Eten in een eetstoornis kliniek

 

eten in de kliniekAls je een eetstoornis hebt moet je soms worden opgenomen in een kliniek. Dat kan overdag zijn maar soms ook 's avonds en in de weekenden. Wat gaat er dan precies gebeuren met je eten? Op mijn werk zie ik zowel cliënten die in de kliniek zitten maar ook die in de dagbehandeling zitten, de deeltijd of de poliklinische behandeling. Dan zit je niet in een kliniek maar kom je op afspraak naar een individuele behandeling of groepsbehandeling.

In de kliniek wordt er soms gestart met sondevoeding of met het zelf drinken van nutridrink. Dit is niet altijd zo maar komt wel vaak voor. Als er ernstig ondergewicht is en het eten moet worden opgebouwd gaat dat meestal in stappen. Je begint dan met om de 2 dagen een ophoging van je eetlijst.

Waarom kan dat niet in 1 keer worden opgehoogd?
Om het gevaar op refeeding te voorkomen is het belangrijk dat regelmatig je bloedwaarden worden gecontroleerd en dan wordt ook voorzichtig je eten opgebouwd in kleinere stappen.

En kom je dan altijd aan in gewicht?
Nee je komt niet altijd aan in gewicht, dat is heel vreemd misschien maar door meer te eten kan je stofwisseling harder gaan werken en hierdoor kan je juist afvallen. Daarom is soms meer eten nodig dan een basislijst en dan heb je echt een aankomlijst nodig. Wat is het verschil tussen een basislijst en een aankomlijst?

Een basislijst is een lijst die ongeveer een richtlijn is wat iemand op een dag aan eten nodig heeft. Mocht iemand veel meer sporten of bewegen dan is een basislijst vaak niet voldoende. Maar omdat iedereen anders is, kan ook een eetlijst voor iedereen verschillend zijn.

Een aankomlijst is een eetlijst die vaak wordt gegeven als het aankomen niet snel genoeg gaat of als het aankomen stopt terwijl er nog geen gezond gewicht is bereikt. Bij de hoofdmaaltijden zoals bij het ontbijt of de lunch heb je dan meestal meer boterhammen en bij de avondmaaltijd heb je meer aardappelen of rijst. Maar ook worden er dan vaak andere keuzes gemaakt in tussendoortjes of belegsoorten.

En wat als je een gezond gewicht hebt of juist overgewicht?
Als je een gezond gewicht hebt of overgewicht maar wel problemen met eten, doordat je misschien eetbuien hebt of je hebt boulimia kan je een eetlijst gaan volgen. Het doel van een eetlijst is dan niet het aankomen in gewicht maar meer het normaliseren van je eetpatroon. Het krijgen van een goede structuur van 6 eetmomenten op een dag en het voorkomen van eetbuien is dan het 1ste doel. Ook hier kan je met behulp van je behandelaar of je groepsgenoten je eten weer op de rails te krijgen.

Bij een kliniek zie je vaak dat hoeveelheden worden afgewogen, waarom is dat?
Als iemand een eetstoornis heeft zie je soms dat iemand niet meer precies weet wat een goed belegde boterham is of hoeveel aardappelen of groente je bij je avondmaaltijd moet nemen. Om discussie te voorkomen worden vaak beleg en avondeten gewogen. Dus zoveel gram beleg en zoveel gram beleg of zoveel ml yoghurt of nutridrink. Na een tijdje kan iemand wel weer op gevoel gaan wegen en zo kijken hoe dat gaat, of de hoeveelheden dan wel genoeg zijn of dat er toch nog te weinig op de boterhammen wordt gesmeerd of wordt opgeschept.

