardappelen eet, dan kun je 3-4 aardappelen of opscheplepels aanhouden. Uiteraard kun je heel erg varieren met aardappels. Bij aardappelkroketjes neem je er bijvoorbeeld ongeveer 5 voor een normale portie. Vaak krijg ik de vraag wat als ik rijst of pasta eet of gebakken aardappelen moet ik dan niet minder nemen? Als je op gevoel eet, eet je vaak gevarieerd, dat kan de ene keer gebakken aardappelen zijn en dan bijvoorbeeld gevulde wraps of pannenkoeken. Je kan dus voor gebakken aardappelen gewoon dezelfde hoeveelheden aanhouden als bij de gekookte aardappelen. Je lichaam of je gewicht zal niet van deze kleine variatie verschillen opeens gaan schommelen.

Bij groente geldt hetzelfde. Je kan gemiddeld 200 gram groente aanhouden ofwel 4 opscheplepels groente. Als je vlees eet dan kan je bij een karbonade bijvoorbeeld gewoon 1 stuk aanhouden als portie. Bij kipdrumsticks is dat weer lastig, dan heb je vaak meer nodig dan 1 omdat hier veel minder vlees aan zit. Gemiddeld genomen zit je vaak op 100 gram vlees, vis of kip met je portie hoeveelheden. En ook als je vegetarisch eet kan je dit aanhouden als een goede hoeveelheid vleesvervanger.

Zuivel
Als we uit gaan van de gemiddelde leeftijd van een jongere, dan heb je ongeveer 3 porties zuivel nodig per dag. Onder zuivel verstaan we bijvoorbeeld yoghurt, melk, vla en kwark. Ook kaas valt onder de zuivel maar hier heb je slechts 1 plak minimaal per dag van nodig. Als je bij iedere hoofdmaaltijd iets van zuivel neemt zit je eigenlijk goed. Sojaproducten kun je ook meetellen als zuivel, maar let er wel op dat je daarnaast voldoende calcium en B12 binnenkrijgt.

Dit is ongeveer wat je gemiddeld op een dag kunt rekenen qua hoeveelheden. Natuurlijk zijn hoeveelheden ook persoonsgebonden en kan het zijn dat je individuele afspraken hebt gemaakt. Houd er daarom rekening mee dat dit een richtlijn is, geen regel. Lees ook eens onze blog over normaal eten

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Maandag 6 juli 2015 19:23
pff, wat een fijne blog!

Wat ik vooral lastig vind aan eten naar behoefte is het eten als ik eigenlijk gewoon genoeg gehad heb. Voorbeeld van vandaag: Ik heb net heerlijk chinees gegeten, nog een ijsje na gehad, en zit eigenlijk gewoon goed vol. Nu eet iedereen nog een stuk vlaai, en vragen ze aan mij of ik ook nog wat wil... Zulk soort dingen vind ik altijd enorm lastig.
Ja, ik zou het nog op kunnen eten. Ja, ik vind het lekker.
Maar ergens zit daar toch die angst + het feit dat ik gewoon genoeg gegeten heb, maakt het niet aantrekkelijk om nog vlaai te eten.

En wat bijvoorbeeld als je wat minder bij de hoofdmaaltijden eet, maar wat meer tussendoor, is dat ongezond, of niet zo erg? Of juist afhankelijk van wat je neemt?

Pff, haha, ik vraag me gewoon iets te veel af.
Groetjes!
Ingrid93 - Maandag 6 juli 2015 19:43
Fijne blog inderdaad, hier heb ik heel veel aan. Vind het ook altijd zo lastig met die hoeveelheden en ik word er altijd heel onzeker van.