Timer
Ook wordt er bij de maaltijden gebruik gemaakt van een timer om zo er voor te zorgen dat iemand niet eindeloos over zijn maaltijd doet maar weer leert om binnen een bepaalde tijd een maaltijd op te krijgen.

basislijst aankomlijst lightSoorten voedingsmiddelen
In een kliniek maar ook in de dagbehandeling, deeltijd of andere behandelingen wordt het gebruik van light producten niet toegestaan. Waarom is dat? Het heeft vaak niet te maken met de hoeveelheid energie maar meer met de angsten die sommige kunnen hebben voor bepaalde bouwstoffen. Neem als voorbeeld vetten, bij optimel is de reclame 0% vet, dit levert vaak minder angst op dan een halfvolle of volle melk. Met de hoeveelheid energie zie je niet eens zoveel verschil maar je mist wel belangrijke vitamines als je alles zo mager mogelijk neemt. En omdat je bij het nemen van light producten die angst niet aangaat maar juist vermijd hou je op die manier die angsten ook in stand en zo ‘voed' je je eetstoornis.

Compenseren door beweging
Als je in het begin van de behandeling een bewegingsbeperking hebt dan moet je aan een bepaald gewicht voldoen voordat je deze beweging weer mag gaan uitbreiden. Bij deze uitbreiding wordt meestal je eetlijst aangepast om te voorkomen dat je gewicht weer gaat terugvallen. Mocht het aankomen weer stagneren dan wordt de beweging meestal weer terug gedraaid. Maar ook als je weer naar school gaat of weer mag gaan sporten wordt je eetlijst aangepast om zo te compenseren voor je extra beweging.

Bij de deeltijd en poligroepen heb je minder intensieve begeleiding. Dit betekent dat ook het eten wat meer wordt los gelaten, je eet voornamelijk thuis. Op de momenten dat je moeite hebt krijg je nog wel begeleiding, bijvoorbeeld door in een groep te oefenen met het variëren met tussendoortjes.

Wat is jouw ervaring met eten in een kliniek?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Dinsdag 2 april 2013 13:13
Vooral heel veel, ik herinner me nog een gigantisch bord boerenkool met een halve rookworst... Bahbah. En oh wee als er nog iets op je bord lag, bijv wat saus. Dan moest je daarover praten, en de saus zo opeten. Destijds was de kwaliteit van het eten ook niet geweldig, de aardappelpuree noemden we hubba bubba ;)
Cherryberry - Dinsdag 2 april 2013 13:34
Het was idd altijd veel.. Veel aardappelen en dan ook nog met jus.
M - Dinsdag 2 april 2013 14:04
Ik vond het altijd verschrikkelijk om te zien hoe andere meiden aan het smokkelen waren. Het was ook supereng als je niet wist wat je te eten kreeg als tussendoortje, maar wel een hele goede oefening. Wij mochten zelf koken; wat soms tot erhm.. nou ja.. minder lekkere dingen leidden :P Of hele lekker !
Verder hadden we hele vaste eettijden (O WEE als het 5-10 min later was!); maar in reallife kun je dat niet echt meer vasthouden; en dat is ook helemaal niet erg ;)
Lorena - Dinsdag 2 april 2013 14:06
Hoe raar is het eigenlijk dat je als anorect moet leren 'normaal' te eten en je in een kliniek bijna nog obsessiever bezig bent met eten dan thuis....
Proud... - Dinsdag 2 april 2013 14:20
Waar ik toen opgenomen was hadden ze gewoon 0% vet karnemelk en yoghurt.... maar ook gewoon halfvolle melk en vla. Zo hadden wij ook een keus aan avond eten je kon dan aankruisen wat je graag wilden eten je kon dan kiezen uit meerdere soorten vlees, groenten en of je er aardappelen of rijst bij wilde....
hockeymeisje95 - Dinsdag 2 april 2013 14:42
Precies om bovenstaande redenen, lijkt het mij totaal niet helpend om opgenomen te zijn. Tenminste, als je het daarna in het 'echte leven', moet gaan proberen, dan kun je toch ook niet verwachten dat iedereen braaf om x (tijd) gaat ontbijten en daarna een tussendoortje pakt? Ik denk zelf, dat de stap om daarna gewoon wat flexibeler te gaan zijn, veel moeilijker is, dan wanneer je gewoon met een diëtiste opbouwt en dat gelijk toepast in het echte leven, zodat je meteen tegen de problemen aanloopt. Op die manier kom je ook meer aan wat realistische hoeveelheden. Ik heb zelf vaak het idee dat er in een kliniek beetje veel gevraagd wordt van wat je moet eten. Als ik kijk naar mijn vrienden, eet niemand precies de basislijst. Juist het variëren vind ik heel leuk en goed om op te bouwen!

Dus ben eigenlijk wel benieuwd hoe iemand het heeft ervaren om van de stricte eetmomenten en het eten zelf naar het 'echte leven' te gaan? Hield je je nog perfect aan alles of liet je het gewoon los en ging je gewoon eten?
@hockeymeisje95 - Dinsdag 2 april 2013 15:23
Eeh niet bepaald; maar mijn opname heeft me geholpen om me überhaupt weer aan het eten te krijgen; vreemde ogen dwingen! Thuis zou dit me nooit gelukt zijn.
De overgang van de kliniek naar thuis was vreselijk moeilijk. Maar omdat je op school al pauzes had op bepaalde tijden, maakte het wel iets makkelijker. Behalve het avondeten was echt een hel; dat MOEST om 6u.
Ik heb het losgelaten door op vakantie te gaan naar Spanje, waar je een heeeeeel ander leefritme hebt. Het was heel erg moeilijk maar daardoor is het me wel gelukt! Nu studeer ik en tsja... daar leer je ook een hoop van ;)
Heleen - Dinsdag 2 april 2013 15:30
Ik heb een hele andere ervaring.
Er werd niks afgewogen, juist om dat obsessieve te vermijden.
Ook waren erg gewoon normale pakken met hagelslag/muisjes/pindakaas/appelstroop/honing/pasta etc.
En de tijden waren wel stipt, maar niet heel erg zodat je ook leert dat het niet erg is om iets later te eten.

Proud... - Dinsdag 2 april 2013 15:40
als we het over de etenstijden gaan hebben dan heb ik dat als negatief ervaren tijdens mijn opname want nu ik thuis ben moet ik precies op die tijdstippen eten zo niet raak ik in paniek....
Nikki - Dinsdag 2 april 2013 16:01
Dingen geplaatst in dit bericht herken ik allemaal, het afwegen, de timer. En ik zet mijn vraagtekens of dit de beste methode is. We sneden sperzibonen doormidden omdat het precies 150 gram moest zijn, was het dan 150 gram, nog een stukje sperzieboon eraf snijden om te kijken of het zonder dat stukje nog steeds 150 was.

Naja, dit is in mijn ogen allemaal idioot eetgedrag, dat we daar wel aangeleerd kregen.. 1 gram meer of minder was echt not done, en dit thuis weer normaal gaan doen kan vreselijk lastig zijn.