@Anne, ik heb precies hetzelfde! Zoals dat voorbeeld met die vlaai, dat heb ik ook heel vaak, en dan weet ik echt niet wat ik dan moet doen. Zo lastig is dat.
Me - Maandag 6 juli 2015 20:21
Ik doe het redelijk goed. Alleen ik moet zes boterhammen per dag eten van de diëtist, dus dat zijn er drie bij het ontbijt en drie bij de lunch :)
En koolhydraten eet via het eetmaatje van het voedingscentrum
Ikx - Maandag 6 juli 2015 20:31
van die kuipjes zijn vaak maar 15 gram, en dus maar voor 1 broodje..
2 boterhammen als ontbijt is ook best weinig..
vlinder - Maandag 6 juli 2015 20:36
Wat is het gewicht van zes eetlepels cruesli? Ik moet alles afwegen namelijk...
yoyootje - Maandag 6 juli 2015 20:49
Toch wel weer handig om eens even te kijken wat nu inderdaad normaal is. Soms lukt het om met anderen mee te eten, dan zie ik ook weer wat normaal is, want dat beeld is toch best wel verstoord merk ik.
Roeline - Maandag 6 juli 2015 21:07
Niet logisch om bij de lunch meer te eten dan bij het ontbijt. Je zou juist met een goed ontbijt moeten beginnen om je lichaam op te starten.
Femke - Maandag 6 juli 2015 21:14
Ik vind die hoeveelheid melk wel erg veel hoor. Ik vind melk echt niet te drinken dus ik krijg niet zoveel zuivel binnen. Melk is ook eigenlijk geen product voor als je geen zuigeling meer bent. Zal best dat er gezonde stoffen inzitten, is ook logisch. Jonge dieren/baby's hebben goeie bouwstoffen nodig maar dit is allemaal prima te vervangen!
Anne - Maandag 6 juli 2015 21:16
Ik vind het ook wat veel melk, vooral omdat er in heel veel andere producten (niet zuivel) ook calcium zit.
Liadan - Maandag 6 juli 2015 21:41
Ik kan me wel vinden in de porties zuivel. Ik neem vaak 's ochtends yoghurt of sojamelk, bij de lunch kaas op brood en door het avondeten nog wat creme fraiche/geraspte kaas/mozzarella oid. En als je dan tussendoor bijv. een cappuccino drinkt of nog wat yoghurt als toetje dan zit je al op 3 porties en dan is het niet heel veel.
5 aardappelkroketjes vind ik dan wel erg weinig, maar ik vind die dingen ook heel lekker dus ik eet er vaak 10 ofzo :P
Robin - Maandag 6 juli 2015 22:07
Ik vind het altijd zo raar dat heel veel vrouwen veel minder eten dan de hier genoemde hoeveelheden (die ik zelf wel heel normaal vind)

Mijn vrouwelijke collega's kijken mij echt aan alsof ik een vraatzuchtig monster ben als ik vier boterhammen eten. En ik snap dan weer niet hoe ze genoeg energie kunnen hebben met zo weinig eten. Sommigen sporten ook nog eens meer dan ik.

Het maakt me soms best onzeker.
Anne-Maria - Maandag 6 juli 2015 22:19
@Anne en @Ingrid: met precies die dilemma's zit ik ook iedere keer weer. Zo irritant! Hoe zitten jullie qua gewicht? (Gezond stabiel, ongezond aankomen, ongezond stabiel of whatever... Alleen als je het wilt zeggen..)
Wat zuivel betreft, kun je ook karnemelk, yoghurtdrink, yogi of bv chocolademelk drinken.
Jansje - Maandag 6 juli 2015 22:37
Bedankt voor de blog. Geeft wel duidelijkheid.
Maar het broodbeleg vind ik wel heel veel , dat je de boterham niet moet kunnen zien.
(zo ben ik ook heul nie opgevoed)
Maar als de rest van de lijst wel ongeveer klopt geeft dat toch niet?
xxxm - Maandag 6 juli 2015 23:17
3 of 4 aardappels per dag.. Echt zoo weinig. Ik eet daar echt veeeel meer van.
Eef - Dinsdag 7 juli 2015 07:26
Pfff.. ga me steeds meer ergeren aan de onzin die de diëtist uitkraamt. Dit is echt geen gezond voorbeeld hoor mensen. Niet dat je nooit iets lekkers mag eten. Maar margarine??? Echt slecht... en zoveel zuivel is ook super slecht voor jezelf en de planeet. En 2 stuks fruit en 200 gram groenten is veel ste weinig. Zorg voor een goede basis (veel groenten en fruit (samen zo'n 700 gram). Geen margarine maar andere gezonde vetten. Waar verzadigde vetten ook bij kunnen zitten. Geen zuivel. En minder vlees maar noten paddestoelen en evt bonen) daarnaast kun je prima genieten van wat ongezondere voedingsmiddelen zoals wat chips, chocolade, koek en snoepjes.
jelle - Dinsdag 7 juli 2015 07:36
Haha Eef! Helemal mee eens!
Dit is gewoon de Schijf van Vijf die nog een keer is voorgekauw..
Merizz - Dinsdag 7 juli 2015 07:37
@Eef helemaal met je eens!
Zoveel zuivel is idd niet gezond.. en magarine zeker niet..
Je kunt beter kiezen voor roomboter, goede olijfolie en kokosolie.
Ook vind ik dat je niet altijd perse brood hoeft te eten, je kunt s'middags namelijk ook een lekkere salade maken met vanalles erdoorheen of zelfs een warme maaltijd.