Verder zijn de warme maaltijden meestal niet zo lekker haha.
Nikki - Dinsdag 2 april 2013 16:02
Oja inderdaad.. dat was ook nog een ding. Als ik mijn jus niet nam, wat ik nogal wel eens deed, en wat dan niet opgemerkt werd door de socio's moest ik dat daarna gaan vertellen aan de socio's van mijn groepsgenootjes. EN JA HOOR. dan werd het gewoon een lepel jus huppetee in je mond.
Lunee - Dinsdag 2 april 2013 16:07
VEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL te weinig variatie!
Lunee - Dinsdag 2 april 2013 16:12
Ooh, en bovendien, ik, en in deze kliniek weet ik zeker ook anderen, kregen hier door alle rare regeltjes, júist meer angsten erbij...
Li - Dinsdag 2 april 2013 16:14
Mm, ik herken wel delen, maar ook heel veel niet. De kliniek waar ik was woog niet af, maar werkte met broodbeleg wel met kuipjes. Verder mochten we ook niet langer dan een halfuur over het eten doen, en gebeurde dit op vaste tijden, maar dit werd niet door middel van een timer gedaan. Na het eten moesten we altijd nog een uur aan tafel blijven, omdat dan de spanning het hoogste was, we deden dan vaak spelletjes wat mij wel hielp. In de kliniek ben ik wel weer begonnen met eten, zoals hier boven al genoemd is: vreemde ogen dwingen en de strikte structuur hielp mij destijds. Echter, toen ik weer thuis was wou ik dit ook zo vast houden, wat nog wel eens voor strijd zorgde. Dit ging bij mij gewoon geleidelijk weer beter, naarmate ik minder eetgestoord gedrag ging vertonen. Het kost tijd en moeite, maar het is het wel waard! En een eetstoorniskliniek kan vooral helpen als het even niet meer lukt. Ik ben zelf twee keer voor korte opnames geweest, en dat was toen ook echt nodig.
Nikki - Dinsdag 2 april 2013 16:20
Wij hadden op zich best veel variatie, qua beleg en avondeten in ieder geval. Tussendoortjes iets minder, maar vaak at je daarvan toch elke dag hetzelfde.
Anoniem - Dinsdag 2 april 2013 16:44
Bij ons werd ook niet met afgewogen eten en timers gewerkt, gelukkig maar eigenlijk.. Er waren fases, en in de eeste fase had je wel beleg in kuipjes enzo, maar in de tweede fase werd dit net als thuis uit pakken/potten gedaan. En qua tijd was het vaak wel hetzelfde, maar het gebeurde ook wel eens dat het 10 min. later was. Dat was op het moment wel lastig, maar opzich is dat ook juist wel normaal en goed..
Met het eten was het bij ons vooral je eigen verantwoordelijkheid. Het was wel de bedoeling dat je het opat, maar als je dit niet deed werd het niet je mond binnengepropt, of kreeg je geen nutri. Dan werd er vaak wel gevraagd waarom je het liet staan, maar dat lijkt me ook wel logisch.
R. - Dinsdag 2 april 2013 17:41
Waar ik zat hadden ze gelukkig een andere insteek. Meer op eigen verantwoordelijkheid en het 'normale' gericht.

Ik vind het ook echt bizar dat je restjes jus of saus achteraf nog zo moeten opeten. Saus vind ik sowieso een non-voedingsmiddel...

Ik denk wel dat het goed is van alles weer te leren eten en dingen te proberen maar dat houdt volgens mij niet in dat je altijd alles wat op je bord ligt moet eten.

Of dat fruit geen tussendoortje zou zijn, die heb ik ook regelmatig gehoord.. Natuurlijk is fruit wel een tussendoortje. Kan best dat sommigen er nog iets bij moeten eten maar dat maakt niet dat het geen tussendoortje is.
UnknownAngel - Dinsdag 2 april 2013 18:02
Nou, bij ons werd er echt niet afgewogen, ten strengste verboden! Ook geen portieverpakkingen voor beleg, er werd gewoon een lepel voor gebruikt. één lepel vol is voor één boterham. En er waren wel vaste tijden, maar ik moet zeggen dat er meer van werd afgeweken dan gevolgd... Het moest wel altijd binnen x minuten op zijn. Maar inderdaad, door de groepsdruk in de kliniek ben ik terug gaan eten want anders had ik het nooit gedaan.
h0neybee - Dinsdag 2 april 2013 18:07
bij ons wordt er echt niet afgewogen, dat is indd juist heel erg verboden omdat het zo normaal mogelijk moet gaan enzo, en nutri doen ze ook liever niet..
Knorretje - Dinsdag 2 april 2013 18:14
Ik heb de kliniek best anders ervaren.
Bij mijn opname zat je in fases:
Fase 1 was de startfase: weinig vrijheden, boterkuipjes, broodbeleg stond vast per dag en voor de rest meestal gewoon dezelfde TD als groepsgenoten (of in de opbouw vaak ontbijtkoek)
Fase 2: werkfase: zelf mogen kiezen wat je op je brood doet, uit de botervloot smeren etc.

Als je iets niet op at, kreeg je een eetconsequentie maar dit werd vaak als stok achter de deur gezien, waardoor je, je eten wel op at. Er werd juist niet afgewogen, maar er werd gewoon door verpleging gelet op het strooien of je vroeg het zelf na.
Verder had je wel eettijden, maar het gebeurde ook wel eens dat we later aten dan gebruikelijk. Wel moest je echt binnen de tijd je eten op hebben.