Hoeveel jijzelf eet is toch ook afhankelijk van je lichaamsbouw en je lichaamsbeweging? Ik sport en werk best veel, dus heb ik ook meer nodig.. Denk ik..
Eef - Dinsdag 7 juli 2015 08:17
Ik realiseer me dat ik misschien iets te fel reageerde. Maar ik vind de voorlichting hier gewoon niet oké. Ik België zijn de richtlijnen bijvoorbeeld al een beetje veranderd (meer groenten en fruit). Er zijn steeds meer inzichten over gezonde voeding die de bovenstaande blog grotendeels verwerpen.

En Merizz, je hoeft inderdaad niet zoveel brood te eten, als je maar wel zorgt dat je genoeg jodium binnen krijgt (wat met natuurzout, geiodeerdzout en bepaald groenten en fruit goed te doen is). Hoeveel je zelf eet is inderdaad afhankelijk van je bouw en lichaamsbeweging, maar vaak is de richtlijn 2000 kcal voor vrouwen en 2500 voor mannen sowieso al te weinig.
@ eef - Dinsdag 7 juli 2015 09:05
Dat 2 stuks fruit en 200 g groente niet zo heel veel is ben ik het met je eens. Maar besef wel dat mensen in NL 2 stuks fruit en 200 g groente nog niet eens halen! (volgens mij maar 10 procent of minder)
Zelf vind ik dat zuivel wél gezond is vanwege hoge hoeveelheid calcium. Andere plantaardige producten bevatten lang niet zoveel calcium. Maar iedereen heeft natuurlijk een andere mening.
margarine is natuurlijk wel minder natuurlijk als roomboter, maar margarine bevat plantaardige oliën, met onverzadigde vetten. Roomboter bevat veel verzadigde vetten, waarvan is aangetoond dat het de cholesterolgehalte verhoogt.
Ik ben het dus wel mee eens met de dietiste.
Nerdin - Dinsdag 7 juli 2015 09:26
@Eef: Het klopt wel wat je zegt, maar aan de andere kant is het ook niet zo heel verschillend van het advies van de diëtiste. Ik lees minimaal 2 stuks fruit en 2 ons groente, dus meer groenten is alleen maar beter. Wij hebben bij de avondmaaltijd meestal 300 g en soms meer per persoon. Het zou zeker een goede aanvulling zijn om paddenstoelen, bonen en noten aan te raden, maar dagelijks 100 gram (rauwgewicht) gevogelte, vlees of vis kan ook geen kwaad. Zeker niet als je twee keer per week vis neemt, één keer eieren en vooral onbewerkt vlees.

Qua broodbeleg zijn er veel verstandige en onverstandige keuzes te maken. Ik moet zeggen dat als ik 'margarine' lees, ik niet zozeer denk aan het product zelf maar herinnerd wordt aan de voordelen van iets van vet op om het brood te smeren. Drie porties zuivel lijkt me ook niet te veel, zeker niet als je dit eet in de vorm van yoghurt, kwark en hüttenkäse. En een enkel glas melk of karnemelk als je dat lekker vindt (altijd nog beter dan frisdrank of fruitsap)

Het punt wat ik probeer te maken is dat je prima gezond kan eten én je aan de richtlijnen kan houden. Ik denk daarom niet dat ze veranderd hoeven te worden, maar misschien wel de manier waarop mensen het interpreteren. De gemiddelde Nederlander zal zich er waarschijnlijk proberen gemakkelijk vanaf te maken, in tegenstelling tot mensen die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding.
Evelinnnn - Dinsdag 7 juli 2015 10:13
Neem het allemaal niet zo nauw mensen. Dit is een richtlijn, geen regel. Dat staat duidelijk onder de blog vermeld. Voedsel benoemen tot 'goed' en 'fout' helpt je niet om gevarieerd te leren eten. Ik verbaas me er vooral over hoeveel jullie weten van grammetjes, hoeveelheden en aantallen. Dat zegt wel iets over de obsessie die er is met eten en niet per se over de vrijheid die jullie ervaren met omgaan met voeding.

Het benoemen van eten tot verkeerd of onverantwoord lijkt me ook niet heel helpend hier in de reacties. Beetje zwart-wit en ook niet realistisch.

Als je globaal doet wat de diëtist adviseert en vrij omgaat met eten is dat hartstikke prima. Als je meer groente en fruit wilt eten, doe dat dan, maar eet vooral wat goed voelt voor je lichaam en wat ongeveer de richtlijn is.

Doei
S - Dinsdag 7 juli 2015 10:45
Eerst woog ik altijd alles af, maar nu gaan steeds meer dingen al op gevoel. Het ligt er een beetje aan hoe ik in me vel zit, maar als ik goed in me vel zit pak ik ook eerder iets als ik er zin in heb. Sommige dingen weeg ik wel af, maar de meeste dingen doe ik meer op gevoel. Groente en fruit eet ik onbeperkt, bij het avondeten schep ik altijd suuuper veel groente op haha. Ik eet +- 3000 kcal per dag (ik tel het niet hoor, ik weet dat als ik daar aan begin ik meteen weer terugval) en ik kom geen gram aan. Ik zit net op het randje van een gezond gewicht (tegen ondergewicht aan), maar omdat mijn lichaam nog zo moet herstellen van de periode waar ik bijna niets tot niets at, heb ik nou eenmaal meer nodig dan de meeste meiden van mijn leeftijd. Ik sport ook nog eens veel, dus daarom eet ik ook extra veel eiwitten.
Eerst zat ik er erg mee dat ik vaak meer eet dan mijn vriendinnen, maar ik probeer het nu te accepteren. Door mijn ziekte heb ik eenmaal meer nodig om gezond te blijven.
Dit heeft ook weer te maken met het feit dat ik 'clean' eet en daarom van sommige dingen eenmaal meer moet eten. Ik eet ook dingen waar veel kcal in zitten, zoals noten(pasta) en dadels, want als ik bij wijze van spreke alleen maar groente en fruit zou eten, zou ik daar wel heel veel volume van moeten eten.
Ik eet dan soms wel heel erg veel fruit, noten, etc., maar zo eten mijn vriendinnen dan bijvoorbeeld een stuk chocola of wat chips (wat zij natuurlijk zelf moeten weten, je moet doen waar je je fijn bij voelt!).
Maar ik raad iedereen aan om (te proberen) te luisteren naar je lichaam, want de een heeft meer nodig dan de ander. Heb je je normale portie al op en heb je nogsteeds een beetje trek? Neem dan nog iets extra's, want blijkbaar heeft je lichaam het nodig. (Ik weet dat dit makkelijk gezegd is, maar dit is natuurlijk echt niet makkelijk als je een eetstoornis hebt, dat weet ik zelf ook'. Zit je wat eerder vol? Stop dan met eten, want je moet ook niet overvol zitten. (Maar dit moet je natuurlijk niet als smoes gaan gebruiken om minder te eten! Als je een lijst hebt met wat je minimaal moet eten, maar je zit echt vol, probeer dit dan later in te halen.)
Ik hoop dat ik heb kunnen helpen :) ♥ xxxx
mootje!! - Dinsdag 7 juli 2015 11:29
Maar met deze hoeveelheden klopt deze spreuk toch niet:
- ontbijt als een keizer
- lunch als een koning
- en avondeten als een....