Fem - Dinsdag 2 april 2013 18:14
Hmm.. Mijn eerste ervaring met eten in een kliniek gaat over een weekje van start, maar een aantal dingen die ik hier lees vind ik echt belachelijk; een lepel jus als je die niet bij je eten had genomen?! Nou, hopelijk is het beleid in "mijn" kliniek niet zo ontzettend rigide, want er zijn dingen die ik hier lees die ik persoonlijk ook vrij eetgestoord vind..
H&B - Dinsdag 2 april 2013 18:25
Wow, dit was echt super nuttig! Wij zitten ook in de kliniek en het is hier echt super leuk. Tijd van ons leven :)
Mooo. - Dinsdag 2 april 2013 18:39
Bij ons werdt er ook gewerkt in fases, vond ik altijd wel erg fijn.
Waar ik alleen wel een hekel aan had, is dat je álles moet eten. En als je iets niet lust, is het áltijd de eetstoornis... Daardoor heb ik naar sommige dingen best wel een afkeer gekregen, omdat ik het al nooit lekker vond en als je het dan ook nog is gedwongen moet eten is het echt heel rot..
roby - Dinsdag 2 april 2013 18:52
waar ik opgenomen was moest je in principe zelf opscheppen en bepalen hoeveel beleg e.d. er op je brood moet, als je smokkelde werd je er tijdens eetdagboekbespreking mee geconfronteerd.
wel moest je binnen een bepaalde tijd klaar zijn, zo niet, dan moest je aan tafel blijven zitten totdat het eten op is.
het is mij nooit gelukt om precies zo als in de kliniek te eten, thuis had ik toch weer mijn eigen gewoontes, maar goed, het behaalde gewicht hield ik thuis wel vast.
ik heb een slecht gevoel over gehouden aan de warme maaltijden, ik had altijd buikpijn van de soep, bord vol met hoofdmaaltijd en een toetje. veel te veel in veel te korte tijd.
katsa - Dinsdag 2 april 2013 19:56
Ik ben nog altijd aan het worstelen met mijn eetstoornis. Ik ben nooit naar een eetkliniek gehoeven omdat ik te jong was en zat dan maar op de gewone psychiatrische afdeling. Mijn eten werd wel gecontroleerd maar er rond werken werd niet echt gedaan al ik het op at was het goed punt. Ook bij mijn psycholog werd er nooit iets gedaan aan de reden van mij eetstoornis. Gevolg drie jaar later klooi ik er nog steeds mee.
Ik twijfel een beetje of ik me niet beter zou laten opnemen gewoon om van alles weg te zijn want thuis lukt het toch niet. Maar als ik het hier zo lees weet ik het toch niet of het mij zou helpen. Ik ben erg gehecht aan mijn vrijheid en zelfstandigheid en ik ben bang dat een kliniek er geen goed aan zal doen en ik het nooit normaal zal kunnen eten op mezelf. Maar een vorm van begeleid wonen voor iemand met een eetstoornis bestaat niet.
greenbutterfly - Dinsdag 2 april 2013 20:04
Ik heb in verschillende es klinieken gezeten, maar met de eerst kliniek had ik niet zo goede ervaringen. Heel veel eigen verantwoordelijkheden, makkelijk dingen laten staan. Totdat het echt 'gevaarlijk' werd. Toen werd er inderdaad nutri voorgezet, en als je dat een tijd ging weigeren, gedwongen sonde, dus dan werd het wel streng.

In de andere kliniek werden er echt uitdagingen gegeten, 2x per dag een moeilijk tussendoortje, maaltijdvariatie, etc. Maar uiteindelijk is dat wel goed om over je angsten heen te komen. Wel ben ik van mening dat de porties avondeten echt wel groot zijn vergeleken met wat ik thuis eet. Ik heb nooit met een timer gewerkt, maar wel idd dat er op de klok gekeken werd, en dat je een bepaald aantal minuten had.

in de 1e kliniek kwam het eten afgewogen uit de keuken, maar in de 2e kliniek schepte de verpleging op, naar mijn mening veeeel normaler en helpender, want zo leer je er ook mee om te gaan dat het niet precies afgewogen is.