Ik dacht altijd dat het ontbijt het belangrijkste van de dag is..2 boterhammen na een hele nacht niks eten vind ik best weinig. ...logisch dat mensen na 1, 5 uur alweer trek krijgen lijkt me.
Ik heb namelijk s' ochtends echt wel honger en miet best veel eten om lang verzadigd te zitten.
ano - Dinsdag 7 juli 2015 12:40
@Robin die vrouwen eten zonder dat ze het merken tussendoor of in de avond veel meer. of ze trakteren zichzelf in het weekend op lekkers en hebben dan op die dagen heel veel calorieën binnen aan ongezonde dingen. mijn moeder eet ook heel weinig en heeft toch bijna overgewicht, ik heb dit nooit begrepen, maar als ik heel goed let op wat ze eet dan drinkt ze bijna al haar calorieën + op speciale dagen/ uitstapjes en etentjes eet ze vaak calorierijke dingen en ze snoept tussendoor van kleine dingen die op het eind van de dag bijna de calorieën van een licht ontbijt zijn. die mensen op je werk zullen het ook wel zo doen. de meeste mensen schamen zich om te eten in het openbaar en eten meer als ze alleen zijn.

over de zuivel discussie; zuivel is niet gemaakt voor mensen om te eten, het bevat veel calcium omdat dit nodig s voor de groei van het kalfje. de aanbevolen hoeveelheid is zo hoog omdat zuivel juist zorgt dat de opname van calcium verminderd word. als je veel groene groenten eet dan kom je vanzelf aan voldoende calcium. veganisten en landen waar ze het minste zuivel eten hebben de sterkste botten!

vind het vreemd dat mensen zuivel eten en denken dat dit een gezond en natuurlijk product is. als je zou zeggen dat je moeder melk drinkt dan zou iedereen je vreemd aankijken. maar we drinken wel de moedermelk van een koe???? melk die gemaakt is om een kalfje groot te brengen. als melk echt natuurlijk zou zijn voor een mens dan zou je het eigenlijk recht uit de uier van de koe moeten drinken, ik zie niemand dat meteen doen. dus hoe normaal denk je dat zuivel dan is om te drinken voor een mens?

koemelk = kalf
geitenmelk = lam
paardenmelk = paard
moedermelk = baby
ben je volwassen? = geen melk nodig, zo heeft de natuur het voorzien.
Aniek - Dinsdag 7 juli 2015 12:54
Deze blog gaat toch over de hoeveelheden. Dit soort voedsel is wat je krijgt aangeleerd bij opnames/therapieën, dus het lijkt me een prima blog.
Anne - Dinsdag 7 juli 2015 12:55
@Anne-Marie
Ik ben een jaar met genezen bezig, zit op gezond en redelijk stabiel gewicht, maar kom nog steeds een beetje aan. Dat maakt het extra moeilijk, omdat ik zo graag stabiel wil blijven op het moment.

Maar misschien is dit iets om een topic over te maken op het forum... Dan praten we daar verder. ;)
Aniek - Dinsdag 7 juli 2015 12:57
Ik ben het overigens wel eens dat het vreemd is dat mensen koeienmelk drinken.. Ik vervang het met sojamelk.
@ano - Dinsdag 7 juli 2015 12:59
Dat jij het drinken van koemelk vreemd vind lijkt me geen argument waarom we het allemaal niet meer moeten doen. Nee, niet rechtstreeks uit een uier, maar waarom zou dat moeten? Handig dat het in pakken komt hoor. Wat komt ook niet van nature uit een kraan, maar we gaan nou eenmaal ook niet meer naar een of andere waterput. En niet voor mensen bedoeld, nee, dat klopt, maar er is zoveel niet voor mensen bedoeld. Appels groeien ook ook niet aan een boom om in de appelmoes terecht te komen.

"de meeste mensen schamen zich om te eten in het openbaar" is helemaal hilarisch, hoe kom je daar bij??
Aniek - Dinsdag 7 juli 2015 13:29
Dat het niet voor mensen is bedoeld kan ook een aanwijzing zijn dat het helemaal niet gezond is voor de mens. Daar zijn tegenwoordig genoeg aanwijzingen voor. Het drinken van koeienmelk zorgt juist voor een verhoogde kans op botontkalking. Daarnaast is het ook ethisch gezien verwerpelijk ivm dierenwelzijn, is het eerlijk om een kalfje ieder jaar geboren te laten worden om het vervolgens dood te maken en zijn melk op te drinken? En dat voor iets dat niet nodig is, calcium kun je prima (en beter) halen uit plantaardige producten waaronder bijv. sojamelk.
Levensgenieter - Dinsdag 7 juli 2015 16:08
Ik eet met ontbijt juist het meest, soms ook gelijk me 'tussendoortjes' erachter aan. En dan later bij de lunch ook weer genoeg eten. Heb in de ochtend zoveel trek in eten, en avondeten ligt eraan wat het is maar het is niet mijn favo maaltijd, want mijn favo is toch de ontbijt en lunch + de avondsnacks!
hannah - Dinsdag 7 juli 2015 18:25
Fijne tekst

LEUKE SOKKEN!!! :D
Anne-Maria - Woensdag 8 juli 2015 11:37
@Anne: een topic heb ik ook aan gedacht. Is een goed idee. Dat moet goedkomen met 2 Anne's.
Wooper - Woensdag 8 juli 2015 14:58
Jeeejjj dit is een goed blog thanks xx
Lisa - Woensdag 8 juli 2015 23:11
Ik vind eerlijk gezegd de hoeveelheden wat aan de lage kant...
Ikzelf ben nog niet genezen van een eetstoornis maar zit wel al een jaartje op gezond gewicht, en mijn diëtiste heeft me altijd gezegd dan 3 à 4 boterhammen bij het ontbijt EN de lunch heel normaal zijn. Daarom is deze blog niet zo helpend voor me, het doet me meer inzien dat ik 'veel meer dan normaal eet'. Ik weet dat dit goed bedoeld is maar voor sommigen moet dit een lastige blog zijn denk ik.

Toch bedankt Laura, het is niet zo dat ik over alles een andere mening heb he, enkel die boterhammen bij het ontbijt vind ik wat weinig
Kay - Donderdag 9 juli 2015 22:04
Ik vind dit op zich een hele goeie blog. Zelf eet/drink ik alleen nooit zuivel bij mijn maaltijden, omdat je lichaam ijzer minder goed opneemt in combinatie met zuivel (en mijn ijzerwaarden zijn vaak vrij laag). IJzer wordt wel weer goed opgenomen in combinatie met vitamine C. Daarom kies ik er vaak voor om fruit te eten bij mijn ontbijt en lunch en neem ik vaak een bakje yoghurt of kwark als tussendoortje.
posetievieee! ;) - Vrijdag 30 maart 2018 16:05
goed opgelost! :)
WendyH - Vrijdag 10 juli 2015 15:15
Tussendoortjes blijven bij mij lastig...
ik vergeet ze gewoon. Over het algemeen niet met opzet....
Yesterday - Zondag 12 juli 2015 15:51
Oh jeetje. Ik lees dat veel proudies alles aan de lage kant vinden, terwijl ik met open mond alles doorlees. Zo veeeeeeel?! Volgens mij heb ik nog een lange weg te gaan..
sjuuu - Vrijdag 30 maart 2018 16:02
lol! ik ook yesterday. xD maar mijn moeder zeurt al als ik na 4 uur, en daarvoor een broodje ei vraag, of ik een muslyreep mag; Dan zegt ze: je kunt toch niet de hele dag met eten bezig zijn! ik vraag me af wat ze van die 6 eetmomenten vind per dag... "~mijn moeder eet zelf wel best weinig, en ongezond, ik ga daar dan in mee, terwijl ik wel naar jullie gezondere tips probeer te luisteren
maar ik volg nog geen eetlijst.< fiuuw! anders zou daar niks van kloppen! hihi
Dan ineens heeft ze een heerlijke shake, broodje courgette met gesmolte kaas of courgette spaghetti bedacht. of zegt ze' ohh, die 3e boterham krijg je nog wel op." je moet goed eten!' maar wel maar 1 boterham op bezoek, en de lunch vergeten ... Hu? voor de rest eet ze dan ook nii op haar werk,en dat vind ik best sneu... wel vind ze zichzelf ook te dik, net zoals jouw moeder? p.s snoept jouw moeder ook meer, dan dat ze regelmatig goed eet??