:)
Minnie - Dinsdag 2 april 2013 20:10
In de kliniek kreeg ik meteen vanaf dat ik binnenkwam de volle lijst die ik moest eten. Niks opbouwen ofzo.
Maarja, niemand boeide het ook wat ik dacht of hoe ik me voelde ofzo. Ik klaagde niet en at alles op dus ik 'deed het heel goed!'.
Linda - Dinsdag 2 april 2013 22:03
Wat ik in bovenstaand verhaal mis, is dat ze in veel klinieken ook een "wenlijst" hebben... dat je dus niet in één keer de basislijst hoeft te gaan eten, maar dat je bijvoorbeeld 2 weken de tijd hebt om hiernaar toe te werken. Dit vond ik zelf wel heel fijn, want in één keer die basislijst was wel een hele grote stap... Ik heb zelfs in één kliniek nooit de basislijst niet hoeven eten, omdat mijn gewicht gezond werd en bleef met het eten van iets minder dan die lijst. Ik hoefde toen niet meer uit te breiden.

Ik heb nog nooit ergens gezeten waar ze met een timer werken, wel dat je gewoon een half uur de tijd hebt voor broodmaaltijden en 3 kwartier voor de warme maaltijd. Maar er staat geen zandloper naast je bord. Eten afwegen werd in de klinieken waar ik heb gezeten ook niet gedaan. Bij de ene kliniek kreeg je je bord met eten al opgeschept, bij de andere kliniek mocht je zelf opscheppen, eventueel met hulp.

Wat wel moeilijk is aan het met z'n allen eten, is dat iedereen zo zijn eigen maniertjes heeft, sommigen proberen te smokkelen... Het is lastig om dan bij jezelf te blijven en geen dingen over te gaan nemen. Je gaat toch vergelijken, nieuwe, slechte gewoontes bij anderen ontdekken... en om die dan niet over te gaan nemen moet je sterk in je schoenen staan. De verpleging ziet lang niet altijd alles wat er aan tafel gebeurt...

inger - Woensdag 3 april 2013 00:02
Dit is precies zoals ik mijn opname en behandeling heb ervaren!
Het is heel erg dubbel, aan de ene kant werd je nog obsesiever met eten.
Maar daardoor ontstond ook een soort veiligheid!

x
-bloempje- - Woensdag 3 april 2013 07:32
Waar ik heb gezeten waren ze echt helemaal niet streng. Maar wij mochten idd ook niet afwegen of met kuipjes werken ofzo. De sociotherapeut strooide gewoon wat beleg op je brood, en dat moest dan wel goed zijn. Ohja, en alle sociotherapeuten gaven je ouders ook een zogenaamde 'smeerles' dat ze je ouders leren hoe je een bth goed besmeerd. Ja sorry hoor, maar dat vind ik wel te ver gaan :P En als je iets niet op kreeg ofzo, deden ze gewoon niks.. Ook geen uitdagende tussendoortjes o.i.d. Ik ben dus ook alleen maar zieker uit die kliniek gekomen, aangezien ze ook niks deden aan je bewegingsdrang..
Meisje - Woensdag 3 april 2013 11:43
Eet je daar ook wel eens Ben en Jerry? ;)
Kirsten - Woensdag 3 april 2013 15:15
Wij wogen het eten niet gelukkig. Het was zoveel scheppen van groente, zoveel scheppen rijst etc. En je brood moest zo belegd zijn dat je geen brood met zag ;-). Wel leidde de enigszins beperkte ziekenhuiskeuken tot belachelijke combinaties zoals rijst met jus, omdat ze dan vonden dat we te weinig jus hadden gegeten die week, maar helaas stonden er dan geen aardappels op het keuzemenu.....
Jelle - Woensdag 3 april 2013 16:12
Waar ik gezeten heb, kreeg je altijd smakeloze keukenmaaltijden en voorverpakt beleg. Vooral dat laatste vind ik onzin.
aphrael - Woensdag 3 april 2013 22:46
tsja ... overal is wat voor te zeggen. ik vond eten uberhaupt verschrikkelijk en had de structuur en het moeten ( het moet dus het mag ) in eerste instantie erg nofig. nu zit ik sinds 9 maanden weer thuis. sinds vrijdag .... spaannend
Ash. - Donderdag 4 april 2013 00:40
Ik vraag me altijd af hoe het is als je een bepaald product niet lust. Ik lust bijvoorbeeld geen boter op brood, wat totaaaaaal buiten mijn ES staat. (ik vind de smaak ronduit smerig, alle soorten geprobeerd) Wordt je dan toch verplicht om dat te eten, of wordt er wanneer je iets echt niet lust gewoon iets vervangends gegeven?
liza - Donderdag 4 april 2013 04:19
bij ons was het zo dat als je écht geen boter lustte, je daar een vervanging voor kon afspreken, kruidenboter of roomboter oid. En er was een 'niet-lust-lijst' voor het avondeten waar iedereen twee dingen op mocht zetten, voor de rest moest je alles gewoon eten.
M - Donderdag 4 april 2013 09:21
@Ash Bij ons was het zo dat je voor 1 product 'een joker' mocht inzetten.
aphrael - Donderdag 4 april 2013 18:40
Als je iets echt niet lust , dan eet je het gewoon niet. maar wat is "echt niet lusten" ? in mijn eetstoornis lustte ik bijna niets ,en daar ga je vanzelf ook heilig in geloven.
Bij ons moest je uiteindelijk opbouwen naar de basisstructuur. Als je aanvullingen nodig hebt om aan te komen ( nutri, brood of product ) mag je die pas nemen als je de hele basisstructuur eet, boter hoort daarbij.
Ik vind het ook lastig hoor. Want als je geen jam lust is dat oke, maar als je aankomt met : ik lust geen pindakaas .. dan is dat een probleem.
Ik begrijp alleen wel echt dat het nodig is, want op een gegeven moment weet je echt niet meer wat je wel en niet lekker vind / wel en niet lust !

In mijn laatste periode werd ik wel gek van het " alles is eetstoornis " principe !
Helaas heb ik nl 3 aanvullingen nodig om stabiel te blijven :(
Marcella - Donderdag 4 april 2013 23:07
In Gent, was het eten zonder begeleiding, je moest alleen na elke maattijd met de groep bespreken wat er goed ging en wat niet. Op zich vond ik dat wel een goede aanpak, omdat dat eigen verantwoordelijkheid van je vroeg. Daarnaast werkte het groepsproces erg goed, en werd je vanzelf aangesproken. In principe mocht je wel producten laten staan, maar het werd wel beoordeeld naar gelang je doelen.
Nista - Woensdag 10 april 2013 14:29
Naar mijn mening worden meisjes en jongens alleen maar nog 'verwarder' in zo'n kliniek. Eetlijsten zorgen ervoor dat je zo lam wordt als een schaap en je het na verloop van tijd helemaal niet meer zelf weet. Nee, alles staat en gaat voor die lijst... als je 'meer' eet dan op de eetlijst staat klopt het niet, maar als je 'minder' eet heb je het ook niet GOED gedaan. Daarbij heb je de ene dag meer honger dan de ander. Waarom blijven we ons vasthouden aan eetlijsten? Terwijl alles organisch bepaald is en wij weer moeten gaan luisteren naar onze echte behoefte. Tuurlijk dit weet je in het begin niet goed, maar hier mag je toch in zoeken/falen en voor jezelf kijken wat bij je past. Reken maar dat je uiteindelijk op een gewicht komt dat bij jou past! Niet 'gezond'qua BMI gewicht, maar je SETPOINT... die bij de ene op 17 zit en de ander op 26!
twirler94 - Woensdag 26 februari 2014 13:36
bij mij verschilde dat per maaltijd.

wij varieerden wel heel veel, elke avond kookten we zelf , om en om, iedereen minstens 1 x per week.
Ik vond de lunch en avondeten wel veel maar het was te doen, behalve de rijst haha. dat was echt veeeeel te veeel!
... - Woensdag 8 april 2020 22:21
Ik ben net ingeschreven in een kliniek in Goes ik ben er heel erg bang voor weet iemand misschien wat ik hiervan te verwachte. Krijg en hoe doen ze het al je niet eet want dat ben ik niet van plan want dan word ik echt hel dik kan iemand mij helpen?